URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Vânătoarea de moştenitori: De dragul taxelor, Primăria şi notarii presează orădenii să-şi facă succesiunile

Vânătoarea de moştenitori: De dragul taxelor, Primăria şi notarii presează orădenii să-şi facă succesiunile SĂ-I PUNEM CRUCE! Nici nu s-a aşezat bine pământul pe mormintele răposaţilor, proprietari de case ori terenuri, că Primăria trimite în luna următoare Camerei Notarilor Publici dosarele cu averile lor, pentru declanşarea succesiunilor. Să ştie pe cine impozitează mai departe...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Morţii cu morţii, viii cu fiscul! În foame de bani, municipalitatea a declanşat goana după moşteniri.

Alimentaţi constant de Primărie cu lista decedaţilor din ultima lună, notarii îi citează pe bandă rulantă pe orădenii care şi-au pierdut pe cineva drag, ca să se prezinte "în cel mai scurt timp" pentru împărţirea moştenirii. Acţiune care ar trebui să rămână la latitudinea descendenţilor îndureraţi, deschiderea succesiunii se face mai nou la "pontul" secretarului municipiului, Ionel Vila...

"În cel mai scurt timp!"

Lăcomia naşte monştri! Orădenii care au pierdut pe cineva drag sunt citaţi de notari, la doar câteva săptămâni de la deces, să se prezinte pentru deschiderea succesiunii. Nota e concepută la limita abuzului. "Vă invităm ca, în cel mai scurt timp posibil, să vă prezentaţi la Biroul Notarial în vederea deschiderii succesiunii", cere aceasta.

Citaţia e mai ceva ca o "fişă a postului" pentru moştenitor. Succesorului i se pretinde să adune banii de taxe, să dea de ceilalţi succesori şi să îi convingă să se prezinte împreună la notar. "La data prezentării la biroul nostru, veţi fi informat cu privire la actele necesare dezbaterii succesiunii, vi se va întocmi calculul taxelor şi veţi fi planificat, pentru o dată ulterioară, când vă veţi prezenta împreună cu toţi moştenitorii, în vederea semnării actelor", ordonă citaţia. De parcă succesorii ar fi la cheremul notarului, nu invers.

"Un abuz grosolan!"

Zelul notarilor generează situaţii aberante. "La câteva luni după decesul mamei am primit o citaţie de la un notar să mă prezint pentru deschiderea succesiunii. M-am enervat. Tatăl meu este bătrân şi bolnav, iar eu sunt unicul fiu. Ce om aş fi ca să deschid acum cu el discuţia moştenirii după mama?", protestează un orădean.

Bărbatul e cu atât mai indignat cu cât textul citaţiei este imperativ. "Un abuz grosolan! De unde până unde mă obligă notarul să fac succesiunea «în cel mai scurt timp posibil»?!  E ca şi cum aş primi citaţie de la un frizer: «Să te prezinţi de îndată la tuns!». Este dreptul meu să aleg când şi la ce notar sau frizer vreau să merg", spune bărbatul.

Mai mult, bărbatul se arată deranjat şi de faptul că citaţia conţine date cu caracter personal, protejate de lege. "Cum a aflat un notar de care n-am auzit niciodată când a decedat mama, de unde are codul ei numeric personal şi adresa mea?", întreabă orădeanul. Răspunsul l-a aflat repede BIHOREANUL: de la Primărie!

"Turnătoria" necesară

09_Ionel_Vila_bihoreanul.jpgDeja de trei ani, municipalitatea livrează Camerei Notarilor Publici (CNP) Bihor, până la data de 10 a fiecărei luni, lista orădenilor decedaţi luna trecută. "Nu este ceva nou. Codul Fiscal obligă secretarul fiecărei unităţi administrativ teritoriale ca, atunci când moştenirea rămasă în urma unui decedat cuprinde bunuri, să sesizeze un birou notarial pentru deschiderea succesiunii", spune Ionel Vila (foto), secretarul Municipiului Oradea. Neîndeplinirea acestei obligaţii se sancţionează cu amendă de 5.000 lei, aşa că Vila chiar are o motivataţie.

Iar mecanismul funcţionează ca uns. Numai anul trecut Primăria a dat pe mâna notarilor 864 de orădeni. Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor face lista răposaţilor în urma cărora au rămas bunuri impozabile, în trei exemplare, din care unul pentru uzul propriu, unul pentru Direcţia Economică şi unul pentru CNP Bihor. "Cum se împart acolo succesiunile nu mai este problema noastră", zice Vila.

Lista livrată Camerei este însoţită de dosarul fiecărui răposat în parte, cu certificatul de deces, certificatul fiscal cu bunurile impozabile, adeverinţă de la Registul Agricol cu terenurile deţinute şi un "fir" pentru identificarea moştenitorilor: adresa persoanei care a înregistrat decesul la Primărie! Cum aceasta este invariabil un apropiat al răposatului, deci posibil succesor, notarul nu trebuie decât să îl preseze să-i aducă şi pe ceilalţi moştenitori la perfectarea documentelor.

Desigur, au fost însă şi cazuri în care decesul este declarat de un vecin, care apoi s-a trezit pus degeaba pe drumuri, dar în general "sistemul" a funcţionat...

"Industria" morţii

Interesul municipalităţii în această afacere este cât se poate de meschin. Prin urgentarea procedurilor de succesiune, municipalitatea se asigură că bunurile defunctului capătă un nou stăpân, care va plăti impozite pe ele. "Până acum exista riscul ca răposatul să lase în urma lui imobile pe care moştenitorii nu plăteau impozitul, pentru că nu ştiau ale cui vor fi, şi se adunau sume neîncasate la buget", explică un funcţionar al Primăriei.

Moartea şi impozitele pot fi însă doar amânate, nu şi anulate. La perfectarea actelor, succesorii preiau moştenirea cu bune şi rele. "Toţi acceptă. Nu s-a întâmplat niciodată ca un succesor să refuze o moştenire pentru că avea impozitele neplătite", spune funcţionarul. Motivul e simplu. Dacă moştenitorii nu vor moştenirea sau nu fac în 2 ani transferul de proprietate, notarul poate declara succesiunea vacantă, iar moştenirea este revendicată de stat. În Oradea s-a întâmplat o singură dată până acum, dar precedentul a fost creat...

"Drăgălăşenii" notariale

În ciuda evidenţei, notarii bihoreni spun că succesiunile nu sunt o afacere. "Camera Notarilor distribuie notarilor sesizările în ordine alfabetică. Un notar poate primi între una şi trei succesiuni pe lună, după numărul defuncţilor, dar nu se prea fac bani din asta. Procesarea unui dosar durează un an şi ceva", spune Marinela Baba, preşedintele CNP Bihor.

Baba susţine că operaţiunea este perfect legală, pentru că toţi notarii sunt operatori de date personale, iar înştiinţările nu îi obligă la nimic pe cei somaţi. "Informarea este gratuită. Clientului i se prezintă situaţia din punct de vedere legal şi fiscal, află că există un termen în care este scutit de impozit; dacă vrea, deschide succesiunea, dacă nu, nu", spune notăriţa.

Preşedintele CNP Bihor consideră că demersul e normal, chiar dacă momentul poate părea aberant. "Poate că nu este momentul cel mai potrivit să anunţi deschiderea procedurii de succesiune la o lună sau două de la decesul unei persoane dragi, dar legea nu prevede o perioadă de doliu. La fel, modelul de citaţie e unul standard. Nu poţi să formulezi drăgălăşenii într-un astfel de act. Trebuie să fii scurt şi la obiect", spune Baba.

Atât de succint încât somaţia putea fi formulată şi aşa: "Cetăţene, ţi-a rămas după bunica o garsonieră. Întăbulează-te şi plăteşte impozitul. Rapid, că altfel ţi-o luăm!". Era nu doar mai simplu, dar şi mai sincer...


BUNI DE PLATĂ
Moşteniri cu obligaţii

Principalul motiv pentru care moştenitorii evită să facă succesiunea sunt costurile procedurii. "Nu există o moştenire la fel ca alta. La stabilirea costurilor succesiunii se iau în calcul valoarea bunurilor moştenite, impozitul datorat pe acestea, înscrierea în CF şi onorariul notarului", spune Marinela Baba, preşedintele CNP Bihor.

Estimativ, pentru succesiunea unei locuinţe de circa 20.000 euro, cheltuielile moştenitorilor ajung undeva la 1.000 lei. Înscrierea imobilului în CF costă, la cea mai mică valoare, 60 lei, taxa pentru certificatul de moştenitor este încă 150 lei şi tot aşa. E scump, dar merită.

Potrivit legii, dacă dezbaterea succesiunii se face în termen de 2 ani, moştenitorii sunt scutiţi de plata impozitului de 1% din valoarea bunurilor moştenite. În plus, în cazul în care succesorul citat, de regulă soţul supravieţuitor sau copiii, nu se pronunţă în termen de un an pentru demararea succesiunii, procedura poate fi demarată ulterior de fraţii sau surorile răposatului, de verii primari ai acestuia ş.a.m.d. Dacă nici aceştia nu se pronunţă, statul poate declara succesiunea vacantă şi poate face demersuri pentru a intra în proprietatea moştenirii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nu cofundaţi PRIMĂRIA cu actualul PRIMAR.
-Nu aruncaţi această anatemă asupra tuturor angajaţilor din Primăria Oradea.Prin cuvintele:PRIMĂRIA ori MUNICIPALITATEA.Când ideea şi dispoziţiile date cu privire la ceea ce scrieţi în acest articol provin de la alesul Poporului Orădean în cele două mandate succesive de Primar ales.Bolojan Ilie-Gavril.
Postat 03 Mai 2014, 12:42 de Cotrău.
notari
,capitalism,executori judecatoresti,avocati,asigurari,banci,rate pe viata(libertate,nu?),robie pe viata mascata cu coca cola,mickey mouse,prostitutie,emigrare,impozite(libertate,nu?),pt asta s-a luptat,nu?acum bagati flacai!
Postat 02 Mai 2014, 19:43 de ajentu termic
De la Arsenie Boca citire:
“Oamenii sunt intr-o robie; sunt mai multe robii, dar ceea ce e mai rau e ca se simt bine in robie.”
Postat 02 Mai 2014, 14:09 de Strattera
MOSTENITORI
INFORMAREA DE SUCCESIUNE CIND VA FI TRIMISA PT. tovarasul
Postat 02 Mai 2014, 11:45 de HOPE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON