URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2013, 08:25

Vacanţă în faliment: De ce au fost lăsaţi cu ochii-n soare turiştii agenţiei Avenara?

Vacanţă în faliment: De ce au fost lăsaţi cu ochii-n soare turiştii agenţiei Avenara? ADIO VACANŢE! Agenţia Avenara Tours a pus lacăt peste noapte, clienţii fiind "notificaţi" doar printr-un afiş postat pe uşa sediului în care funcţiona agenţia din bulevardul Magheru. Joia trecută, vitrinele, odată pline cu oferte, au fost golite. Patroana Adina C. nici măcar nu le răspunde la telefoane clienţilor păgubiţi...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abia au aşteptat să plece în vacanţe, dar s-au ales, în schimb, cu visele furate. Săptămâna trecută, agenţia Avenara Tours, care funcţiona de ani buni pe bulevardul Magheru din Oadea, a anunţat, peste noapte, că intră în faliment. Fără explicaţii.

77 de turişti s-au trezit abandonaţi în Grecia sau Bulgaria, iar alţi 99 de bihoreni care urmau să plece zilele acestea s-au trezit fără vacanţe. Paguba se ridică la peste 25.000 de euro!

"Sechestraţi" în concediu

Având sediul social în Diosig, Agenţia Avenara Tours funcţiona în Oradea, pe bulevardul Magheru. Era o afacere de familie, condusă de Adina C., o tânără de 27 de ani, care înainte lucrase în domeniu. Înfiinţată în 2008, devenise o agenţie populară în oraş, oferind sejururi la preţuri bunicele, aşa că joia trecută, când a închis, a fost un şoc pentru clienţi.

Două grupuri de turişti erau "prinse" în Bulgaria şi Grecia, după ce plecaseră cu autocare ce nu s-au mai întors după ei. "Am aflat astăzi, pe la ora 11, că firma a dat faliment şi că nu mai trimite autocar după noi. Am vrut să întrebăm la ce oră ajunge mâine (vineri - n.r.) autocarul să ne ia. Am vorbit cu firma care ne-a asigurat transportul şi ni s-a spus că nu au mai fost plătiţi de câteva luni de zile", povestea, joi, orădeanul Nicolae Covle.

Atât el, cât şi alţii ca el, plătiseră câte 700-800 de euro pe familie pentru sejururi de 9 zile. "Eu sunt sigur că acum 8 zile ştiau deja că au probleme. Puteau să ne anunţe că intră-n faliment", spunea turistul revoltat.

În total, 35 de bihoreni erau "captivi" în Bulgaria, iar alţii 42 în insula Corfu. Cei din Bulgaria erau norocoşi, căci sejurul expira abia a doua zi, însă "grecilor" le expiraseră deja cazările şi habar n-aveau pe unde vor dormi.

Nimeni "acasă"

07 anunt.jpgNici la Oradea lucrurile nu erau, însă, mai calme. În vreme ce rudele celor plecaţi îşi făceau griji, alţi 99 de turişti care îşi plătiseră integral sau parţial vacanţe prin Grecia, Tunisia sau Mexic priveau uluiţi ştirile la televiziuni. Unii fuseseră sunaţi chiar de reprezentanţii unor firme de transport din Ungaria să-şi ia adio de la vacanţe. Câţiva au apucat pe ultima sută să se reorienteze, la alte agenţii de turism de prin oraş.

Degeaba au încercat oamenii să sune la numerele de telefon ale agenţiei şi degeaba s-au dus şi la sediul din Magheru. Uşa era închisă, iar pe ea scria sec, că "începând din 28.08.2013, SC Avenara Tours SRL a intrat în insolvenţă". "De acum înainte vă rog să contactaţi lichidatorul judiciar. Ne cerem scuze pentru problemele create", se scuza conducerea agenţiei. "Nu-mi vine să cred", zicea, uitându-se la uşa-nchisă, o orădeancă ce urma să plece-n Mexic. "Am plătit foarte mulţi bani, iar acum administratoarea are telefonul închis. O cunoşteam, am mai fost cu agenţia asta prin excursii şi speram că îmi voi putea recupera banii pe cale amiabilă. Mai bine de un an am muncit ca să ne strângem bani pentru vacanţa asta", spunea femeia şocată.

Şi BIHOREANUL a încercat în repetate rânduri să ia legătura cu reprezentanţii Avenara, dar fără rezultat. Cât priveşte lichidatorul judiciar în curtea căruia au pasat răspunderea, Nicuşor Avramescu nu a putut furniza multe date, precizând că încă n-a fost desemnat de instanţă să gestioneze acest caz. A menţionat, totuşi, că agenţia a cerut să intre direct în faliment din cauza situaţiei financiare precare, dar şi că Avenara are asigurare în caz de faliment, inclusiv pentru repatrieri.

Răpuşi de criză

În tot acest timp, văzând în presă tărăşenia, poliţiştii antifraudă s-au sesizat şi au început o anchetă joi. Angajaţi ai Serviciului de Investigare a Fraudelor au controlat sediul agenţiei şi au luat legătura cu turiştii, iar în aceeaşi zi a fost audiată şi patroana agenţiei, Adina C., respectiv soţul acesteia, care-i era şi angajat. De ce au închis brusc? Problemele financiare i-au copleşit.

"N-a fost o ţeapă în adevăratul sens al cuvântului, numai că, pentru a obţine un preţ bun, patroana a făcut rezervări pe tot anul la două hoteluri din Corfu, însă n-a mai avut suficienţi clienţi şi a intrat în incapacitate de plată", au explicat surse judiciare BIHOREANULUI.

Reţeta funcţionase bine anii trecuţi. Atât de bine încât de la Avenara se aprovizionau şi alte agenţii de turism din Transilvania. Anul acesta, însă, pe fondul crizei, firma n-a mai reuşit să vândă camerele goale, iar în ultima perioadă ajunsese să-şi pună un adaos foarte mic, numai ca să atragă clienţi. Firma ajunsese până într-acolo încât cu banii turiştilor noi plătea sejururile celor plecaţi de dinainte, iar la ultimul transport în Grecia, patroana luase bani cu împrumut chiar de la o angajată ca să-i poată duce pe turişti. Numai un transport costa 3.000 de euro.

Vor fi despăgubiţi

De neînţeles este, însă, modul în care patroana a ales să pună capăt afacerii, lăsându-şi clienţii pe drumuri. O veste bună, este, totuşi, faptul că poliţa de asigurare în caz de faliment sau insolvenţă - obligatorie pentru agenţiile de turism - e în valoare de 50.000 de dolari şi ar acoperi pagubele totale provocate turiştilor, care se ridică la aproximativ 25.000 de euro. "Turiştii vor fi toţi despăgubiţi", precizează sursa BIHOREANULUI. Când exact, nu se ştie. Oricum, patroana Adina C. este cercetată pentru înşelăciune, deoarece şi-a indus în eroare clienţii, cu rea-credinţă, neinformându-i că le-a cheltuit banii pe excursiile altora.

Cazul a stârnit revoltă generală şi a întins la maximum nervii turiştilor. Site-ul agenţiei, www.avenara.ro, a fost golit de oferte şi "sclipici", dar, în schimb, de joi începând, atât pe site-urile de ştiri cât şi pe pagina de Facebook a Avenara Tours, mesajele negative curg, inclusiv cu ameninţări: "Pentru sănătatea ta, mută-te din România, că nici fundaţie din casă nu o să-ţi rămână după ce venim să ne recuperăm banii. Ştim unde stai la ţară!", i-a transmis patroanei o turistă păţită.

Până una alta, în weekend-ul trecut, turiştii rămaşi captivi în străinătate au fost aduşi acasă. Cei din Bulgaria şi-au plătit din banii lor transportul, iar pentru cei din Grecia, agenţii de turism partenere ale Avenara au plătit transportul ca să îi aducă în ţară. Patroana le-a promis că-şi  vor recupera banii la masa credală. Dacă n-o fi şi asta încă o minciună...


ACEEAŞI REŢETĂ
Turism falimentar

Agenţia orădeană nu este singura care a dat faliment săptămâna trecută. În Capitală, Kara Travel, care funcţiona din 2007, a închis din 27 august, lăsând 100 de turişti plecaţi în străinătate să îşi plătească din nou o parte din serviciile pe care agenţia nu le achitase. Totuşi, turiştii au transportul de retur asigurat.

Spre deosebire de agenţia orădeană, cea din Bucureşti stă mai bine la capitolul comunicare. "Stimaţi clienţi, SC Kara Travel SRL se află în incapacitate de plată, iar momentan activitatea firmei nu se mai poate desfăşura. În următoarea perioadă se va pune în aplicare un plan de reorganizare, în care vom face eforturi pentru a plăti datoriile. Turiştii înscrişi în excursiile viitoare vor fi contactaţi în cel mai scurt timp. Ne pare foarte rău pentru această situaţie, la care am ajuns fără rea-credinţă", arată un mesaj pe site-ul www.karatravel.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
RELIGIA minte si ca au fost executati hotii si in vremuri,
vedeti ca RELIGIA minte si ca au fost executati hotii si in rvremuri, crestinismul este doar o noua fata a lupului, razboil iese cand omul nu mai poate supravietui de lupii cu fata de crestini :)))))) trecutul se repecta ca un vulcan adormit. sa te ascunzi dupa o RELIGIE si sa i furi pe altul trebuie votata SENTINTA cu moartea la GENOCID SOCIAL, este o TORTURA de lagar ce am trait. http://webtv.realitatea.net/actual/dosar-de-politician-ilie-bolojan_911668.html?p=1
Postat 04 Septembrie 2013, 10:12 de :))))
Excrocii care sponsorizează UDMR Bihor
Adina C., care este o * în domeniul de referinţă, a încasat integral banii de la oameni, dar nu a achitat decât avansul la firma de transport şi la alţi furnizori de servicii. Adică, conştientă de acum jumătate de an că nu are suficiente lichidităţi şi intrând mai apoi în insolvenţă, cu bună ştiinţă i-a înşelat pe turiştii respectivi. Acuma, * crede că scapă penal fiind în insolvenţă, dar şi că nu va mai trebui să plătească taxele şi impozitele restante încă de la început de an.
Postat 03 Septembrie 2013, 17:04 de Alpha
:))))
ORICUM munca inseamna INTELEPCIUNE daca stii sa o folosesti in rest INFRACTIUNE :))))))) ADOR ROMANIA o tara de TARANI si ciobani care se viseaza REGI si copii care vor sa aiba ca mama pe EBA, o tara de ANALFABETI demni de sclavie in STRAINATATI, am schimbat polii nu mai sunteti iobati in tara VOASTRA , mergeti benevol la STRAINI :))))), ROMANIA a ajuns un SAT asa cum cineva a prevazut acum cativa ani ! CONDAMNATII pe extrateresti ca geneza voasta e doar de IOBAG !
Postat 03 Septembrie 2013, 15:35 de :)))))
Urmeaza
Zeci de firme inportante stau sa intre in insolventa( faliment) vom avea doua categorii pensionari si someri.
Postat 03 Septembrie 2013, 14:54 de Patron
toti vreti pe gratis
frajerii dreaq, toata lumea vroia cat mai ieftin, fara sa se intrebe ce sacrificii fac unii ca sa le-asigure lor ieftinaciuni, si acuma se dau raniti in aripa ca firma "le-a tras tzeapa" ! toti tzaranii vor in Mexic, Acapulco, Tenerife, croaziere, dar daca se poate cat mai gratis !
Postat 03 Septembrie 2013, 14:38 de victor din pont
nu e corect !
nuuuu nu aveti dreptate asa ceva implica incalcarea grava a CONCURENTEI NELOIALE, uitati va ce se intampla pe piata fac GRATIS anumite SERVICIi dar cu ce il ajuta pe un INTEPRINZATOR ceva GRATIS, MUNCA gratis este permisa doar FUNDATILOR , ONG urilor nu si profesilor LIBERE sau FIRME , atentie !!!
Postat 03 Septembrie 2013, 11:24 de :))))
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON