URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2017, 08:05

Toţi pentru unul! Poliţia Bihor, obligată să plătească daune de 5.000 euro unui bărbat bătut de un agent în sediul din Salonta

Toţi pentru unul! Poliţia Bihor, obligată să plătească daune de 5.000 euro unui bărbat bătut de un agent în sediul din Salonta ÎN CĂTUŞE. Agentul Dorin Pojega (dreapta) a fost prins că lua şpăgi de la şoferii străini taman în perioada în care era anchetat şi pentru purtare abuzivă. Subofiţerul a fost încătuşat de poliţiştii DGA Bihor pe 19 mai 2015, alături de alţi patru colegi acuzaţi de corupţie, procesul lor fiind în judecată la Tribunalul Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Verdict-surpriză în cazul unui fost subofiţer al Poliţiei Salonta, judecat pentru purtare abuzivă fiindcă a luat la pumni un bărbat chiar în sediul instituţiei, spărgându-i mandibula în aşa hal încât omul a avut nevoie de peste două luni ca să poată vorbi şi mânca din nou.

După un proces întins pe doi ani, judecătorii au decis să-l pedepsească nu doar pe agentul Dorin Pojega, ci şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului Bihor, obligat să despăgubească victima în solidar cu subofiţerul bătăuş…

Amendă în pumni

Incidentul de o brutalitate ieşită din comun a avut loc pe 3 mai 2013. În acea zi, un bihorean din Valea lui Mihai, Ştefan Toth, a avut o dispută cu şoferul microbuzului cu care călătorea spre Arad, după ce şi-a aprins o ţigară în maşină. Şoferul i-a cerut să coboare, dar pentru că bărbatul n-a vrut, a oprit în staţia OMV din Salonta şi a sunat la 112, cerând ajutor.

În scurt timp, la benzinărie a ajuns un echipaj de Poliţie din care făcea parte şi agentul principal Dorin Pojega, fost poliţist de frontieră, transferat la Poliţia Salonta după restructurarea Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea şi încadrat la Serviciul de Ordine Publică al Poliţiei salontane.

Poliţiştii l-au săltat pe Toth din microbuz şi l-au dus la sediu. În mod normal, incidentul ar fi rămas de o banalitate totală şi trebuia să se încheie cu o simplă amendă. Pojega a decis, însă, să-i aplice contravenientului şi o pedeapsă "complementară", băgându-l într-un birou unde l-a luat la pumni până când victima a căzut la pământ. Chiar şi aşa, s-a oprit abia după intervenţia unui coleg care, văzând că Toth sângera, i-a cerut lui Pojega să nu-l mai lovească: "Lasă-l, mă, nu vezi că scuipă sânge?"...

Să fie anchetă!

În cele din urmă, Toth a fost lăsat să plece. S-a urcat într-un taxi cu care s-a dus până la destinaţie, în localitatea arădeană Ţipari. În maşină, însă, omul a început să sângereze şi, întrebat de şofer ce i s-a întâmplat, a povestit despre corecţia ce-i fusese aplicată de poliţistul din Salonta.

Ajuns la destinaţie, i s-a făcut rău, motiv pentru care a şi fost dus imediat la Spitalul Judeţean Arad, unde a fost operat de urgenţă. Diagnosticul? Traumatism cranio-cerebral forte şi fractură de mandibulă, din cauza cărora a avut nevoie de 70 de zile de îngrijiri medicale, ca să poată vorbi ori mânca din nou.

Bărbatul a reclamat incidentul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, cerând să fie anchetaţi atât poliţistul care l-a lovit, cât şi colegul său, care nu a intervenit şi n-a luat măsuri împotriva agentului bătăuş.

"Prins" la poligraf

Cercetările au fost de durată. Procurorii i-au audiat pe şoferul microbuzului, pe taximetristul care l-a dus în judeţul Arad pe Toth, pe rudele acestuia şi pe mai mulţi poliţişti care fuseseră de serviciu în ziua incidentului, toţi pretinzând că nu au văzut şi nu au auzit nimic!

Desigur, Pojega a negat şi el comportamentul agresiv, chiar şi în momentul în care anchetatorii l-au confruntat cu victima. "L-am legitimat pe reclamant, l-am introdus în sala de aşteptare, unde am întocmit documentele pe care acesta le-a semnat şi a plecat", a susţinut agentul, declaraţia fiindu-i consemnată în rechizitoriul cu care, în final, procurorii au dispus trimiterea sa în judecată pentru purtare abuzivă.

Documentul arată că acuzaţiile formulate de Toth au fost susţinute şi de rezultatul testului poligraf: "Întrebările relevante, dacă în sediul Poliţiei l-a lovit cineva pe Toth, dacă l-a lovit cu pumnul în faţă pe Toth în sediul Poliţiei, au provocat modificări specifice comportamentului simulat".

La muncă voluntară

Procesul a început în 2015 la Judecătoria Salonta, unde pe 18 octombrie 2016 Pojega a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 2 ani, plus 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Tinca sau a Primăriei Tulca.

Totodată, instanţa a decis că actul de agresiune i-a afectat victimei nu doar integritatea fizică, ci şi onoarea şi demnitatea, motiv pentru care a dispus ca Pojega să-i achite lui Toth şi despăgubiri civile, şi morale. Şi nu singur, ci în solidar cu Inspectoratul de Poliţie Bihor, responsabil pentru abuzurile angajaţilor săi în timpul serviciului.

Suma nu e deloc mică: 5.000 lei cheltuieli de spitalizare şi tratament, 3.600 lei onorariul avocatului angajat de Toth, 20.000 lei daune morale şi încă 3.500 lei cheltuieli efectuate în anchetă şi în timpul procesului.

Hotărârea, pe care poliţistul a atacat-o la Curtea de Apel, a rămas definitivă pe 24 mai, anul acesta, motiv pentru care Inspectoratul este bun de plată. "Vom achita despăgubirile şi ne vom îndrepta împotriva fostului poliţist pentru a recupera prejudiciul pe care ni l-a creat", a declarat BIHOREANULUI şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Alin Haniş.

Cert e că, imediat după pronunţarea soluţiei definitive, Dorin Pojega a fost dezbrăcat de uniformă. La asemenea comportament, oricum nu mai era "om al legii" de mult, ci mai degrabă o brută fără altă lege decât cea a pumnului...


ÎNCĂ UN PROCES
Tâlhari cu epoleţi

Deşi condamnat cu suspendare pentru purtare abuzivă, fostul agent principal Dorin Pojega poate ajunge totuşi după gratii, întrucât este judecat, alături de alţi patru poliţişti salontani - Dorel Crăciun, Cristian Kovacs, Milan Isai şi Sorin Rus - într-un dosar de corupţie întocmit de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

În respectivul proces, aflat încă în derulare la Tribunalul Bihor, cei cinci poliţişti au fost inculpaţi pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzaţi că, deşi erau încadraţi la Serviciul de Ordine Publică, având sarcina de a patrula prin oraş, se erijau în agenţi rutieri şi "taxau" şoferii, mai ales pe cei străini, pentru încălcarea a diferite reguli, cu sume între 100 lei şi 300 euro, sub pretextul că altfel i-ar fi amendat şi le-ar fi suspendat permisele de conducere.

"Prin modul în care au acţionat, au denaturat complet rolul pe care îl aveau în Poliţia Salonta, punând într-o lumină extrem de nefavorabilă sistemul în care îşi desfăşurau activitatea şi lezând din temelii încrederea opiniei publice în autorităţile însărcinate cu asigurarea respectării legii, ceea ce este extrem de grav", explică rechizitoriul procurorilor împotriva celor cinci poliţişti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Marii maestrii ai combinatiilor
Nu mi-e rusine nici cu specializatii in inscenari de la rutiera. Pandesc trecerea de pietoni din fata Primariei Salonta, chipurile sa nu fie observati, nu pe directia de deplasare a autoturismelor ci vis-a-vis din statia de taxiuri de langa parc. Astfel, filmarea surprinde pietonii ce vin dinspre primarie sau banca comerciala spre parc ca si cum ar fi fost pe trecerea de pietoni, desi ei se aflau inca pe trotuar. Sa nu mai vorbim de masinile parcate in preajma trecerii, unde normal ar trebui sa existe indicatoare cu oprirea interzisa! Si tot normal ar fi ca justitia sa ia in considerare contestatiile bazate pe aceste temeiuri. Aveti cumva impresia ca traim intr-o tara normala?
Postat 21 Iulie 2017, 08:27 de FaBULA
Super kombat Local kombat dai bătaie !????
Niste gunoaie îmbrăcați și plătiți bine de statul român adică din bani noștri oricum in zona și împrejurimile de unde e bagabontu asta mai sunt mulți că el cerșetori vreau sa zic de orice ,pomeni chefuri după chefuri pe bani și materia prima cerșită de pe la unu sau altul prieteni știu de ce motorina la bidoane pentru agricultura dacă rămâneți în până apelati cu încredere la prieteni prietenul la nevoie se cunoaște va servesc cu cea mai mare promptitudine.Coruptie până în măduva oaselor și nu de ieri de azi de mulți mulți ani , trăiască miliția tovarăsu milițian.
Postat 20 Iulie 2017, 15:09 de sss
Dreptate, ochii plansi vor sa te vada!
L-a nenorocit pe cetatean pe viata, a stat ala in spital 70 (!!!) de zile si interlopul in uniforma (adica ,,om al legii", platit sa o apere si sa o respecte) e judecat pt. ,,purtare abuziva"?! Si primeste o condamnare cu suspendare?! Dar daca atunci cand talharea soferii impreuna cu alti interlopi in uniforma politiei, primea niste bocanci in gura si-si pierdea trei dinti din fata, cum era incadrat cel care l-a lovit?! Banuiesc ca la ultraj, nu la tulburarea linistii publice! Ideea e ca ar trebui marite limitele de pedeapsa pt. ,,purtarea abuziva", golanii din militie/jandarmerie sa ia intre 5 si 10 ani, asta ca sa ,,scape" de suspendarea executarii pedepsei. Si bine-nteles, ai gresit, out si adio pensie speciala!
Postat 20 Iulie 2017, 14:24 de pinonel
o ţară de..
ciobani stresaţi;)))
Postat 20 Iulie 2017, 08:49 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON