URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
05 Octombrie 2017, 08:09

Vara "dezertorilor". Nu mai puţin de 264 de poliţişti şi militari bihoreni au renunţat la joburi pentru pensii speciale

Vara 'dezertorilor'. Nu mai puţin de 264 de poliţişti şi militari bihoreni au renunţat la joburi pentru pensii speciale STOP BOC! Printre pensionarii de lux ai Poliţiei Bihor se numără şi fostul adjunct al şefului Inspectoratului, comisarul şef Eugen Boc, care în vara lui 2015 trimitea peste 100 de poliţişti şi jandarmi ca să "spargă" o petrecere la Hanul Pescarilor la comanda propriei odrasle, după ce aceasta fusese evacuată din local fiindcă a făcut scandal. Ofiţerul a "dezertat" pe 1 august, încasând o pensie între 9.000 şi 10.000 lei, în condiţiile în care, după 15 septembrie, ar fi luat sub 7.500 lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Valul de pensionări a afectat serios structurile din Bihor aflate în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor din Bihor. Sute de poliţişti, poliţişti de frontieră, pompieri, jandarmi şi gardieni de penitenciar s-au cerut brusc în rezervă, ca să poată beneficia de pensii care în numerose cazuri depăşesc salariile pe care le încasau.

Motivul? Din 15 septembrie a intrat în vigoare o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, prin care toate pensiile speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor, au fost limitate la media salariilor ori soldelor nete încasate de beneficiari, iar pe viitor nu mai pot fi majorate prin raportare la creşterile salariale din sistem, ci doar la indicele de inflaţie...

Privilegiaţii din sistem

Până la 15 septembrie, Legea 223/2015, privind pensiile militare, acorda angajaţilor din Armată, Poliţie şi SRI condiţii preferenţiale de pensionare. Concret, viitorii pensionari îşi puteau alege singuri ca bază de calcul a pensiei 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, aveau un spor de 1% pentru fiecare an lucrat în plus peste cei 25 obligatorii, iar suma rezultată se majora cu 10, 15 sau 20 de procente, în funcţie de semnul onorific acordat aferent vechimii. Ca urmare, în MAI pensia medie ajungea la 2.651 lei, iar maxima la 15.831 lei (de 15 ori peste salariul minim net pe economie şi de 5 ori peste pensiile profesorilor universitari).

O altă anomalie a Legii pensiilor militare permitea pensionarea chiar şi la 45 de ani, dacă beneficiarii au minimum 25 de ani de activitate, pentru că li se lua în calcul o vechime completă, beneficiarii câştigând astfel 20 de ani de pensie în plus faţă de un civil. De pildă, Mihai Urda, ofiţer judiciarist în cadrul DNA Oradea, s-a retras toamna trecută la doar 49 de ani, cu o pensie de 10.000 lei (peste salariul şefului DNA Oradea), de aceleaşi beneficii bucurându-se de la 1 martie anul acesta şi colegul său Vasile Marc.

Ce înseamnă asta? Că la 70 de ani, când un angajat din sistemul de stat de aceeaşi vârstă va încasa o primă pensie, modestă sau sub limita subzistenţei, un ofiţer retras va fi adunat din pensii peste 500.000 euro.

Mai hoo!...

Legea permitea, de asemenea, corelarea majorării pensiilor cu creşterile salariale. Altfel spus, pensiile speciale se indexau în funcţie de salariul unui angajat activ cu o funcţie similară celei deţinute anterior de pensionar. Ca urmare, cu câte procente creştea salariul unui comisar şef, cu acelaşi procent creştea şi pensia unuia retras chiar şi acum 10 ani. Urmarea? O pensie de serviciu stabilită la circa 7.000 lei în anul 2010 a ajuns la 22.000 lei în 2017 ca urmare a indexării cu creşterile salariale ulterioare pensionării.

Pentru a elimina inechităţile dintre pensionari, dar şi fiindcă unele pensii de serviciu au crescut în ultimii ani şi cu 300%, în luna august a acestui an actul normativ a fost modificat printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Aceasta nu a micşorat pensiile de serviciu deja aflate în plată şi nu a modificat nici baza de calcul, vârsta şi vechimea avute în vedere la depunerea cererii de pensionare, dar a stabilit că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor ori salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Totodată, Ordonanţa 59/2017 a mai stabilit că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creşterile salariale, ci numai în funcţie de coeficientul de inflaţie.

Fugiţi!

Actul normativ, aplicat din 15 septembrie, se referă în principal la pensiile militare, ale personalului MAI, MApN şi serviciilor de informaţii. Ca urmare, înainte de intrarea în vigoare a Ordonanţei, de teamă că nu vor mai avea "bătrâneţi" îmbelşugate, sute de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri bihoreni, dar şi angajaţi ai Penitenciarului Oradea, au fugit la pensie.

La Jandarmeria Bihor, de pildă, dacă în alţi ani se pensionau 1-2 cadre, în primele 9 luni din 2017 au trecut în rezervă 42 de militari, dintre care 30 sub vârsta de 50 de ani. Printre pensionari se numără inclusiv şefii instituţiei - fostul inspector şef Petru Lung şi fostul adjunct Adrian Cîmpeanu - ambii trecuţi în rezervă discret, pe 30 august. Atât de discret încât noua conducere a unităţii, formată din maiorul Ioan Bogdan, fost purtător de cuvânt al instituţiei, şi din locotenent colonel Claudiu Seica, fost şef al Biroului Cercetare-Documentare, au anunţat schimbarea abia după două săptămâni, pe 12 septembrie.

Schimbare de gardă

Situaţia e similară la Penitenciar. Dacă în 2016 s-au pensionat de aici 27 de angajaţi, în 2017, până la 15 septembrie, au plecat din sistem 42, în frunte cu şeful unităţii, comisarul şef Ioan Ilea, locul său fiind luat de Paul Marius Hliban, fost şef la Penitenciarul Botoşani.

Valul de pensionări a atins şi Inspectoratulul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, de unde în vară au plecat 66 ofiţeri şi subofiţeri, în frunte cu adjunctul ITPF, Ovidiu Gherman, mai mulţi decât în tot anul 2016, când au ieşit la pensie 65 de cadre.

Situaţia este similară şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, de unde începând în ultimul an au trecut în rezervă 16 ofiţeri şi 61 subofiţeri, printre care şi fostul şef al unităţii, generalul Ioan Baş, înlocuit de fostul său prim-adjunct, colonelul Sorin Caba.

De departe, cele mai multe pensionări le-a înregistrat, însă, Inspectoratul de Poliţie Bihor. Dacă în 2016 de aici s-au pensionat 163 cadre (42 ofiţeri şi 121 subofiţeri), în primele 8 luni ale acestui an au plecat alte 90 (26 ofiţeri şi 64 subofiţeri). Majoritatea, 50 la număr, au "dezertat" din sistem în perioada 1 iulie – 15 septembrie, adică din momentul în care Guvernul şi-a anunţat intenţia de a plafona pensiile speciale până la noua Ordonanţă.

Buluceală

Între pensionaţi se află ofiţeri cu experienţă. Celor plecaţi anul trecut (precum fostul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale, Iosif Mante, şeful Poliţiei Marghita, Dumitru Buboi, cel al Serviciului Rutier, Dorin Sava, al Biroului Rutier Oradea, Valentin Pănescu, al Criminalisticii, Nicolae Şerfezeu, al Poliţiei Săcueni, Nicolae Ivan, ori al Poliţiei Salonta, Sorin Maghiar), în acest an li s-au adăugat şi alţii: adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean, Eugen Boc, şeful Poliţiei Rurale Ştei, Sabin Mocioran, şeful Poliţiei Săcueni, Octavian Negruţi, şeful Poliţiei Ştei, Sorin Magda, şeful Poliţiei Valea lui Mihai, Radu Silaghi, şi şeful Postului de Poliţie Biharia, Viorel Indrei. Acesta din urmă este fratele fostului şef al Poliţiei Beiuş, Remus Indrei, retras astă-toamă la vârsta de numai 47 de ani, înainte ca DNA să-l pună sub inculpare şi să-l trimită în judecată pentru corupţie.

Liviu Popa, fostul șef al Poliției BihorLa fel de grăbit să se pensioneze a fost şi chestorul Liviu Popa (foto), judecat pentru corupţie în acelaşi dosar cu Indrei. Cu o vechime de 21 de ani în Poliţie, Popa s-a pensionat pe 1 mai şi va beneficia de o pensie specială care va depăşi 10.000 lei lunar, iar asta chiar dacă judecătorii îl vor găsi vinovat pentru acuzele care îi sunt aduse de DNA şi îl vor condamna. Doar a muncit pentru bănetul ăsta, nu?


PRIVILEGIAŢI
"Bătrâneţe" fără griji

BIHOREANUL a prezentat în luna martie şi situaţia "pensiilor nesimţite" încasate de foştii magistraţi, parlamentari, auditori ai Curţii de Conturi, militari, poliţişti şi angajaţi ai SRI, unii ieşiţi din sistem din motive penale, dar beneficiari ai unor venituri ce le permit, la vârste sub 50 de ani, ca într-un deceniu să devină milionari din pensii.

La momentul respectiv, în Bihor erau circa 4.000 de asemenea beneficiari, cu pensii chiar şi de peste 20.000 lei, în timp ce 144.218 pensionari civili din judeţ abia primeau o pensie medie lunară de 882 lei.

De departe, cei mai privilegiaţi sunt magistraţii. Potrivit datelor BIHOREANULUI, în ianuarie 2017, în evidenţele Casei de Pensii Bihor erau cuprinşi 88 foşti magistraţi, dintre care 53 cu pensii de peste 10.000 lei, iar 4 cu pensii mai mari de 20.000 lei, deci cât 25 de pensionari obişnuiţi la un loc.

Unii pensionari speciali au ajuns la asemenea sume retrăgându-se din activitate în lunile în care au încasat o serie de sporuri prevăzute tot de legi "speciale" şi primite după hotărâri judecătoreşti, cum este cazul fostului procuror DNA Dan Chirculescu şi a soţiei sale, Magda Chirculescu, de la DIICOT. Mulţumită unor sporuri încasate chiar înainte de ieşirea la pensie, fiecare beneficiază acum de pensii nete de peste 17.000 lei, care le-ar permite să-şi cumpere în fiecare an câte o casă, iar în 12 ani să devină milionari în euro.

Fără sporuri, pensiile le-ar fi fost evident ceva mai mici, dar oricum uriaşe. Spre exemplu, fosta preşedintă a Curţii de Apel Oradea, Dana Cigan, retrasă în 2014, încasează lunar 12.000 lei, iar Traian Munteanu, fost judecător la aceeaşi instanţă, "doar" 10.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
iarba rea din holde piara...
"Armata de generali" obezi ai Romaniei condusi de un ministru politruc merita sa iasa rapid la "pensii-speciale": au dat mana cu adevaratii lor aliati ideologici, sovieticii , si au reinhumat osemintele Eroilor nostri cazuti la Stalingrad, asezanu-le in cutii de carton! Rusine tradatorilor! Am avut o Armata de eroi, avem astazi militari adevarati in cele mai grele zone de conflict, dar intre acestea doua s-a strecurat o clica de impostori...
Postat 06 Octombrie 2017, 10:17 de decalog
Uite cine ar merita!
Veteranii de razboi, aia care chiar au servit patria, primesc cateva sute de lei lunar. General de escadrila aviatica, erou de razboi cu pieptul plin de ordine si medalii obtinute pe campul de lupta, cu peste 20 de avioane rusesti si nemtesti doborate si confirmate, abia daca ia vreo 3000 de lei, cat pensia unui prapadit de ajutor de sef de post!!!
Postat 05 Octombrie 2017, 18:06 de pinonel
Astia nu merita nimic! Poate un sut in ....!
Niciunul dintre beneficiarii de pensii speciale nu merita acest cadou! Ca vorbim de magistrati, de parlamentari, de tot felul de militisti si militari, nimic nu-i indreptateste sa primeasca aceste pensii! Poate nesimtirea lor si prostia noastra, a populenilor. 100.000 de pensii speciale sunt egale valoric cu 4.000.000(!!!) de pensii ,,normale", alea de limita de varsta. Pai daca scrie la Constitutie ca nimeni nu e mai presus de lege si toti suntem egali in fata legii, de ce unii sunt mai egali?! O intrebare pt. lobotomizatii aia ,,3 milioane": nu va deranjeaza sa duceti in carca asa multime de trantori?! Ca astia la cat s-au spetit prind 80-100 de ani! Ma amuzam dar e de plans, nu de ras, zilele trecute cand niste generali de jandarmerie s-au pensionat, fara a spune vreunul ca ei au fost mandrii absolventi ai scolii de ofiteri de trupe de securitate si ca in '90 erau printre mineri, sa-i ,,indrume"!
Postat 05 Octombrie 2017, 18:01 de pinonel
Onoare ioc, foloase-n joc
"Din totdeauna militarii au avut un statut special deoarece rolul lor a fost unul major: au luptat pentru Patrie!". Cand militarii nostri iesiti la pensie speciala nu sunt cei care au luptat (Afganistan, Balcani, Irak), nici Veteranii din WW2 (o mana de oameni care se zbat in mizerie!), ci aceia care au devenit pacienti cu boli de nutritie, sedentarism si altele asociate trandavelii si alergatului dupa functii, atunci situatia se schimba radical: acesti indivizi nu merita nici ajutoare sociale pentru ceea ce au "lucrat" in carierele lor dedicate parvenirii. Daca mai vorbim si despre indivizi condamnati pentru coruptie si pentru alte fapte penale deja trebuie spus clar: acestor indivizi nu li se cuvine nici macar ajutorul social, darmite pensii speciale uriase! Daca mai adaugam si motul la "placinta" reprezentata de carierele acestor paraziti si anume aceea ca se mai baga si in politica alaturi de cele mai daunatoare miscari afiliate national-socialismului (interzis in Europa civilizata pentru pericolul pe care-l reprezinta la adresa omenirii) avem imaginea lor completa! Vai si amar de Tara care isi alunga tinerii si isi rasplateste tradatorii!
Postat 05 Octombrie 2017, 15:33 de decalog
Felicitari.Sa fie sanatosi si sa se bucure de ea...!
...observ articole "jurnaliztice"tot mai tendentioase! Bine ca a fost basismul bun...a dat cu virgula!
Postat 05 Octombrie 2017, 14:07 de carlos
nesimtitii
unde esti tu tepes doamne
Postat 05 Octombrie 2017, 11:46 de Rumanu

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON