URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2015, 07:42

Verdict amânat: Procurorul Alin Leucea, acuzat de tergiversarea încă unui dosar de omor

Verdict amânat: Procurorul Alin Leucea, acuzat de tergiversarea încă unui dosar de omor ULTIMUL DRUM. Înaintea înmormântării lui Mihai Dumbrovan, prietenii interlopului au mărşăluit cu maşinile prin oraş, în semn de protest faţă de decizia procurorilor de a-l cerceta în libertate pe ucigaşul acestuia, Raul Zetocha (medalion). "Este treaba Justiţiei să-l pedepsească", spunea mama răposatului. Până acum, însă, nu s-a întâmplat nimic...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luna trecută s-a făcut un an de la crima căreia i-a căzut victimă un cunoscut interlop orădean, Mihai Dumbrovan. Mişi, cum îi ziceau prietenii, a murit la 36 ani, înjunghiat de un şmecheraş, Raul Zetocha, căruia îi spărsese geamul maşinii cu o piatră.

Cazul a iscat controverse încă din start căci, deşi şi-a recunoscut fapta, ucigaşul a fost lăsat în libertate. Putea fi legitimă apărare, au explicat atunci procurorii, dând vina pe stadiul incipient al investigaţiei şi pe lipsa de martori care să demonstreze contrariul. Lunile au trecut, însă, iar ancheta bate pasul pe loc. Oamenii legii nu au reuşit să combată argumentele criminalului dar, invocând secretul cercetărilor, nici nu spun de ce...

Remember

04-mihai-dumbrovan_bihoreanul.jpgMihai Dumbrovan (foto) a fost, pe vremuri, un recuperator şi bătăuş temut, fiind închis 11 ani după un celebru atac armat din 1999 când, împreună cu amicul său Varga Leon a incendiat un atelier al societăţii Arta Crişana şi l-au ucis pe paznicul unităţii.

Bărbatul a ieşit din închisoare în primăvara lui 2012 pentru ca, după câteva luni, să sfârşească ucis! S-a întâmplat în seara de 2 decembrie 2012, în jurul orei 18, când interlopul, aflat în drum spre casă, a observat pe strada Transilvaniei Mercedesul lui Raul Zetocha, un orădean de 26 ani mai renumit pentru scandalurile provocate prin cluburi decât pentru magazinul de telefoane mobile pe care îl deţine în oraş.

Zetocha şi Dumbrovan se certaseră cu câteva zile înainte într-un club, iar cel din urmă a găsit că e un moment bun să se răzbune. A spart geamul uneia dintre portierele Mercedesului cu o piatră şi a luat-o la goană. Zetocha l-a ajuns după câţiva zeci de metri, iar după îmbrânceala care a urmat, cei doi combatanţi s-au trezit la spital: Zetocha cu o plagă uşoară şi câteva contuzii, dar Dumbrovan "găurit" de-a dreptul, cu trei plăgi tăiate în plămânul stâng, una în abdomen, tot în partea stângă, alta în umăr, una în cotul mâinii drepte şi altele trei în spate, în zona toracică.

Mărturie pe Facebook

În aceeaşi seară, la ora 22.40, Mihai Dumbrovan a fost declarat decedat, cauza morţii fiind o hemoragie masivă care a făcut ca tot sângele din organism să i se strângă în plămâni. În timp ce victima sa era pe moarte, Zetocha îşi recunoştea fapta pe Facebook, susţinând însă că a comis-o numai pentru a se apăra.

"Ca oricare altul, mi-am apărat viaţa, rănile suferite sunt nimic faţă de ceea ce simt în suflet... REGRET nespus cele întamplate, nu pot să realizez cum mi s-a putut întampla aşa o tragedie", spunea tânărul în seara crimei. O zi mai târziu şi-a şters nu doar comentariul, ci chiar şi contul deţinut pe pagina de socializare.  

Alba, neagra

Zetocha s-a prezentat la Poliţie, cerând să fie arestat ori să i se ofere protecţie faţă de o eventuală răzbunare a familiei şi amicilor lui Dumbrovan. N-a fost însă nici arestat, nici n-a primit ajutorul solicitat. Procurorul Alin Leucea, de la Parchetul Bihor, cel care a preluat ancheta, s-a ferit să ia vreo măsură împotriva lui, apreciind că exista posibilitatea ca tânărul să fi ucis ca să se apere. Asta pentru că, potrivit depoziţiei sale, Dumbrovan a fost cel care a atacat primul, tot a interlopului a fost şi arma crimei, care a ajuns la Zetocha după ce acesta i-a smuls-o din mână.

De ce l-a înţepat de 12 ori, Zetocha n-a putut explica, susţinând că în momentele în care şi-a înjunghiat victima nu a mai gândit raţional. "Până acum nu există martori care să contrazică susţinerile învinuitului, şi anume că a fost în legitimă apărare", anunţa fostul purtător de cuvânt al Parchetului, procurorul Cristian Ardelean.

Raţionamentul a fost contestat încă de atunci atât de rudele victimei, cât şi de unii magistraţi şi poliţişti, ba chiar şi de unul dintre legiştii care l-au autopsiat pe Dumbrovan şi care a dezvăluit BIHOREANULUI că din cele 12 lovituri de cuţit trei i-au fost aplicate victimei din spate! "Cum poate cineva să invoce legitima apărare când loveşte din spate? În plus, dai o dată, de două ori, dar de 12 ori nu dai în legitimă apărare", a explicat medicul, a cărui concluzie era diametral opusă de a procurorului: "Aici e vorba despre omor!".

Tot pe loc...

04-Irina_Dumbrovan_bihoreanul.jpgDupă un an, ancheta e în aceeaşi fază, susţine Irina Dumbrovan (foto), mama bărbatului ucis. Vina, spune ea, este a procurorului Alin Leucea care, la scurt timp după tragedie, ar fi lăsat dosarul la "dospit" într-un sertar. "Nu au căutat martori, nu au făcut nimic luni de zile. Criminalul se plimbă liber şi mi-a râs în faţă când ne-am întâlnit. E normal?!", se întreabă femeia care, începând din iulie, a cerut de mai multe ori ca dosarul să fie predat altui procuror.

Cererile i-au fost respinse rând pe rând, ultima dată pe 4 septembrie, de către şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Aurel Mascaş. Dar nu pentru că femeia nu avea dreptate, ci "pentru lipsă de oportunitate". "Se constată o lipsă de ritmicitate în administrarea probelor şi nesoluţionarea cauzei într-un termen rezonabil", a consemnat raportul întocmit pe marginea acestui caz de şeful secţiei Urmărire Penală din Parchetul Curţii de Apel, Păunel Galoş.

Din nou control

Tot atunci, Alin Leucea a primit "ultimatum", pentru finalizarea anchetei, data de 30 septembrie. Termenul a trecut, dar soluţia procurorului tot nu a fost dată, astfel că Irina Dumbrovan a sesizat Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, acuzându-l făţiş pe Leucea de delăsare.

Rezultatul? "Nu se poate vorbi de un dezinteres al procurorului", au apreciat inspectorii prin rezoluţia dată pe 24 noiembrie, stabilind că, problemele au fost generate "de mai mulţi factori", între care inclusiv numeroasele "cereri formulate de petiţionară", care "au generat predarea dosarului procurorilor ierarhic superiori pentru soluţionarea acestora".

Adică, de vină ar fi reclamanta şi şefii lui Leucea, care nu l-au lăsat să muncească. "La noi dosarul a stat doar 4 zile, la începutul lunii septembrie. Atunci i s-a cerut procurorului ca pe 30 septembrie să finalizeze urmărirea penală şi să adopte o soluţie. Nu a făcut-o, va răspunde administrativ", susţine şeful secţiei Urmărire Penală, Păunel Galoş.

La secret

Pe când ar putea fi încheiată ancheta, magistratul nu poate preciza. Nici el şi nici reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunal, cărora BIHOREANUL le-a cerut să comunice stadiul cercetărilor.

"Avându-se în vedere că etapa urmăririi penale nu este publică, nu putem răspunde la acest moment procesual aspectelor solicitate punctual de dvs. Raportat la împrejurările concrete ale cauzei, apreciem că prin informarea publicului asupra activităţii judiciare desfăşurate până în acest moment se poate afecta mersul anchetei", motivează răspunsul transmis de purtătorul de cuvânt, procurorul Maria Cotrău.

Aşa că singura certitudine de până acum e că se lucrează. La relanti şi la secret...


CRIME LA SERTAR
Exemplu negativ, dar şef...

Nu este prima dată când procurorul Alin Leucea e acuzat pentru felul în care soluţionează anchetele. BIHOREANUL a dezvăluit de-a lungul timpului mai multe cazuri controversate. Primul a fost chiar unul semnalat de ziar: modul ilegal în care Codruţa Meşter, nora fostului preşedinte al Curţii de Apel, Mircea Meşter, a primit locuinţă de la Universitate, fără a fi fost angajata instituţiei, dosar îngropat în 2005 de Leucea.

Pentru tergiversarea anchetelor, procurorul s-a aflat şi în atenţia Inspecţiei Judiciare din cadrul CSM. În 2013, un control al inspectorilor judiciari l-a găsit cu 9 cazuri de moarte violentă sau omor lăsate în nelucrare, fiind singurul procuror - dintre cei 74 verificaţi - dat ca exemplu negativ pentru delăsare, cu dosare ignorate chiar şi de patru ani.

Cu toate acestea, pentru merite deosebite, la scurt timp după vizita inspectorilor judiciari Leucea a fost "uns" la şefia secţiei Urmărire Penală a Parchetului Bihor, funcţie pe care o deţine şi azi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mda...
Cred ca o sa ma apuc si eu sa omor interlopi,ca si asa vad ca nimeni nu face nimic,probabil autoritatile se bucura cand "altii","mierlesc" cate un semen de-al lor,datorita faptului ca-i scapa pe ei de o grija.
Postat 12 Ianuarie 2015, 22:50 de d3m3nTu
Made in Romania
Este o trasatura specific romaneasca ;incompetenta si lipsa de corectitudine si profesionalism trebuie obligatoriu premiata...doar asa vom urca pe cele mai inalte culmi ale...absurdului.
Postat 09 Ianuarie 2015, 04:36 de ardumilreb
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON