URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Traseişti maziliţi: 16 primari, 129 de aleşi locali şi 4 consilieri locali îşi vor pierde funcţiile pentru că au schimbat partidele

Traseişti maziliţi: 16 primari, 129 de aleşi locali şi 4 consilieri locali îşi vor pierde funcţiile pentru că au schimbat partidele MOŞTENIREA LUI DRAGNEA. Surpriza valului de ordine prin care Prefectura va statua încetarea mandatelor aleşilor traseişti e că îşi vor pierde scaunele şi cei care şi-au schimbat partidul în baza celebrei Ordonanţe 55 a lui Liviu Dragnea, venit în Bihor în 2014 să cumpere primari cu microbuze şcolare. "Legiferarea" migraţiei a fost neconstituţională, a stabilit în 2015 Curtea Constituţională, cei vizaţi păstrându-şi totuşi funcţiile întrucât deciziile CCR acţionează doar "pe viitor". Un viitor devenit acum prezent, care în Bihor va lovi mai ales PSD, care a racolat atunci 12 primari, 4 consilieri judeţeni şi peste 100 de consilieri locali
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali e clară: primarii, consilierii judeţeni, municipali şi comunali care candidează în numele altui partid decât cel căruia îi datorează  funcţia trebuie să rămână fără aceasta. Aceeaşi lege are însă şi "găuri": încetarea mandatelor se constată prin ordin al prefectului, emis la sesizarea partidului din care a plecat traseistul sau a secretarului unităţii administrativ-teritoriale unde activează respectivul ales. 

Cum partidele sunt mai dezorganizate ca oricând, unul chiar dispărând de la precedentele alegeri, iar secretarii unor consilii sunt supuşi primarilor, Prefectura Bihor a ajuns într-o situaţie nemaiîntâlnită: ca să poată "demite" migratorii, a luat ea iniţiativa de a culege informaţiile care să-i permită aplicarea legii.

Dă-mi-l mie, ia-ţi-l ţie!

Pe lângă multe noutăţi privind desfăşurarea campaniei, alegerile locale din 5 iunie 2016 sunt caracterizate de o racilă veche, dar ajunsă la o amploare fără precedent: un procentaj uriaş din totalul primarilor şi consilierilor aleşi la precedentul scrutin, din iunie 2012, candidează acum pe listele altor partide decât cele sub stindardul cărora şi-au obţinut poziţiile.

În Bihor, principalele două partide, PNL şi PSD, au racolat anul acesta fie unul de la celălalt, fie de la alte formaţiuni, 4 primari şi aproape 30 de consilieri locali. Astfel, au devenit penelişti edilul comunei Popeşti, Dorin Curtean (ales în numele PPDD), cel din Criştioru de Jos, Fănel Tulvan (fost PSD) şi cel din Pietroasa (ales ca reprezentant al PC, trecut în 2014 la PSD, iar din martie anul acesta la liberali). PSD-iştii l-au racolat pe primarul din Bulz, Augustin Sărăcuţ (ales ca PNL-ist), iar la Sâmbăta edilul Mircea Carţiş (ex-PSD) s-a alăturat ALDE.

Dezmăţ pentru Ponta

Valul de traseism din acest an e, totuşi, boare de parfum pe lângă "tsunami"-ul din 2014, când vicepremierul Liviu Dragnea racola aproape 600 de primari din întreaga ţară (din 3.178), să-i culeagă voturi lui Victor Ponta, în schimbul unor "cadouri" guvernamentale, de la microbuze şcolare până la promisiunea unor fonduri pentru lucrări de apă şi canalizare.

În Bihor, au trecut atunci la PSD 12 edili, majoritatea aleşi în 2012 sub flamura portocalie: cei din Balc (Arsenie Maroşan), Dobreşti (Nicolae Neag), Husasău de Tinca (Mihai Faur), Săcădat (Aurel Pop), Ciumeghiu (Gheorghe Huple), Tărcaia (Aurel Ile), Borod (Sorin Sarca) - toţi de la PDL, Lăzăreni (Cristian Paul) şi Pietroasa (Cornel Pîlea) - ambii de la PC, Avram Iancu (Teodor Matica), Batăr (Ioan Mughiuruş) şi Derna (Victor Filip) - de la PNL, care au dus cu ei şi aproape 100 de consilieri locali.

În plus, din cei 35 de consilieri judeţeni, PSD a "harponat" 4, câte 2 de la PDL (Florin Oros şi Dorel Dume) şi PPDD (Alina Popa şi Vasile Petruţ, acesta din urmă fost "veteran" tot în PDL).

Partide tăcute

Conform legii, aleşii locali care candidează acum - şi toţi sunt în această situaţie - pe listele altui partid decât în 2012 trebuie să-şi piardă mandatele, Prefectura având la dispoziţie în acest sens 30 de zile de la data rămânerii definitive a candidaturilor, adică din 5 iunie. Motivul e logic: traseiştii nu se pot prezenta în faţa alegătorilor din funcţiile dobândite cu ajutorul unui partid pentru a cere voturi în numele altuia.

Teoretic, spune prefectul Claudiu Pop, ordinele de constatare a încetării de drept a mandatelor pot fi emise într-o zi, dar Prefectura se află într-un impas: nu poate acţiona decât la sesizarea partidelor părăsite de traseişti, iar până acum, cu excepţia PNL, care a reclamat consilierii locali Ioan Şanta şi Pavel Chiş (ambii din Ineu), nicio altă formaţiune nu a adus la cunoştinţă "hemoragiile". Ba, mai mult, un partid, PPDD, nici nu mai există!

Pe făraş

Pentru ca, totuşi, legea să fie aplicată, prefectul a iniţiat el culegerea de informaţii care să-i permită înlăturarea din funcţii a traseiştilor. "Am cerut tuturor celor 101 UAT-uri situaţia aleşilor care candidează pentru partide diferite decât în 2012", spune şefa Serviciului Juridic al Prefecturii, Alice Lupeş, precizând că până vinerea trecută au răspuns 97 UAT-uri, comunicând existenţa a 4 primari şi a 129 consilieri locali care şi-au schimbat partidul în acest an, dar şi că "va fi analizată" inclusiv situaţia celor care au profitat de OG 55/2014.

Toate cazurile vor fi soluţionate săptămâna aceasta când, cel mai probabil, vor fi emise şi ordinele de constatare a încetării mandatelor, chiar dacă pe consilieri, cel puţin, "demiterea" nu-i va afecta, deoarece luna aceasta nu mai sunt programate şedinţe de Consilii şi, deci, nu vor pierde nici indemnizaţiile de şedinţă. Pe primari, însă, pierderea scaunelor i-ar putea costa, căci mulţi speră să fie realeşi pentru că au pâinea şi cuţitul, putând promite alegătorilor de la ajutoare sociale şi lemne de încălzire până la locuri de muncă în primării...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON