URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2017, 08:06

Uitat la ştrand: Statuia lui Gojdu zace abandonată între buruienile din Ştrandul Ioşia (FOTO)

Uitat la ştrand: Statuia lui Gojdu zace abandonată între buruienile din Ştrandul Ioşia (FOTO) LA LOC CU VERDEAŢĂ. Ridicată din centru, statuia lui Emanuil Gojdu a ajuns „încarcerată” într-o cuşcă din Ştrandul Ioşia, dar pentru că au găsit-o îngropată în buruieni, inspectorii Direcţiei pentru Cultură au amendat Primăria cu 4.000 lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Emanuil Gojdu a fost cel mai faimos avocat al Oradiei şi un mare filantrop, dar oraşul pare să-l fi uitat. O piaţetă şi un colegiu de nivel naţional îi poartă numele, dar statuia care îl imortaliza în Piaţa Unirii, privind spre casa în care s-a născut, a ajuns abandonată.

De doi ani, monumentul zace în ştrandul Ioşia, ascuns între nişte plăci de plastic. Primăria l-a depozitat aici când au început lucrările de reabilitare în Piaţa Unirii, cu promisiunea că îl va readuce în centrul urbei după finalizarea lor. Între timp, promisiunea a sfârşit în amnezie, iar pe statuie cresc lichenii...

Avocatul... românilor

Emanuil GojduPe 9 februarie 1802, într-o casă de lângă Biserica cu Lună, pe strada Traian Moşoiu de azi, se năştea într-o familie de aromâni Emanuil Gojdu (foto), fiul negustorului Athanasie Popovici-Gojdu şi al Anei Poynar. Şcolit la Academia de Drept din Oradea, apoi la Bratislava şi la Budapesta, Gojdu a devenit faimos încă de când era stagiar, graţie pledoariilor sale abundente în argumente clare şi imbatabile.

În scurt timp, orădeanul a ajuns unul dintre cei mai renumiţi şi respectaţi avocaţi din capitala Ungariei, iar prin urmare şi unul dintre cei mai bogaţi. Deşi a locuit tot restul vieţii în Budapesta, Gojdu s-a lăudat mereu cu originea sa română, iar casa lui a avut mereu uşile deschise oricărui conaţional, fie om de vază sau de rând. Cu timpul, Gojdu s-a implicat în politică, afirmându-se ca luptător fervent pentru drepturile românilor din Transilvania. În 1861 a fost numit prefect al Caraşului, judeţ cu populaţie majoritar românească, iar în 1866 a fost ales deputat de Tinca. Cum n-a avut copii, întreaga avere a lăsat-o moştenire neamului românesc, printr-o fundaţie ce-i purta numele şi pe care a înfiinţat-o cu scopul de a finanţa studiile junilor români în capitala Ungariei şi nu numai.

Gojdu, pe sus

În Oradea zilelor noastre, ilustrul nume al lui Emanuil Gojdu îl poartă una dintre şcolile de top, aleea care trece pe lângă colegiu pe malul Crişului şi, din 2013, piaţa din zona Centrului Civic. De asemenea, casa în care s-a născut are pe faţadă o plăcuţă comemorativă, iar Direcţia Judeţeană pentru Cultură a început demersurile pentru clasarea ei ca monument istoric.

Spre aceasta privea, din Piaţa Unirii, statuia din piatră ridicată în cinstea sa de artistul orădean Mircea Ştefănescu şi amplasată în 1989 în centrul oraşului, unde a stat neclinitită până în 2015. Când, din pricina lucrărilor de reabilitare a Pieţei Unirii, Primăria a demontat-o în trei bucăţi şi a mutat-o în Ştrandul Ioşia, unde s-a găsit spaţiul necesar pentru depozitarea ei. Edilii promiteau atunci că soluţia este doar provizorie, viceprimarul Mircea Mălan explicând că în curând va fi reabilitată şi Piaţa Emanuil Gojdu, iar statuia va fi pusă la loc de cinste acolo.

Dar socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. În timp ce proiectul de reamenajare a Pieţei Gojdu a rămas la stadiul de idee, neconcretizată nici măcar într-un studiu de fezabilitate, statuia zace în continuare în ştrand, îngrădită cu plăci de policarbonat. "Am împrejmuit-o într-un ţarc ca să nu o degradeze cetăţenii care vin la ştrand", explică directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica.

Între buruieni şi ciuperci

Lucian Silaghi, şeful Direcţiei de Cultură BihorAscuns de ochii lumii, monumentul a stârnit doar atenţia inspectorilor Direcţiei pentru Cultură, care în urmă cu câteva luni au mers în control, să vadă cum e îngrijită statuia. "Era complet neîntreţinută, năpădită de vegetaţie, iar pe suprafaţa sa se dezvoltaseră nişte licheni. Pentru modul total necorespunzător în care este conservată, am aplicat o amendă de 4.000 lei Direcţiei pentru Patrimoniu Imobiliar", spune directorul Lucian Silaghi (foto). Amenda a fost contestată, iar procesul a început săptămâna trecută la Judecătoria Oradea.

După primirea sancţiunii, Primăria a tuns buruienile care au acoperit monumentul, dar nimic mai mult. Nici edilii, nici funcţionarii n-au lansat nici măcar o propunere pentru reamplasarea sa. "Într-adevăr, trebuie reluată discuţia privind amplasarea statuii, întrucât va mai dura până când proiectul de reabilitare a Pieţei Emanuil Gojdu va fi iniţiat", admite purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama. Când şi unde îşi va regăsi Gojdu locul, rămâne deci de văzut...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Patrioții români de la …Primăria Oradea. Şi nu numai. (II)
I. ”…din pricina lucrărilor de reabilitare a Pieţei Unirii, Primăria a demontat-o în trei bucăţi şi a mutat-o în Ştrandul Ioşia, unde s-a găsit spaţiul necesar pentru depozitarea ei. Edilii promiteau atunci că soluţia este doar provizorie, viceprimarul Mircea Mălan explicând că în curând va fi reabilitată şi Piaţa Emanuil Gojdu, iar statuia va fi pusă la loc de cinste acolo. Dar socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. În timp ce proiectul de reamenajare a Pieţei Gojdu a rămas la stadiul de idee, neconcretizată nici măcar într-un studiu de fezabilitate, statuia zace în continuare în ştrand, îngrădită cu plăci de policarbonat.” 1. Este greu de înțeles, pentru orice cetățean român de bună credință, cum de statuia lui Emanuil Gojdu: a) nu a putut fi reamplasată în Piața Unirii; b) a ajuns în halul în care este în prezent; c) nu are nici până în prezent un loc reamplasare stabilit, adecvat, respectiv amenajat. 2. ”Mare ruşinică” don Ilie! II. ”Era complet neîntreținută, năpădită de vegetație, iar pe suprafața sa se dezvoltaseră niște licheni. Pentru modul total necorespunzător în care este conservată, am aplicat o amendă de 4.000 lei Direcției pentru Patrimoniu Imobiliar", spune directorul Lucian Silaghi (foto). Amenda a fost contestată, iar procesul a început săptămâna trecută la Judecătoria Oradea.” 1. Don Ilie, nu urmează nici o demitere/demisie? III. Pe când un Decan al Baroului Oradea ca avocat Emanuil Gojdu? 1. Corina Domocoş ar trebui să ştie de ce! Ca şi una din ”beneficiarele” a doi copii minunați: Vetişan Paraschiva, din Zalău/Badon [Dosar 4489/271/2009], segregați de părintele lor responsabil, la comanda unor activiști bolșevici, respectiv a unor foști(?) și actuali coordonatori de poliție politică, pe baza unor probe fabricate, probe care au urmărit și să mascheze adevărul: Sărăcia generată de acești spărgători de familie!
Postat 22 Aprilie 2017, 14:38 de stefan
PCR transpartinic. Ep.: Patrioții români de la …Primăria Oradea. Şi nu numai.
I. ”De doi ani, monumentul zace în ștrandul Ioşia, ascuns între niște plăci de plastic. Primăria l-a depozitat aici când au început lucrările de reabilitare în Piaţa Unirii, cu promisiunea că îl va readuce în centrul urbei după finalizarea lor. Între timp, promisiunea a sfârşit în amnezie, iar pe statuie cresc lichenii...” 1. Mare noroc pe chelia, buzunarul și imaginea Faraonului nostru local, că la conducerea Direcției pentru Cultură Bihor nu se află preacu()viosul László Tőkés, sau Rozi Biro, și că nu este vreun monument al lui: Árpád, Ladislau I, Apponyi A., sau a unui alt mare ”iubitor” de vlahi/români. Şi Angela Merkel, Donald Trump, sau Jean-Claude Juncker, i-ar fi arătat obrazul. II. Câteva propuneri decente (și) pentru ”János(ii)” din fruntea PSD Bihor. 1. Pe când o statuie reprezentativă și pentru Lucreția Suciu? Un pic de bibliografie: lucrarea de licență a bibliotecarei Rozi, de la BUO. 2. Pe când și un monument reprezentativ pentru voievodul Menumorut, așezat în zona centrală a Municipiului Oradea? Mai ales că pe vremea domniei sale, Oradea s-a dezvoltat mult. 3. Mențiune: Dacă tot vă place să călătoriți prin Europa, respectiv prin lume, de ce nu încercați un copy-paste, în variantă românească, după turismul istoric, cultural şi religios, bine dezvoltat al altora (ex: Israel, Austria, Italia, Franta)? Poate vă ajută și colegii de la Departamentul de Istorie al UO, sau și directorul Direcției pentru Cultură Bihor. Nu numai cu …lecitină!
Postat 22 Aprilie 2017, 00:35 de stefan
VIOLUL ŞI VIOLONIŞTII
Obişnuiţi în tradiţia religiei (lor) să îşi înmulţescă prozeliţii fără acordul femeilor (lor), au încercat acelaşi lucru punând căruţa înaintea cailor. Au „creeat oportunitatea” adunărilor (publice) şi pentru asta aveau nevoie de o piaţă. Piaţa Unirii. Ce ironie! Caii i-au transformat în săgeată. Steagul era deja gata. „Progresul generat” a impus orientarea către femei cu avere. În lipsa lor, dragostea de bani nu a mai distins sexul, a fost ales Gojdu. După ce, aşa cum scria şi @pinonel, Bolojan făcea parte din celula de criză împreună cu Tăriceanu pe vremea când România pierdea moştenirea Gojdu, absolventul secţiei speciale mecanică-matematică, în 2013 şi-a dat examenul de capacitate la secţia de unelte ale Sistemului. Tânărul Mălan şi îmbătrânitul prematur Bolojan îl „ţineau” pe marginea bazinului pe Birta. Prin ipocrizie și propagandă (electorală), au reuşit să violeze amintirea celui ce nu le-ar fi acordat notă de trecere la nicio disciplină studiată, împreună cu ceteraşii tulipani care foloseau drept arcuş fire de păr din coada calului penelist. În toată această perioadă vânătorii de zestre unguri au fost preocupaţi de marcarea clădirilor revendicate pe nedrept cu toate nuanţele de verde. Încă de atunci (2013) Mălan este o paiaţă, pe când Bolojan este conştient de sarcina lui de a transforma nomenclatura în oligarhie. Aici este oribil monstrul Bolojan! Puţini sunt aceia (dintre idolatrii edilului) care înţeleg că obiectivul acestui mandat este de a li se şterge o secvență de viață și de a li se “implementa” alta în loc. Tocmai de aceea a fost nevoie de înlocuirea lui Mălan cu Birta. Baptistul pontif (alăturare similară cu democraţie liberală, musai) cultural asistat social, e un fel de Gabriel Oprea al culturii. E însuşi interesul liberal naţional. Dacă mai era cazul, se dovedeşte încă o dată că democraţiile trăiesc din ceea ce au acumulat dictaturile. Asta, din punct de vedere financiar. Din punct de vedere al culturii, trăim dictatura prostiei care e mai scumpă prin liberalizarea dreptului de practică. Iobagii electorali nu au uitat efemera prezenţă a lui Gojdu pentru că nu poţi uita ceva ce nu ştii. În acest caz, nu #rezistă!
Postat 21 Aprilie 2017, 17:40 de eutanasiu
mda...
Rusine. In loc sa ne mandrim cu oradenii nostri ii ascundem prin boscheti.
Postat 21 Aprilie 2017, 16:29 de seth
vai, vai...
...si cand te gandesti cat de multa "sculime" din administratia locala si judeteana a terminat la GOJDU... RUSINE !!!
Postat 21 Aprilie 2017, 13:32 de titel
De statuie va ... grija?!
Mai bine ati scrie un articol despre cum a pierdut Statul Roman averea Fundatiei Gojdu evaluata la peste 1 miliard de euro! Este a doua pierdere ca valoare dupa cea a tezaurului de la Moscova. Si totul in timpul guvernului tariceanu, in care iscusitul nostru primar a fost secretar general! Pai ce credeati, ca birtinezul nu a prezentat simptomele actualei incompetente?!
Postat 21 Aprilie 2017, 10:58 de pinonel
Relax,take it easy.
Nu se poate comanda o statuie noua ?,ca timp este destul pina-i gata Piata Gojdu . Poate cu Gojdu intr-o alta ipostaza, mai relaxat.
Postat 21 Aprilie 2017, 09:21 de SM
cine va plati ?
cine va plati amenda ,daca contestatia va fi respinsa? Va rog sa ne informati si despre acest aspect .
Postat 21 Aprilie 2017, 09:08 de wolf
Bataie de joc e putin spus !!
Cum pot fi suportate astfel de situatii? Cum pot cei direct raspunzatori sa mai stea pe scaune in PMO? Amenda de 4000 de lei e prea mica pentru o astfel de "crima" !!! Cine a semnat pentru mutarea bustului din Piata Unirii, trebuie sa-si asume responsabilitatea si pentru bataia de joc de acum ! Rusine PMO !!! Parca vin toate cu tavalugul: Ciuperca, drumul expres, Pasajul Vulturul Negru, bustul Gojdu, etc...mai ca-mi vine sa zic sa nu se mai faca nici un proiect in orasul asta, pentru ca tot ce se face azi, maine se distruge (studii de fezabilitate proaste, proiecte si mai proaste, executii pe masura. Si totusi lucrarile se receptioneaza, iar reparatiile s eplatesc din banii nostri...pentru ca adevaratii vinovati se uita...se doreste sa se uite...). Asa angajati avem in primarie -pentru ca de profesionisti nici nu poate fi vorba. Dar ii platim noi !
Postat 21 Aprilie 2017, 08:48 de Oradeamea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON