URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2014, 10:56

Urma scapă turma! Conducerea Electrocentrale a încercat să acopere cu acte ilegalitatea funcţionării CET-ului pe cărbune

Urma scapă turma! Conducerea Electrocentrale a încercat să acopere cu acte ilegalitatea funcţionării CET-ului pe cărbune AFUMĂTOARE. De şapte ori mai poluante decât limita admisă la nivel european, cazanele pe cărbune ale CET-ului, care încălzesc 141.000 de orădeni, trebuiau închise în ianuarie. "În ce priveşte funcţionarea în continuare a cazanelor pe cărbune, Electrocentrale este în culpă, dar după 40 de ani în care tot aşa au mers lucrurile nu putem lăsa Oradea acum în frig, mai ales că lucrările la noua centrală au început deja", spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cutuma birocraţiei spune că morţii se acoperă cu pământ şi viii cu hârtii. Iar când "hârtiile" vin de la un organ de conducere colectivă sunt şi mai bune, pentru că răspunderea personală se diluează.

Ameninţată cu amenzi usturătoare şi cu închiderea cazanelor pe cărbune, care trebuiau oprite în prima zi a acestui an, săptămâna trecută conducerea Electrocentrale a cerut Consiliului Local să îşi asume responsabilitatea funcţionării ilegale a instalaţiilor poluante până la darea în funcţiune a noii centrale pe gaz. Şi a fost cât pe ce s-o obţină...

Lege şi tocmeală

Primarul Ilie Bolojan a retras în ultima clipă de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre prin care Consiliul Local urma să-şi asume, la cererea conducerii Electrocentrale, funcţionarea ilegală a celor trei cazane pe cărbune care încălzesc oraşul şi comuna Sânmartin. Hotărârea încălca angajamentele luate în 2005 faţă de Comunitatea Europeană şi toate măsurile asumate prin autorizaţiile de mediu emise în 2006 şi 2011, care prevedeau conformarea CET-ului la standardele de mediu din 1 ianuarie 2014.

12_Ilie_Bolojan_bihoreanul.jpgPropunerea a fost retrasă, însă, nu pentru că ar fi fost ilegală, ci inoportună. "Deocamdată nu este necesară. O vom lua în discuţie dacă se va ajunge în situaţia închiderii cazanelor pe cărbune", a declarat Ilie Bolojan (foto).

"Nu e normal!"

12_Ovidiu_Muresan_bihoreanul.jpgAdevărul e că, aflat între două alianţe politice, dintre care prima, cea cu PSD, este pe terminate, iar cea de-a doua, cu UDMR, abia în negocieri, edilul a preferat să amâne proiectul decât să-l vadă căzut la vot. Mai ales că tocmai viceprimarul Ovidiu Mureşan (foto) l-a sfătuit să-l retragă! "Nu e normal ca managementul CET-ului să ne ceară asumarea răspunderii în locul său. Dacă ne aflam în ianuarie 2014, şi imediat după expirarea autorizaţiei de mediu, ar fi fost altceva, dar să vii la 11 luni după expirarea termenului, fără să fi oferit înainte soluţii, nu e normal", spune Mureşan.

Convins că hotărârea va fi adoptată, Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale, a fost vizibil afectat de amânare. Cum în urma verificărilor făcute luna trecută Garda de Mediu Bihor a raportat la Bucureşti, din nou, depăşirea limitelor maxime de poluare, Necula se aşteaptă la represalii. "Sigur, nu există deocamdată riscul închiderii cazanelor pe cărbune, dar ar fi fost bine să prevenim ca un astfel de lucru să se întâmple", spune, iritat, managerul.

Soluţia ilegală

După Necula, păstrarea în funcţiune a cazanelor, aşa ilegale cum sunt, e cea mai bună soluţie. Montarea de filtre pe actualele instalaţii ar costa milioane de euro, investiţie păguboasă în condiţiile în care oraşul derulează un proiect european de 77,7 milioane euro în urma căruia în decembrie 2015 ar trebui să aibă o centrală nouă pe gaz şi 17,5 kilometri de conducte înlocuite. În plus, cenuşa rezultată tot ar trebui colectată undeva, iar depozitul de la Santăul Mic este la fel de neconform precum CET-ul: trebuia închis tot anul acesta în ianuarie!

12_Stanel_Necula_bihoreanul.jpgNici trecerea pe actualele cazane cu gaz nu este o soluţie. Din trei, doar unul corespunde standardelor, două fiind închise de Garda de Mediu încă din 2012. Cel rămas abia poate asigura apă caldă vara, nici vorbă să încălzească un oraş întreg peste iarnă. Şi chiar dacă ar putea, ar fi degeaba! "O eventuală funcţionare pe gaze naturale, cu instalaţiile actuale, ar conduce la creşterea preţului de producţie cu circa 57%", susţine Stănel Necula (foto). Or orădenii, cunoscuţi pentru cele mai mici salarii din ţară, abia dacă pot plăti 240 lei pe gigacalorie. Scumpirea acesteia la 377 lei ar declanşa un dezastru!

Frecţie la picior de lemn

Rămasă fără susţinerea Consiliului Local, conducerea Electrocentrale ţine proiectul de hotărâre la sertar în aşteptarea unor vremuri mai bune. Viorel Ţepele, şeful Gărzii de Mediu Bihor, spune că degeaba. "O Hotărâre de Consiliu Local nu poate încălca obligaţiile asumate de România prin lege înaintea aderării la Uniunea Europeană, şi nici autorizaţiile de mediu. Primăria mai bine ar urgenta lucrările la noua centrală", spune inspectorul şef.

De altfel, chiar şi adoptat cu unanimitate de voturi, e greu de crezut că HCL-ul ar trece de filtrul de legalitate al Prefecturii. Nu de alta, dar încalcă un teanc de legi sprijinindu-se pe una singură: Legea 235/2006, care obligă administraţia locală şi operatorul să asigure continuitatea serviciului de termoficare. Atâta doar că aceasta prevede trei excepţii: avariile, reparaţiile programate şi cazurile de forţă majoră. Iar forţă mai majoră decât Comisia Europeană, care a luat CET-ul la ochi, e greu de găsit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@Blu Nimicul
Acelasi ai ramas : un nimic vulgar ascuns in spatele unui pseudonim !!! Un nimic din toate punctele de vedere !!!!
Postat 08 Decembrie 2014, 22:47 de scortosul
@ scortosul
Cand esti prost nu trebuie sa mai si semnalizezi.Pun pariu ca esti un labagiu de prima speta, un bubos, plin de cosuri pe fata care toata viata a fost o sluga si nimic mai mult si probabil un fost angajat al CET-ului 2.Incearca sa traiesti in prezent si nu in trecut!Nu mai are rost sa vin cu explicatii pentru ca tot nu vei intelege.Ii ca si cum ai explica unui semianalfabet,ca tine de altfel, o formula matematica.Mai documenteaza-te si vorbim.ok?
Postat 05 Decembrie 2014, 12:05 de Blu
@Blu
Tot asa ai ramas !! Un nimic in vorbe si exprimare!!!! Si totusi nu stii nimic. Informatiile sunt proaste , informatorul necredibil, raspandacul vulgar , gen membru permanent crasma , betiv !!! Doar atat : 75-80% din puterea instalata a CET 1 era pentru zona industrial si nu pentru oras. Restul poti deduce cand nu ai capul plin de alcool !!!!! TREZIRE grabnica !
Postat 04 Decembrie 2014, 23:28 de scortosul
@ scortosul
Ti-am spus ca esti un semianalfabet de prima clasa, un muncitor necalificat care muta probabil roaba dintr-o parte-n alta cand s-a construit acel CET.CET-ul 2 a fost intr-adevar construit pentru comunele limitrome si nu pentru Oradea.Cu doar 3 cazane, in cazul unei avarii nu putea face fata intregului oras!asta ca sa stii si tu.Te-am rugat si mai jos... daca esti prost incearca sa nu semnalizezi!mai bine taci din gura si va fi mult mai bine.Daca intr-adevar se constata ca CET-ul 2 este mult mai util decat CET-ul 1, at il lasau sa functioneze la capacitate maxima si il inchidea pe celalalt.Esti mult prea prost din pacate si nu prea isi au loc explicatiile pentru ca oricum nu le vei intelege
Postat 04 Decembrie 2014, 08:57 de Blu
@Blu
Scoli ai si tu ca ponta doctorate !!! CET2 pentru Sanmartin??? Sursele tale sun proaste. Eu chiar am pus mana la cladirea CET-ului si stiu de ce si pentru ce !!!In rest ramai tot asa !!! Fiecare vorbeste din ce e in mintea si sufletul lui !!!! Atata esti atata poti !!! Nimic !!!
Postat 03 Decembrie 2014, 23:52 de scortosul
@ scortosul
Legat de prima intrebare: sigur am absolvit mai multe decat tn. Legat de a doua intrebare: nu inteleg ce legatura are cu articolul si cu comentariile aferente articolului respectiv.Daca tu esti boschetar, nu inseamna ca toti suntem asemeni tie. Nu lucrez si nici nu am lucrat in niciuna dintre cele doua intreprinderi.M-am documentat mai bine decat tn.Atata tot! Ti-am raspuns pentru ca m-am saturat sa tot vad labari ca si tine cum vorbesc in necunostinta de cauza.CET-ul 2 a fost construit pentru Sanmartin si comunele limitrofe.Esti prea prost ca sa intelegi lucrurile acestea si nu ma chinui sa iti mai explic in continuare ce si cum. Si inca ceva...daca tot esti prost, te rog sa nu mai semnalizezi!bine scortosule? Dai impresia ca toti cei din CETul 2 au navalit pe muma`ta si asa ai aparut si tu...ca scoarta pe *. Numai bine!
Postat 03 Decembrie 2014, 23:22 de Blu
@Blu
Cate clase ai absolvit? Esti boschetar? Cazanele de la CET2 erau noi iar cele de la cet 1 vechituri doar cazanul 5 era nou ! Din cele 5 cazane de la CET1 cate erau, sunt in functiune? Oricum trecerea pe alimentare cu gaz individual era singura solutie onesta si civilizata pentru cetatenii orasului Tu, Blu sigur esti un angajat al CET1 si freci menta pe acolo pe sume bune si pe spatele nostrum, ori esti vreun sindicalist betiv. Cat despre expresia din popor cred ca te referi la poporul betiv din care faci parte !!!
Postat 03 Decembrie 2014, 20:56 de scortosul
Urma scapă turma! - ....oare,asa sa fie ?
"Pentru că risca să aibă împotrivă voturile PSD, primarul Ilie Bolojan a retras din dezbatere proiectul privind asumarea răspunderii Consiliului Local pentru încălcarea legislaţiei de mediu "..... aceasta afirmatie ( cine o fi autorul )este de o gravitate de neiertat pentru oradeanul contribuabil, de bun simt care a crezut in corectitudinea si onestitatea edilului Bolojan .Cum sa incerci sa te substitui Legiuitorului printr-un artificiu smecheresc,acoperit de votul majoritatii Locale(HCL) ?Acum votul PSD-ului este problema ? Dar pana acum MASINA de vot functiona normal? Cate astfel de Hotarari a luat Consiliul Local,in totalul dispret al interesului oradeanului onest,dar mai grav,cu incalcarea Legislatiei acestei tari sau a Uniunii Europene; cine sa atace in Contincios , prefectul(partener) PSD-ist? Ce rost mai au institutii precum Agantia de Mediu,Garda de Mediu ? Dar Bulibasa (Bolojan)confunda Oradea cu mosia lu"tata."O Hotărâre de Consiliu Local nu poate încălca obligaţiile asumate de România prin lege înaintea aderării la Uniunea Europeană, şi nici autorizaţiile de mediu. Primăria mai bine ar urgenta lucrările la noua centrală", spune inspectorul şef.Auzi Dle Primar Bolojan (Bulibasa de Oradea) ? Demisia,urmata de raspundere penala ptr.nendeplinirea obligatiilor ce v-au revenit,ca si GOSPODAR nr.1 al Oradiei.DNA,DIICOT,Curtea de Conturi si urmeaza cele Europene .......parcuri cu copaci de ..500 euro/buc,piste de biciclete,parcari, marcaje, exproprieri,proiecte europene POS axa 5 frauduloase (intubari parauri).....
Postat 03 Decembrie 2014, 20:15 de platona
@ scortosul
Scortosule dupa cum se pare esti prost de puti, dupa cum spune poporul.Se vede ca vorbesti in necunostinta de cauza.M-am interesat in ceea ce priveste pastrarea CET-ului I si nu a CET-ului II. CETul 1 are 6 cazane pe carbune iar CETul 2 are doar 3.In caz de avarie pe timp de iarna (cu CETul 2 pus ca principal) stateam fara apa calda si fara caldura pana cand avaria respectiva era rezolvata.Dar asa se intampla cand esti prost si incepi a scrie ca un labar.Iar partea cu trecutul orasului pe gaz, iti dau dreptate, doar partial...pentru ca tot prost ramai
Postat 03 Decembrie 2014, 12:09 de Blu
Din 1985 NIMIC !!!
" E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune" De bagat de vina se poate baga cat cuprinde. Bolovanul tot Bolovan ramane. DAR >>>>> DAR problemele CET-ului nu sunt de ieri de alaltaieri. Ele sunt din 1985 atunci cand toate cazanele trebuiau casate si vandute la fier vechi. Trebuia salvat CET 2 insa filipu petrul nu a avut buna dispozitie de a face ceva pentru viitorul orasului si nici predecesorii lui. Bolovan incearca de cativa ani sa resurciteze aceasta struto-camila paguba pe oradeni insa timpul I-a luato inainte. Trebuia trecut tot orasul pe gaz, fiecare cu contorul lui si gata. Asa este la Cluj si alte orase pe gaz si unde nu se mai cearta colocatarii pe facturle supra dimensionate de la CET-TERMOFICARE. Bolovanul are insa AMBIT sa pastreze CET-ul caci angajatuii sunt parte din masa lui de manevra prin care a venit la puterea locala . De aici trebuie inceput..
Postat 03 Decembrie 2014, 11:21 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON