URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2016, 07:49

Tudsz magyarul? La Consiliul Judeţean nu te poţi angaja dacă nu ştii limba maghiară!

Tudsz magyarul? La Consiliul Judeţean nu te poţi angaja dacă nu ştii limba maghiară! ŞEF TRILINGV. Viitorul şef al agenţiei de ştiri din CJ Bihor trebuie să cunoască româna, engleza şi maghiara, ca să poată coordona site-ul newsbihor.ro, singurul produs al "agenţiei", realizat în urmă cu 5 ani printr-un proiect transfrontalier. "Cum vreţi să vorbească cu partenerii din Ungaria?", spune şeful DDIP, Nagy-Máté Andrei (foto), care consideră absurd, în schimb, ca partenerii unguri să ştie şi ei româna
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ascuns în paginile cotidianului Crişana de miercurea trecută, un anunţ de angajare lansat de aşa-numita Direcţie de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, despre a cărei existenţă bihorenii nici nu au habar, dezvăluie că la Consiliul Judeţean sunt doriţi doar angajaţii care vorbesc limba maghiară.

Pe lângă meritul de a atrage atenţia asupra unei instituţii care ani la rând n-a făcut decât să achite salarii unor diverşi politruci, anunţul demonstrează că noul şef al CJ Bihor, Pásztor Sándor, încurajează o discriminare la adresa românilor în ograda sa. "Să cunoşti mai multe limbi este o bogăţie, nu o discriminare", se justifică el.

Tăietori de frunze la câini

Direcţia de Implementare şi Dezvoltare Proiecte a fost înfiinţată în 2010 ca serviciu public subordonat CJ Bihor, condus la acea vreme de Radu Ţîrle. Scopul era pompos exprimat: să contribuie "la dezvoltarea economico-socială şi protejarea patrimoniului cultural al judeţului Bihor". În realitate, de atunci DDIP nu a făcut altceva decât să acorde finanţări nerambursabile unor ONG-uri. Cât a dat, cui şi cu ce folos n-a făcut public nimeni niciodată. La fel cum nimeni nu s-a plâns că în anii 2014 şi 2015 Direcţiei nu i s-a alocat niciun leu pentru finanţarea de proiecte, deci nu a făcut absolut nimic!

Totuşi, angajaţii DDIP, între 6 şi 12 la număr, au fost plătiţi cu regularitate, dovadă că scopul instituţiei este de fapt să ofere sinecuri unor protejaţi. Mai mult, nici unul dintre angajaţi n-a depus nici măcar o singură declaraţie de avere, pe motiv că nu sunt funcţionari, ci "personal contractual". Ca şi cum nu din bani publici ar fi plătiţi...

Politrucii

Între 2010 şi 2015, şeful DDIP a fost Şerban Morcan, membru PNL, fost preşedinte la FC Bihor, retras din activitate fără să se fi evidenţiat prin cine ştie ce reuşite. Director adjunct, care a şi preluat atribuţiile de director plin după demisia lui Morcan, este Nagy-Máté Andrei, membru UDMR.

Nici despre el opinia publică n-a auzit prea multe, remarcându-se doar prin faptul că în 2010, taman anul angajării la DDIP, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Oradea pentru fraudarea fondurilor UE prin propria firmă de consultanţă Ego Trade SRL Borş. Condamnat în 2012 la 1 an de închisoare cu suspendare de către Judecătoria Satu Mare, Nagy-Máté a reuşit să obţină achitarea la Curtea de Apel Oradea, în 2013.

Pe statele de funcţii ale DDIP mai figurează şi alţi membri UDMR, ca Fenesi Klara, soţia unui alt director din CJ, Fenesi Tibor, şeful Direcţiei Social Comunitare, şi care de altfel lucrează part time, 4 ore/zi, chiar la UDMR Bihor. Culmea e că, pe Facebook, Fenesi Klara se laudă că este angajată la Gubeur, firma de consultanţă a preşedintelui executiv al organizaţiei judeţene, Szabó Ődőn.

Direcţie resuscitată

După doi ani de "şomerie", activitatea DDIP a înviat brusc în această toamnă. BIHOREANUL a descoperit pe site-ul Direcţiei, www.ddipbihor.ro, total necunoscut publicului şi nici măcar pomenit pe site-ul CJ, că a început selecţia pentru finanţarea de proiecte aferentă anului în curs. Programul are un buget uriaş, de 500.000 lei (spre comparaţie, bugetul Primăriei Oradea pentru ONG-uri este de 300.000 lei), bani care ar trebui împărţiţi între proiecte culturale şi de tineret, sociale, sportive sau menite să reducă vulnerabilitatea la acte de corupţie.

Anunţul a fost postat pe 7 octombrie, când a fost publicat şi în Jurnal bihorean, iar ONG-urile trebuie să depună dosare până pe 10 noiembrie. De ce - dacă banii sunt atât de mulţi, iar perioada de înscriere atât de scurtă - DDIP n-a anunţat selecţia şi prin conferinţe de presă sau comunicate pe care să le preia toată mass-media, poate fi doar intuit: de aceste finanţări nu trebuie să afle decât ONG-urile de casă!

Dedicaţie în ungureşte

Tot pe site-ul obscur, DDIP anunţă şi că face angajări. Între 2010 şi 2011, CJ Bihor a derulat un proiect transfrontalier pentru înfiinţarea unei aşa-zise agenţii de ştiri proprii, în realitate un portal cu conţinut sărăcăcios şi de proastă calitate, www.newsbihor.ro, manager de proiect fiind acelaşi Szabó Ődőn. Proiectul a avut o finanţare uriaşă, de 558.000 euro, bani care s-au dus doar pe realizarea banalului site şi pe salariile echipei de proiect, rămasă şi ea anonimă. Semn că niciodată scopul agenţiei n-a fost să furnizeze ştiri relevante, ci doar să plătească lefuri.

Acum, DDIP caută şef pentru agenţie, care funcţionează ca Serviciu în cadrul Direcţiei şi nu mai are niciun angajat, după ce fosta jurnalistă Liana Bursaşiu şi fotograful Ruben Popa şi-au dat demisia la începutul acestui an. Modul în care DDIP a pregătit concursul trădează, însă, că acesta e doar un pretext pentru a angaja noi oameni ai UDMR. Discriminatoriu faţă de cetăţenii care nu ştiu maghiara, majoritari în judeţ, concursul are ca cerinţă obligatorie cunoaşterea limbii ţării vecine, pe lângă română şi engleză.

Astfel, "neminoritarii" sunt excluşi de la concurs, ceea ce încalcă însăşi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, dar şi OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea discriminării, care prevăd că dreptul la muncă se asigură fără nicio discriminare bazată pe sex, rasă, culoare, religie ori limbă. Altfel spus, tot aşa cum etnicii maghiari pot participa la concursuri în toate instituţiile din Bihor, şi românii ar trebui să aibă aceeaşi libertate!

Obligaţii pe alese

Previzibil, şeful DDIP susţine că nu îi discriminează pe români. "Această agenţie este realizată într-un proiect transfrontalier româno-maghiar. Este firesc ca viitorul angajat să cunoscă limba partenerilor din Ungaria", consideră Nagy-Máté Andrei. Ce nu zice, însă, UDMR-istul este că limba oficială a Programului Hu-Ro este engleza, nu maghiara, dar şi că proiectul tocmai se încheie, căci expiră termenul de 5 ani în care, conform angajamentului în faţa finanţatorului european, agenţia trebuie să funcţioneze. Altfel spus, agenţia de ştiri nu mai are nicio obligaţie faţă de partenerii din Ungaria, cu atât mai puţin să comunice cu ei în limba lor.

De altfel, până acum în acest serviciu au putut lucra bine-mersi angajaţi care nu ştiau ungureşte, cum a fost şi Bursaşiu, dar, brusc, odată cu preluarea şefiei CJ de UDMR, nu se mai poate. "De acum înainte nu se mai poate, trebuie să ştie maghiara", spune Nagy-Máté, sfidător. Întrebat dacă şi "partenerii maghiari" ştiu limba română, Nagy-Máté aproape a izbucnit în râs la "absurdul" situaţiei: "Ei nu au această obligaţie!". Iar când reporterul BIHOREANULUI i-a spus că ce face e discriminare, n-a mai dorit să continue discuţia: "Simt că aveţi intenţii rele".   

Pro şi contra

Nici preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, nu vede vreo discriminare. "Direcţia derulează proiecte transfrontaliere şi şeful agenţiei trebuie să scrie şi în maghiară", a hotărât Pásztor, care, de altfel, şi la concursul pentru desemnarea purtătorului de cuvânt al CJ, desfăşurat în septembrie, a impus aceeaşi condiţie.

Vicele PSD-ist al CJ, Ioan Mang, susţine şi el ideea. "Eu personal nu cunosc maghiara, dar cred că şi la dumneavoastră în redacţie ar trebui să fie jurnalişti care să ştie această limbă", a răspuns el, ironic. În schimb, omologul său de la ALDE, Traian Bodea, s-a declarat iniţial revoltat. "Nu sunt de acord, aici suntem în România!", a spus el, pentru ca apoi să se înmoaie, susţinând că între timp aflase că postul presupune "comunicare cu parteneri din Ungaria". De ce această comunicare se poate face numai în maghiară, nimeni nu explică.

Pe de altă parte, liderul opoziţiei din CJ, liberalul Ionel Avrigeanu, consideră că nu este necesară cunoaşterea limbii maghiare pentru un asemenea post şi confirmă însăşi inutilitatea DDIP: "Planul PNL înainte de alegeri era să contopim această direcţie cu Direcţia Social Comunitară a CJ, pentru că activităţile lor se suprapun, ambele finanţează proiecte locale". Desigur, însă, pe liberali nu i-a deranjat DDIP pe vremea când era condusă de omul lor. O dovadă în plus că niciun partid n-a aşteptat altceva de la această instituţie decât să bage bani în buzunarele celor care vorbesc "pe limba lor"...


DISCRIMINARE
Precedentul de la Cluj

În 2012, un concurs similar celui pe care Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte a CJ Bihor îl organizează acum a avut loc la Radio Cluj, care căuta redactor şef adjunct impunând drept obligaţie cunoaşterea unei limbi minoritare, maghiara sau, de ochii lumii, ucraineana.

Jurnalistul Mihai Miclăuş a reclamat discriminarea în instanţă, arătând că el n-a putut să se înscrie în concurs. Judecătorii Tribunalului Cluj i-au dat dreptate şi au anulat definitiv concursul. Şi pentru acest motiv, BIHOREANUL cere Consiliului Judeţean să anuleze concursul şi să reformuleze condiţiile de participare, eliminând discriminarea doritorilor nevorbitori de limbă maghiară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
udmr = O RUSINE !
Iata ca ungurii nu sunt in stare sa invete nici romana, nici engleza. Sa-si angajeze tranlator. Nu vor ? Sa stea acasa. Noi daca mergem in ungaria, trebuie sa vorbim ungureste sau sa ne angajam translator. Cu engleza nu ai ce sa faci la ei. Se vede si in exemplul de fata. Romani, nu va lasati discriminati de catre acesti nesimtiti udemeristi.
Postat 25 Octombrie 2016, 20:33 de Valhalla-Asgard
Nesimtire tipic udemerista. Abuz si discriminare.
Adica ungurii sa nu invete sa vorbeasca nici limba romana, nici limba engleza. Romanii, trebuie sa vorbeasca ungureste de parca limba maghiara ar fi limba oficiala in Romania. Romanii, care vor sa aplice pt acest job sa se adreseze organelor abilitate prin lege. Foarte bine se specifica in articol: "Astfel, "neminoritarii" sunt excluşi de la concurs, ceea ce încalcă însăşi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, dar şi OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea discriminării, care prevăd că dreptul la muncă se asigură fără nicio discriminare bazată pe sex, rasă, culoare, religie ori limbă. Altfel spus, tot aşa cum etnicii maghiari pot participa la concursuri în toate instituţiile din Bihor, şi românii ar trebui să aibă aceeaşi libertate!" Intr-o alta ordine de idei, este cunoscut faptul ca Ianos Mang, nr doi in CJ, este doar o jalnica sluga udemerista.
Postat 25 Octombrie 2016, 20:00 de Control_Room
PSD
Si asta cu pasztor la sefia judetului e o afacere marca PSD asa ca cei care au votat PSD sa taca si sa inghita !
Postat 25 Octombrie 2016, 19:56 de scortosul
Nesimtire, sovinism
Dar de ce ungurii sa nu invete romaneste???? Se considera cumva grofi si nu se coboara la nivelu olahilor ????
Postat 25 Octombrie 2016, 19:32 de elev
limba Maghiară
Sunt doar 3 situații în care unui cetățean român i se poate cere cunoașterea limbii maghiare pentru ocuparea unui post la stat! Situațiile sunt următoarele profesor de limba română la o clasă de limbă maghiara, traducător din maghiară în română sau invers și ultima situația ar fi cea de ghid pentru delegații venite din Ungaria!
Postat 25 Octombrie 2016, 14:46 de Adrian1965
Sa cunosti mai multe limbi
e o bogatie, zice Pasztor baci. Corect, mai cioabane (nu este jignire, asa i se traduce numele), da' n-ar trebui ca limbile acelea care imbogatesc omul, sa fie de exemplu, engleza si germana? Nu stiu, intreb si eu! Conationalii tai din Ungaria, Pasztor baci, stiu engleza, aproape toti, cel putin asa am constatat la ultima vizita in Ungaria. Poate ca am putea beselni in engleza cu totii, ca sa nu mai se simta niciunul discriminat!
Postat 25 Octombrie 2016, 11:31 de User anonimizat
Abia acum ati observat ?!
Unde erati cand birtinezul a dat tonul?! Va mai amintiti cand loganurile celor de la locala erau inscriptionate in ungureste, helyi rendőrség?! Cand bipeda era vice si nu era doleanta a ungurimii sa nu fie indeplinita de penalii birtinezului intocmai si la timp?! Atunci de ce nu v-ati scandalizat?! Concetatenii mei, in loc sa iasa in strada cu miile pt. interesele popilor, mai bine ar protesta pt. conditii decente de trai, incalzire si apa calda si, de ce nu, pt. a impune limba romana ca unica limba in administratie! Sa ceara ca oricine vrea sa fie angajat al Statului Roman sa fie obligat sa cunoasca limba romana, scris si citit! Ca la permisul de conducere, calculator si test grila, indiferent ca esti roman, turc, ungur. Nu de alta, dar si ultimul secui din ultimul catun are patalama ca a absolvit macar patru clase. Iar printre materii figureaza si limba romana. Ok, daca autoritatile tolereaza aceasta situatie, diplome de studii fara acoperire, medii de promovare la limba romana , asta in conditiile in care limba romana a fost predata in ungureste, foarte bine, dar sa nu se planga! Si inca ceva: dintre toate minoritatile conlocuitoare probleme cu cunoasterea limii romane au NUMAI ungurii! Eu nu zic ca-s cei mai prosti, dar...
Postat 25 Octombrie 2016, 10:39 de pinonel
Fenomenal
Da, chiar asa. Intr-un oras bine integrat din pdv interetnic si pe un post care presupune contact cu maghiari, de ce sa ai pretentia ca angajatul sa stie maghiara cand poti lua un bucurestean roman care sa se chinuie in engleza, ca sa nu fie discriminare. Demers jurnalistic de cea mai buna calitate, al doilea in doua zile, se vede ca se apropie campania si va revin simpatiile, ca de obicei adica.
Postat 25 Octombrie 2016, 09:37 de nightwalker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON