URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2013, 17:01

Tradiţiile lui Dume: Condus de PNL-istul Adrian Dume, Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale lucrează cu contracte fictive!

Tradiţiile lui Dume: Condus de PNL-istul Adrian Dume, Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale lucrează cu contracte fictive! ŞEF CU FOLCLOR. Obişnuit să fie şef încă din lunga lui studenţie, PNL-istul Adrian Dume (foto) a primit frâiele CJCPCT Bihor cu scandal, în condiţiile în care angajaţii făceau grevă împotriva numirilor politice
Tradiţiile lui Dume: Condus de PNL-istul Adrian Dume, Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale lucrează cu contracte fictive! PLĂŢI DIN „BURTĂ”. Cu Dume la cârmă, Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale plăteşte acum oameni care ar fi ajutat la montarea unei scene la un festival desfăşurat la Sibiu, unde de fapt s-a dansat pe un ponton gol (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poftim cultură... tradiţională! Dacă la prima vedere instituţia care se ocupă cu păstrarea tradiţiilor locale îşi vede de treaba ei, organizând hore şi recitaluri folclorice în tot judeţul, în profunzime BIHOREANUL a descoperit cu totul altceva: contracte şi concursuri cusute cu aţă albă!

CJCPCT Bihor a plătit cu circa 3.000 lei trei specialişti în urma unor contracte de colaborare pentru servicii inventate, precum montarea unei scene la un festival important din Sibiu. În plus, în interval de numai două luni, directorul Adrian Dume a schimbat radical cerinţele unui post scos la concurs, pentru a-l "mula" pe CV-ul unei cunoştinţe. Acestea se potrivesc perfect cu pregătirea mediatoarei Claudia Haidea Postolache, una dintre beneficiarele contractelor cu hibe şi, evident, singura care s-a înscris până acum în concurs...

Numire "tradiţională"

În luna aprilie, la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor era scandal. Directorul de atunci, PNL-istul Radu Pavel, primea - pe nedrept, susţinea el - nota 5,32 la evaluarea anuală făcută de Consiliul Judeţean şi, ca atare, urma să-şi piardă slujba. Auzind că la cârma instituţiei urma să vină un alt politruc, tânărul liberal Adrian Dume, mai mulţi angajaţi au intrat în grevă japoneză, cerând o selecţie transparentă.

N-a fost. Cerinţele concursului pentru postul de director s-au pliat perfect pe studiile PNL-istului Adrian Dume, apropiat al şefului CJ Cornel Popa, deşi tânărul n-a avut de-a face cu folclorul până atunci şi, de altfel, nici nu e bihorean la origine. De nevoie, angajaţii s-au conformat, mai puţin Octavian Blaga, care şi-a exprimat revolta faţă de politizarea instituţiei chiar pe site-ul oficial al acesteia, iar apoi şi-a dat demisia. Iată că n-au trecut decât câteva luni de şefie şi ies la iveală şi primele nereguli din "epoca" Dume...

Scena... care nu e

În august, o delegaţie formată din folclorişti, ansambluri şi meşteşugari bihoreni reprezenta Bihorul la Festivalul Naţional al Tradiţiilor din Sibiu, un eveniment important la care anual participă doar trei judeţe. CJCPCT Bihor a adunat circa 80 de oameni şi, potrivit unui comunicat auto-laudativ transmis presei, a făcut o impresie excelentă în deplasare.

Deşi directorul Adrian Dume zice că singurele cheltuieli au fost cele cu deplasarea la Sibiu, BIHOREANUL a descoperit trei contracte absurde, prin care Centrul a plătit circa 3.000 lei pentru servicii fictive prestate, chipurile, la festival. Unul, încheiat cu preotul Mihai Gavril Brie, lector la Facultatea de Teologie din Oradea şi specialist în muzica bisericească, arată că acesta a primit 1.150 lei brut pentru că a fost... "personal auxiliar montaj scenă"! O altă ciudăţenie, întâlnită şi la celelalte două contracte, e că durata contractului era între 9 şi 11 august, dar plata urma să se facă "pe lună".

Pe acelaşi calapod şi cu aceleaşi condiţii a semnat Dume un alt contract, de 950 lei, cu Corina Florina Nanău, profesoară de istorie şi specialistă în etnografie, care ar fi avut "atribuţii de amenajare scenă" la Sibiu. În realitate, delegaţia Bihorului n-a amenajat acolo nicio scenă, spectacolele fiind ţinute pe un ponton din muzeul sătesc care a găzduit evenimentul.

Semnate din "neatenţie"

Al treilea contract de colaborare semnat de Dume este şi el cu cântec. O anume Claudia Haidea Postolache, de meserie mediator, a primit 950 lei brut pentru că ar fi fost "consilier de imagine" tot la evenimentul din Sibiu. Culmea, însă, comunicatul post-eveniment poartă semnătura unui alt angajat al Centrului, Felician Mureşan. Cireaşa de pe tort? Nici unul dintre cei trei nici n-a fost măcar la Sibiu!

Confruntat de BIHOREANUL cu contractele absurde, Adrian Dume s-a arătat surprins de obiectul acestora, recunoscând că cei trei au fost într-adevăr colaboratori ai instituţiei, dar pentru alte servicii. "Domnul Brie este specialist în muzica corală, cum să amenajeze scene?", a spus Dume iniţial. Potrivit lui, Mircea Brie a scris articole ştiinţifice pentru anuarul CJCPCT, Corina Nanău a fost consultant pe etnografie la selectarea meşteşugarilor pentru festivalul de la Sibiu, dar şi pentru alte evenimente, iar Claudia Postolache ar fi colaborat, timp de o lună, ca şi "consilier de imagine". "Dânsa a fost responsabilă cu elaborarea comunicatelor de presă, cel de dinaintea festivalului şi cel de după. Dar n-a putut să le semneze, căci este doar colaborator", s-a scuzat Dume.

PNL-istul a promis că va cerceta "situaţia", contractele, zice el, fiind întocmite de contabila Fandly Monica. Dar de ce le-a semnat? Din neatenţie. "Am cerut un raport despre întreaga situaţie. Cel mai probabil a fost o greşeală în redactarea contractelor. O vom îndrepta prin semnarea unor acte adiţionale", se spală Dume pe mâini, precizând că cei în cauză nu au şi alte contracte de colaborare cu instituţia. Doar acestea, "greşite".

Condiţii la fix

Nu e, însă, singura situaţie dubioasă întâlnită la CJCPCT. În luna iunie, a descoperit BIHOREANUL, instituţia a scos la concurs postul de consilier gradul I în Compartimentul Asistenţă metodică în teritoriu şi relaţii publice, cerinţele fiind "studii superioare de lungă durată în domeniul muzică", plus o vechime de 3 ani şi 6 luni în specialitate. La concurs s-a prezentat un singur candidat, Felician Mureşan, care a şi luat postul. Doar că, surpriză, după doar două luni, Dume a scos la concurs acelaşi post. De data asta, cu cerinţe total diferite...

Noii candidaţi trebuie să aibă studii superioare de lungă durată în domeniul economic, dar şi studii postuniversitare "în politicile publice comunitare", plus să fie experţi atestaţi în accesarea de fonduri europene. Deşi concursul va începe pe 9 octombrie, până acum s-a înscris o singură candidată. Surpriză, sau mai degrabă nu, este vorba chiar despre aceeaşi Claudia Postolache, mediatoarea apărută din senin drept colaborator pe probleme de "imagine". Care, evident, îndeplineşte la fix toate condiţiile cerute! În ciuda indiciilor clare că e vorba de un post cu dedicaţie, Dume neagă...

Dedicaţie ca-n folclor

Adrian Dume spune că, după ce în iulie Consiliul Judeţean a aprobat noua organigramă a CJCPCT Bihor, cu un total de 16 posturi în loc de 18, maestrului de dans Cristian Seghedi i-a expirat delegarea de la Ansamblul Profesionist Crişana, aşadar trebuia înlocuit. "Legea nu-mi permite să scot postul la concurs. Felician Mureşan a cerut, în schimb, printr-un referat de necesitate, să fie transferat pe acel post", explică Dume, adăugând că prin fişa postului angajatul nu trebuie să fie coregraf, ci doar să aibă studii muzicale.

Convenabil, a rămas liber singurul post pe care instituţia îl putea scoate la concurs. "În noua organigramă mi se tăiase un post de inspector care se ocupa şi cu atragerea de fonduri europene, or avem nevoie un asemenea om la Centru, care să ajute şi căminele din judeţ. De nevoie, am modificat fişa postului ce fusese ocupat de Mureşan, viitorul angajat urmând să aibă atribuţii şi în comunicare", zice Dume, care se jură că totul e spre binele instituţiei şi nu pentru a-i asigura cuiva un post călduţ.

Întrebat dacă nu are, totuşi, vreo legătură personală cu Camelia Postolache, Dume spune că sunt simple "cunoştinţe". Mediatoarea l-ar fi căutat atunci când a auzit de "scandalurile" din interiorul instituţiei şi s-ar fi pus la dispoziţie, vrând să ajute. Ei bine, iată că până la urmă se întâmplă invers...


POLITICIAN DE MIC
Dume trage la şefie

Născut acum 28 de ani în Bucureşti, directorul CJCPCT Bihor a avut mereu un apetit special pentru funcţii. Din 2008 până în 2010, Adrian Dume a fost liderul studenţilor din Senatul Universităţii orădene. În mai 2010, cu câteva luni înainte de a preda funcţia, căci îşi terminase studiile, a organizat festivalul Studfest cu fonduri chiar babane, numai de la Primărie primind 90.000 de lei. Efectul evenimentelor nu s-a prea văzut însă în oraş. Spre exemplu, la concertul gratuit al lui Mihai Mărgineanu s-au strâns abia 200 de persoane, în timp ce la cel al trupei Paraziţii, unde intrarea a fost 10 lei şi a inclus consumaţie, numărul spectatorilor n-a depăşit cu mult 250. În paralel, Dume şi-a văzut de cariera în PNL, ajungând preşedintele organizaţiei de cartier nr. 1 Oradea, iar mai apoi, în 2012, candidând al 25-lea pe lista USL pentru Consiliul Judeţean Bihor. N-a obţinut un post de ales judeţean, dar partidul l-a răsplătit cu şefia CJCPCT Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
nesimtit!
Cand spuneam apropiatilor mei ca in Acest centru de "conservare si imbuteliere" a folclorului se invart multe toata lumea se uita la mine ca la un prost. " noi nu avem bani sa va platim pe voi solistii". Uite unde-s banii.unde? in buzunarul "baietilor destepti"
Postat 05 Noiembrie 2013, 15:00 de Krisss
Dume este cinstit
Dume n-a luat un leu din contractele respective. Pentru ca este un om cinstit a fost lucrat de subalterni sai, serparia cu traditie in consiliu judetean la care le-a cam taiat din fondurile cu care erau obisnuiti si care s-au repezit sa-l discrediteze. Nu ma mir la cat sunteti de creduli astia de la ebihoreanu si va inteleg la cat de flamanzi sunteti, ca ati pus botu.
Postat 29 Octombrie 2013, 13:47 de PNL-istu
HOTII P.N.L.BIHOR
un alt hot sustinut de popa CORNEL alaturi de cei de la A.R.R.RESPECTIV alin peti ,un altul la I.T.R.S.V. cu dosare penale pe rol ,numai hoti in P.N.L. BIHOR ,in frunte cu popa c..JOS CU HOTII DIN PNL BIHOR .
Postat 23 Octombrie 2013, 20:59 de BOLOIAN
Tatar avea dreptate
Trebuia de mult eliminat din pnl oportunistu' asta de hot. Nici nu trebuia primit in partid mai ales cand sa descoperit ca a "luat" bani din fondurile primariei pentru ceva sindrofie. Ne facem de ras partidu si pe Bolojan cu oameni ca ca asta.
Postat 08 Octombrie 2013, 18:21 de anda
angajat CJCPCT
Cam multe se intampla la acest Centru. Exista angajat/angajata care lucreaza am auzit si la Universitatea Unchiului, tot cu norma intreaga...adica castiga 2 salarii de la buget in acelasi timp, in aceleasi 8 ore. Este adevarat? O apara acest director si pe asta? Este legal? Adevarul e ca lipseste cam mult de la servici pe cand altii ne facem treaba asa cum putem la Centru.
Postat 08 Octombrie 2013, 15:09 de actor
@scortosu
Scortosule,nu stiu din ce neguri apari?probabil trasul pe nas ori alcolul vorbesc in locul tau,vad ca esti cu gandul la o problema care cred ca te intereseaza mult ceea ce ma face sa-ti cer sa-ti cauti client in alta parte,nu sant mitica,sant mai bihorean ca tine si intreg neamul tau.
Postat 08 Octombrie 2013, 10:46 de jucausu
hotii
ce fata are asta , de retardat ,de copil prost ,astia sunt oamenii pe care POPA CORNELai sustine si promoveaza ,doar hoti si banditi ,a-ti vazut ,nici bine nu s-a instalat pe functie si a si trecut la furtisaguri,cu contracte fictive platite din bani publici si alte afaceri cu angajari contra comisioane e.t.c. Dragi bihoreni ASTA AM VOTAT IN decembrie 2012 ,noi am votat ,iar astia i-si bat joc de noi si de banul public,ce mai ,HOTI PROFESOINISTI atat la C.P.C.T.,cat si la I.T.R.S.V. ,la A.R.R. ,R.A.R ,si lista ar putea continua .ASTI SUNT "PROFESIONISTII U.S.L.-ului" pe care i-am votat in 2012 ! REGRET AMARNIC ZIUADE 9 DECEMBRIE 2012,cand mi-am pus sperantele in acesta alianta si deasemenea i-am votat .
Postat 08 Octombrie 2013, 06:09 de un bihorean
L-ati vota pe asta din poza ?!
N-am citit stirea si nici nu o sa o fac, pt ca nu ma intereseaza. Da sunt curios daca exista om care l-ar vota, presupunand ca ar candida undeva . Asadar, l-ati vota ? Ati avea incredere in el ?!
Postat 08 Octombrie 2013, 00:18 de Fornetti
mars inapoi la scoala
Draga ''anonim'' ai probleme serioase cu gramatica limbii romane!!! Asa prieteni analfabeti are Dume? impreuna nu inpreu.na; sau ceilalti in loc de s-au ceilalti etc
Postat 07 Octombrie 2013, 22:38 de Raul
Toti smecheri
Sai * * inpreuna cu familia si cu tot neamul, acei care nu incapeti de el,vreti sa-i luati locul?voi s-au cei lalti au fost mai buni?ia sa va vedeti de treaba si lasati omul sa-si faca treaba gunoaelor ce sunteti.
Postat 07 Octombrie 2013, 22:05 de anonim
@jucausu
\"Tumneata\" esti jucaus cu amandoi ?? Esti cand "el" cand "ea" ? Polivalent, poli...... "mai bihorean ca multi dintre voi " tumneta detii unitatea de masura pentru bihorenism. Esti un "mitica' din Ferentari?
Postat 07 Octombrie 2013, 15:52 de scortosul
serpi cu fete zambitoare
Serpi cu fete zambitoare, ce le doriti altora sa vi se intample voua. Dumnezeu sa va ajute sa cadeti in gropile care le sapati pentru altii cu atata ravna diavoleasca.
Postat 07 Octombrie 2013, 15:10 de tcc
Pupincurism, sport national
Decat sa-i sariti in aparare dl. din articol pe care nici nu il cunosc nici n-am auzit de el ati face mai bine sa replicati cel putin in comentarii (daca mai mult nu puteti) cand e vorba de apararea justitiei, justitie care incepe incet incet sa-i salte pe toti astia pe care ii pupati voi in partea posterioara. Sa comentati, ca te iesit in strada nu se pune problema cand vine vorba de curajosii de pe internet, atunci cand Bolojan face declaratii despre acolitii sai in plina ancheta, atunci cand Ponta demite procurori, atunci cand Dragnea, Sova & Co. fac afaceri dubioase cu statul si nimeni nu e tras la raspundere, atunci sariti daca vreti sa luati aparearea cuiva, si aici vorbesc de justitia din Romania, nu de niste ciuriburi pusi pe afaceri cu statul... DNA inca FUNCTIONEAZA, daca v-a fi cazul sunt convins ca se va ajunge pe la toti, dar luati pe rand ca e de munca cu fiecare in parte.
Postat 07 Octombrie 2013, 14:00 de cineva
bihorean
Nici macar nu este din Bihor???,este mai bihorean ca multi dintre voi chiar daca sa nascut in Bucuresti,provine dintr-o zona cu traditii populare pe care multe localitati ar dori sa le pastreze-Rosia-acolo a petrecut de mic copil toate vacantele,stie cei clisa si pita,ca a vrut sa fie sef,fiecare vrem,doar cu o conditie sa ne duca capul,in rest celelalte sant de genul sa moara capra vecinului!!!
Postat 07 Octombrie 2013, 08:52 de jucausu
Pampalau
Ce fata are asta si privirea il spune ca este un pierde vara care nu stie absolut nimic, am ajuns sa ne conduca tot felul de personaje care nu au experienta nici macar pentru viata lor personala.
Postat 06 Octombrie 2013, 21:59 de Kamikaze
completare
Corina Nanau este absolventa de istorie, fosta colega cu Dume si n-are nicio legatura cu etnografia in afara ca provine de la tara.
Postat 06 Octombrie 2013, 21:46 de Raul
@COCOS
Tu esti cumva "COCOSUL " lui ? Adicatele, el este fetita ta ?
Postat 06 Octombrie 2013, 20:23 de scortosul
Sigur ......
Sigur asta din poza e sanatos la minte ???? Are o cautatura de idiot ! Cine stie ?
Postat 06 Octombrie 2013, 20:21 de scortosul
Dume
De ce nu il intrebati cum a terminat sotia facultatea de ISTORIE si nu s-a prezentatat la nici un curs, seminar, EXAMEN.
Postat 06 Octombrie 2013, 19:50 de Dume
COMENTARIU
INVIDIOŞIŞOR SUNTEŢI NIŞTE NESIMŢIŢI LASAŢI OMUL IN PACE .DUME ESTE UN TIP TARE VĂ DĂ LECŢI LA MULŢI.
Postat 06 Octombrie 2013, 19:04 de COCOS
Are tipul o mutra de tampit pe care se vede umbra unui 3 ani cu suspendare
.
Postat 06 Octombrie 2013, 18:56 de Kriss
istoria se repeta
alta vinitura fanarioata care vrea sa dea lovitura si sa fuga. exact ca ticalosul de filip.
Postat 06 Octombrie 2013, 18:25 de xfiles
maestru de dans sau karaoke?
"maestrului de dans Cristian Seghedi i-a expirat delegarea de la Ansamblul Profesionist Crişana, aşadar trebuia înlocuit. "Legea nu-mi permite să scot postul la concurs. Felician Mureşan a cerut, în schimb, printr-un referat de necesitate, să fie transferat pe acel post", explică Dume, adăugând că prin fişa postului angajatul nu trebuie să fie coregraf, ci doar să aibă studii muzicale" vai si amar = inlocuim un maestru al dansului cu un filfizon care organizeaza, daca ii iese, niste seri amarate de karaoke. acuma e pus pe un post de coregraf desi nu este ci doar are niscaiva studii muzicale.
Postat 06 Octombrie 2013, 18:24 de vica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON