URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2015, 07:35

Vânători vânaţi: Poliţişti de la Crimă Organizată şi Protecţie Internă, suspectaţi de braconaj

Vânători vânaţi: Poliţişti de la Crimă Organizată şi Protecţie Internă, suspectaţi de braconaj DISPĂRUŢI ÎN NOAPTE. Cu paznicii de vânătoare pe urmele lor, doi dintre braconierii care împuşcaseră un cerb s-au răsturnat cu maşina într-o curbă. Norocoşi, au scăpat nevătămaţi, dispărând înainte să-i găsească poliţiştii şi paramedicii SMURD alertaţi de urmăritori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tineri, îndrăzneţi, agresivi, dotaţi cu scule, arme şi maşini tari, buni cunoscători ai metodelor folosite de paznicii de vânătoare şi poliţişti. Acesta e profilul braconierilor care de aproape trei ani îşi fac mendrele prin pădurile din jurul Oradiei.

"Sunt bine organizaţi", spune Claudiu Pantea, secretarul Asociaţiei Pro Hunting, care din 2011 administrează fondul cinegetic Păuşa. "Acţionează noaptea, în echipe. Unii patrulează cu maşinile pe marginile pădurilor, alţii ţin de şase la cantoanele silvice pentru a monitoriza paznicii. Unii mătură cu proiectoarele în căutarea vânatului, care, orbit, stă nemişcat, ca la fotograf. Alţii trag cu arma şi la urmă o altă echipă recuperează animalul ucis, după ce se asigură că nu e urmărită. Niciun braconier nu ţine în maşină laolaltă proiectorul, arma şi vânatul, pentru a nu fi acuzat cu probe zdrobitoare".

Într-una din nopţile trecute, o acţiune anti-braconaj s-a desfăşurat ca-n filme, cu urmăriri, un accident spectaculos şi descoperirea unor indicii care întăresc o bănuială veche: din grupul braconierilor fac parte până şi oameni ai legii.

"Pe surse"

12_Claudiu_Pantea_bihoreanul.jpgPaznicii fondului cinegetic Păuşa încearcă de aproape trei ani să prindă braconierii în fapt. La începutul anului au aflat "pe surse" că în noaptea de 14/15 ianuarie aceştia urmau să iasă "la lucru". "Am organizat trei patrule care să vegheze drumurile între Leş şi Husasău de Tinca, zona vizată de braconieri. Ştiam că şi ei sunt la curent cu acţiunile noastre", povesteşte Claudiu Pantea (foto). De altfel, în acea seară, cantonul silvic din Păuşa era deja "monitorizat" dintr-un Renault, BH-xx-RTL, postat în apropiere.

În timp ce alte două echipaje ale paznicilor făceau rondul pe DJ 792 A, pe la ora 23, patrulând de la ieşirea din Leş spre Miersig, Pantea a observat primul indiciu concret de braconaj: dintr-o maşină trasă pe marginea drumului, cineva mătura cu un proiector pădurea. "Am oprit şi am aşteptat. O altă maşină, a braconierilor, era în apropiere. Avea luminile stinse, supraveghind drumul. La un moment dat s-au auzit două focuri de armă. Apoi încă unul".

Rapid, ambele maşini ale braconierilor s-au pus în mişcare, una spre Leş, alta spre Miersig. Pantea a pornit în urmărirea celei spre Miersig, anunţându-şi telefonic colegii s-o intercepteze pe cealaltă, către Leş.

Cu roţile-n sus

Cum autoturismul său de teren era prea lent pe şosea, Pantea a pierdut cursa, aşa că a întors spre Leş, unde doi colegi ai săi se postaseră în drum. "Văzând probabil blocajul, maşina care fugea spre Leş, o Skoda Octavia BH-xx-DAS, s-a întors spre Miersig, dar când a dat de mine a făcut un viraj în drift, la 180 de grade, şi a pornit din nou spre Leş". I-a pierdut urma, dar când a ajuns în curba de la ieşirea spre Nojorid, el şi colegii săi aveau s-o găsească răsturnată.

Când au ajuns la maşina oprită cu roţile în sus, surpriză: înăuntru nu se mai afla nimeni. Paznicii au sunat la 112 şi în scurt timp la faţa locului au ajuns un echipaj SMURD, unul al Poliţiei Nojorid şi altul al Serviciului Arme şi Muniţii din cadrul Poliţiei Bihor. Împreună cu agenţii de la Postul comunal, paznicii au scotocit zona să vadă dacă nu cumva răniţii erau în apropiere, dar nu i-au găsit. După o vreme, s-au dus la Poliţia din Nojorid. Era deja ora 3.

Ariergardă şi acoperire feminină

Un echipaj al paznicilor a rămas, totuşi, să patruleze împreună cu doi poliţişti din comună, în căutarea urmelor braconierilor. La un moment dat au interceptat o maşină suspectă. "Într-un Logan BH-xx-BBD erau doi bărbaţi. Au fost legitimaţi de poliţişti. Erau din Oradea. Şoferul zicea că venise să ia un prieten. Când poliţistul l-a întrebat pe cine, a avut ezitări. A spus că prietenul era pasagerul din dreapta, dar nu puteau explica ce făceau amândoi la ora aia".

Între timp, cercetările începute de poliţiştii de la Arme şi Muniţii s-au extins datorită unei noi informaţii. O tânără din Oradea sunase la 112 pentru a raporta că ea condusese Octavia răsturnată între Leş şi Nojorid. "Povestea era cusută rău cu aţă albă. Susţinea că a mers pe acolo şi a fost tamponată din spate, motiv pentru care s-a răsturnat. A pretins că a ieşit singură din maşină, că s-a târât pe marginea drumului, fără să vadă SMURD-ul şi Poliţia, şi că ajunsă în Nojorid a luat o ocazie până în oraş, unde s-a prezentat apoi la Poliţia Municipiului".

În reţea

Inspiraţi, poliţiştii aflaţi pe teren la Leş au cerut colegilor din Oradea numărul de telefon al femeii. Bănuind o legătură între ea şi bărbaţii din Loganul oprit în sat, au cerut şoferului telefonul şi au format numărul femeii. Rezultatul? Comunicaseră toată noaptea, la diferite ore.

În paralel, luată din scurt de cei de la Oradea, femeia a cedat. A povestit că la volanul Skodei se aflase de fapt un prieten al său, Dudaş Ştefan, patron al unei firme de construcţii din Oradea, ale cărui acte de identitate fuseseră de altfel găsite în maşina răsturnată, împreună cu un proiector. Pe de altă parte, femeia a recunoscut că a fost învăţată să-i îmbrobodească pe poliţişti de către un alt amic, al ei şi al lui Dudaş, pe nume Matei.

Verificat imediat în bazele de date, Dudaş s-a dovedit a fi vânător cu acte în regulă. Oamenii legii au obţinut rapid un mandat de percheziţie la locuinţa lui, pentru a verifica dacă se afla acasă şi a-i controla arma, să vadă dacă a fost folosită recent. Din nou au fost inspiraţi: în urma acţiunii, au constatat că Dudaş dispăruse, la fel şi arma din rastel.

Poliţişti sub urmărire

În zori a fost găsit şi animalul împuşcat de braconieri. "Era împuşcat în gât. Un cerb tânăr, sub doi ani, cam de 80 de kilograme. Dacă l-ar fi vânat legal, i-ar fi costat vreo 300 de euro", spune Pantea. După câteva ore, când a dus leşul la Direcţia Sanitar-Veterinară, în vederea expertizării medico-legale care să ducă la identificarea armei folosite, a avut o nouă surpriză.

"În jurul orei 11 am pornit spre DSV însoţit de un ofiţer de la Serviciul Arme. La intrarea în Oradea am observat că ne urmărea un Passat, BH-xx-PIO. Când am ajuns pe centură a trecut în faţa noastră, iar şoferul ne-a făcut semne, probabil înjurând şi ameninţând. După ce şi-a transmis mesajul, a oprit lângă Arabesque şi n-a continuat urmărirea. Incidentul a fost filmat cu mobilul de poliţist şi am făcut şi poze", povesteşte Pantea, care după câteva ore avea să afle că aceeaşi maşină îi urmărise, dimineaţa, şi pe alţi colegi ai săi.

Conexiuni în Poliţie

Numele implicate în acest caz de braconaj, mai ales cel al lui Matei Cristian, îi face pe paznici să creadă că, la fel ca în alte cazuri similare din trecut, şi în acesta sunt implicaţi inclusiv poliţişti nărăviţi să vâneze ilegal. "Matei Cristian e o mai veche cunoştinţă", povesteşte secretarul Asociaţiei Pro Hunting, precizând că acesta este fiu şi frate de poliţist, la Crimă Organizată.

Bărbatul mai fusese oprit în tot felul de împrejurări suspecte, dar n-a putut fi dovedit niciodată că bracona. "În 2011, o echipă de paznici şi un echipaj al Poliţiei Nojorid l-au oprit pe fondul de vânătoare, noaptea, dând cu proiectorul. Nimeni nu i-a putut face nimic pentru că nu a fost găsită nicio armă asupra lui. A dat declaraţii la Poliţie, dar a scris că se plimba. Şi cu foştii săi colegi vorbea flegmatic, iar pe mine m-a ameninţat că-mi arată el", spune Pantea.

Altă dată, Matei a fost surprins cu un prieten, tot noaptea, la Bicaciu. Era cu o Dacie Break, plină de noroi, în care s-au găsit un proiector şi saci de nylon, obiecte din "dotarea standard" a braconierilor. Făcuse recunoaşterea terenului dar, reperat, nu şi-a continuat operaţiunea.

Alibi cu cântec

Nu este singurul poliţist inclus de paznici în cercul suspecţilor de braconaj. Cu doi ani în urmă, de pildă, într-o acţiune desfăşurată împreună cu agenţi ai Serviciului Arme, au observat la marginea aceleiaşi păduri maşina unui alt poliţist deplasându-se în mod suspect, plină de noroi şi în toiul nopţii, dinspre Tinca spre Leş.

"Dinspre maşină, un Volkswagen BH-xx-VAL, paznicii şi poliţiştii au auzit focuri de armă. Au pornit în urmărirea ei, dar au pierdut-o la intersecţia DJ cu DN 79. A doua zi, la audieri, proprietarul, Toma Valentin, poliţist la Informaţii şi Protecţie Internă, a declarat că împrumutase maşina unui amic, un anume Horică, să viziteze pe cineva la Tinca. Acesta a confirmat povestea şi a negat orice implicare în braconaj, iar ancheta a fost închisă. În ciuda faptului că Toma este vânător şi prieten cu Matei, n-a putut fi stabilită nicio infracţiune în legătură cu el", a aflat BIHOREANUL de la un ofiţer de Poliţie.

În anchetă

În cazul de braconaj din noaptea de 14/15 ianuarie singurii suspecţi sunt, deocamdată, Matei, al cărui nume a fost pomenit de tânăra care îndrugase povestea cu tamponarea Skodei, şi Dudaş. Cel din urmă, dispărut din acea noapte, a reapărut abia marţea trecută. "A susţinut că a fost într-o călătorie şi a luat arma cu el fiindcă voia s-o vândă", spune unul din anchetatori.

Povestea este, evident, total neverosimilă, pentru că niciun om de afaceri n-ar fi dispărut fără să lase vorbă cuiva, nici măcar angajaţilor, nu ar fi plecat fără buletin (or, al său fusese găsit în maşina răsturnată) şi, mai ales, niciun posesor legal de armă de vânătoare n-ar fi scos-o din rastel fără acordul obligatoriu al poliţiştilor de la Arme, mai ales înaintea unei vânzări.

Ca urmare, bărbatul este urmărit în dosarul ajuns deja la Parchetul Oradea, la fel ca şi celălalt suspect, Matei Cristian, care urmează să fie luaţi, la rându-le, la ţintă...


"Pentru că în noul Cod Penal braconajul e pedepsit cu până la 3 ani închisoare, iar cel mai adesea făptaşii primesc pedepse cu suspendare, cazurile de braconaj nu sunt considerate foarte grave de oamenii legii. E o greşeală, pentru că sunt infracţiuni săvârşite cu arme, şi sunt în uz tot mai multe arme introduse ilegal în ţară şi neînregistrate. Autorităţile nu le pot monitoriza, iar deţinătorii le pot folosi şi pentru alte infracţiuni, fără a putea fi depistaţi"

Claudiu Pantea, secretarul Asociaţiei Pro Hunting


SUB TIR
Ameninţat cu moartea

12_amenintari_04_bihoreanul.jpgConsiderându-l mult prea zelos pe secretarul Asociaţiei de Vânătoare Pro Hunting, suspecţii de braconaj nu ezită să-l ameninţe atât telefonic, cât şi pe Facebook. De pe un cont anume creat - Pablo Randy - Claudiu Pantea a fost avertizat "să-ţi vezi de treaba ta", pentru că nu se ştie "când nu mai vezi sau nu mai ai o mână sau un picior".

Tânărul e luat la mişto pentru că ar crede că poate "opri braconajul", cu argumentul că "nu au putut legile din România, poliţia", dar şi ameninţat că ar putea avea "soarta lu ăla de la Husasău din Pătrate".

Aluzia se referă la un caz din martie 2013, când un tânăr din Husasău de Tinca, Florin Sfăt, în vârstă de 27 ani, a fost împuşcat în cap în apropierea fondului cinegetic Oşand, într-un loc numit "La Pătrate", de către un braconier din Oradea pe care îl surprinsese în flagrant - Marinel Bacter, fost militar care la începutul anilor 2000 a luptat în Angola.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON