URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2011, 09:27

Treabă mică, probleme mari

Treabă mică, probleme mari LA STROPIT. Taximetristul orădean surprins "în fapt" de poliţiştii comunitari în timp ce se uşura în intersecţia străzilor Fabricilor cu Matei Corvin a contestat amenda, pe considerentul că n-a comis nicio obscenitate. Doar o treabă mică...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă este adevărat că bancurile despre poliţişti nu sunt glume, ci doar relatări, cele cu poliţişti locali vin tare din urmă. Pentru că "viaţa bate filmul"!

Juriştii municipalităţii trec la categoria "dificil" orice proces în care apără poziţia Poliţiei Locale împotriva contravenienţilor care contestă amenzile. Nu de alta, dar în faţa instanţelor de judecată e greu, spre imposibil, de probat o micţiune la stâlp ori la copac sau, şi mai rău, un raport sexual consumat pe bancheta maşinii...

Un job murdar

Cele mai tari cauze ale juriştilor municipalităţii au la bază lucruri "slabe". Pentru că Poliţia Locală nu are jurist propriu, interesele instituţiei care se judecă cu contestatarii amenzilor sunt reprezentante de Direcţia Juridică a Primăriei. Jurişti cu ştaif dau însă din colţ în colţ de câte ori sunt nevoiţi să susţină, sub privirile ironice ale judecătorilor, cauza amenzilor aplicate pentru chiştoace aruncate pe jos, micţionări prin parcuri sau raporturi sexuale consumate în spaţiul public.

Cel mai recent proces de acest fel a pornit de la un incident înregistrat în 9 februarie şi cauzat de o vezică prea plină. O patrulă de poliţişti locali a amendat un orădean surprins în timp ce se uşura liniştit, în plină zi, la intersecţia străzilor Fabricilor cu Matei Corvin. "Am fost amendat de Poliţia Locală cu suma de 200 lei pentru că mi-am făcut nevoile fiziologice (treaba mică) pe strada Fabricilor, lângă un plop. Lucrez ca taximetrist, iar cursa pe care am făcut-o s-a terminat acolo", menţionează dezinvolt contravenientul în acţiunea înaintată instanţei. Şoferul consideră amenda nelegală şi cere anularea ei pe considerentul că nu a făcut nimic ilegal. "Am fost surprins de Poliţia Locală şi am fost fotografiat spunându-mi-se că fac obscenităţi", a protestat micţionarul. Or, el doar urina!

Nevoie mică, belele mari

Instanţa este chemată să facă dreptate într-o problemă geografico-fiziologică. În vreme ce poliţiştii locali au scris în procesul verbal că şoferul "îşi satisfăcea necesităţile fiziologice într-o zonă intens circulată, provocând indignarea cetăţenilor", contravenientul susţine că s-a ascuns cum a putut. "Nu am ştiut că nu pot să fac treaba mică într-o zonă retrasă din strada Fabricilor", a scris şoferul la rubrica "obiecţiuni ale contravenientului".

În lumea taximetriştilor circulă legenda că, de fapt, omul a ales să conteste amenda pentru că i-a adus necazuri în lanţ. "Soţia vrea să divorţeze de el, fiind convinsă că bărbatul nu avea cum să fie surprins de poliţişti în fundul gol decât dacă era la curve, pe centură", se amuză un taximetrist.

Ca să îşi convingă nevasta că e nevinovat, contravenientul a depus împotriva poliţiştilor inclusiv o plângere penală, pentru abuz în serviciu. A invocat faptul că nu avea cum provoca indignarea trecătorilor de vreme ce strada Fabricilor este puţin circulată, şi a reclamat că prin amenda aplicată pe nedrept poliţiştii l-au adus în pragul divorţului. Dacă plângerea de la Parchet i-a fost respinsă, în schimb cea depusă la Judecătorie are şanse de reuşită. Cel puţin teoretic, căci experienţa a demonstrat că Poliţia Locală pierde procese pe bandă rulantă...

Cu avertisment

08-Eugenia-Borbei.jpgEugenia Borbei (foto), şeful juriştilor Primăriei, spune instanţele anulează mai bine de jumătate din amenzile aplicate de Poliţia Locală. "Dacă omul este la prima abatere, dacă invocă faptul că are venituri mici sau dacă poliţiştii nu-i pot proba fapta cu fotografii sau cu martori, judecătorii fie transformă amenda în avertisment, fie o anulează de tot", explică jurista.

BIHOREANUL a descoperit că majoritatea contravenienţilor care au contestat în instanţă amenzile de 500 de lei primite pentru că au aruncat chiştoace sau mizerii pe stradă în timpul campaniei "Oradea nu e o scrumieră" au scăpat de ele. "Directivele Uniunii Europene spun că agentul de poliţie trebuie să demonstreze că persoana amendată a comis fapta, iar asta poate fi foarte dificil dacă nu ai fotografii sau martori", zice Borbei.

"Sex and the city"

Un alt exemplu elocvent datează din iulie 2010, când poliţiştii comunitari au aplicat o amendă de 200 lei unui tânăr din Biharia, sub acuzaţia că a fost surprins în timp ce întreţinea raporturi sexuale cu o tânără în maşina proprietate personală. Conform procesului verbal, tânărul a fost văzut de agenţi în strada Uzinelor, pe câmpul din spatele CET II, "săvârşind în public, împreună cu L.E., acte obscene în autoturismul Lada nr..., provocând indignarea cetăţenilor".

Tânărul a contestat amenda la Judecătorie pe considerentul că pe o rază de 400 metri de locul în care fusese găsit de poliţişti nu există circulaţie publică. Şi, ca atare, nici nu exista cine să se revolte! Mai mult, pretinde că a fost amendat deşi în realitate a fost un gentleman, sărind în ajutorul unei femei neajutorate. "Nu am avut relaţii sexuale cu persoana respectivă. Doar am stat în maşină pe timp de ploaie", s-a scuzat cel amendat.

Nevinovat!

Spre surprinderea reprezentanţilor municipalităţii, judecătorii i-au dat câştig de cauză, iar amenda a fost anulată. "Nu am primit până acum motivarea sentinţei, aşa că nu ştim care au fost argumentele instanţei", spune Borbei. Sentinţa va fi oricum atacată prin recurs, dintr-un motiv cât se poate de simplu. Poliţia Locală are pe rol peste 120 de procese deschise de contravenienţi, iar o parte din ei s-ar putea folosi de precedentele create.

Rămâne de văzut dacă agenţii vor putea furniza juriştilor probe suplimentare pentru a-şi susţine cauza la Tribunal. Poate vor cere o reconstituire cu fata, maşina şi, fireşte, contravenientul...


RECOMPENSE
7
la sută vor primi bonificaţie la salariu poliţiştii locali care fac muncă de teren, începând din luna martie


CU AVERTISMENT
Mizerii, parcări şi comerţ ilegal

Conform evidenţelor Direcţiei Juridice a Primăriei, majoritatea dosarelor în care juriştii municipalităţii apără Poliţia Locală au ca temă contestaţii la amenzi aplicate pentru aruncarea de mizerii pe jos, parcarea pe spaţiile verzi şi comerţul neautorizat pe domeniul public. Din acest punct de vedere, exemplul unei anume F.C. din Hidişelul de Sus este deja de pomină.

Femeia a adunat în ultimul an nu mai puţin de şase amenzi pentru că vinde lapte direct pe trotuar, în cartierul Nufărul. Şi totuşi, nu vrea să se mute în piaţă! "Într-o zi, inclusiv primarul s-a dus să vorbească cu femeia", povesteşte amuzat unul dintre juriştii Primăriei. "Dar ce faceţi aici, tanti?". "Păi, vând şi io nişte lapte cumpărat mai lesne, să îmi fac un ban". "Dar ştiţi că primarul nu dă voie să se vândă lapte direct de pe trotuar?". "Apăi, o avea şi primarul altă treabă decât să mă vadă tocmai pe mine", a spus bătrânica. La fel a considerat şi Judecătoria, care i-a transformat femeii amenzile în avertismente. Până acum...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
ratati
jogodii ordinare de politisti va dati si voi mari si tari cand dati amenzi la oameni care savarsesc infractiuni minore(urinat in spatiu public) * * de jegosi ,nesimtiti,dati dracului amenzi la cei care incalca cu adevarat legile.FRUSTARATI NENOROCITI CE SUNTETI!PISAMAS PE VOI DE SEMIANALFABETI ASTEA DE LA POLITIA COMUNITARA!
Postat 22 August 2012, 23:33 de bogdy
DNA sa verifice coruptia din POLITIE
vedeti vedem ca oamenii se usreaza dar ce fac ei-responsabili ca sa se usureze civilizat un om , sa amendezi nu e o solutie trebuie puse wc ecologice la 30km , e simplu dar e mai usor sa vedem ca POLITISTI lucreaza si pe acte se dau amenzi, uffffffff cine naiba v au infintat sa ne mancati banii degeaba fara rezultata, noi vrem imbunatatirea prin calitatate a vietii cetatateanului nu sa l chinuim continuat, sistem bolnav ! Rusine sa va fie, nu omului care face un lucru naturala-se usureaza , trebuie sau vreti sa faca accident?
Postat 31 Martie 2011, 14:43 de un roman
politia comunitara
teoretic politia comunitara ar trebui sa fie primul ajutor si ,,confident " pe probleme sociale al cetatenilor . Pentru asta mai au insa mult de invatat , mult si multe . Iar visavi de problema cu toaletele publice , ca sa gandesti la ea si s-o rezolvi trebuie in mod cert sa cunosti viata unui oras mare , nu a unuia in care daca ai nevoie ajungi acasa in 5 minute din orice loc. Si sa nu uit , apropo : pe strada Cicero taximetristii , vizitatori ai pietei si alte categorii cu probleme de vezica nu se sfiesc de ani de zile sa urineze pe gardul de la Electrica in vazul zecilor de copii si locatari . Tot aici si tot de ani de zile vin multi netrebnici din oras si descarca gunoaie tot pe langa gardul Electrica .Politia comunitara nu a aflat asta nici acum...
Postat 30 Martie 2011, 21:06 de sarkozi
jurizda la fe-fe ;)
Stiati ca prostoaca de jurista Borbei de la primarie a facut facultate la fara frecventa ? Adica la FeFe :)))))) Va dati seama ce "intelijenta" e mneaei :))))) Bine-a zis cineva mai jos ca e adusa inaintea ieslei :)))))))))))))))))))))
Postat 30 Martie 2011, 19:22 de vernisaj
pt. javaScript
Extraordinar, nu-mi vine sa cred ce bine-ai nimerit-o ! N-as fi putut spune mai bine ce dobi-toaca este aceasta jurizda eujenia borbei ! bai deci daca vezi cat e de pwroaaastaaa, iti vine sa-i dai palme. Cu piciorul ! Si e si ne-simtita pe deasupra !
Postat 30 Martie 2011, 19:18 de musetel
sictir
Ba Simai, tie nu ti-e scarba de tine ? Ii lingi regulat in qur pe prostovanii de la politia comunitara, in frunte cu "bravul general Leucea" (asta este culmea lingerilor din ultimii tai ani de "deontolog" !). Uita-te in oglinda sa vezi ce-ai ajuns ;)
Postat 30 Martie 2011, 19:02 de Gigi de la scularie
eosfidare
-din pacate faptele sanctionate tin debun simt si buna crestere si daca nici de amenzi nu le pasa ce sa mai................salasam pe fiecare sa faca ce vrea , care-i problema?!
Postat 30 Martie 2011, 13:54 de siri
Fleacuri
Cum sa nu fie indulgenti judecatorii cu un pipi cand stiu cat se fura si cate abuzuri sunt in tara asta. Actiunile Politiei Locale sunt praf in ochi iar judecatorii stiu asta. Adica se fac ca-si fac treaba. Incepuse cu surle si trambite ridicarea rablelor abandonate. S-au ridicat cateva, dar multe-au ramas si multe s-au mai adunat de atunci. Ati auzit cumva ca se mai ocupa de rable? Nu. Apoi au spus ca amendeaza pe cei care si-au izolat si vopsit de capul lor apartamentele. Nu zau? E plin orasul de blocuri pestrite. Asa si cu amenzile pentru pipilica, doar praf in ochi, sa ne facem ca ne aflam in treaba. Amendati, dar incepeti de sus, cu cei care iau salarii imense de la stat ca sa ne furnizeze, de pilda, apa rece la pret de apa calda, transport local la pret de Champs-Élysée, zgura pe post de confeti forever si putoare de porcarie din cand in cand.
Postat 30 Martie 2011, 13:30 de Cristian
De ce ne mai miram
Daca Primaria a amenajat toalete publice suficiente iar cetatenii nu le folosesc, sa-i amendeze. Dar in lipsa closetelor ce sa faca omu' daca-l apuca? Cat despre cei de la Direcţia Juridică a Primăriei, le este greu sa fie in slujba legii cand ei se ocupa cu eludarea si incalcarea legii. Nu pot juca in ambele tabere. De aceea nici nu conteaza unde si-au facut studiile. Uitati-va la vita care le e sefa daca nu-i adusa direct dinaintea ieslei si imaginati-va cum sunt restul. Orice-i intrebi au raspunsul pregatit: "nu tine de noi", "nu e decompetenta noastra", "incercati la...". Majoritatea angajatilor Primariei sun maestri emeriti in a se fofila de munca, de raspundere, a face trafic de influenta, a incasa spagi, a te pune pe drumuri etc.
Postat 30 Martie 2011, 13:10 de JavaScript
urinare
TOT NU AM INTELES!!!!deci pot sa ma duc sa urinez in sala de judecatorie?intrun colt?si sa fiu iertat,dupa acea merg pe hol intrun loc dosit si pot face sex.ce frumoooooos,asta da tara.sa nu mai spuna nimeni ca nu santem o tara libertina
Postat 30 Martie 2011, 10:50 de cetatean
amenda
pe langa multele greseli ale fostului director....e si desfintarea postului de jurist de la politia locala...jurista ce a fost data afara....fiindca avea coloana...sa nu spun altceva..nu a pierdut procese....uitati-va cum pierd procesele juristele din primarie...vezi procesele cu prefectura.....pt egon....de ce alergi?....daca esti destept stai pe loc...daca...
Postat 30 Martie 2011, 10:43 de juristul
parerea mea
Politistii locali ar trebui desfiintati..ce Dumnezeu fac pentru comunitate?? Am senzatia, ca cetatean, referitor la ei, ca sunt alergat de incompetenti, sincer. Plus ca se vor mereu politisti...
Postat 30 Martie 2011, 09:52 de egon
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON