URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2010, 08:54

"Vânătoare de lei" la Grădina Zoologică

"Vânătoare de lei" la Grădina Zoologică MILOAGA. Închisă în mod oficial, Grădina Zoologică apelează la mila publică pentru a hrăni animalele. Paradoxal, deşi Primăria are propria fundaţie, banii sunt colectaţi taman de Asociaţia SOS Zoo, aparţinând managerului Daiana Gender
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La intrarea în Grădina Zoologică, în locul în care acum trei ani o casieriţă vindea bilete, acum există doar o cutie de donaţii. Vizitatorii sunt încurajaţi să dea bani fundaţiei SOS Zoo, al cărei vicepreşedinte este tocmai administratorul Grădinii, Daiana Gender.

BIHOREANUL a aflat că deşi acest lucru se întâmplă deja de un an, asociaţia nu are niciun angajament semnat cu Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate. Iar orice urmă de control al municipalităţii asupra gestionării banilor e inexistent...

Cutia milei

Aproape toţi vizitatorii fac donaţii în cutia de la poarta Grădinii Zoologice. În ideea că banii vor fi vărsaţi la Zoo, unii renunţă la un leu, alţii la cinci, alţii la zece. Ban pe ban, cutia se umple. BIHOREANUL a descoperit că această metodă de colectare de fonduri funcţionează de aproape un an şi nimeni din conducerea municipalităţii sau a RAPAS nu a realizat că punctul de colectare a fost amplasat ilegal.

Mai mult, nici Primăria, care este proprietarul, nici RAPAS, care este administratorul Zoo, nu are vreun control asupra banilor şi a modului în care sunt gestionaţi. Singurul oficial care are contact cu sumele încasate este managerul Grădinii, Daiana Gender. Doar că ea, deloc întâmplător, este tocmai vicepreşedinte şi membru fondator al Asociaţiei SOS Zoo.

Închisă, dar deschisă

Harababura de la Grădina Zoologică a fost declanşată de un cumul de factori care au la bază lipsa avizului de mediu, situaţie ce durează deja de mai bine de trei ani. Pentru că încalcă standardele europene referitoare la spaţiul alocat animalelor, Grădina a rămas fără autorizaţie de funcţionare, deci nu mai poate vinde bilete.

"Grădina Zoologică nu are aviz de mediu şi, ca atare, nu poate funcţiona. Se va redeschide în urma programului de modernizare în care a intrat", a declarat pentru BIHOREANUL Ovidiu Dăescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

În aceste circumstanţe, dacă bugetul local nu poate aduna banii de la vizitatori, atunci o face, sub acoperirea unor donaţii, o asociaţie privată. Doar că la asta s-ar fi priceput, dacă-i pe-aşa, şi fundaţia Primăriei, nu una eminamente privată!

La bunul plac

03 Daiana Gender.jpgFiind practic "acasă", prin managerul Grădinii, Asociaţia pentru protecţia animalelor SOS Zoo şi-a montat cu de la sine putere propria cutie pentru donaţii la geamul casieriei, în toamna anului trecut, la scurt timp după înfiinţarea sa în iulie 2009. Organizaţia este prezidată de englezul Gerald Brudanell, secondat ca vicepreşedinte de managerul Zoo, Daiana Gender (foto).

Deşi e aberant, managerul consideră normal ca asociaţia să adune banii la intrare. "O cutie de donaţie poate fi pusă oriunde pe domeniul public. Dacă trecătorii vor, dau bani, dacă nu, nu!", spune Gender.

Eugenia Borbei, şeful Direcţiei Juridice a Primăriei, o contrazice. "Din punct de vedere legal, ar trebui să existe un act prin care RAPAS consimte montarea acelei cutii. De asemenea, ar trebui să existe un act care să stipuleze că regia primeşte parte din acele fonduri pentru Grădina Zoologică", spune jurista.

Fără acte

03 Bimbo Szuhai.jpgDeşi nu există nicio hârtie oficială, directorul tehnic al RAPAS, Bimbo Szuhai Tibor (foto), cel care se ocupă de administrarea domeniului public, deci inclusiv a Grădinii Zoologice, pretinde că regia nu iese în pierdere. "Nu avem o hârtie scrisă dar, conform înţelegerii pe care o avem, banii adunaţi sunt direcţionaţi exclusiv pentru Zoo".

Evident, directorul nu ştie la cât se ridică sumele adunate la "cutia milei", dar susţine că sunt, oricum, mai mici decât ajutorul dat de asociaţie. "SOS Zoo a făcut foarte multe pentru Grădina Zoologică, pornind de la refacerea unor ţarcuri şi îmbunătăţirea hranei animalelor şi până la strămutarea leilor. Cred că într-un singur an de activitate a fost vorba de sume de zeci de mii de euro", apreciază Bimbo.

Pe banii asociaţiei

La rândul său, Daiana Gender spune că, fără sprijinul asociaţiei, animalele nu ar mai fi ieşit din iarnă. "Până la 1 martie hrana am asigurat-o din donaţii. Conducerea regiei spunea tot timpul că nu sunt bani. Când au venit, banii erau aşa de puţini că abia puteam asigura 30% din necesarul de fructe al animalelor".

În plus, Gender spune că regia are nevoie de ajutorul asociaţiei pentru că animalele presupun costuri pe care Zoo nu le poate deconta. "Din prima lună când am venit m-am trezit că aveam nevoie de 4 litri de lapte de capră pe zi pentru puii de căprioară. Îi cumpăram din piaţă fără bon. La fel, plăteam tunsul oilor fără factură, pentru că nimeni nu-mi dădea. Cum să fac licitaţie pentru aşa ceva?".

Managerul mai spune că din banii strânşi din donaţii SOS Zoo a sterilizat cei 21 de lupi ca să nu se mai înmulţească, operaţiune estimată la circa 1.000 euro, şi a făcut cuştile celor 17 lei care au fost trimişi în rezervaţii din Africa şi Anglia, investiţie în valoare de 7.000 euro. Numai transportul leilor în Marea Britanie, operaţiune transmisă şi de o echipă BBC, a costat circa 5.000 euro. "Toate aceste cheltuieli le-a suportat SOS Zoo. De la RAPAS aud doar de reduceri de cheltuieli. Nimeni nu se gândeşte că din hrana animalelor nu poţi să tai 25%, ca din salariile bugetarilor", protestează managerul.

Emoţionantă, pledoaria Daianei Gender nu ţine însă loc de legalitate. Ignorată ani de zile, Grădina Zoologică îşi desfăşoară azi activitatea într-o aberantă stare de compromis în care până şi ajutorul primit vine prin mijloace discutabile. Aşa cum funcţionează Zoo: nici deschisă, nici închisă, şi publică, şi privată, a tuturor şi a nimănui...


"Atâta vreme cât RAPAS nu acoperă nevoile Grădinii Zoologice, iar de ele se ocupă asociaţia SOS Zoo din fondurile proprii, este normal ca aceasta să poată aduna banii din donaţii"

Daiana Gender


BLESTEMUL ZOO
Investiţii amânate

Grădina Zoologică din Oradea pare urmărită de un blestem. După ce a rămas fără autorizaţie de funcţionare şi, teoretic, a fost închisă, ea este cuprinsă într-un program de modernizare şi extindere finanţat de Ministerul Mediului. Deşi lucrările trebuiau demarate anul trecut, au fost întârziate pentru că una din firmele participante a contestat rezultatul licitaţiei. Apoi, beneficiarul a dat proiectul la refăcut, cerând îmbunătăţiri.

Acum există un executant desemnat, firma MBS Group, proiectul a fost refăcut, dar nu e sigur că sunt fonduri. "Oficial, în toamnă ar trebui să înceapă lucrările. Neoficial, am înţeles că Ministerul Mediului nu are bani pentru ele", spune directorul tehnic al RAPAS, Bimbo Szuhai Tibor.

Lucrările de modernizare a grădinii şi de extindere cu 3,7 hectare a suprafeţei existente (de 7,5 hectare) au fost adjudecate pentru 13 milioane lei. Un procent de 25% va fi suportat de la bugetul local, iar diferenţa de Ministerul Mediului, termenul de predare a lucrării fiind august 2012.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
idoti
Ba, ce-ati vrea sa ajunga donatiile la selina sa asfalteze si in zoo? Bolojan = Keops .
Postat 31 Iulie 2010, 09:09 de gica contra
ghender
o stiu pe ghender de mult timp, pe cand era doamna fechete. cam ciudata, parca traieste pe alta lume, ma mir ca a primit administratia gradinii zoo, apropo e si ea fosta doamna tabara, ca veni vb de casatoria lu cristi cu loredana asta este ea, face ce o duce capul...
Postat 30 Iulie 2010, 19:35 de maria
ghener
o stiu pe ghender de mult timp, pe cand era doamna fechete. cam ciudata, parca traieste pe alta lume, ma mir ca a primit administratia gradinii zoo, apropo e si ea fosta doamna tabara, ca veni vb de casatoria lu cristi cu loredana asta este ea, face ce o duce capul...
Postat 30 Iulie 2010, 19:35 de maria
Pt. Bihoreanul
Ideea nu este ca nu se sesizeaza RAPAS-un pt. ca dl. Bimbo este = cucoana Daiana. Ideea este de ce nu se sesizeaza Primarul ?? Pentru ca el este atoatestiutor si dreptatea intruchipata. Cum permite asa ceva?? Ca daca administratorul era din vechea suita era mare scandal . Dl. Bimbo vorbeste prostii. Ne crede prosti si el si madama Daiana ??Nu li rusine sa faca ileglitati chiar asa pe fata?? Si tot eu raspund: nu le este pt. ca au spatele asigurat ! Deci Bihoreanule, ar fi cazul sa intrebi si Primaria cum comenteaza situatia ?????
Postat 30 Iulie 2010, 17:45 de Un oradean
corul vanatorilor
Cred ca totusi e vorba de o vanatoare de oameni nu de lei !
Postat 30 Iulie 2010, 14:38 de valy
SOS PRIMARIA
Este o rusine ptr. intreaga comunitate ca s-a ajuns la mila publica ca aceste animale ,si asa chinuite, sa fie sustinute cu hrana din donatii. Fundatia Primariei ???? Poate fundatia piramidei din curtea primariei. Asta nici de gluma nu e buna !
Postat 30 Iulie 2010, 13:50 de maria d.
nutu camataru doneaza si el lei
Pana si interlopul Nutu Camataru ,citesc in ziarul Libertatea , vrea sa doneze o pereche de lei unei gradini zoologice din Romania dar nu se inghesuie nimeni sa-i primeasca. De ce nu apeleaza la fundatia SOS ZOO care a trimis pana acum in jur de 2o de regi ai junglei in Africa si Marea Britanie prin sponsorizari si donatii ??????
Postat 30 Iulie 2010, 12:36 de Leul greu
lei si magari
britanicii au transportat leii din zoo cu ajutorul donatiilor influentati fiind de conditiile mizere in care traiau la Oradea. Zoo Oradea este desprinsa parca din epoca stalinista.Nu cred ca in conditiile economice actuale va fi demarata o investitie de asemenea amploare mai ales ca este vorba de animale. Cum au supravietut pana acum este un mare semn de intrebare.Important este sa construim" magarilor " o piramida de sticla .
Postat 30 Iulie 2010, 11:38 de luca
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON