URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2015, 07:26

Transparenţă pe sărite: Premiată ca una dintre cele mai deschise administraţii locale, Primăria Oradea ţine contracte la secret

Transparenţă pe sărite: Premiată ca una dintre cele mai deschise administraţii locale, Primăria Oradea ţine contracte la secret TOP SECRET. După ce şi-a prins urechile în lucrările pentru reabilitarea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru, viceprimarul Mircea Mălan a trecut contractul la secret, sub pretextul că nu are acceptul finanţatorului european. La fel a procedat Primăria cu toate contractele sensibile...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ordinul primarului Ilie Bolojan din 2009 era clar: "Publicaţi toate contractele pe portalul Primăriei!". De atunci, însă, lucrurile s-au schimbat dramatic.

Odată cu creşterea numărului de lucrări contractate şi a valorilor acestora, Primăria a publicat tot mai puţine date. De la 285 de contracte publicate în 2012, numărul a scăzut la doar 80 anul trecut. Şi culmea, sunt ţinute la sertar tocmai cele importante. "Sunt convins că este doar o scăpare. Nu trebuie decât să le solicitaţi", spune primarul Ilie Bolojan. În totală contradicţie cu atitudinea subordonaţilor...

Premianţi pe ochi frumoşi

Teoretic, nu este în România instituţie mai transparentă şi eficientă decât Primăria Oradea! În anul 2010, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a premiat instituţia pentru "sporirea gradului de integritate, transparenţă şi răspundere", în 2011 municipalitatea a fost dată ca exemplu de bune practici, în 2014 Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă a premiat instituţia pentru "promovarea datelor deschise" prin aplicaţia Oradea City Report, iar săptămâna trecută secretarul de stat Radu Puchiu a prezentat la Oradea conceptul de date deschise tocmai pentru că aici a găsit cea mai mare transparenţă.

03_Adrian_Simon_bihoreanul_2.jpgAtâta doar că în ţara orbilor chiorul e împărat! "Primăria mai are încă destul până să îşi merite cu adevărat premiile pe care le-a ridicat cu atâta mândrie. Ideea creşterii transparenţei este bună, dar municipalitatea mai are multe de făcut", spune Adrian Şimon (medalion), reprezentantul Asociaţiei Pro Democraţia Oradea. Şi este chiar îngăduitor...

Contracte la secret

Adevărul e că Primăria publică pe site-ul www.oradea.ro doar contractele fără miză, şi nu chiar pe toate. De la 89 de contracte postate în anul 2009 când, aflat la început de mandat, primarul Ilie Bolojan a cerut subalternilor mediatizarea tuturor informaţiilor relevante, Primăria a ajuns la un vârf de transparenţă în 2012, când a publicat pe site 285 de contracte, pentru ca, treptat, numărul lor să revină la doar 80 anul trecut. Asta în condiţiile în care, pe fondul apropierii de final a actualului ciclu financiar european, numărul lucrărilor şi valoarea lor a crescut sensibil, nu a scăzut!

Analiza BIHOREANULUI arată că funcţionarii municipalităţii omit să publice îndeosebi contractele cu potenţial conflictual sau cu valoare mare. De pe site lipsesc, de pildă, contractele pentru lucrări cu finanţare europeană, precum reabilitarea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru, începută de Marconst în 2012 pentru suma de 2,5 milioane lei şi abandonată în 2013, construirea drumului expres care va lega podurile Dragoş Vodă şi Theodor Neş, proiect în valoare de 74,5 milioane lei, reabilitarea Pieţei Unirii, în valoare de 23,5 milioane lei, şi cel pentru construirea primului aquapark din Oradea, pentru suma de 69,8 milioane lei.

Angajaţii Primăriei ţin la sertar şi contractele încheiate cu firme apropiate municipalităţii, cum ar fi cel pentru realizarea celor 150 kilometri de canalizaţie tehnică de către RCS&RDS pe terenuri concesionate de la Primărie, cel pentru construirea "Digi"-parcării subterane din Piaţa Independenţei sau cel pentru amenajarea de către Lotus Center a unei terase în locul fostei case a pompelor de pe malul Crişului, lângă Podul Dacia.

(Ne)transparenţi, deliberat

Secretizarea contractelor cu bube nu e întâmplătoare. Cel mai bun exemplu este cazul Marconst, unde la doi ani după ce viceprimarul Mircea Mălan a apărut cu găleata în mână în pasajul Vulturul Negru pentru a demonstra că apa bălteşte, municipalitatea nu a luat nicio măsură, deşi contractul cu constructorul a expirat în iulie 2013.

Teoretic, Marconst riscă penalităţi 5.640 euro pe fiecare zi de întârziere, dar documentele sunt ţinute la sertar pentru că părţile încă se târguiesc cum să deblocheze situaţia. Mai mult, viceprimarul susţine că actul dintre părţi este confidenţial. "Am primit adresă de la ADR Nord-Vest conform căreia nu putem furniza date decât cu aprobarea Autorităţii de Management pentru Planul Operaţional Regional", a răspuns edilul în februarie la cererea BIHOREANULUI de a consulta contractul.

Deşi a trecut o lună, BIHOREANUL a descoperit că Primăria nici măcar nu a cerut poziţia AMPOR. "Am crezut că va face demersuri în acest sens ADR Nord-Vest, care este intermediarul între noi şi AMPOR", s-a scuzat stângaci Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Acarul Păun

03_Manuela_Maghiar_bihoreanul_1.jpgÎn ciuda evidenţei, coordonatorul Biroului Achiziţii Publice, Manuela Maghiar (foto), funcţionarul însărcinat să scaneze contractele primite de la directorii din Primărie şi să le trimită informaticienilor pentru a fi postate pe site, spune că acestea nu au fost publicate doar dintr-o eroare. "Niciunul dintre contractele care nu apar pe site nu a fost omis intenţionat. A fost o scăpare, care poate apărea oricând într-o activitate, din cauza volumului mare de muncă", susţine Maghiar.

Funcţionara îşi asumă singură, în locul colegilor, întreaga responsabilitate. "A fost greşeala mea. Voi vedea cum le pot lua din urmă şi posta pe site". Poziţia sa e cu atât mai curioasă cu cât Biroul Achiziţii a găsit întotdeauna timp să urce pe portal toate informaţiile de care dispunea, inclusiv cele pe care Primăria nu e obligată prin lege să le mediatizeze, cum ar fi anunţurile de achiziţii de servicii în valoare de până la 30.000 euro şi de lucrări de până la 100.000 euro.

Lăudabil altfel, demersul se dovedeşte a fi, totuşi, doar praf în ochi. Pentru ca în spatele puzderiei de flecuşteţe, marile contracte au rămas tot ascunse. Departe de ochii orădenilor...


ÎN SCĂDERE

Deşi lucrările angajate de municipalitate s-au înmulţit în ultimii trei ani, pe fondul implementării proiectelor europene, numărul contractelor încheiate şi publicate pe site-ul Primăriei a scăzut de la 285 în 2012 la numai 80 în cursul anului trecut

03 grafic_bihoreanul.jpg


ORDIN CU REPETIŢIE
"Totul va fi pe site!"

Primarul Ilie Bolojan se declară cu atât mai surprins că subordonaţii săi publică selectiv contractele pe portalul Primăriei cu cât, în urmă cu două săptămâni, tocmai a ordonat în şedinţă de executiv ca începând din aprilie absolut toate informaţiile să fie puse pe site. "Vrem transparenţă totală. Totul va fi pe site! Vom publica pe site nu doar contractele, ci absolut toate cheltuielile Primăriei", spune edilul. Bolojan afirmă că îşi va întări ordinul printr-o dispoziţie, astfel încât subalternii săi să nu poată face pe neştiutorii, şi că ia în calcul desemnarea unei persoane care să fie anume responsabilă cu transparenţa. "Va exista un funcţionar însărcinat să pună datele pe portal", promite edilul. Desigur, dacă le scot şefii Primăriei de la sertar...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
PUPILA
@WinDos: Bașca pupila Alina nu răspunde e-mail-urilor trmise pe adresele făcute publice chiar de ea! Și, parol, mă exprim foarte elegant! Sunt doar ironic dar și ea face ironii, deci ironiile sunt permise! Oricum nu mă mir deloc! Sunt interzis pe pagina de FB a Primăriei(cu trei profile!), Ilie Bolojan(cu două profile, pe al treilea nu l-a aflat încă), Florica Cherecheș(deputată în Colegiul meu), Alina Gorghiu! PMO și Ilie Bolojan nu mi-au solicitat un act de identitate pentru că știu exact cine sunt!
Postat 27 Martie 2015, 09:29 de TDS
Re: TDS
Ai dreptate, acum m-am lovit şi eu de asta, că de câteva zile nu mai am acces la pagina de Facebook, cea de WinDos ... făcusem câteva comentarii pe site-uri ale unor publicaţii naţionale despre Ciolannis şi noua lui camarilă de amatori ai României lucrului bine făcut !!! Am fost înştiinţat politicos că nu mai am acces la pagina de Facebook dacă nu scanez şi trimit o copie după un act de identitate ... am trimis o copie după poza gheretei din curtea lui tanti Carmen de la Sibiu şi m-au blocat de tot !!! Nu-i nimic, că o să fac una cu numele Ciolannis Official !!!
Postat 26 Martie 2015, 17:10 de WinDos
..., "sporirea gradului de integritate, transparenţă şi răspundere" ... !!!
Sporirea ca obiectiv enunţat e una iar transparenţa real cuantificată e cu totul altceva ... PMO a primit premiul pentru intenţie, nu pentru ce a realizat de fapt !!! Ca de obicei când e vorba de Oradea cea bine intenţionată, dar aflată tot la coadă !!!
Postat 26 Martie 2015, 17:04 de WinDos
NU
Pe plan național: NU COMENTAȚI SUBIECTUL ELECTRICA-ALINA GORGHIU! Pe plan local: NU COMENTAȚI DECIZIILE LUI BOLOJAN! Pe ambele planuri: DACĂ ÎNDRĂZNEȘTI SĂ-I CRITICI PE FACEBOOK(MIJLOCUL PREFERAT DE COMUNICARE ALES DE KLAUS WERNER IOHANNIS)ȚI SE ȘTERG COMENTARIILE ȘI EȘTI BLOCAT!
Postat 26 Martie 2015, 10:06 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON