URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2013, 08:08

Venin a la Ifrim: Fostul decan îşi batjocoreşte duşmanii în autobiografie

Venin a la Ifrim: Fostul decan îşi batjocoreşte duşmanii în autobiografie CA-N VIAŢĂ. La lansarea autobiografiei pretenţios intitulate "Navigând în furtună - Pagini din istoria nescrisă a medicinii", Mircea Ifrim a avut parte şi de un moment jenant: vrând să se aşeze pe un scaun, s-a pus lângă şi a căzut pe podea. Fostul decan s-a ridicat însă rapid şi le-a zis imperturbabil celor prezenţi că "aceasta e încă o dovadă că viaţa mea a fost întotdeauna o cădere şi o ridicare!"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dispărut din Oradea după ce a fost înlăturat de la conducerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, fostul decan Mircea Ifrim a revenit pentru a-şi lansa autobiografia. Cartea în care acesta îşi povesteşte viaţa îi are, însă, în prim-plan pe membrii familiei fostului rector Teodor Maghiar, acuzaţi de autor că i-au trădat încrederea şi, drept urmare, prezentaţi în culori absolut dezonorante.

Surprinzător sau nu, "domnul academician" - cum îi place să i se spună, chit că nu este - şi-a dezvăluit şi cea mai mare ambiţie, şi frustrare în acelaşi timp: că n-a ajuns rector al unei Universităţi orădene de Medicină şi Farmacie.

Amicul de ieri, duşmanul de azi

Primul "baron" al FMF, Mircea Ifrim, şi-a câştigat faima de personaj controversat pentru performanţa de a fi fost ani la rând, în acelaşi timp, atât decan la Oradea, cât şi parlamentar PRM-ist la Bucureşti. Prieten la toartă în anii '90 cu fostul rector Teodor Maghiar, el a devenit însă şi "naşul" acestuia, după ce în 2008 l-a "turnat" la DNA atât pe bătrânul "Unchi" cât şi pe fiii acestuia, Doru şi Adrian, pentru că au eliberat zeci şi zeci de diplome unor italieni care nu au călcat niciodată pe la Oradea, dar şi pentru falsificarea cifrei de şcolarizare a Universităţii, astfel încât instituţia să primească de la buget mai mulţi bani decât i s-ar fi cuvenit. Coincidenţă sau nu, Ifrim a făcut denunţul imediat după ce fusese înlăturat, printr-o pensionare forţată de la şefia facultăţii, pentru ca aceasta să-i fie predată lui Adrian Maghiar, la fel cum funcţia de rector îi fusese lăsată celuilalt fiu al "rectorului-întemeietor", Doru Maghiar.

Înainte să "trădeze", Ifrim fusese însă în graţiile clanului Maghiar şi a beneficiat din plin de nenumărate privilegii. Aureolat de un titlu abuziv de "academician", cu toate că nu era membru al Academiei Române, ci doar al Academiei de Ştiinţe Medicale, cu statut de ONG, Ifrim a stors Universitatea de multe miliarde de lei fiindcă a locuit pe banii instituţiei numai la hotel. Şi nu singur, ci cu mult mai tânăra sa soţie chinezoaică, Cheng Feng Ifrim, căreia i-a şi inventat o materie la facultate: medicină tradiţională chineză.

Nemaivorbind că tot clanul Maghiar l-a lăsat decan şi după ce a fost acuzat că a luat bani de la străini care nu aveau documentele necesare pentru a studia în România şi că a angajat medici care nu aveau dreptul să ocupe funcţii didactice. "Tinichele" care au făcut şi ele obiectul unei anchete începute tot de DNA în 2009, dar în legătură cu care procurorii anticorupţie n-au mai prezentat niciodată vreo concluzie.

08 cartea.jpgÎn cerc închis

Înlăturarea lui Ifrim de la şefia FMF s-a făcut cu scandal căci, ca să evite pensionarea, acesta şi-a modificat CV-ul, schimbându-şi anul naşterii din 1939 în 1943. N-a ţinut, aşa că după 2008 "academicianul" a fost nevoit să se retragă la Bucureşti, de unde când şi când mai lansa atacuri împotriva clanului Maghiar, în presă.

Toate au culminat, în noiembrie anul trecut, cu lansarea pe piaţă a unui volum autobiografic, "Navigând în furtună - Pagini din istoria nescrisă a medicinii" (foto), pe care de curând a prezentat-o şi în Oradea, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Comunităţii Evreilor, în prezenţa a doar 20 de persoane, toate invitate personal de autor. Semn că a dorit să-şi vândă cartea doar celor cu care a rămas în relaţii bune, precum doctorii Ritli Ladislau, Gheorghe Carp ori Horia Olah, dar şi că a urmărit să nu se întâlnească faţă-n faţă cu ştabi, foşti şi actuali, ai Universităţii, pe care îi umple de vorbe grele.

De grosul aprecierilor se "bucură", cum era de aşteptat, mai ales membrii familiei Maghiar, dar nu numai. Viaţa lui Ifrim e relatată la persoana a treia prin intermediul unui narator, criticul literar George C. Pienescu, filolog reputat îndeosebi pentru colaborarea cu Tudor Arghezi, cartea fiind doar un început, căci urmează şi un volum doi axat pe deconspirarea medicilor care au colaborat cu Securitatea.

08 teodor maghiar.jpgOm de ştiinţă vs. impostor

Ifrim povesteşte în carte că a avut primul contact cu Universitatea din Oradea în 1991, când a fost trimis aici în control în postura de consilier al ministrului Educaţiei de atunci, Gheorghe Ştefan. Aşa l-a cunoscut pe rectorul Teodor Maghiar (foto), care de la prima întâlnire i-ar fi cerut ajutorul pentru fondarea unei Facultăţi de Medicină şi Farmacie. Ifrim spune că a obţinut acordul ministrului cu o condiţie: ca domnul M. (adică el) să fie decan! Fapt ce îl transformă, conform poveştii, nici mai mult, nici mai puţin, decât în "baza reţelei medicale din Bihor".

Rapid apar, însă, primele conflicte cu Maghiar. Motivul? "Domnul M. selecta cu grijă cadrele didactice" pentru facultate, deci era un intransigent, pe când Maghiar "dorea să-şi aducă doar acoliţii". Fără prea multe detalii, Ifrim scrie că a aflat (nu şi cum) că rectorul elibera diplome de "doctor în ştiinţe medicale" pentru studenţi care n-aveau nicio legătură cu Oradea, descoperire ce demonstrează că "Maghiar era o fire abuzivă, care considera că poate să facă tot ceea ce crede de cuviinţă".

Îngenuncheri reciproce

Convins că dezvoltarea FMF i-a atras invidia rectorului, Ifrim susţine că bătrânul Maghiar ar fi comandat şi plătit articole de presă împotriva sa, lucru pe care "domnul M." l-ar fi aflat indirect, într-unul din momentele în care fostului rector "i se ridica pragul alcoolemiei" şi când acesta i-ar fi spus că pentru el contau doar banii, căci orice pe lume se cumpără şi se vinde.

Academician de prestigiu, Ifrim susţine că nu s-a dat bătut, aşa că în 2000, când a fost reales decan, s-a ambiţionat să transforme facultatea în Universitate de Medicină şi Farmacie. Ceea ce, fireşte, i-a atras o duşmănie şi mai aprigă din partea rectorului, chiar dacă acesta nega. "Maghiar se jură, cade în genunchi în faţa d-lui M, de fapt practica obişnuită, căci şi în alte dăţi se mai întâmplaseră asemenea lucruri", descrie fostul decan episodul, prezentându-se ca singurul om care ar fi reuşit să-l îngenuncheze la propriu, şi încă nu o dată, ci de mai multe ori, pe cel despre care toţi ceilalţi spuneau exact viceversa: şi anume că pe mulţi i-a făcut să îngenuncheze în faţa sa. La propriu.

"Cimpanzeul" şi "hiena"

Ifrim vorbeşte în carte şi despre cei doi fii impostori ai "Unchiului" Teodor Maghiar. Despre Doru Maghiar spune că "nu ştie să vadă o lamă la microscop sau să deosebească un ficat de un rinichi" şi că "eu i-am făcut teza de doctorat", iar despre Adrian Maghiar că şi-a terminat doctoratul tot graţie "domnului M.", care l-a ajutat să-şi scrie lucrarea.

Atacurile la adresa clanului cresc progresiv, pagină după pagină. Rectorul şi cei doi fii sunt prezentaţi ca "un nucleu cancerigen" al Universităţii, în timp ce "prezenţa domnului M. era absolut necesară", fiind singurul care "lupta pentru performanţă". După ce bătrânul Maghiar i-a lăsat funcţia de rectorat lui Doru, Ifrim susţine că "hiena" şi fratele său "cimpanzeul" (adică Adrian Maghiar) i-au propus să privatizeze facultatea, ca să se îmbogăţească împreună din taxele studenţilor. Ideea, fireşte, a fost respinsă de Ifrim. "N-am fost un om bogat, nici nu voi fi, şi nici nu mă interesează să fiu!", pretinde "domnul M.".

Atentat la banii "Famigliei"

Nici Mărioara Maghiar, nevasta fostului rector, n-a scăpat de "pixul" lui Ifrim, care o prezintă ca fiind "o incultă vanitoasă şi parvenită" ce "exercita o influenţă nefastă asupra lui Teodor Maghiar", dar care, în ciuda şireteniei şi lăcomiei, "avea totuşi o umbră de bun simţ". Despre toţi membrii clanului "atotputernic în Oradea" Ifrim spune că sunt nişte "oameni de nimic" care s-au răzbunat pe el înlăturându-l din facultate doar pentru că a "atentat" la veniturile lor, încercând, chipurile, să le stopeze afacerile ilegale.

Scandalul diplomelor false eliberate de fostul rector şi de fiii lui ocupă pagini întregi în cartea lui Ifrim, care acuză tergiversarea anchetei de către procurorii DNA. "Domnul M." susţine că membrii clanului ar fi eliberat peste 300 de diplome false, dar în final au fost trimişi în judecată doar pentru câteva zeci, şi că pentru eliberarea unei singure diplome Maghiarii pretindeau între 100-200.000 euro, o sumă halucinantă, fapt ce le-ar fi adus averea considerabilă din care au clădit spitalul Pelican.

Probleme de "dosar"

Ifrim nu-i uită nici pe apropiaţii clanului. Despre fostul rector Cornel Antal, "om de paie" al familiei Maghiar, autorul aminteşte că a condus Universitatea deşi înainte de 1989 a semnat un angajament cu Securitatea sub numele conspirativ "George" şi îi publică în facsimil inclusiv angajamentul olograf.

Ca indivizi "abjecţi" sunt încondeiaţi şi medicii Călin Hozan, Oreste Straciuc, Camelia Dalai şi Narcis Vîlceanu, "vinovaţi" că, deşi i-au fost discipoli lui Ifrim, au trecut de partea clanului, înfingându-i "domnului M." un cuţit în spate la alegerile din 2008 pentru funcţia de decan, câştigate de profesorul Gheorghe Bumbu. Un alt personaj despre care spune că îi era "îndatorat", pentru că şi-ar fi scris prima carte graţie lui. În final, atât Bumbu cât şi Antal sunt acuzaţi că au condus Medicina în aşa fel încât au distrus tot ceea ce el a clădit, din greu, ani întregi. Chit că prea puţini sunt cei care să admită că "opera" lui Ifrim a fost una temeinică...


LA JUDECATĂ
"Un bolnav psihic" şi "o carte de doi bani"

Deşi susţin că nu au citit cartea semnată de Mircea Ifrim, fraţii Adrian şi Doru Maghiar vor totuşi să-l "taxeze" pe "academician" pentru acuzele aduse. Metodele lor sunt, însă, diferite. Fostul rector Doru Maghiar a dezvăluit BIHOREANULUI că intenţionează să-l dea în judecată pe Ifrim: "E un impostor care minte cum respiră. Va răspunde în faţa justiţiei, alături de editură, pentru injuriile pe care mi le-a adus în carte". Adrian Maghiar spune că nu-şi pierde timpul citind "o carte de doi bani" scrisă de "un bolnav psihic", dar nu exclude să dea un răspuns indirect la acuzele lui Ifrim... În scris. "Sper că voi reuşi să scot o carte cu ce a însemnat Universitatea din Oradea, cum s-a clădit şi cine a făcut cu adevărat parte din echipele care au construit-o", anunţă Adrian Maghiar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Pacat
Pacat domnule Ifrim ca ti bati joc de cel ce ti a intins o mina. Caci v am cunoscut c ind a ti venit in Oradea si imi amintesc ca a ti venit dupa moartea sotiei a ti fost ajutat sa depasiti momentul acela greu nu am legatura cu familia Maghiar.,Pe copii nu i am vazut nici o data dar tatal lor este un MIT .Este rusinos ce faceti. Adevarul va iesi la suprafata. Respect pt fam Maghiar Specific nu am facultate sunt comerciant dar v am auzit LINGIND si vad de ce sunteti in stare.Incredibil. De aceea merge aceasta tara asa Respect domnule Maghiar !
Postat 03 Martie 2013, 02:26 de NIMENI
Mă voi n-aveți ce citi?
Ziaristii lui pește prăjit citesc și citează porcăriile unuia care nici măcar nu-și știe scrie propria carte. Eu zic să returneze UO toți banii luați pe necinstite, gălbejita la fel..... Acești doi impostori îl întrec prin lăcomie până și pe prietenul lor în ale șpăgii și prin încasarea de foloase necuvenite, PRM-istul Magheru Paul.
Postat 01 Martie 2013, 14:33 de magheru
nea ifrimeeeiii.....
vsm, mosule, te-ai fi vrut si tu un neica nimenea, etern ca si Universul!
Postat 01 Martie 2013, 02:29 de @pensionare
batranul complext
unii oameni, spre cinstea lor, stiu sa imbatraneasca frumos si sa se retraga la timp. in schimb, altii nesatui, nesimtiti n-ar lasa ciolanul din gura nici morti. ei nu tin cont ca nu mai cu ce, dar...
Postat 01 Martie 2013, 02:16 de zoom
sorbonica
are dreptate batrinul securist in ceea ce i priveste pe cimpanzeu si hiena, doi semianalfabeti facuti doctori de taticu, cit despre el Unchiu il asteapta pe corbul securist cu toporu in ceruri:)
Postat 28 Februarie 2013, 22:47 de sorbonel
China nu il ajuta cu nimic ?
Dar de ce il ia cineva in serios pe unul care arata si se comporta de parca il asteapta moartea azi-maine ?
Postat 28 Februarie 2013, 21:53 de TAMTAM
ifrim
nu te pensioni, bai, academicianule??? tu si tovarasa elena ceausescu...
Postat 28 Februarie 2013, 21:15 de ADINA
In Cosmos!
Ingerasii poate stiu pentru ce-a primit Unchiu' Medalia "K.A.Tiolkovski" a Uniunii Cosmonauticii din Rusia! (sapaturile-s tardive.)
Postat 28 Februarie 2013, 20:34 de gyorgy tozser
SECURISTUL IFRIM DE LA DIE/SIE!
PENTRU CINE NU ȘTIE, MIRCEA IRIM A FOST OFIȚER DE SECURITATE ACOPERIT ÎN DIE, PRELUAT ȘI DE SIE. EL NU A PROFESAT NICIDOATĂ CA MEDIC, CI ȘI-A AROGAT TOT FELUL DE TITLURI CU DIPLOME CUMPĂRATE DE PE NET. PRIMUL SCANDAL LEGAT DE NUMELE SĂU A FOST ÎN ANII 80, CÂND, DETAȘAT DE ROMÂNIA LA UNESCO, IFRIM A SPERIAT VREO 20.000 DE DOLARI, AȘA CĂ AU FOST NEVOIȚI SĂ ÎL RETRAGĂ DISCRET. DUPĂ CARE APARE BRUSC ÎN OGRADA UNIVERSITĂȚII ORADEA...UNDE PRINCIPALA LUI PREOCUPARE A FOST ESCROCAREA STUDENȚILOR STRĂINI ADEMENIȚI TOT DE EL SĂ STUIDEZE MEDICINA LA ORADEA. ÎN LINKUL URMĂTOR PUTEȚI CI TI O MICĂ PARTE DIN ISPRĂVILE LUI MIRCEA IFRIM, CĂSĂTORIT CU O CHINEZOAICĂ MAI TÂNĂRĂ CU 30 DE ANI, FIICĂ DE GENERAL CHINEZ DE INFORMAȚII. IFRIM ȘI SOIA SUNT BĂNUIȚI CĂ FAC PARTE DINTR-O REȚEA INTERNAȚIONALĂ DE TRAFIC CU ORGANE UMANE PROVENITE DIN CHINA, CU COMPLICITATEA SERVICIILOR ROMÂNEȘTI.
Postat 28 Februarie 2013, 18:51 de gabi cerganovic
doctor
Are perfecta stimabilul academician prof .Mircea Ifrim ,cei doi fii a lui Maghiar nu au nimic in comun cu medicina!Doru e un habarnist intr-ale urologiei ,cat era la judetean l-am vazut operand doar chestii simple ,nu facea prostatectomie etc lui Adi nu i prea ies inteventiile ,cam toate se complicau cu sepsis ,icter etc BUMBU un imputit ,care sfideaza bunul simt si terorizeaza doctorii sectiei doi la numar ,DARIUS PURZA SI KOLUMBAN SANDOR ,alti doi medici fiind fiul si nepotul lui! Putem vb aici de o urologie ocupata abuziv de familia BUMBU ,tigani la origini si la caracter ,el tolereaza pe sectie asistente incompetente ,vulgare ,care injura precum este DANA GHERLE si betivane ,care beau spirtul de la sala de operatii cum este NELI SANDOR,,,,,pe posturi de preparator(asistent)la facultate a intrat doar INCOMPETENTII de baieti a lui mohan (Dumitru si Mihai)care nu au nici o legatura cu medicina ,marturie sta faptul ca nici unul nu reuseste sa treaca peste examenul de rezidentiat! cautati le numele pe listele afisate la Cluj cu rezi din noiembrie si veti constata ca nici unul nu a trecut de rezidentiat !si cam astea sunt ""valorile""promovate de Sorbonica condusa de BUMBU azi!
Postat 28 Februarie 2013, 13:12 de radu
z
Ai scris "înfingându-i ..." !!! Unde ai facut scoala?
Postat 28 Februarie 2013, 10:47 de pentru Totorean
Hai tu
Daca nevasta lui Maghiar era inculta ,a lui cum se numea ????Tavalea tot ce prindea prin facultate...scarba si mila, lipsa de caracter,tot ce emai urat pe lume....
Postat 28 Februarie 2013, 10:06 de soso
Ce pot sa spun despre Ifrim?!
Acu ce sa zic despre acest Impostor care vine si se cearta cu mortii ? Un handicapat !!!! Da ce vede clar ca se considera singurul destept cu bune intentii ce ceilalti doar ....... resturi care profita le "lumina" lui !!!! Handicapat mintal !
Postat 28 Februarie 2013, 08:58 de s.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON