URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2011, 08:18

Tunarul Govoreanu: Vezi cu cine a făcut afaceri patronul Trei G!

Tunarul Govoreanu: Vezi cu cine a făcut afaceri patronul Trei G! EXCELENŢĂ. În timp ce procurorii anticorupţie îl cercetau pe Ion Govoreanu (foto), preşedintele Camerei de Comerţ, Ioan Micula, i-a înmânat în cadrul unei gale speciale diploma pentru cel mai bun comerciant din Bihor pe anul 2009. La tunul de peste 15 milioane de euro dat statului, nu e de mirare că afaceristul a reuşit să-şi bage în faliment competitorii. Arestat săptămâna trecută, Govoreanu este "vârf de lance" acum în alt top. Cel al evazioniştilor...
Tunarul Govoreanu: Vezi cu cine a făcut afaceri patronul Trei G! BARON ÎN CĂTUŞE. Patron al grupului de firme Trei G Retail, principal finanţator al PDL Bihor şi al ziarului de partid JDD, Ion Govoreanu a ajuns el însuşi personaj de prima pagină. Săptămâna trecută, a fost arestat la cererea procurorilor DNA, care îl anchetează pentru evaziuni fiscale de peste 15 milioane de euro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

52 de volume s-au strâns, până acum, în cel mai mare dosar de evaziune fiscală instrumentat vreodată de Serviciul Teritorial Oradea al DNA. Protagoniştii sunt membrii unei grupări conduse de baronul "portocaliu" Ion Govoreanu, patron al grupului Trei G şi principalul finanţator al PDL Bihor. Omul de afaceri a reuşit să pună pe picioare un mecanism extrem de eficient, format din societăţi în insolvenţă şi firme fantomă prin care, în doar 2 ani, a subţiat bugetul statului cu peste 15 milioane de euro.

În total, în acest caz, au fost puse sub acuzare 12 persoane, pentru evaziune fiscală în formă continuată sau complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, precum şi pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi pentru spălare de bani. Dintre ele, trei, între care şi şeful "caruselului", Ion Govoreanu, au fost arestate la sfârşitul săptămânii trecute.

BIHOREANUL vă prezintă, în exclusivitate, amănunte din dosar: cum şi-a ridicat patronul Trei G imperiul pe spinarea statului, cum şi-a ascuns averea pentru a nu-i fi confiscată, dar şi cum a încercat să compromită procurorii şi poliţiştii, pentru a deturna  ancheta!

Subofiţer afacerist

Fost subofiţer şi şef al depozitului de combustibil din Şcoala de Şoferi a Garnizoanei Oradea (UM 02261) până în 1989, Ion Govoreanu a intrat în afaceri imediat după Revoluţie. De la început, pe lângă lege. "Racola persoane cu posibilităţi financiare modeste, înfiinţa firme pe numele lor şi le trimitea să achiziţioneze marfă cu file cec fără acoperire. Mărfurile ajungeau la el, oamenii rămâneau cu dosarele penale. Dar niciunul nu l-a denunţat", a povestit BIHOREANULUI unul din poliţiştii care l-au cercetat.

Afacerile au mers strună, Govoreanu reuşind în scurt timp să pună bazele unui grup de firme care, în ultimii ani, prin preţurile mici practicate, a scos de pe piaţă multe ABC-uri, fiind un competitor inclusiv pentru hipermarketuri. Deşi unele produse erau vândute chiar sub preţul de producţie, ceea ce dovedea fentarea obligaţiilor fiscale, vreme îndelungată afaceristul nu a fost dovedit. Până anul trecut când, în urma unor acţiuni comune cu Garda Financiară, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au reţinut administratorii unor firme fantomă, destinatari fictivi ai unor transporturi de legume şi fructe din Ungaria care, pentru a-şi uşura situaţia, au recunoscut că erau simpli pioni în mecanismul organizat de Govoreanu.

Tranzacţii "în bidon"

Dosarele respectivilor administratori de firme au fost conexate, iar în noiembrie poliţiştii SIF l-au pus sub urmărire penală şi pe Govoreanu. Cercetările au demarat în forţă, iar fiindcă prejudiciul estimat depăşea 3 milioane de euro, în ianuarie 2011 cazul a fost predat procurorilor DNA Oradea. Din investigaţiile acestora, secretul succesului Trei G s-a dezvăluit a fi mecanismul ingenios pe care Govoreanu l-a conceput şi aplicat cu sprijinul directorilor săi de vânzări, Sorin Mihai Măgurean şi Viorel Claudius Ducica, ambii cu studii economice şi juridice. Măgurean se ocupa de tranzacţiile cu produse alimentare, iar Ducica cu cele cu produse petroliere.

În perioada 2008-2009, mărfurile erau achiziţionate pe numele unor firme aflate în insolvenţă, care beneficiau de anumite facilităţi fiscale şi nu plăteau TVA la stat. "La una din aceste firme, For United SRL, care până în 2008 avusese o cifră de afaceri de milioane de euro, starea de insolvenţă a fost indusă forţat, pentru o datorie de doar 10.000 lei, chiar de o firmă din grupul lui Govoreanu, pentru a putea beneficia de facilităţile fiscale", explică sursa BIHOREANULUI.

De la respectivele firme băgate în insolvenţă, mărfurile erau vândute unor firme fantomă şi abia apoi către beneficiarii finali, îintre care şi societăţile constituente ale grupului Trei G. În acest fel, afaceristul cumpăra mărfuri la un preţ cu cel puţin 19% mai mic decât cel real. "Dacă de pildă luau de la o fabrică zahăr de 10.000 lei pe o firmă în insolvenţă, aceasta era scutită de plata TVA. O vindea unei firme fantomă, aşa-zisele "firme-bidon", care se încărcau cu TVA, facturând zahărul, însă, tot cu 10.000 lei către firmele Trei G", spune anchetatorul.

Evazionist până la capăt

Anchetatorii au reuşit să identifice trei firme în insolvenţă, plus 10 firme-bidon, unele controlate iniţial de directorii săi, Măgurean şi Ducică, iar altele înfiinţate pe numele orădenilor Emil Gavril Pop, Marinela Triculescu şi Constantin Mitu. Acestea din urmă au fost folosite succesiv, iar când se renunţa la ele erau vândute unor cetăţeni arabi greu identificabili, pentru a li se pierde urma.

După 2009, când firmele în insolvenţă nu au mai beneficiat de facilităţi fiscale, Govoreanu şi-a schimbat tactica, trecând pe achiziţii intracomunitare făcute exclusiv prin firme fantomă înfiinţate în Ungaria şi România. "Nu s-a oprit nici după ce i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Avem informaţii că face tranzacţii prin diverse firme-bidon şi în prezent,", declară sursa BIHOREANULUI.

Diversiuni

Chemat în mai multe rânduri la audieri, Govoreanu a evitat întâlnirile cu procurorii, inventând diverse motive. I-a mers până joia trecută, când a fost citat din nou, împreună cu directorii săi dar şi cu Emil Gavril Pop, Marinela Triculescu şi Constantin Mitu.

În timp ce patronul şi directorii Măgurean şi Ducică au negat acuzaţiile, ultimii trei au făcut declaraţii detaliate despre afacerile oneroase derulate în slujba lui Govoreanu. Din această cauză, dacă iniţial procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a întregului grup, ulterior au cerut arestarea doar pentru patronul Trei G şi cei doi directori, pentru care instanţa a şi emis mandate de 29 de zile.

Până să ajungă după gratii, potrivit surselor BIHOREANULUI, membrii grupării au încercat să deturneze ancheta prin intermediul unor "oameni de bine", care au făcut presiuni asupra investigatorilor, pentru a-i "îmbuna", prin ameninţări voalate aruncate în discuţiile cu apropiaţi ai anchetatorilor, sau chiar prin înscenarea unor acte de corupere, toate aceste chestiuni fiind verificate acum în cadrul unei alte anchete.

Milionari în carusel

Dosarul Govoreanu este unul cu greutate nu doar prin dimensiunea prejudiciului, ci şi prin implicarea altor oameni de afaceri care au beneficiat din plin de ingineriile baronului PDL. Printre aceştia se numără Radu Berinde, patron al Top Royal SRL şi fost director de vânzări al fabricii de zahăr Diamant, dar şi milionara arădeancă Floare Cuc, din Topul Forbes România, posesoarea unei averi de 40 milioane euro, patroana lanţului de magazine Spar şi a firmelor Naturavit şi Astral Impex, al treilea mare distribuitor de bunuri de larg consum din ţară.

Potrivit surselor, între 2008-2010 companiile celor doi au simulat achiziţii de la firmele fantomă coordonate de Govoreanu, precum şi vânzări către firmele în insolvenţă ale acestuia, în scopul compensării frauduloase a TVA-ului colectat cu TVA deductibil, prejudiciul estimat în aceste afaceri fiind de peste 1 milion euro. Din acest motiv, atât Radu Berinde cât şi Floare Cuc sunt cercetaţi, la rându-le, pentru evaziune.

Avere la păstrare

Ancheta dă semne să se extindă şi mai mult, existând suspiciuni de corupţie asupra unor funcţionari care i-ar fi oferit protecţie lui Govoreanu. "A beneficiat de protecţie ani în şir, din partea tuturor structurilor de control. Toate verificările făcute la firmele lui s-au soldat doar cu sancţiuni minore. Este bătător la ochi, de pildă, că Garda Financiară stă pe frontieră, iar marfa de contrabandă intră în ţară pe circuite cunoscute", spun sursele BIHOREANULUI.

Deocamdată, DNA Oradea a identificat 12 persoane care au participat la frauda Trei G, prejudiciul stabilit de inspectorii Direcţiei Finanţelor Publice depăşind 64,92 milioane lei, adică peste 15 milioane euro. Pentru recuperarea pagubei, procurorii au instituit sechestru asigurator pe bunuri de aproximativ 5 milioane euro, aparţinând persoanelor cercetate.

Mai puţin pe proprietăţile lui Govoreanu! Deşi deţine o impresionantă avere imobiliară, constând în case, apartamente, terenuri în Oradea şi în judeţ, afaceristul a trecut-o pe numele celor trei copii. Iar interesele legale ale acestora sunt reprezentate, tot preventiv, printr-un curator străin de familie, avocata Crina Bondici.

Ca fapt divers, nici pentru tranzacţiile imobiliare Govoreanu nu şi-a plătit dările. Vila din strada Gheorghe Doja, de pildă, cumpărată iniţial pe firma Trei G Retail şi valorând peste 500.000 euro, a vândut-o fictiv unei firme fantomă, iar apoi fiicei sale, TVA-ul colectat de firma interpusă nefiind, evident, plătit statului. Ţepar până la capăt, şi din orice!


E CURAT
Arestare forţată

Interpelat de BIHOREANUL, Ioan Banciu, avocatul lui Ion Govoreanu, susţine că acuzaţiile aduse împotriva acestuia sunt forţate. "Grupul de firme patronat de clientul meu are toate plăţile către stat la zi. Vorbim de 12 firme prospere, cu sute de parteneri şi un volum imens de tranzacţii. Activitatea lor e periclitată de acuzaţii pentru care nu ni s-a arătat nicio probă, nici măcar o expertiză din care să reiasă prejudiciul", spune avocatul.

Banciu susţine că, până la lămurirea situaţiei, Govoreanu a pus la dispoziţia anchetatorilor o bună parte din proprietăţile Trei G, ca garanţii procesuale. "O parte a fost identificată şi pusă sub sechestru de DNA, dar cea mai mare parte am pus-o noi de bunăvoie, pentru recuperarea eventualelor prejudicii", pretinde apărătorul afaceristului.

Avocatul consideră arestarea clientului său nelegală. "Nu s-a sustras cercetărilor, nu e pericol social, este un om de afaceri cu peste 400 de angajaţi. E de neînţeles că el, ca şi complice, este arestat, iar autorii să fie cercetaţi în stare de libertate. Am atacat soluţia Tribunalului la Curtea de Apel, recurs care se va judeca probabil în această săptămână", a declarat Banciu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
32 Comentarii
DNA compromite cetatenii
Si acum domnilor din politie si DNA, ma puteti pupa in cur! Am sa relatez cu nume, situatii, poze daca este nevoie, felul in care protejati atacatorii si pe cei care se erijeaza in pielea altora ca sa ii compromita, sa ii atace, sa ii distruga, s.a stiti domniile voastre.
Postat 19 Iulie 2013, 18:26 de Buruiana
Trei G, sabotat non-stop
Ii adIuc la cunostinta domnului Govoreanu Ion, ca exista in orasul Oradea o familie numita Vere Ioan, care impreuna cu baiatul sau si cu cei doi juneri le transmite nevestelor fratilor Govoreanu, adica sotiei domnului Govoreanu Ion si Elenei, sotia domnului Govoreanu Vasile, ca anumite domane din oras si-o trag cu Govoreanu Ion si Govoreanu Vasile. Ba mai mult, acest Vere Ioan, paznic, fost gardian, se afiseaza in fata blocului uneori, in straie asemantoare cu a domnului Govoreanu Vasile, lasand se sa se inteleaga ca acesta agata femeile care trec pe strada.
Postat 19 Iulie 2013, 18:13 de Buruiana
ha, ha, ha
MARIN cei ce fura sa fie furati de altii asta e soarta, de ce nu putem totii fi ca el, pentru ca nu agonism furand pentru altii, e SIMPLU ce semeni aia culegi, tu crezi ca banii sunt ai nostri, NUUU sunt ai talharilor , ha, ha, ha, Domane de ce le dai tuturor sansa sa se nasca? NU MERITATI, voi va nasteti doar pentru banii, auzi pocait! mama e si haiduc cumva, TARANOI care vor sa parvina folosndu se de MITURI:)) ei s a imbogatit dar si altii vor ce are el, si a implinit VISUL cu ochii:)) ca altii de fapt care vor furati si ei si asta e viata, banii sunt ai talharilor nu al crestinilor.
Postat 12 Iulie 2011, 21:12 de anca
Ce "bine " informati sunteti!
Oameni buni, DNA-ul acuma va "spala ochii" , cat de important organ este el, si cum ca "face curatenie". Aceste retineri in toata tara sunt doar de fatada, pentru ca adevaratii tunari sunt in libertate, iar oamenii de gen Govoreanu, care mai mult ca sigur ca sunt nevinovati , sunt retinuti. Si voi, naivii, va bucurati. Pai sa nu va bucurati, ci sa deschideti bine ochii , pentru ca asta este doar un scenariu pentru fraieri. Iar banii vostrii in continuare curg in buzunarele adevaratilor "tunari" , care de fapt stau in spatele acestora, si care au dat ordinul acesta , sa aiba cale libera .
Postat 11 Iulie 2011, 17:10 de Marin
uite cat de pregatit este acum un student asta e scoala =practica nu teoria
si pe acesta calee luati la cunostiinta liber nu constransi sa nu faceti ce fac ei, e foarte periculos crezi ca faci o fapta buna dar in final ajungi manipulat, asta se intampla si ca salariat nu doar ca partener de afaceri, eu sincer mi as dori ca romanul sa invete dreptul in LICEU, am avea o viata calitatativ superioara si RESPECT reciproc, multi spun nu stiam ce fac! si au dreptate dar sunt pedepsiti.Asta e sistemul Comunist merita sa faceti DREPTUL ca hobyyy nu sa l parcticati, dar faceti l nu e greu deloc floare la ureche si alta diferenta de viata traita va fi.Nu diploma e importanta ci satisfactia personala de a nu fi fraier intr o societate dementa in manipulare.
Postat 10 Iulie 2011, 10:00 de ce tragedie
uite cat de pregatit este acum un student asta e scoala =practica nu teoria
dar unde vezi tu numle procurorilor, si in plus intru in JUDECATORIE /TRIBUNAL si vad totii procurorii afisati, dar de ce se dau salarii si sporuri pentru ca e bade Ioane care munceste la camp? ma lasati cu aere si fite, tin sa va transimt ca in Romania nu Procurori sunt importanti ci cei care se lupta sa aduca dovezi de ce nu judeca ei, ei trebuie sa culeaga, cei care isis risca viata pe teren nu un Procuror care citeste munca facuta de altii, adica iobagul munceste si culege ce munceste si boierul manca, jalnic dupa mine nici macar nu am avea nevoie de ei EXISTA soft add litere lege aplicata:)) dar curand se va ajunge aici, cei de pe teren sunt importanti, ei isi risca viata si familia.
Postat 10 Iulie 2011, 09:47 de ce tragedie
informatii dosar
nu stiu cat este de legal ,sa apara in ziar, pasaje intregi din dosar .da , tot este public ! Xeroxul merge .Opinia publica este usor de manevrat asa. cine sta langa procurori .....................
Postat 10 Iulie 2011, 08:24 de ana
sa nu muriti de ras dar va cer sa i votati in continuare :)) SUSTINETI
CENZURAT
Postat 08 Iulie 2011, 21:53 de si acum PEDEAPSA :))
evaziunea fiscala
CENZURAT
Postat 08 Iulie 2011, 21:52 de agent economic
asta da morala
avocatul lui, care zice ca este nevinovat isi termina interviul asa: \"E de neînţeles că el, ca şi complice, este arestat, iar autorii să fie cercetaţi în stare de libertate.\" presupunand ca e doar un complice, si nu capul, desi nu cred, totusi, ramane intrebarea: un complice e nevinovat? si se pare ca iese tot rah.atul din PDL la vedere. ar fi chiar interesant sa aflam ca si prefectul e complice or alti membri sus-pusi. in finante cu siguranta are complici! in rest, nu l`as lauda pt marea lui afacere unde hraneste 400 de angajati. ...pe salarii minime, logic, in timp ce fura 15 mil. de euro, bani din care puteam avea drumuri, canalizare, parcuri industriale, etc. furtul nu e o afacere! nu`l scuza doar pt ca e un bun organizator. sa faca ceva cinstit!
Postat 07 Iulie 2011, 19:11 de unu
puscarias
La puscarie pe viata ! Nu se mai poate asa, asta si inainte de 1989 stia doar sa fure !!! Nu e greu sa faci asa primul milion de euro,furand , va scapa insa ca multi altii de teapa lui in timp ce omul saraca cu o firma vai mama ei e infundat pt orice datorie catre stat!
Postat 07 Iulie 2011, 14:18 de bobo
asa cum el a fost torturat psihic
poate si procuroarea sa fie la fel si asta se deduce din continutul lung al procesului , depuneti si aparati va altfel sunteti manipulati de justitie, sa primesca ce a dat : tortura .Orice functionar poate raspund pentru abuz in serviciu dar sa fi acuzat pe nedrept anii la rand e crima si nimeni nu e vinovat.
Postat 07 Iulie 2011, 08:30 de vb prostii
justitiarul oradean va face DREPTATE
Mi-a fost radiata de la taxe si impozite o masina care era pe numele societatii mele fara sa solicit eu acest lucru cei de la taxe si impozite nu stiu cum au radiat aceasta masina ???? Raspuns: Plangere penala puteti depune si impotriva functionarului care a procedat la radierea masinii ,pentru comiterea infractiunii de \'\'abuz in serviciu contra intereselor persoanei\'\',unde va constituiti parte civila. Infractiune care face parte din grupul infractiunilor care aduc atingere unor activitati de interes public sau altor activitati reglementate de lege, prevazute in cap. I, t. VI, art. 246, C. pen., partea speciala si consta in fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare a intereselor legale ale unei persoane.
Postat 06 Iulie 2011, 21:32 de dan Bihoreanul
:))
Prefectul de Bihor riscă să fie cercetat penal (şi) pentru favorizarea infractorului! Sursele informatiadebihor.ro susţin că, Gavrilă Ghilea refuză să atace în contencios administrativ decizia de atribuire a fondului de vânătoare „Goronişte” controversatului om de afaceri salontan Dorel Ungur. Motivul este simplu: Ungur este partener de afaceri cu şeful politic al lui Ghilea, preşedintele PD-L Bihor, deputatul Ştefan Seremi! Penibil este însă faptul că Ghilea refuză să răspundă şi întrebărilor presei referitoare la cele 5 (!) fonduri cinegetice preluate abuziv de Ungur...
Postat 06 Iulie 2011, 19:26 de surpriza :))
:))
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Postat 06 Iulie 2011, 19:22 de surpriza :))
:))
30 iunie 2011 Nr. 449/VIII/3 COMUNICAT Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări penale faţă de următorii inculpaţi: GOVOREANU ION, administrator de facto al mai multor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile complicitate la evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare a banilor; MĂGUREAN SORIN MIHAI şi DUCICA VIOREL CLAUDIUS, administratori de facto ai mai multor societăţi comerciale, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală în formă continuată; POP EMIL GAVRIL, asociat şi administrator legal la SC Conselis SRL, SC Rice Star Fashion SRL şi SC Calton SRL, MITU CONSTANTIN, asociat şi administrator legal al SC General Crişana Import Export SRL, SC General Oil Expres SRL (actuala SC Mitvest Product SRL), SC Total Fuel SRL şi SC Mitcon Expert SRL TRICULESCU MARINELA, asociat şi administrator legal al Sortri SRL, Trimaso SRL şi Total Retail Distribution SRL, în sarcina celor trei reţinându-se infracţiunile evaziune fiscală în formă continuată (două fapte) şi aderare la un grup infracţional organizat. Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt: În perioada 2008 - 2010, la nivelul judeţului Bihor a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în principal pe raza municipiului Oradea, în scopul comiterii unor infracţiunii de evaziune fiscală. Astfel, gruparea infracţională constituită iniţial din Govoreanu Ion, Măgurean Sorin Mihai şi Ducica Viorel Claudius a controlat, coordonat şi administrat în fapt activitatea comercială a mai multor societăţi comerciale înfiinţate sau preluate în numele unor interpuşi, asociaţi şi administratori de drept (formali), respectiv SC Calton SRL, SC Conselis SRL, SC Rice Star Fashion SRL, SC Mitcon Expert SRL, SC Total Fuel SRL, SC General Crişana Import Export SRL, SC Sortri SRL, SC Total Retail Distribution SRL şi SC Trimaso SRL. Aceste societăţi comerciale au fost introduse succesiv în circuite comerciale, care au simulat achiziţii de produse petroliere şi/sau alimentare fără TVA de la cele trei societăţi comerciale aflate în insolvenţă şi controlate de inculpatul Govoreanu Ion, şi anume SC Prompt Construct SRL, SC Ciprova Com SRL şi SC For United SRL. În realitate, produsele au fost vândute şi facturate direct de la depozite şi producători către beneficiari finali, dar cu aplicarea TVA aferentă, introducerea în circuitul comercial a firmelor în insolvenţă şi a firmelor tip “bidon" fiind doar formală, scriptică, în scopul de a acumula în sarcina acestora din urmă plata taxei pe valoare adăugată colectate. Ulterior, la grupul infractional au aderat succesiv şi inculpaţii Pop Emil Gavril, Triculescu Marinela şi Mitu Constantin. În perioada anilor 2008 - 2010, în condiţiile descrise mai sus, grupul infracţional iniţiat şi coordonat de inculpatul Govoreanu Ion a cauzat bugetului general consolidat prejudicii în cuantum de aproximativ 64.921.317 lei (aproximativ 15 milioane euro). Beneficiarii mecanismului evazionist descris mai sus sunt firmele din grupul de firme controlate şi administrate în fapt de inculpatul Govoreanu Ion, respectiv societăţile constituente ale „grupului de firme Trei G”: SC Trei G Retail SRL, SC Natural Biofruct SRL, SC Fructispor SRL, SC Simonela SRL, SC Gov Impex SRL si SC Biospor SRL, SC GFG Prodexpo SRL. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 30 iunie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Govoreanu Ion, Măgurean Sorin Mihai şi Ducica Viorel Claudius pe o perioadă de 24 de ore, urmând să fie prezentaţi Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile. Faţă de inculpaţii Pop Emil Gavril, Triculescu Marinela şi Mitu Constantin procurorii au luat măsura interzicerii de a părăsi ţara pentru 30 de zile. Actualizare (01.07.2010): La data de 1 iulie 2011, Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor: GOVOREANU ION, MĂGUREAN SORIN MIHAI şi DUCICA VIOREL CLAUDIUS pe un termen de 29 de zile.
Postat 06 Iulie 2011, 19:19 de surpriza :))
laura gal nu e domnisoara e mama:))
:)))))
Postat 06 Iulie 2011, 19:16 de ha, ha, jha
-
domnisoara laura gal,daca nu ai dovezi despre ce ai scris atunci tu minim in trei puncte conform legii o sa platesti pt. fam. govoreanu in stilul in care ai scris....deci nu te mira daca te cauta intr-o zi postasul cu o chemare in instanta !!!!
Postat 06 Iulie 2011, 17:54 de -
in spatele unui barbat puternic sta
............. daca se multumesc cu carpe sociale cine e vinovat, poti sa te ascunzi in spatele religiei, in spatele politici conteaza pe cine ai in spate :)) trebuie sa va mai nasteti ca sa intelegeti viata .
Postat 06 Iulie 2011, 16:29 de stiati ca...
in spatele unui barbat puternic sta
............. daca se multumesc cu carpe sociale cine e vinovat, poti sa te ascunzi in spatele religiei, in spatele politici conteaza pe cine ai in spate :)) trebuie sa va mai nasteti ca sa intelegeti viata .
Postat 06 Iulie 2011, 16:27 de stiati ca...
ale nu sunt femei
sunt carpe de sters pe jos, incet incet voi barbatii ve ti ajunge sa munciti pamantul ca in birouri si partid numai prostii faceti, auzi sa furi asta e munca voastra, asta transmiteti copiilor cum sa furati, trantori sunteti.nu vedeti mai nou femeile pe teren si barbatii in birouri si fac burta de garvidute si fug dupa "carpe " asta e viata , calitate sociala, turma de neoameni sunteti.
Postat 06 Iulie 2011, 16:06 de @raspuns
raspuns
dap, probabil o femeie ar rezolva mai mult in genunchi...hahaha
Postat 06 Iulie 2011, 14:33 de raspuns
asta inseamna ca si PDL e complice:))
ha, ha, ha, ha dar un partid trebuie sa publice in monitorul oficial sumele donate Finantele au scapat acest aspect INTENTIONAT , deci alti complici al acestei ORGANIZATII CRIMINALE, ha, ha, ha, acum intelegeti ce importanta este POLITICA in societate CUIB de infractori, ha, ha, ha, ha, ha de ce nu fac femeile un partid BARBATI sunt mizerabili, au o mentalitate demna de couna primitiva, daca nu fura viata celor dragi nu au capul sanatos.ASTA pacat ca le purati NUMELE patat singure care sufera sunt FEMEILE abuzate social, care nasc copii interlopilor, ce femeie viseaza la asa ceva! e femei isis doreste asa ceva, barbatii oricum in societate nu valoreaza NIMIC, nulitati sociale nu mai sunt ce au fost.Foarte curand femeia va prelua puterea, avem nevoie de un presedinte FEMEIE.
Postat 06 Iulie 2011, 14:24 de ha, ha, ha
Adrian
@tu esti prost??????..... "Nu s-a sustras cercetărilor, nu e pericol social, este un om de afaceri cu peste 400 de angajaţi. E de neînţeles că el, ca şi complice, este arestat, iar autorii să fie cercetaţi în stare de libertate. Am atacat soluţia Tribunalului la Curtea de Apel, recurs care se va judeca probabil în această săptămână", daca nu intelegi....problema ta
Postat 06 Iulie 2011, 12:02 de Adrian
Adrian
@tu esti prost??????..... "Nu s-a sustras cercetărilor, nu e pericol social, este un om de afaceri cu peste 400 de angajaţi. E de neînţeles că el, ca şi complice, este arestat, iar autorii să fie cercetaţi în stare de libertate. Am atacat soluţia Tribunalului la Curtea de Apel, recurs care se va judeca probabil în această săptămână", daca nu intelegi....problema ta
Postat 06 Iulie 2011, 12:02 de Adrian
Adrian
@tu esti prost??????..... probabil ai picat BAC-ul sau nici nu ai ajuns pana acolo daca nu intelegi despre ce este vb.
Postat 06 Iulie 2011, 11:59 de Adrian
tu esti prost??????????????
ADRIAN draga tu esti prost???????????????????cum adica sunt firmele celor 2????????????????ce averi crezi ca au cei doi???????????tampit ce esti..................
Postat 06 Iulie 2011, 11:35 de sanda
justitia
uitati-va fratilor la Vuscan care in 2003 a curmat vietile a 3 oameni nevinovati................se plimba linistit, e ,,vedeta,, locala la TVS..........dar tata e cu bani........................acei oameni sunt pericol public si ar trebui arestati nu cei care dau de lucru altora.........................bata-va d-zeu de ,,judecatori,,
Postat 06 Iulie 2011, 11:32 de bobo
Adrian
@trebuie gandit..... nu se inchide trei g nici daca ramana Govoreanu dupa gratii, familia duce mai departe businessul.
Postat 06 Iulie 2011, 10:43 de Adrian
Adrian
@govoreanu@ fratii micula..... vorbesti prostii, si ce daca s-a imbogatit dupa revolutie...carei problema ta?probabil ca tu nu ai bani..? sau ce... daca ai fi citit atent articolul si declaratia avocaei ai si ca firmele care au prejudiciat statul nu sunt firmele lui Govoreanu ci firmele celor doi, asta stiu si procurorii si toti, singura proba la dosar este marturia celor doi... think first
Postat 06 Iulie 2011, 10:40 de Adrian
trebuie gandit
Prejudiciul se stabileste in urma unei expertize efectuata de oameni cu pregatire economica , nu de procuror sau politie .Din aceasta clipa statul roman va plati pentru cei 400 angajati somaj si alte ajutoare ,pentru ca omul asta "e pericol social ". Acum aceasta firma va muri si angajatii in strada .Se stie cum se face calculul pentru "prejudiciu " cica.Rezultatul acestor dosare penale facute pentru cei care NU MAI COTIZEAZA partidului si organelor de control adica de "opresiune "sunt doar someri si familii care nu vor avea bani sa -si hraneasca copiii.Vai de noi .
Postat 06 Iulie 2011, 10:27 de ana
Govoreanu@fratii Micula
Acest INFRACTOR care a prejudiciat statul cu peste 15 milioane euro va scapa ca-i va plati pe procurori si judecatori.Eu daca am datorat la finante cu 150 lei sa vedeti cite somatii cite amenintari de la finante..Credeti ca finantele n-au stiut despre afacerile murdare a lui govoreanu asa cum nici fratii Micula care finanteaza partidul PDL nu-i obliga nimeni sa-si achite impozitele,ce CORUPTIE, de sus pina jos.Fratii au venit din Suedia in urma cu 20 ani cu 2,3 sute dolari in buzunar banii de somaj de acolo iar acum sint in top, niste HOTI toti,Acest Govoreanu s-a imbogatit in 20 ani de la revolutie ,ca si alti fosti securisti ca el,toti cei din alimentatia publica sint niste excroci pasibili de puscarie.In alte tari la asa un prejudiciu ar primi vre-0 20 ani puscarie,dar aici o sa iasa liber.,iar noi prostimea vom cumpara in continuare produse alimentare de la magazinele lui
Postat 06 Iulie 2011, 09:23 de anonim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON