URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2013, 10:57

Un Bihor încântător: Orădenii pot vedea, nu departe de casă şi într-o singură zi, numeroase minunăţii turistice (FOTO)

Un Bihor încântător: Orădenii pot vedea, nu departe de casă şi într-o singură zi, numeroase minunăţii turistice (FOTO) ÎNCĂPĂŢÂNARE. Din 90 de familii care făceau olărit în Vadu Crişului, localitate celebră pentru ceramica albă din lutul lipsit de oxizi coloranţi, au mai rămas abia trei care duc meşteşugul mai departe. Nana Iulişca (foto) e chiar mirată că străinii îl preţuiesc mai mult decât românii
Un Bihor încântător: Orădenii pot vedea, nu departe de casă şi într-o singură zi, numeroase minunăţii turistice (FOTO) PRIETENA MEA, ANNA KARENINA. "Niciun alt animal nu are nobleţea calului", crede proprietarul Kings Land din Ineu de Criş, Kiss Roth Lajos, mângâind-o pe Anna Karenina, o frumoasă şi ascultătoare iapă friziană
Un Bihor încântător: Orădenii pot vedea, nu departe de casă şi într-o singură zi, numeroase minunăţii turistice (FOTO) UNICAT. Redeschisă anul trecut după electrificare, Peştera Meziad are cel mai mare portal dintre cele din România, iar interiorul este plin de speleoteme de o splendoare fără egal
Un Bihor încântător: Orădenii pot vedea, nu departe de casă şi într-o singură zi, numeroase minunăţii turistice (FOTO) PARADOX. Aflată pe marginea drumului dintre Oradea şi Beiuş, bătrâna bisericuţă de lemn din Brăteşti a fost salvată în anii '70 de la dărăpănare prin acoperirea ei cu ţiglă. La mijlocul anilor 2000, când tânărul preot Călin Popa a început s-o restaureze cu meşteri din Maramureş, punându-i şindrilă din stejar, era cât pe ce să fie trimis în faţa procurorilor, funcţionarii Direcţiei de Cultură reproşându-i că a "intervenit" fără proiect. Chit că, de fapt, doar i-a redat vechea înfăţişare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câte ori nu aţi avut un oaspete căruia n-aţi ştiut ce-i arăta dincolo de Oradea? De câte ori n-aţi fi vrut să evadaţi voi înşivă din oraş, dar nici timp nu aveaţi destul, nici banii nu prea vă dădeau afară din casă şi, la urma-urmei, nici nu prea ştiaţi încotro s-o luaţi?

O agenţie de turism din Oradea a găsit răspunsul: o sumedenie de frumuseţi - unele uitate, altele încă necunoscute - pot fi văzute în Bihor cu bani puţini şi într-o singură zi, aşteptând doar să fie (re)descoperite.

Pledoarie pentru noi

12 Calin Pacurar (coloana).jpgLa câteva luni după încheierea campaniei Călător prin Bihor, susţinută de Consiliul Judeţean, o agenţie de turism din Oradea a decis să continue promovarea frumuseţilor Bihorului prin propriile-i mijloace. Inedită idee, dat fiind că aparţine unei firme care în 9 ani a transportat în străinătate 1,3 milioane persoane, pe distanţe ce ar înconjura pământul de 149 de ori. "Mulţi orădeni au umblat prin lumea largă, dar mulţi nu-şi cunosc judeţul", explică directorul Călin Păcurar (foto) iniţiativa Euromaidec Touring de a lua marţea trecută la o plimbare prin judeţ un grup de reprezentanţi ai unor medii profesionale diferite - jurnalişti, ONG-işti, bloggeri şi funcţionari din Primăria Oradea şi CJ Bihor implicaţi în proiecte similare - cu o singură rugăminte: să dea de veste "ce de bogăţii avem în Bihor".

Începută în zori, drumeţia avea să se dovedească mai mult, ba chiar altceva decât o uscată "acţiune de marketing". O înşiruire de poveşti care îşi aşteptau ascultătorii să le culeagă, de pe marginile unor drumuri judeţene şi mai bune decât greu încercatele şosele naţionale, şi mai frumoase: străjuite de nuci venerabili, cireşi încărcaţi de rod şi tei plini de parfum.

Kings Land

Abia a apucat să se încălzească motorul autocarului că primul popas a fost, la doi paşi de oraş, în Ineu de Criş. Din auzite, domeniul de 60 de hectare al Kings Land, amenajat pentru recreere şi sport, poate părea o "rezervaţie" exclusiv pentru snobi: teren de golf, teren de polo pe iarbă, cai de rasă, aerodrom, club de arcaşi, bălţi de pescuit unde-i musai să eliberezi peştele prins. Hm, nu prea îmbietor, ba din contră, cam fiţos...

Gazdele au risipit însă orice răceală. În ciuda aparenţelor, locul nu e doar pentru "înalta societate". Au dovedit-o însuşi proprietarul complexului, Kiss Roth Lajos, vorbind cu pasiune, dar deloc emfatic, despre cei 16 superbi cai frizieni, şi simpaticul profesor de golf Gabriel Toader, povestind cum îi iniţiază pe amatorii care găsesc aici unul din cele mai îngrijite terenuri din ţară. Şi încă ceva: ştiaţi că de aici puteţi ajunge la mare în doar 2 ore şi jumătate la bordul unui avion-taxi ori că puteţi învăţa pilotajul şi paraşutismul?

Viaţă de olăriţă

Cum călătorului îi şade bine cu drumul, acesta a continuat la Şuncuiuş, pentru a urmări la lucru o maestră a olăritului, o localnică de 73 de ani. Neobişnuită cu vizitatori români, căci pragul modestei case i-l calcă mai ales francezi, nemţi, unguri şi austrieci, nana Iulişca a luat o bucată de humă şi, în timp ce-o modela ca să facă din ea o "hubercuţă" pentru lapte covăsit, şi-a depănat şi povestea vieţii.

"Mi-o plăcut olăritul de mică. Pe vremea aia era ruşine să facă o fată treabă din asta, bărbătească, aşa că am furat meseria uitându-mă la tăticu'. Când plecau la câmp cei cinci fraţi, mă puneam la roată", s-a destăinuit femeia, recunoscând însă că avea s-o facă şi de nevoie: "Când am rămas văduvă şi m-or dat afară de la fabrică, am tot olărit, să nu-mi las copiii să moară de foame".

Conştientă că e unul din puţinii localnici care se mai îndeletnicesc cu acest meşteşug, nana Iulişca mai zice una, cu tâlc: "O trecut pe la mine o femeie din Tulcea care o fost în America şi mi-o zis că acolo îs facultăţi unde măcar o oră pe zi faci olărit, că zice că te calmează".

O higheghe şi un gulaş

12 higheghe (coloana).jpgTraversând dealuri împestriţate de maci, drumul a urmat prin defileul Vad-Borod, trecând printre mii de nuci, cireşi şi tei, până la Roşia, unde încă funcţionează ultima moară de lemn din Bihor. Stăpânul, un moşneag de 80 de ani, Gheorghe Burtic (foto), era bucuros de oaspeţi, mai ales că, povestindu-le despre nenumăraţii nepoţi, a smuls în numele acestora de la "domnii din oraş" o "taxă de vizitare". Cât a vrut fiecare. Pesemne destul, căci la plecare i-a petrecut cântându-le o polcă la higheghe.

Văzându-i hainele roase şi roata morii năpădită de PET-urile aduse de apele Roşiei, nu răbdai să nu te-ntrebi cum pot fi oamenii aşa săraci în locuri aşa frumoase. Poate pentru că Dumnezeu le-a lăsat bogăţia ştiind că oricum n-o vor schimba în bunăstare?

Cum însă nu era vreme de filozofie, drumeţii şi-au pus din nou picioarele la spinare, mai ales că următoarea "staţie" era o pensiune din Remetea, cu promisiunea unui gulaş "bio", făcut numai cu ce creşte prin ocol şi cultivă prin grădină proprietarul. Fost crescător de struţi, domnul Fila a fost convertit la meseria de "pensionar" de un turist olandez, mirat că în zonă nu găsise cazare în urmă cu câţiva ani. Stând de vorbă cu mâncăii, stăpânul casei n-a avut decât o rugăminte: întrebaţi autorităţile de ce, dacă grosul turiştilor vine de peste hotare, nu se scriu pe indicatoarele rutiere toponimele, cu explicaţii cu tot, şi în ungureşte, engleză, germană şi franceză. Bună întrebare, greu de răspuns!

Peştera strămoşilor

Drumul a continuat la celebra peşteră din Meziad, recent electrificată şi redeschisă publicului anul trecut. Gura înaltă de 16 metri şi lată de 10, coloniile de lilieci, lungimea de 4.750 metri, faptul că adăpostea în paleolitic şi neolitic una din cele mai vechi aşezări umane din Bihor, dar mai ales frumuseţea stalactitelor şi stalagmitelor ce seamănă - după imaginaţia fiecăruia - ba cu câte un vultur ori un elefant, ba cu câte o turlă de biserică ori cu un pantof de prinţesă, fac unică peştera în întreaga ţară şi nu numai.

La ieşire, cei care au mai avut energie s-au putut da cu tiroliana, fie că au mai încercat, fie că nu, asemenea senzaţii tari. E drept, preţul a fost 10 lei, plătit unor "întreprinzători" care nu aveau la ei casa de marcat ori chitanţierul. Dar atâta bai să fie...

Biserici seculare

Cum înainte de Meziad călătorii au putut vedea o biserică reformată din Remetea construită în stil gotic prin anul 1400, unde pe pereţii interiori au fost descoperite abia în 2003 icoane ale sfinţilor regi maghiari Ştefan şi Ladislau, la întoarcerea spre Oradea era musai ca autocarul să oprească şi la Brăteşti, pentru a se bucura de priveliştea unei gingaşe bisericuţe ortodoxe din lemn, ridicate în 1738 într-un sat vecin, Sitani, şi aduse aici în 1974. Până în 2007 bisericuţa era în paragină, însă tânărul preot Călin Popa i-a convins pe credincioşi s-o restaureze. "E veche precum credinţa noastră", a mărturisit părintele de ce-a prins drag de ea şi nu a înlocuit-o cu o alta, mai încăpătoare şi mai scumpă.

"Când slujesc aici, mă simt mult mai aproape de cer. Găseşti aici pe toţi înaintaşii care au fost botezaţi şi au plâns sub vremuri", zicea părintele, înainte să-şi ia rămas bun de la drumeţi cu o rugăciune pentru toată lumea - "Călătoreşte, Doamne, cu cei ce călătoresc!" - pentru a se întoarce, cât mai des, sănătoşi, întregi şi în pace...


PLAN DE ACŢIUNE
Copiii de azi, turiştii de mâine

Directorul Euromaidec, Călin Păcurar, spune că va încerca, în primul rând, să convingă directorii de şcoli, profesorii şi părinţii că pot trimite copiii în excursii de o zi prin judeţul Bihor, atât datorită costurilor mici şi suportabile pentru orice familie, fiindcă nu e nevoie de cazare, cât şi faptului că ar fi în deplină siguranţă, deoarece autocarele sunt moderne, iar ghizii profesionişti.

"Până în 1989 excursiile cu clasa erau un lucru obişnuit. Copiii puteau vedea frumuseţile naturii şi locuri istorice, ceea ce contribuia şi la cultura lor generală şi la educaţia lor civică. Şi acum se mai fac excursii, dar mult mai rar şi de obicei spre un singur obiectiv, ca de pildă la Peştera Urşilor ori la Ţebea, dar noi putem organiza circuite de o zi convenabile din toate punctele de vedere", afirmă reprezentantul Euromaidec.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Continuitate
Este uimitoare coincidenţa, aproape perfectă, între teritoriul fostului regat al Daciei, atestat documentar, de pe vremea lui Burebista şi conturul bazinului hidrografic al Dunării, de la Viena şi până la vărsarea în Marea Neagră. Această coincidenţă confirmă faptul că această arie geografică a fost leagănul de formare şi supravieţuire multimilenară a poporului pelasgo-geto-daco-valaho-român
Postat 18 Iunie 2013, 16:53 de com
Sa ne cunoastem istoria
Cultura. Scrierile de la Tartaria-Transilvania, descoperite in anii '60 sunt cele mai vechi din lume. Majoritatea arheologilor si istoricilor au aproximat elaborarea tablitelor în jurul anului 5.500 i.e.n, conferindu-le o vechime de peste 7.000 de ani.
Postat 18 Iunie 2013, 16:39 de Romania
Lupta românilor din Transilvania, de-a lungul veacurilor pt identitatea naţională
\"Carpații sunt într-o regiune a lumii în care se situa odinioară centrul celei mai vechi culturi cunoscute în ziua de azi.\" (Daniel Ruzo-savant peruvian).
Postat 18 Iunie 2013, 15:23 de Valhalla-Asgard
ungure, vrei istorie adevarată ?
ăla cu biserica reformată şi istoria şi bla-bla-bla...... ungure, citeşte adevărul : Primăvara anului 1761 marchează o nouă etapă în istoria neamului românesc din Ardeal. La acea dată, /struţo-cămila/ austro-unguri, trimitea în Transilvania pe generalul Bucow însoţit de trupe.La început generalul Bucow promite românilor împlinirea dorinţelor lor. Dar după ce poporul se linişteşte, generalul va adopta o nouă tactică. Acesta va începe o acţiune de represiune mai cruntă şi mai sistematică decât cele anterioare. ,,El a declarat o anchetă pentru a afla care dintre români s-au declarat contra uniaţiei (uniaţia este o modalitate de prozelitism practicată de biserica romano-catolică până la 1 aprilie 1761). Ancheta s-a făcut de comisii alcătuite din funcţionari subordonaţi generalului, asistaţi de către doi preoţi uniţi. Deci comisiile erau lipsite de imparţialitate. Preoţii uniţi uzau de tot felul de mijloace pentru a determina măcar câţiva oameni să se declare pentru uniaţie. Aşa în Ighiu, unde tot poporul s-a declarat contra uniaţiei, preoţii uniţi au convins pe o rudă a lor, să se declare unită. ,,De aceea, pe drept cuvânt s-a putut spune că adevăratul întemeietor al Bisericii Unite din Ardeal a fost acest general austriac, cu tunurile şi cu dragonii săi.’’ Părintele Dumitru Stăniloae.Cu toate acestea, aproape pretutindeni în Ardeal româníi s-au declarat ortodoxi. Greco-catolicismul cu tot ceea ce a însemnat acesta: uciderea, torturarea celor care nu acceptau să se unească cu Roma, dărâmarea, incendierea, distrugerea bisericilor şi mănăstirilor ortodoxe sau luarea a aproape tuturor celor rămase de către uniţi, nu i-a îndepărtat pe români de la legea românească (Ortodoxia). ,,Poporul român din Transilvania a cunoscut pe pielea sa, în masă, ca nicăieri în altă parte a lumii, practica mijloacelor inchiziţiei.’’ Părintele Dumitru Stăniloae
Postat 18 Iunie 2013, 14:47 de Pagini de Istorie
rucu
Aceiasi indivizi jegosi si pupincuristi, chipurile mari fotografi , se tot plimba cu toate ocaziile in scopul promovarii pe diverse teme? Mai lasati si locuri libere pentru cei care au intr-adevar drag de locurile minunate pe care le avem si care le pot si promova, nu in scop personal!
Postat 18 Iunie 2013, 07:34 de Cucu
excursie...
"ragii" astia unguri navalitori, nu-i reprezinta in nici un caz pe romanii pe care i-au discriminat si nedreptatit ani in sir.
Postat 17 Iunie 2013, 21:08 de nail
tonomatele....
aaaaaaaahahahaha..... cad de jos ai ajuns habrudane....... are dreptate "pistike".....
Postat 17 Iunie 2013, 20:55 de aaaaahahahaha.......
frumoasa excursie
Buna "promovare" sau publicitate:) scoti ziaristii si asa flamanzi la ciolan iar ei scriu ce vrei tu:) sau ce pot sau ce tin minte, mai pot aparea scapari de gen olarit la suncuius:) Pozele nu sunt ceva extraordinare, trebuia sa luati si un fotograf cu voi, nu doar poze asa la mishto....
Postat 17 Iunie 2013, 18:41 de Delia
tot eu
e drept ca domnul cris a uitat sa specifice ca autocarul plin cu "functionari" si "jurnalisti", nu multi valorand mai mult de doi lei a fost platit de firma iar tot ce li s-a oferit a fost gratis... asa ca nu stiu ce chitante astepta omul pt 0 lei dati... sau el o fi dand chitante egale cu valoarea dansului? Poate scrieti si pe tema asta un articol intr-o zi...
Postat 17 Iunie 2013, 18:33 de eu
sogori
poza cu sogorii, impreuna !!!!!!!!!!!!!! :))
Postat 17 Iunie 2013, 16:11 de io
Indicator
Sunt sigur ca pe dl. Cris l-a derutat indicatorul ....dupa ce cobori de pe Tolges in Vad apare un indicator SUNCUIUS la stanga si apoi se urca pe Jomanita ca sa ajunga la casa olaritei ....probabil ca dupa aceleasi argumente se va spune ca si HOTELUL CONTELE DRACULA e tot in SUNCUIUS cand de fapt el e pe teritoriul Vadului ... aparentele inseala ....
Postat 17 Iunie 2013, 14:45 de Sandu
hei
Felicitari pentru initiativa rectificare:, olaritul se practica la vadu crisului nu la suncuius..
Postat 17 Iunie 2013, 13:51 de Putry
@Sandu
"Autorul" nu scria nimic dacă nu-i ieşea şi lui ceva, măcar o excursie, o zamă, ceva gratis acolo.... Io am încetat demult să-l cred binedocumentat, bineintenţionat, binevoitor, sau altele de bine. Omul scrie la comandă, şi el şi ingineru ăla răspopit / recalificat de Chirilă. Apropo de poştaşii care scriu ziare...... Ah da, şi ce sfinţi regi maghiari măi bărbosule ?!?. Poate sfinţi pentru tine şi fundamentaliştii&iredentiştii unguri, pe care îi promovezi din cînd în cînd. Chiar dacă faci pe europeanul tolerant, mai bine fără iredentişti şi hortişti, care nu au ce căuta prin România nici ca turişti resentimentari.. Asta nu e presă, e prostituţie "in integrum".....
Postat 17 Iunie 2013, 12:47 de pistike
turist
Pensiunea de la Remetea super. Biserica reformata istorie. Pestera Meziad incantatoare. Chiar ca aveti ce vizita in acea zona. Ce sa mai vb de pestera cu cristale de la Rosia.....
Postat 17 Iunie 2013, 12:42 de turist
Felicitari
Felicitari Calin Pacurar , felicitari Euromaidec Touring ....o bila neagra pentru autorul articolului care nu stie ca olaritul se practica la Vadu Crisului ...nu la Suncuius ....pe vremuri la Suncuius se exploata argla pt. uz industrial iar la Vadu Crisului se practica olaritul , ca mestesug traditional , ceramica alba de aici fiind unica in Europa ....
Postat 17 Iunie 2013, 11:32 de Sandu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON