URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2016, 07:23

Totul la vedere: Spitalul Judeţean, unicul din ţară în care concursurile se filmează de la cap la coadă

Totul la vedere: Spitalul Judeţean, unicul din ţară în care concursurile se filmează de la cap la coadă LA PĂSTRARE. Primul concurs filmat la Spitalul Judeţean, inclusiv corectarea lucrărilor şi susţinerea interviurilor şi probelor practice, a avut loc anul trecut pe 11 noiembrie, pentru angajarea unui asistent de radiologie, pretendenţii aflând pe loc greşelile făcute şi punctajele primite. Înregistrările se păstrează apoi timp de cel puţin 5 ani
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca la Bac, cu camere de supraveghere. Aşa dă examen oricine aspiră la un post în Spitalul Judeţean din Oradea, de la medic şi asistent până la şofer şi muncitor de întreţinere. "Vrem să dispară orice urmă de folclor privind angajările", spune directorul de îngrijiri Florin Rob.

Mai aspru, însă, decât în cazul examenului de Bac, aici concursurile sunt filmate integral, cu sonor, de la alegerea subiectelor până la corectarea lucrărilor, susţinerea interviurilor şi probelor practice până la rezolvarea contestaţiilor, în prezenţa candidaţilor. "Nu avem nimic de ascuns", spune managerul spitalului, dr. Gheorghe Carp.

Fără "trânteli"

La 1.680 de salariaţi, Spitalul Judeţean este o imensă uzină, unde nimeni nu poate controla ori şti totul. Un lucru e, totuşi, sigur: angajările PCR (Pile, Cunoştinţe, Relaţii) sunt simple poveşti din toamna anului trecut, când unitatea a devenit singura din ţară unde transparenţa în această privinţă e totală, fiind filmate toate etapele concursurilor.

Florian Rob, director de îngrijiri la Spitalul Judeţean Oradea"Am vrut să eliminăm orice suspiciune de angajare pe bani, pe prietenii, la recomandări sau presiuni din partea cuiva sus-pus. Totodată, membrii comisiilor de concurs sunt protejaţi de acuzaţii din partea eventualilor nemulţumiţi şi ne asigurăm că posturile revin celor mai bine pregătiţi candidaţi. În final, cel mai câştigat e pacientul", explică directorul de îngrijiri, asistentul Florin Rob (foto).  

Legislaţia privind angajările în spitalele publice e extrem de stufoasă, existând norme şi proceduri diferite pentru medici şi respectiv pentru celelalte categorii de personal: asistente, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, economişti, jurişti, şoferi, muncitori de întreţinere.

Posturile de medici sunt scoase la concurs în baza propunerilor formulate de secţiile spitalelor, analizate de comitetele directoare (formate din manager, directorul medical, de îngrijiri şi financiar-contabil), aprobate de ordonatorii de credite (primării, consilii judeţene, ministere), iar anunţarea se face obligatoriu prin intermediul Revistei Viaţa Medicală. La Oradea, însă, concursurile sunt anunţate şi la Colegiul Medicilor, la Ordinul Asistenţilor şi pe site-ul spitalului. Apoi, candidaţii susţin trei probe: scrisă, practică (la patul bolnavului, unde face consultaţia şi pune diagnosticul) şi clinică (în sala de operaţie, în specialităţile chirurgicale). În cazul celorlalte posturi, concursurile au două probe, scrisă şi interviu. Indiferent, însă, de specificul postului, la Judeţean se înregistrează totul, video şi audio.

De la A la Z

Ideea i-a aparţinut managerului Gheorghe Carp, fiind adoptată în octombrie 2015 de Comitetul Director şi inclusă în Regulamentul spitalului.

Mihaela Mălan, şef Serviciu Personal Spitalul Judeţean Oradea"Înregistrăm toate etapele concursului", spune şeful Serviciului Personal, Mihaela Mălan (foto). Subiectele sunt redactate în dimineaţa probei scrise, testele-grilă având între 30-50 de întrebări, în funcţie de complexitatea postului, dintr-un set total de 500 posibile. Tot sub ochiul camerei de filmat şi cu sonorul pornit, se întocmesc grilele de corectare, iar subiectele sunt sigilate. Desigilarea are loc în sala de concurs, de faţă cu candidaţii, "indiferent că organizăm concursul în spaţiile proprii sau ale Facultăţii de Medicină şi Farmacie, în funcţie de numărul candidaţilor", spune Mălan.

Candidaţii susţin proba scrisă, predau lucrările şi rămân în sală, unde ele sunt corectate pe loc. Tot pe loc află rezultatele şi li se explică greşelile făcute. Dacă vor, pot face contestaţii, "dar acest lucru nici nu se mai întâmplă", arată şefa de personal. Nu de alta, dar tot în prezenţa candidaţilor se filmează şi probele practice şi clinice pentru medici, respectiv interviurile pentru celelalte categorii de personal.

Model pe ţară

Până în prezent, de la adoptarea noii reguli la Judeţean au avut loc trei concursuri, pentru un post de asistent de radiologie la UPU şi unul, tot de asistent de radiologie, la Laborator, plus unul de medic, la care s-au prezentat în total peste 20 de candidaţi, fără ca vreunul să depună contestaţie. "Probabil că utilitatea sistemului îşi va dovedi eficienţa la maximum în februarie, când vom organiza concursuri pentru 75 de posturi, atât pentru medici, cât şi pentru celelalte categorii", explică Mălan.

Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean OradeaIniţiativa, deocamdată unică în ţară, a fost deja apreciată inclusiv de conducerea Ministerului Sănătăţii. "Nu întâmplător, secretarul de stat Dorel Săndesc ne-a solicitat participarea la investigarea unor concursuri desfăşurate recent la Spitalul Judeţean din Cluj", spune dr. Gheorghe Carp (foto).

Cel mai util ar fi, însă, ca modelul orădean să fie generalizat în toate spitalele sau, de ce nu, în toate instituţiile publice din ţară, de la primăriile comunale până la ministere, direcţii, agenţii şi tot felul de oficii. Abia atunci "sistemul PCR" ar deveni o amintire peste tot...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Partial adevarat
Este adevarat ca se supravegheaza concursul video si audio dar cel m-ai important lucru NU se verifica lucrarile in fata candidatilor si nici nu se xplica greselile facute la raspunsuri asa cum s-a scris in articol de catre sefa personalului.Chiar daca se depune contestatie tot nu se verifica in fata candidatului pentru ca au dovada ca s-a verificat cu camerele pornite. Parerea mea este ca ar trebui sa se procedeze astfel ca sa fie examenul transparent: sa se verifice lucrarile in fata candidatilor si sa se explice raspunsurile gresite si apoi nota in final.Asta vad eu transparenta unui examen. Ca asa oricine pune camere daca rezultatele se afiseaza dupa un timp.
Postat 21 Iunie 2017, 11:42 de LauraT
lingai
degeaba filmati voi daca unii stiau inainte subiectele... Ar fii o schimbare daca asa se facea si la angajarea lui Carp, etc. si nu pe criterii politice! In plus sa se faca si evaluari anuale intre personal, cel mai bun sa fie sef, nu cel mai lingau!
Postat 16 Ianuarie 2016, 11:27 de oradean001
oioi!
de cand a plecat Barabas totul merge pe strune aici...!:))))
Postat 15 Ianuarie 2016, 14:32 de cocolino
Singur in tara pt ca....
E singur pe tara pt ca aici e nevoie de asa ceva mai mult ca oriunde in tara. Bravo!
Postat 15 Ianuarie 2016, 13:17 de detectiv
noi suntem corecti ! bravo ma asa da
vrajeala ieftina va spun eu cum se organizeaza un concurs dedicat se ia omul care trebuie sa ajunga pe acel post conditile specifice se alcatuiesc in funtie de calificarea pe care o are respectivu chiar daca uneori anumite conditii nu au nici o legatura cu viitoare funtie sau acea calificare nu o poate obtine decat un fost angajat din sistem ex (un inginer tre sa aiba un nu stiu ce curs fara legatura cu functia respectiva etc) asa se elimina cam 80% din posibila concurenta daca cumva se mai strecoara cate unu doi intrusi si dupa aceste contitii nici o problema subiectele se fac in dimineata respectiva daca sunt texte grila se pot face si cu 72 de ore inainte daca nu in dimineata respectiva vezi legea 611/2008 acolo se specifica tot dar ce siguranta am eu ca respectivi MBRI COMISIE NU AU DISCUTAT INAINTE SI ACUM VIN SI PROPUN ANUMITE SUBIECTE CARE AU FOST LAMURITE INAINTE SI SE FAC CA ALCATUIESC ATUNCI SUBIECTELE DAR INTREBARILE CARE LE VOR PUNE DIMINEATA ADICA PROPUNERILE AU FOST STABILITE INAINTE SI SERVITE UNUI ANUME CONCURENT SI DOAR NE FACEM CA PUNEM INTREBARI CA INTOCMIM GRILE IAR RESTUL COMISIEI SUNT DE ACORD FARA CARTIRE CA STIM NOI DECE ?CE ZICETI? CINE POATE VERIFICA ASTA ?SI ATUNCI CUM STA TREABA CU CORECTITUDINEA SI INCA CEVA LA CJB EXISTA UN CONSILIER SUPERIOR CARE SE PRICEPE BINE LA ASA CEVA SE NUMESTE TODA IONELA CORINA INTREBATI-O PE EA CA STIE SIGUR CUM E CU CONCURSURILE DE GENU ASTA CORECTE MA REFER!deci cam asa sta treabasi cum necum tot cine vrem noi ajunge pe post nu-i asada suntem corecti sau ne facem?nu de mult chiar bihoreanul prezenta un asfel de caz la municipal parca cu unul care nu trebuia sa ajunga pe acel post si sa anulat concursul ca la luat cine nu trebuia sau cum se face ca,concursul e maine si stim castigatorul il stim de ieri da suntem corecti cu camere audio video etc bravo asa da corectitudine nimeni nu poate sa ne acuze de nimic vorba lu toda sau poate ?
Postat 15 Ianuarie 2016, 10:53 de sss
oare cum ar fi ?
cum ar fi sa fie in toate institutiile la fel? ce naiba ar mai face asistati sociali care sunt angajati la stat ? odraslele functionarilor publici unde s-ar mai angaja daca toate concursurile ar fi pe bune ?
Postat 15 Ianuarie 2016, 09:35 de Florin25
serios?
Dar la Spitalul Curteanu ce se face?angajari numai pe pile.Mai platesti ca prostu si 30 Ron pentru ca sa-si bata joc de tine.Numai pocaitii si pilele au voie la Spitalul Gavril Curteanu.....si psiholoage arestate, din pacate.
Postat 15 Ianuarie 2016, 08:08 de adevarat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON