URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2015, 16:59

Vârful lui Felix: Bolnav incurabil, un orădean a strâns sute de mii de dolari escaladând stânca ce l-a făcut să devină căţărător (FOTO)

Vârful lui Felix: Bolnav incurabil, un orădean a strâns sute de mii de dolari escaladând stânca ce l-a făcut să devină căţărător (FOTO) GUSTUL VIEŢII. Ajutat de mai mulţi prieteni, în 2005, când deja nu mai putea umbla singur, Felix a încercat să urce traseul El Capitan din Parcul Naţional Yosemite (SUA). "Pentru mine căţărarea e gustul vieţii", le spunea Felix reporterilor televiziunii NBC înainte să pornească aventura. Şi a vrut să-l simtă încă o dată...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La nici 15 ani, orădeanul Felix Slamovics a văzut o fotografie cu faimoasa stâncă El Capitan din Parcul Natural Yosemite din California. S-a hotărât instantaneu că vrea acolo!

De atunci a cucerit culmi din ţară şi din lume. Când a aflat că suferă de o boală fără leac, muşchii atrofiindu-i-se ireversibil şi nemaiavând mult de trăit, Felix a ales să nu se compătimească. Şi-a adunat prietenii şi a pornit într-o aventură pe El Capitan, vrând ca ultima escaladă să fie chiar pe traseul care i-a stârnit, în urmă cu mulţi ani, această pasiune. Nu putea umbla, aşa că a urcat muntele cu puterea mâinilor. Aventura sa n-a fost una egoistă, căci a strâns 360.000 dolari pentru cercetarea bolii care-l răpunea, scleroza amiotrofică...

"Alergător" pe stânci

Miercurea trecută, în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene, plin ochi, se stătea şi pe jos, ca la munte. Iubitori ai aventurilor în natură s-au adunat în ultima seară de proiecţii cu tematică montană organizată de Clubul Speocristal din Oradea pentru a urmări filmul "The Felix Project". În premieră naţională, orădenii au putut vedea ultima aventură a unui fost concitadin de-al lor. Iar după o oră, au plecaţi impresionaţi.

07-Felix-Slamovics_bihoreanul.jpgFelix Slamovics (foto) s-a născut în Oradea, fiind singurul copil al unei familii de evrei. În adolescenţă, marcat de o fotografie care înfăţişa frumuseţea stâncii El Capitan din Parcul Naţional Yosemite (California), s-a decis să înveţe să escaladeze. "Un prieten mi-a făcut cunoştinţă cu Felix. La început nu se prea descurca cu căţăratul, dar avea cea mai mare ambiţie", povesteşte Fucskó László, unul dintre prietenii de suflet ai lui Felix, coleg în acelaşi club de escaladă, cu care a urcat pe culmile munţilor din România. "Felix nu urca, ci alerga pe stânci în sus", îşi aminteşte László, care, pentru că în 1980 a fugit din ţară, n-a mai ştiut nimic, multă vreme, de tovarăşul din tinereţe.

Condamnat la moarte

Cei doi s-au revăzut după mai bine de 20 de ani, în 2001, când fosta soţie a lui László, stabilit între timp în Franţa, i-a făcut o petrecere surpriză la care a reuşit să-i aducă prieteni înstrăinaţi din mai multe colţuri ale lumii. Aşa a aflat că în 1984 Felix se mutase şi el în Israel, unde a devenit un fel de "guru" pentru căţărători.

07-fucsko-laszlo_bihoreanul.jpg"Acolo escalada se practica răzleţ şi neorganizat. Felix a fost cel care practic a introdus căţărarea sportivă şi de aventură, pregătind trasee şi învăţându-i pe amatori. Devenise un personaj faimos", spune Fucskó László (foto).

Înalt, bine făcut, cu o forţă extraordinară, în 2003, Felix a aflat însă că suferă de scleroză laterală amiotrofică (ALS), o boală care provoacă atrofierea progresivă şi ireversibilă a tuturor muşchilor corpului. Practic, treptat, bolnavii de ALS nu-şi mai pot folosi picioarele, mâinile, iar la final nu mai pot vorbi şi respira fără aparate. Cum nu s-a prea investit în cercetare şi descoperirea unor posibile tratamente, bolnavii mor în 3-4 ani.

Era cea mai grea lovitură pe care putea s-o primească "zeul munţilor", cum îi spuneau tinerii israelieni pe care-i învăţa escalada. "Felix era un personaj cu o motivaţie extremă. Nu s-a dat bătut şi mult timp a sperat că atrofierea muşchilor se va opri", povesteşte László.

Visul El Capitan

Un an mai târziu, boala avansase în aşa fel încât Felix nu mai putea umbla fără ajutor şi-şi folosea chiar şi mâinile cu greutate. Cum părinţii îi muriseră, iar iubita l-a părăsit când a aflat de boală, a avut noroc cu foştii învăţăcei, care îl acompaniau cu schimbul.

Felix a refuzat, însă, să se vadă murind câte puţin în fiecare zi. A vrut să se bucure de timpul şi puterile rămase, râzându-i în faţă destinului. Cum? "I-a revenit ideea din adolescenţă, să urce pe un traseu dificil şi frumos, numit El Capitan, din Parcul Naţional Yosemite, din California. Şi-a pus în cap să şi strângă bani cu ocazia asta, dar nu pentru el, ci pentru cercetarea ALS", povesteşte László.

În vara anului 2005, împreună cu Felix, mai mulţi prieteni de-ai lui, însoţiţi de reprezentanţii unei case de producţie care realizau un film documentar despre el, despre efectele ALS şi, în special, despre "The Felix Project", au pornit din Israel spre California. Aici, li s-a alăturat şi László, prietenul din adolescenţă, pentru o ultimă căţărare împreună. "Deşi nu-şi putea mişca picioarele, Felix a vrut să escaladeze prin propriile forţe, nu să fie tras ca un sac. Un inginer israelian i-a construit un soi de bicicletă, căreia-i spuneam «Harley Felixon». Aşezat în ea, putea să urce pe corzile instalate de noi «pedalând» cu mâinile", explică orădeanul.

Bucuria de-a trăi...

Documentarul îl arată pe Felix reuşind să-şi păstreze optimismul şi să se bucure de toată experienţa escaladei, făcând mereu glume şi distrându-şi prietenii. "Nu am timp să-mi plâng de milă...", le spunea jurnaliştilor televiziunii americane NBC, care veniseră să facă un reportaj despre aventura sa. "Sunt mai atent la oameni, mă bucur de ei mai mult, culorile le văd mai puternice, iar sunetele le aud mai tari", se destăinuia bărbatul, conştient că mai are doar câţiva ani de trăit, şi aceia tot mai greu.

Dorinţa sa a fost să ajungă pe El Capitan printr-unul din cele mai dificile trasee, numit The Nose (Nasul), înalt de 1.000 de metri. Echipa The Felix Project a reuşit, însă, să urce doar până aproape de jumătatea stâncii, până în punctul numit Dolt Tower (450 m), şi asta după câteva nopţi petrecute în corturi instalate în stâncă. Dacă ar fi fost după alpiniştii americani, cunoscători ai traseului, Felix n-ar fi urcat nici atât, căci vremea se vitregise, iar membrii echipei îşi puneau vieţile în pericol dacă ar fi continuat ascensiunea.

El nu s-a lăsat convins uşor, ştiind  că, spre deosebire de ceilalţi, nu va mai avea o altă şansă să vadă lumea de pe El Capitan. În cele din urmă, a admirat îndelung priveliştea de la jumătatea drumului spre vârful stâncii, şi numai apoi a acceptat să coboare. Proiectul său, intens popularizat atât în Israel, cât şi în America, a strâns din donaţii 360.000 dolari, bani oferiţi unor laboratoare ştiinţifice care caută remedii pentru ALS.

Felix n-a ajuns niciodată pe vârful lui El Capitan. "Întotdeauna am iubit căţărarea, nu cucerirea vârfului", a spus el în faţa camerelor imediat după ultima coborâre. Acesta e şi mesajul pe care a vrut să-l transmită tuturor: să se bucure de călătorie, nu să aştepte destinaţia...


DIN PRIETENIE
The Felix Project

Felix Slamovics a murit în 2009, după ce semnase o decizie de eutanasiere. Deja nu mai putea vorbi şi nici măcar respira fără ajutorul aparatelor. Înainte, însă, i s-a împlinit o dorinţă. Cu un an înainte, filmul "The Felix Project" fusese prezentat în cinematografele din Tel Aviv şi, apoi, preluat de televiziuni, inclusiv de postul american NBC, astfel că Felix a reuşit să atragă atenţia asupra lipsei finanţărilor pentru cercetarea ALS. "Nimeni nu ar trebui să moară de o boală din cauze financiare", zicea orădeanul.

După ce ani întregi a încercat zadarnic să obţină filmul pentru a-l prezenta şi în Europa, prietenul din copălărie al lui Felix, Fucskó László, a reuşit abia în 2014 să primească acest drept. A făcut o versiune subtitrată în limba română, iar miercurea trecută l-a prezentat, în premieră, la Oradea, urmând să-l mai proiecteze şi în alte întruniri ale iubitorilor de căţărare.  "Este un film despre dragoste, despre prietenie, despre destin, dar mai ales despre Felix. Am vrut neapărat să prezint povestea lui şi la Oradea, oraşul în care ne-am cunoscut şi din care am plecat", spune László.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vad
Mi se pare ca doua din imagini sunt realizate pe stancile de la Vad ...
Postat 01 Februarie 2015, 10:08 de Bobo Max
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON