URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2015, 13:23

Veniţi cu noi în turul II! Campania pentru referendumul din 14 iunie se bazează pe voluntari şi pe personalităţi ale oraşului

Veniţi cu noi în turul II! Campania pentru referendumul din 14 iunie se bazează pe voluntari şi pe personalităţi ale oraşului NUMAI ORĂDENII! Primarul Ilie Bolojan îşi reia săptămâna aceasta întâlnirile cu orădenii în parcuri, cartiere şi fabrici, pentru a le explica importanţa participării la referendumul din 14 iunie. "În Sînmartin referendumul a trecut. De data aceasta depinde doar de orădeni dacă fuziunea se va face sau nu", spune edilul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizată cu banii necheltuiţi la referendumul din 10 mai în care locuitorii din Sînmartin au hotărât alipirea la Oradea, a doua mobilizare la vot, orientată exclusiv spre locuitorii oraşului, aduce mai mult a evanghelizare decât a campanie electorală.

Promovarea scrutinului se face din uşă în uşă, iar munca de lămurire se duce din om la om. Echipa de campanie încearcă să mobilizeze pe internet inclusiv orădenii plecaţi în străinătate. Chiar dacă aceştia nu pot vota, îşi pot trimite la urne părinţii, prietenii şi vecinii. "Avem nevoie de toţi orădenii pentru ca acest referendum să treacă", spune primarul Ilie Bolojan.

Cu punga strânsă

Programat pe 14 iunie, al doilea "tur" al referendumului pentru unificarea localităţilor Oradea şi Sânmartin va costa doar 122.800 lei, de şase ori mai ieftin decât primul. Primarul Ilie Bolojan a tăiat toate cheltuielile cu afişajul stradal, machetele publicitare, spoturile tv şi radio. În plus, bugetul local nu va plăti niciun leu reprezentanţilor partidelor în birourile electorale ale secţiilor de votare. "Turul II se va ţine cu cheltuieli minime", promite edilul.

În locul unei campanii în stil "american", cu concerte, concursuri şi tombole, Bolojan pregăteşte una spartană, bazată pe contactul direct cu alegătorul. Este cea mai ieftină variantă fiindcă se face practic fără costuri, cea mai riscantă deoarece aduce vorbitorul la cheremul votanţilor şi cea mai solicitantă întrucât presupune întâlniri non stop. În schimb, Bolojan are convingerea că este şi cea mai eficientă...

Campania 1 + 1

În campanie, primarul se va întâlni cu alegătorii în cartiere, în parcuri şi în fabrici. "Dacă nu cunosc mizele referendumului, orădenii nu vor merge la vot", spune edilul. Spre deosebire de data trecută, când s-a întâlnit cu alegătorii însoţit doar de câţiva apropiaţi, de data aceasta Bolojan mizează pe sprijinul tuturor orădenilor ce susţin fuziunea. "Dacă fiecare din cei 36.000 de orădeni care au votat "Da" va convinge încă unul să meargă la urne, referendumul va trece fără probleme", crede edilul.

Listele electorale din Oradea cuprind circa 190.000 de alegători, numărul exact urmând să fie stabilit în ultima săptămână, la actualizarea lor. Pentru ca referendumul să fie valid vor trebui să voteze cam 57.000 de orădeni, reprezentând 30% din totalul alegătorilor, şi să voteze "Da" cel puţin 47.500, reprezentând un sfert din cei aflaţi pe liste. Greu, dar nu imposibil!

Orădeni din lumea largă...

Spre deosebire de prima campanie, Bolojan va juca de data aceasta în echipă. Edilul s-a întâlnit la Primărie cu circa 50 de susţinători ai fuziunii care s-au declarat dispuşi să promoveze referendumul pe Facebook.

De curând, şi orădeni împrăştiaţi prin toată lumea au început să-şi îndemne la vot rudele şi prietenii de acasă. "Mă doare când străinii îşi pun în valoare şi un deal, iar noi avem atâtea frumuseţi şi nu le valorificăm. Haideţi să facem un bine Felixului şi să îl ridicăm acolo unde merită, să ne caute iarăşi suedezii, finlandezii şi evreii, ca în vremurile bune. Mergeţi la vot, oameni buni, numai aşa puteţi schimba ceva!", scrie, de pildă, din Suedia Loredana Potoroaca (foto) pe pagina de Facebook dedicată referendumului. Iar mesaje similare încep să curgă din toate colţurile lumii.

Unioniştii

În plus, edilul mizează pe capitalul de simpatie al unor orădeni de succes. Pe lista susţinătorilor unificării, prin pliante şi filmuleţe pe internet, se numără fostul antrenor de fotbal Emerich Jenei, oamenii de afaceri Alexandru Mudura jr. (Lotus Center) şi Ioan Şereş (Plastor), somităţi medicale precum urologul Gheorghe Bumbu şi chirurgul Adrian Duşe, dascăli precum Dorel Tifor ori Constantin Bungău, rectorul Universităţii orădene.

Motivele implicării acestora sunt simple. "Problema dezvoltării oraşului îi vizează pe toţi cetăţenii, indiferent de etnie, orientare politică sau religioasă. De aceea cred că toţi cetăţenii Oradiei ar trebui să îşi exprime opinia mergând la vot", spune chirurgul Adrian Duşe (foto) în mesajele date publicităţii. Iar lista susţinătorilor creşte zilnic, adăugând moderatoare tv ca Mihaela Tatu şi Ilinca Vandici, cântăreţi de muzică populară precum Cornel Borza şi mulţi alţii...

Politica bunăstării

Dacă în prima campanie Bolojan a refuzat să politizeze referendumul, iar acesta a eşuat datorită liderilor PSD şi UDMR, care şi-au oprit electoratul să voteze, acum edilul s-a răzgândit. Împărţiţi pe secţii de votare, activiştii liberali au fost trimişi să mobilizeze orădenii. "Cine nu are spirit civic să se implice într-o campanie pentru binele oraşului, parlamentar sau consilier local, nu mai are ce căuta pe listele partidului la alegerile de anul viitor", zice un liberal.

În plus, edilul orădean a încercat să implice în campanie întreaga clasă politică. "Dacă referendumul va cădea pentru că a fost sabotat, liderii partidelor politice trebuie să fie conştienţi că îşi asumă ruşinea de a nu fi pus umărul la dezvoltarea acestui oraş şi a acestui judeţ", spune primarul Bolojan, cu trimitere directă la PSD şi UDMR. Deocamdată degeaba, pentru că şefii acestora tot nu se "simt"...

"Votezi pentru viitorul tău!"

Ilie Bolojan mizează totuşi nu pe politicieni, ci pe cetăţenii oraşului. Edilul are câte un mesaj către toate categoriile sociale care nu au votat pe 10 mai: maghiari, pensionari şi nemulţumiţi. Astfel, pe maghiari i-a asigurat că unificarea se face nu împotriva lor, ci în folosul tuturor. "O stradă neasfaltată afectează în mod egal românii şi maghiarii. Prosperitatea se distribuie în mod egal tuturor membrilor comunităţii, indiferent de etnie sau confesiune", a declarat edilul săptămâna trecută, într-un mesaj public.

Primarul vrea, de asemenea, să mobilizeze pensionarii care nu văd mizele unificării pentru că, blazaţi, nu îşi mai fac planuri de viitor. "Orădenii în vârstă trebuie să înţeleagă că dacă le-au plecat copiii în alte oraşe au făcut-o pentru că nu se puteau realiza în Oradea. Dacă oraşul se va dezvolta, vor apărea mai multe oportunităţi, nu vor mai fi nevoiţi să plece şi îi vor avea aproape la nevoie", spune Bolojan.

În ce priveşte categoria orădenilor nemulţumiţi de actuala administraţie pentru că au fost amendaţi, expropriaţi sau din cauza şantierelor din oraş, Bolojan le propune amânarea "reglării conturilor". "La referendumul din 14 iunie votezi pentru viitorul tău şi al familiei tale. Înţeleg că poţi fi supărat pe vecin, dar nu într-atât încât să îţi dai foc la casă numai ca să ardă şi a lui", zice primarul, îndemnând nemulţumiţii să sancţioneze prestaţia administraţiei la alegerile locale din 2016.

Nu acum, pentru că acum e în joc viitorul Oradiei, al fiecărui orădean, indiferent de simpatii şi antipatii...


AVANTAJELE UNIFICĂRII
Oradea Mare şi tare

Miza fuziunii Oradiei cu Sînmartinul o constituie dezvoltarea economică, aşa încât, ca orice idee teoretică, e mai puţin atractivă pentru alegători decât, de pildă, confruntarea între politicieni la alegerile locale, parlamentare ori prezidenţiale.

În plan concret, însă, prin valorificarea potenţialului balneo-climateric al staţiunilor Băile Felix şi Băile 1 Mai, Oradea ar deveni oraş turistic cu toate avantajele ce decurg de aici, de la apariţia a noi locuri de muncă la creşterea consumului, a încasărilor la bugetul local şi, implicit apoi, a cheltuielilor pentru îmbunătăţirea condiţiilor din oraş.

"În 5 ani am putea ajunge de la circa 270.000 la 1 milion de turişti pe an, oameni care să doarmă, să mănânce şi să-şi facă cumpărăturile în Oradea", arată primarul Ilie Bolojan. În plus, municipalitatea se va putea implica în dezvoltarea celor două staţiuni, prin realizarea de noi facilităţi turistice sau de divertisment, conservarea zonei verzi, protejarea resursei geotermale şi interzicerea exploatării gazelor de şist.

În paralel, prin creşterea populaţiei şi suprafeţei, Oradea va deveni mai atractivă pentru investitori, vor apărea mai multe şanse de angajare, ceea ce va obliga firmele să majoreze salariile pentru a-şi păstra personalul. Apariţia noilor posibilităţi de realizare profesională va opri exodul tinerilor şi, treptat, oraşul îşi va consolida poziţia de centru regional. Un oraş din care să nu se plece, ci în care se vine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
argumente penibile
E penibilă întreaga campanie.Turişti în mizeria asta ... Nu ne explică bravii edili ce îi opreşte să facă pentru început un oraş de care să fim mulţumiţi noi şi copii noştri, cei care vrem să trăim aici în Oradea,cu locuri de muncă decente(muncă în eurobusiness parcuri = sclavie), acolo lucraţi voi cei care le-aţi conceput. Cât priveşte problema demografică : mai nou s-au descoperit metode ce duc la sporul populaţiei fără să necesite alipirea a două localităţi, poate aţi auzit şi dv dl.bolojan !
Postat 07 Iunie 2015, 12:11 de platona
un milion de turisti pe an?
Insula Creta se poate lauda cu doua milioane de turisti pe an, dar e o mica diferenta intre ei si noi....
Postat 04 Iunie 2015, 16:36 de User anonimizat
@WINDOS
Dossss e buna treaba...haahahah
Postat 03 Iunie 2015, 23:13 de Tinas
O primărie trebuie să fie cât mai aproape de cetăţean !!!
Chiar şi fizic, dacă instituţional nu e suficient de morală ... iar dispariţia primăriei unei comune, în contextul unei fuziuni prin absorbţie cu un oraş "murdar" ... în loc să fie prin comasare, tocmai pentru a asigura "apropierea" de cătăţean ... nu face altceva decât să arate cât de penibil este demersul acestor "infractori" ... chiar şi aşa, susţinuţi de nişte "personalităţi" cu reale calităţi oportuniste !!! Miza acestei "fusiuni" este "ştergerea" unei datorii uriaşe a comunei către oraş, cu plata de rigoare a unui "parandărăt" personal care reprezintă cea mai "marcantă" infracţiune din ultimii 25 de ani din Bihor !!! Nu are nicio legătură cu dezvoltarea durabilă a unei zone, ci strict cu interesul personal al unor "infractori", transformat în "bunuri imobiliare" !!!
Postat 03 Iunie 2015, 22:17 de WinDos
Uniţi suntem puternici !!!
Precum "istoria" scenarizată >>> ... https://www.youtube.com/watch?v=vxSsqlzJvw0 ...
Postat 03 Iunie 2015, 22:05 de WinDos
?
@Sabau: Care personalitati? Poate Duse e un medic bun si atat! Personalitate inseamna mult mai mult!
Postat 03 Iunie 2015, 18:43 de TDS
FILIP&BOLOJAN
@andy: 1. Eu m-am referit "decat" la REFERENDUM 2. Filip si Bolojan au facut lucruri ABSOLUT DIFERITE chiar daca subiectul era acelasi! Pe cale de consecinta comparatia nu se sustine!(eu doar raspund, nu MAI abordez problema!)
Postat 03 Iunie 2015, 18:41 de TDS
Pacat pentru personalitatile orasului
Pacat pentru reputatia personalitatilor orasului care se lasa tarate in mizeria primarului. Nu e vina lor, pe baza informatiilor puse la dispozitie de initiatorii referendumului, probabil oricine ar avea tendinta sa creada ca dupa unire va curge lapte si miere.
Postat 03 Iunie 2015, 18:08 de Sabau
Minciuni, minciuni si iarăși minciuni
un articol in care de la început pana la sfârșit cuprinde un șir de minciuni grosolane. Afișajul stradal nu va mai avea loc? Ați trecut prin parcul 1dec? Ați observat 2 bannere gigant? Ați observat ca aproximativ la fiecare bloc si la fiecare spațiu de afișajul apar afișe cu referendumul??? Oare cei din PNL împart pliante pe gratis? Nici vorba fiecare "voluntar"primește o suma frumușica pt. Munca depusă. Din ce bani? Din banii orădenilor. Mi-e scârbă sa vad cat de lingăi sunt cei de la bihoreanul si acoliții primarului.
Postat 03 Iunie 2015, 17:56 de sebastyan
Daca mascatii il salta pe Bolojan ma duc la Referendum!
Daca "Depanatorul TV" a produs pejudicii de 4 mil de euro, al nostru Bolojan probabil trece de 10 mil de euro, in cele doua mandate, daca socotim doar jumatate din licitatiile trucate. Precum lucrari de modernizari la maternitate, care au fost atribuite unor firme inainte ca data licitatiilor sa fi fost date publicitatii, sau lucrari din incinta primariei Oradea care au decurs dupa metoda descrisa mai sus si multe asemnea "proiecte". Asadar daca il salta mascatii si pe Bolojanpana pana la data referendumului din 14 iunie, eu v-oi fi cel mai infocat promotor la unirii Sinmartinului cu Oradea :)). Ultima isprava a primarului nostru este legat tocmai de referendumul din 10 mai. Daca referendumul din 14 iunie se poate organiza cu "doar" 122.800 lei, oare referendumul din 10 mai de ce a costat 730.000 lei??? Cand si-a batut joc de oradeni cel mai iubit fiu al Vadu Crisului? Cand a cheltuit banii cu nemiluita, aruncand 730.000 lei pe geam sau acum cand le spune oradenilor cu nonsalanta si dispret ca de fapt referendumul din 10 mai se putea organiza cu un sfert din suma cheltuita? "Beciul Domnesc" isi asteapta locatarii! :) :) :)
Postat 03 Iunie 2015, 17:51 de Sabau
Seriosss
Bolojan mai are bani,,,,,,,,,,,,de unde??? si daca-l leaga pina atunci?? va dati la fund...precum pestiiiiii mai multa ponderatie feciori
Postat 03 Iunie 2015, 16:24 de Tinas
@TDS
nu o sa iti calce in curte nimeni stai pe pace deoarece in europa ghetoo o sa organizeze referendum filip, sa va uniti cu nojoridul. :))))))
Postat 03 Iunie 2015, 16:08 de User anonimizat
@boicot
Deci ce au facut PDL-isti a fost incorect si imoral, asa cum majoritatea a concluzionat, inclusiv dvs dle TDS. In schimb a aplica aceeasi tactica e ceva normal pt ca au facut-o si altii. Atunci trag si eu o concluzie : ce afacut Filip cu cartierul Europa a fost ceva incorect si imoral (poate chiar ilegal, dar nu ma pronunt).Insa daca urmam logica dvs ce facut Bolojan e ceva normal pt ca a facut- si Filip inainte deci el doar a invatat de la "inaintasi". Spuneam intr-un post anterior imi pare rau de ce ai patit cu Impact-ul, insa incet-incet incepe sa nu-mi mai para rau si sa trag o concluzie : "cine seamna vant, culege furtuna".
Postat 03 Iunie 2015, 15:54 de andy
TEPE LEPE
Tepe lepe pân' urzici la la la/Vruse mândra și mă mânce lala la/Dă nu răsăreau stelele la la la/Nu rămâneau nici cizmele la la la...Așa că râmâi la muzică, lasă Referendum-ul! Tu poți să te duci dar pe ceilalți nu-i îndemna!
Postat 03 Iunie 2015, 14:51 de TDS
BOICOT
D-le DUȘE! Se spune în urbe că nu luați nimic de la săraci! Foarte frumos! Dar(în alt context) v-aș întreba: NEPARTICIPAREA la un REFERENDUM NU REPREZINTĂ TOT O ATITUDINE? Știu că toți susținătorii aveți în primul rând grija CVORUM-ului! Noi, oponenții, AM ÎNVĂȚAT DE LA PNL(prin PDL)că BOICOT-ul POATE FI EFICIENT! Trageți concluzia!
Postat 03 Iunie 2015, 14:44 de TDS
CÂND RĂSARE SOARELE LE LE...
LOREDANA FORT POTOROACA cfm. profilului de pe FB a fost consilier juridic la Prefectură! Simpatizează PNL-ul(OK, fiecare simpatizează cu câte un un partid)! Dar dacă e stabilită acum în Suedia nu pricep de ce nu-și vede de-ale ei! În special de copil! Poate copilul ar fi mai fericit dacă mă-sa i-ar acorda lui din timpul alocat îndemnurilor de participare la REFERENDUM!
Postat 03 Iunie 2015, 14:38 de TDS
LIVE
Juniorul Mudura este extrem de potrivit pentru așa ceva în lumina ultimelor evenimente! Dar mai stă cineva să analizeze o chestie măruntă? UN FLEAC! Abia aștept să prind un activist liberal intrând în curtea mea! În secunda 2 sun la Poliție! PS Mi-ar place să se mai organizeze un simulacru de dezbatere în Cetate iar LIVE să apară mascații! care să salte pe unul, pe altul!
Postat 03 Iunie 2015, 13:34 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON