URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2014, 07:48

Verdict fără judecată: Trei judecători orădeni, cercetaţi pentru că au schimbat "din pix" o sentinţă

Verdict fără judecată: Trei judecători orădeni, cercetaţi pentru că au schimbat "din pix" o sentinţă ÎNTRE PRIETENI. Numele judecătorului Antik Levente a mai apărut în spaţiul public în vara acestui an, când a admis cererea de eliberare pe cauţiune formulată de fostul director al Colegiului Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, căreia soţia lui, Cristina Antik, îi era prietenă şi colaboratoare, discuţiile lor fiind interceptate de procurorii care îl anchetau pe director. Judecătorul a făcut o cerere de abţinere, care însă i-a fost respinsă...
Verdict fără judecată: Trei judecători orădeni, cercetaţi pentru că au schimbat "din pix" o sentinţă PERICULOŞI. Fraţii Iova Ciprian (stânga) şi Ovidiu (dreapta) continuă să dea bătăi de cap slujbaşilor statului. Patronii Euphoria l-au denunţat pe fostul şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, Sebastian Secoşan, fiindcă i-a tapat cu 1.400 euro pentru a nu le închide magazinul de etnobotanice. Anul trecut, Secoşan a şi fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rea-credinţă sau gravă neglijenţă? La una din cele două acuzaţii vor trebui să răspundă trei judecători de la Secţia penală a Curţii de Apel Oradea: fosta şefă a Secţiei, Gabriela Ţarcă, plus Adela Irina Condrovici şi Antik Levente Farkas, cercetaţi disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii.

Investigaţia vizează o decizie dată într-un proces celebru: cel în care au fost judecaţi  furnizorul şi dealerii de etnobotanice coordonaţi de patronii "magazinului de vise" Euphoria, fraţi Ciprian şi Ovidiu Iova, iar asta pentru că magistraţii au dat, în două zile, două verdicte diferite. Întâi l-au condamnat la închisoare cu suspendare pe furnizorul de droguri, un recidivist din Bucureşti, după care, deşi decizia era definitivă, au revenit asupra ei, dispunând o cu totul altă pedeapsă, de astă dată cu executare...

Executare cu suspendare

Povestea sentinţelor contrare a început în octombrie 2013, când completul format din judecătorii Gabriela Ţarcă, Adela Irina Condrovici şi Antik Levente Farkas a fost chemat să pronunţe verdictul final în procesul în care Cristian Erimia, furnizorul de etnobotanice al fraţilor Iova, precum şi dealerii coordonaţi de ei, Călin Martin Toma, Lucian Heveşi şi Lucian Lingurar, erau acuzaţi de constituirea unui grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Reţeaua traficanţilor fusese trimisă în judecată în 2012, iar în 9 mai 2013, la finalul dezbaterilor începute la Judecătoria Oradea, Toma şi Heveşi au fost condamnaţi la câte 3 ani şi 2 luni de închisoare, Lingurar la 2 ani şi 7 luni închisoare, iar Erimia la 2 ani şi 6 luni închisoare, în cazul tuturor pedepsele fiind cu executare în regim de detenţie.

Considerându-le prea aspre, cei patru au atacat hotărârea, iar pe 4 octombrie 2013 magistraţii Curţii de Apel Oradea au admis recursul şi i-au iertat, suspendând sub supraveghere executarea pedepselor.

Suspendare cu executare

Călin Martin-Toma, Lucian Heveşi şi Daniel Lingurar erau la prima abatere, dar Cristian Erimia era recidivist, având deja o condamnare mai mare de 1 an, caz în care Codul Penal interzice aplicarea unor pedepse cu suspendare. "Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă infractorul nu a mai fost condamant anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an", precizează Codul.

Decizia Curţii de Apel era definitivă deci, în mod normal, Erimia ar fi scăpat de carceră. Judecătorii şi-au dat seama însă de gafă şi au vrut s-o repare. A doua zi, pe 5 octombrie, într-o zi de sâmbătă, completul şi-a rupt din timpul liber şi s-a reunit ca să analizeze "sesizarea din oficiu" legată de "eroarea materială strecurată în minuta deciziei penale".  Apoi au îndreptat-o, înlocuind pasajul în care dispuseseră "suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 2 ani şi 6 luni aplicată inculpatului Erimia Andrei-Crtistian" cu o altă dispoziţie, şi anume "reducerea pedepsei de 2 ani şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului Erimia Andrei Cristian la 1 an şi 6 luni închisoare". Ca urmare, în aceeaşi zi, traficantul a fost ridicat de mascaţi şi depus în Penitenciar.

"E de condamnat"

La prima vedere, judecătorii au făcut dreptate, dar au făcut-o călcând pe lege, căci le e permis să-şi îndrepte erorile numai în anumite limite. "Constituie erori materiale evidente doar acele greşeli scriptice făcute în cazul scrierii numelui sau prenumelui unei părţi, a unei sume de bani, a unor date calendaristice la care se referă actul procedural sau a datei întocmirii actului. În cadrul unor astfel de proceduri nu se pot îndrepta erorile de judecată prin care s-au dat soluţii greşite sau incomplete", se arată într-o decizie a Secţiei Penale a Înaltei Curţi de Casaţie. Pe româneşte, nu poţi înlocui din condei o pedeapsă cu o alta ca şi când ar fi fost vorba de o simplă greşeală de redactare.

Cum ar fi fost posibilă repararea greşelii? "Se puteau căuta probe şi se relua judecata pentru a repara hotărârea nelegală. E mai de condamnat o astfel de îndreptare de eroare materială, care este o faptă intenţionată, decât o greşeală, cum a fost hotărârea de a pedepsi cu suspendare un recidivist", a explicat BIHOREANULUI un profesor al Facultăţii de Drept.

În anchetă

Greşeala celor trei judecători a fost descoperită de inspectorii judiciari în timpul controlului desfăşurat la Curtea de Apel Oradea în primăvara acestui an, când s-au sesizat din oficiu cu privire la "o posibilă abatere disciplinară", declanşând o anchetă în caz.

Cercetările s-au finalizat luna trecută, când raportul Inspecţiei Judiciare a fost înaintat Secţiei de judecători a CSM, cerându-se sancţionarea celor trei pentru încălcarea Statutului magistraţilor prin exercitarea funcţiei cu rea-credinţă ori gravă neglijenţă. Cazul urmează să fie discutat pe 28 ianuarie 2015, iar sancţiunea poate merge de la avertisment până la excluderea din magistratură.

Până la o decizie finală, atât reprezentanţii Inspecţiei Judiciare, cât şi purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea, judecătorul Claudia Rus, au refuzat să discute speţa, motivând că "atâta vreme cât se află pe rolul Inspecţiei Judiciare, aceste cazuri au caracter confidenţial". Nici avocatul Kolozsi Arpad, cel care îi apără pe judecători în faţa Consiliului Superior al Magistraturii, nu a dorit să facă vreo referire la erorile acestora. O va face în faţa plenului CSM, unde va trebui să explice cum pot unii judecători să greşească, dar şi să schimbe sentinţele după bunul plac, ca într-un joc de hocus-pocus...


AN GREU
Unul după altul

Judecătorii Gabriela Ţarcă, Adela Irina Condrovici şi Antik Levente Farkas nu sunt singurii magistraţi bihoreni cercetaţi pentru abateri disciplinare. În 2012, prim-procurorul Viorel Gavra a fost exclus din magistratură pentru imixtiune în activitatea altui magistrat după ce a făcut presiuni asupra procurorilor DNA în favoarea soţiei sale, cercetate pentru complicitate la trafic de influenţă. Un an mai târziu, Mircea Puşcaş, judecător la Curtea de Apel, era suspendat 6 luni pentru legături nepermise cu doi inculpaţi, măsură schimbată în acest an de Curtea supremă, care a considerat că abaterile imputate lui Puşcaş au adus atingere onoarei, probităţii profesionale şi prestigiului Justiţiei, dispunând excluderea lui din magistratură.

Tot în acest an, Adina Cioflan şi Angela Tod, judecătoare la Secţia civilă din Tribunalul Bihor, au fost sancţionate cu avertisment, pentru că şi-au încălcat obligaţiile cu caracter administrativ şi secretul deliberării, lăsând grefierele să redacteze hotărâri judecătoreşti, iar acestea le-au falsificat, ajungând să fie cercetate de DNA după identificarea a peste 1.000 de maşini scutite de plata taxei de poluare în baza unor asemenea hotărâri măsluite.

În luna iulie a venit rândul preşedintei Curţii de Apel, Dana Cigan, căreia inspectorii judiciari i-au solicitat schimbarea din funcţie, dar judecătoarea s-a pensionat în grabă, deşi cu doar câteva luni mai devreme câştigase un mandat pentru încă trei ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
amaratul judetului!
daca te inchide promit ca vin in vizita si iti aduc pita neagra inmuiata cu lacrimile mele...asa cum am mancat eu...sa vezi si tu ce buna e si cu cata durere o vei inghiti!....Dzeu exista pt toti!...numai judecatori nu!
Postat 18 Decembrie 2014, 15:19 de asuprit
rusine!!!!!!!!!!!!!!
asa sarbatori negre sa ai si tu si familia ta numai precum ai facut altora zile amare si pline de ura si nedreptate!
Postat 17 Decembrie 2014, 15:28 de asuprit
om rau
..sper sa iti primesti pedeapsa pe care tu crezi ca n-o meriti!...asa cum ai dat-o tu altora!...si tu nevasta ta HOATA!
Postat 11 Decembrie 2014, 21:10 de asuprit
rusine justitiei bihorene!
CENZURAT
Postat 10 Decembrie 2014, 20:16 de asuprit
În RO tot prostul emite sentinţe !!!
Cam câtă inteligenţă deţine un judecător, care nu pricepe nici măcar un lucru elementar, că nu există magistrat nemonitorizat 24/24 ??? Lucrurile aste le cunosc până şi femeile de serviciu de pe culoarele instanţelor, în timp ce un judecător este prea ocupat cu scrisul şi cititul, ca să mai trebuiască şi să gândească în acelaşi timp !!!
Postat 09 Decembrie 2014, 17:53 de WinDos
dac-ar sti tineretea şi-ar pute batrâneţea!!!!
Ce sa mai zicem, dragi si onorabili justiţiari??? ne supunem orbeşte hotărârilor dumneavoastră!!!!!! deşi după poză, habar n-am cine e, pare a fi un holtei, după dulcele grai ... românesc!!!
Postat 09 Decembrie 2014, 16:09 de ADINA
DOL
Eu mă înfior când văd cum lucrează judecătorii! 90% dintre ei în 95% dintre cazuri! Toți ochii sunt ațintiți pe marile dosare de corupție sau pe politicieni și se scapă din vedere dosarele cu încărcătură minoră sau medie! Deși au trecut mai bine de cinci ani eu tot nu pot uita cum C.M.(la Tribunal)și I.D.T(la Curtea de Apel)n-au văzut un DOL care în fapt se vedea de pe Lună! Dar asta e! Până la urmă tot vor fi pedepsiți evident în alte cauze. Cineva tot o să-i prindă la un moment dat!
Postat 09 Decembrie 2014, 11:25 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON