URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 MAI 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fiecare are impresia că meseria lui e cea mai importantă, că fără el nu se poate, că oricum eforturile nu-i sunt răsplătite și că salariul nu e niciodată de ajuns. Așa că nu trebuie să ni se pară nemaiîntâlnit comportamentul angajaților de la UPU.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ştiam că Sicilia e cea mai săracă zonă, dar una dintre cele mai frumoase, cu nenumărate vestigii ale unor civilizaţii străvechi, cu straturi greceşti, romane, arabe, normande, hispanice. Ca de obicei, am întâlnit şi acolo români, mai mulţi decât m-aş fi aşteptat. Unul, Ionuţ, din Dâmboviţa, mi-a spus că în ruptul capului nu s-ar întoarce în România. "Banii pe care voi îi primiţi acum în ţară sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult"...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Street Food Fest este scump pentru că aduce în stradă preţurile din restaurante. Pereţii localurilor nu mai există, nasul nu mai este protejat de mirosurile îmbietoare, iar ochiul nu mai e protejat de preţurile din meniu. Astfel, impactul poate fi brutal. Mâncare de stradă la preţ de restaurant? Hm...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cine credeţi că are dreptate în problema sporurilor salariale ale lucrătorilor de la UPU – SMURD Bihor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Există destul de multe femei care sunt atrase de o anumită tipologie de bărbaţi: aroganţi, duri, insensibili, flegmatici, care încearcă mereu să-şi controleze partenera ori sunt pur şi simplu narcisişti incurabili. Bărbaţii aflaţi la polul opus nu le atrag: calmi, atenţi, politicoşi, răbdători, care respectă graniţele intimităţii impuse de femeie. Cum se face atunci că unele femei aleg parteneri din prima tipologie, ajungând în relaţii abuzive în care se complac, când sunt curtate în acelaşi timp de "băieţii buni"?
01 Martie 2010, 10:59

Tot mai mulţi bihoreni se tratează în Ungaria: serviciile medicale se decontează!

Tot mai mulţi bihoreni se tratează în Ungaria: serviciile medicale se decontează! CA ACASĂ. Spitalul "Contele Tisza Istvan" din Berettyoujfalu este cel mai apropiat pentru pacienţii români. Peste 300 de conaţionali au fost internaţi aici în cursul anului trecut
Tot mai mulţi bihoreni se tratează în Ungaria: serviciile medicale se decontează! POFTIŢI. Limba română tinde să devină a doua limbă oficială în sălile de aşteptare ale spitalelor din Ungaria. Anul trecut, 10% din copiii născuţi la Berettyoujfalu au părinţi cu cetăţenie română
Tot mai mulţi bihoreni se tratează în Ungaria: serviciile medicale se decontează! PESTE EI. Obstetricianul Petru Chitulea (foto) consideră că marii vinovaţi pentru ruinarea sistemului sanitar românesc şi exodul pacienţilor sunt cei care-l conduc. Specialistul spune, însă, că medicina românească este superioară celei maghiare, vecinii având mai bune doar aparatura, condiţiile de cazare şi de hrană
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puţini sunt bihorenii care să nu ştie că "cel mai bun medic este trenul către Cluj". Neîncrederea în instituţiile sanitare locale, alimentată şi de evidenţa că Oradea nu e un centru medical de tradiţie, precum Clujul ori Timişoara, nu numai că persistă, dar se şi acutizează.

Versiunea la zi e un pic mai lungă: "Cel mai bun medic este trenul către Cluj sau maşina spre Debreţin".

Sute de bihoreni aleg să se trateze în spitalele din vecini, invocând starea jalnică a sistemului de sănătate de la noi. O parte dintre ei chiar îşi decontează cheltuielile prin sistemul de asigurări de sănătate de acasă. Alţii nici nu ştiu că beneficiază de această posibilitate.

Contracţii în deplasare

02 Murakozi.jpg"În ultimii doi ani a crescut semnificativ numărul pacienţilor din România, în special din judeţele limitrofe frontierei. Numai în 2009 am avut 914 pacienţi români, dintre care 317 au fost internaţi", spune Murakozi Zoltan (foto), directorul medical al Spitalului Public "Contele Tisza Istvan" din Berettyoujfalu, localitate aflată la 35 de kilometri de Oradea.

În cele mai multe cazuri, este vorba de probleme ginecologice şi de naşteri. Anul trecut, 82 de românce au născut în acest spital, alte 95 fiind internate pentru tratamente ginecologice. Numeroase au fost şi cazurile de traumatologie, urologie şi interne. În ceea ce priveşte alte specializări, considerate deficitare în Oradea, cum ar fi cardiologia, chirurgia, neurochirurgia, chirurgia plastică, partea leului o ia Clinica Universitară din Debreţin, conform afirmaţiilor doctorului maghiar.

Vor respect!

"Am ales să venim pentru naştere în Ungaria pentru că suntem trataţi omeneşte. Specialişti şi condiţii bune se găsesc acum şi la Cluj, şi chiar şi la Oradea. Dar aici personalul medical îl tratează pe pacient cu politeţe", afirmă Marius T., un sălăjan devenit tată al unui băieţel exact în minutele în care echipa BIHOREANULUI se afla în documentare la spitalul din Berettyoujfalu.

Dorinţa de a deveni tată şi fericirea de a-şi vedea acest vis împlinit îl fac să treacă peste "amănuntul" că pentru asta a scos din buzunar peste 500 de euro, oficial, plus atenţiile pentru doctor şi personalul sanitar. "Nu intenţionez să decontez factura la CAS, important e că totul e în regulă, că mama şi copilul sunt sănătoşi", spune Marius.

"Sărăcie, prostie şi hoţie"

02 Chitulea.jpgVina pentru exodul pacienţilor o poartă şefii sistemului sanitar românesc, "subfinanţat şi caracterizat de sărăcie, prostie şi hoţie", declară reputatul specialist în obstetrică-ginecologie Petru Chitulea (foto). "Toate problemele acestea apar în sistemul de stat. Un proprietar de spital sau de cabinet privat nu va putea fi niciodată corupt să achiziţioneze aparatură scumpă şi proastă, sau ca să angajeze un medic slab pregătit", consideră medicul orădean.

Şi în ce priveşte atitudinea faţă de pacienţi, doctorul spune că vina e tot a sistemului. "E inacceptabil ca un tată să nu poată fi prezent la naşterea propriului copil. E aberant ca femeile însărcinate şi lăuzele să fie tratate în regim de penitenciar, iar accesul vizitatorilor să fie limitat prin piedici absurde. Să spui că faci asta pentru a limita răspândirea microbilor aduşi de vizitatori e o prostie, principalul pericol fiind chiar viruşii din spital", afirmă Chitulea, care precizează că în Occident saloanele pentru lăuze devin locuri de petrecere pentru familii şi prieteni după fericitul eveniment al unei naşteri.

Plus la praxis

Referitor la calitatea serviciilor medicale, însă, Chitulea nu e întru totul de acord cu cei care optează pentru varianta naşterilor în Ungaria. "Cred că e doar o modă. E posibil ca ungurii să aibă condiţii mai bune, aparatură mai performantă, pentru că la ei s-a furat mai puţin, dar în ceea ce priveşte medicii, şi ei sunt ca noi, şi mai buni, şi mai răi".

În plus, specialistul consideră că practica dobândită într-un spital cu 4-5.000 de naşteri anual, cum e maternitatea orădeană, nu se compară cu una dintr-un spital cu maxim câteva sute de naşteri, ca acela din Berettyoujfalu. De asemenea, experienţa în complicaţii post-natale a medicilor orădeni este formată încă din comunism. Atunci, medicii români se obişnuiseră să lucreze chiar şi în cele mai proaste condiţii. "Or, în medicină, experienţa practică e de neînlocuit", conchide medicul.

Plăteşti aici, te operezi dincolo

Sunt 665 de grupe de diagnostice acceptate pentru decontare de către Casa Asigurărilor de Sănătate pentru prestaţiile medicale efectuate în alte state ale U.E. Practic, e vorba de aproape toate tratamentele, cu excepţia celor rare, precum transplanturile, sau a celor de lux, cum sunt operaţiile estetice.
Potrivit statisticilor CAS Bihor, numărul bihorenilor care au cerut anul trecut rambursarea contravalorii acestor servicii este de numai 176, 90% dintre ei pentru cheltuieli medicale făcute în Ungaria.

 "Cele mai mari sume decontate sunt pentru serviciile spitaliceşti (până la plafonul maxim de 3.663,3 lei pentru o spitalizare) iar cea mai mică sumă, de 29,51 lei, a fost plătită pentru o analiză de laborator", declară Oana Ungur, purtător de cuvânt al CAS Bihor. Diagnosticele cele mai frecvente: naşterile, histerectomiile de col uterin, histerectomiile abdominale, chisturile ovariene, scleroza coronariană, anghinele pectorale, examinarea cateter de inimă, hernia de disc etc.

Secretul naşterilor

Deşi cele mai solicitate, naşterile nu figurează pe lista serviciilor medicale de urgenţă. Cu toate acestea ele sunt decontate, în condiţiile în care gravida susţine că a avut contracţii în timp ce se afla în străinătate cu alte treburi. Printr-o înţelegere tacită, aceste cazuri sunt acceptate ca urgenţe atât de către medicii unguri, care le permit internarea, cât şi de către CAS, care face decontul.

Comparând statisticile din cele două ţări, reiese că, totuşi, majoritatea pacienţilor români din spitalele ungureşti îşi plătesc singuri serviciile medicale, fără a mai cere decontarea de la asigurator. Sunt oameni care fie nu sunt informaţi asupra acestei posibilităţi, fie doresc să evite procedurile birocratice. Cei mai isteţi însă profită de oportunitate. Ceea ce nu îi scuteşte de cheltuielile cu "atenţii" pentru personalul medical. "Chiar dacă vă vine greu să credeţi, din acest punct de vedere şi noi suntem în spiritul Balcanilor", recunoaşte un medic maghiar.

Card, formular, factură

Potrivit procedurilor CAS, sunt trei situaţii în care românii pot beneficia de servicii medicale peste hotare. Prima ar fi ca aceştia să aibă un card european de asigurări de sănătate, care se obţine gratuit prin dovedirea calităţii de plătitor al asigurărilor de sănătate şi a cărui valabilitate este de maxim 6 luni. Titularul nu plăteşte nimic furnizorului, urmând ca statul care a acordat serviciul medical să facă decontarea banilor prin trimiterea facturii în România, unde CAS o plăteşte. Asiguraţii pot folosi acest card numai pentru situaţii ce necesită intervenţii medicale de urgenţă.

A doua posibilitate este ca pacienţii să completeze aşa numitul formular E 112 pentru trimiterea la tratament într-un alt stat membru UE, dar în acest caz trebuie îndeplinite două condiţii: tratamentul să se regăsească printre serviciile medicale de care beneficiază asiguraţii din România, precum şi dovada că acest tratament nu i se poate acorda aici în timp util. Posesorul unui formular E 112 nu plăteşte nimic în spitalul european în care alege să se trateze, iar decontarea se face între statul român şi cel unde se află spitalul unde a fost tratat.

Dacă un asigurat din România se tratează într-un alt stat UE fără aprobarea prealabilă a CAS, adică fără a deţine card european şi fără formularul E 112, va suporta integral contravaloarea serviciilor medicale de urgenţă. Ulterior, la cererea asiguratului, însoţită de scrisoarea medicală şi de factura eliberată de spital, CAS îi rambursează banii, dar la nivelul tarifelor practicate în ţară, în maxim 90 de zile de la data depunerii cererii.

Desigur, rămâne şi a patra variantă, singura cu adevărat profitabilă: să fim sănătoşi tun şi să nu avem nevoie de niciun tratament!


COMPARAŢIE
Şi la ei ca la noi!

Cu o capacitate de 670 de paturi, 16 secţii şi 31 de cabinete medicale specializate, Spitalul "Contele Tisza Istvan" din Berettyoufalu este, în opinia directorului medical Murakozi Zoltan, unul supradimensionat pentru populaţia din cele 29 de localităţi aparţinătoare, numărând 78.000 de locuitori. "Poate că unul dintre motivele pentru care pacienţii români optează pentru internarea la noi este faptul că, pe lângă condiţiile de cazare bune, întotdeauna avem paturi libere", crede Murakozi.

În rest, angajaţii sistemului de sănătate maghiar se plâng de aceleaşi probleme pe care le au şi colegii lor din România: subfinanţare şi dotări slabe. Cu salarii lunare de 600 de euro, cei mai buni specialişti maghiari se orientează spre clinici occidentale, unde primesc de 10 ori mai mult. "Avem colegi care câştigă de trei ori mai mult practicând doar în weekend în spitale din Marea Britanie. Vinerea se urcă în avion şi se întorc duminică seara", mărturiseşte Murakozi.

O altă categorie de medici din Ungaria sunt cei care au găsit posibilitatea de a-şi completa veniturile deschizând cabinete în Oradea. Aceştia oferă consultaţii la sfârşit de săptămână şi percep tarife mai mari decât cele ale medicilor autohtoni. Pe lângă ginecologi, specialităţile medicale pe care aceştia le acoperă sunt tocmai cele considerate deficitare în sistemul sanitar local: chirurgie, neurochirurgie, cardiologie, ortopedie, chirurgie plastică etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
DOCTORI SPAGARI
UN DOCTOR, SEF SECTIE LA UNUL DIN SPITALELE DIN ORADEA,SE OCUPA NUMAI CU PACIENTII CARE DAU SPAGA,RESTUL POT SA MOARA, SE OCUPA MAI MULT CU CUMPARAREA SI RENOVAREA CASELOR VECHII, IN ULTIMI ANI A FACUT TRANZACTII CU CASE SI TERENURI IN VALOARE DE 1000000 EURO,SARACUL STA LA BLOC,DECI NU ARE TIMP SA SE OCUPE CU PACIENTII BOLNAVII, ARE CEA MAI MARE MORTALITE PE SECTII, DAR NU SE SESIZEAZA NIMENI DE LA POLITIE,DECI DACA VRETI SA VA VINDECATI COSTA MAI IEFTIN IN UNGARIA CU TOATE CHELTUIELILE LEGALE SI NU SE PRETINDE SPAGA, MEDICII DIN UNGARIA ISI FAC MESERIA CU BRIO.
Postat 07 Martie 2010, 19:53 de NATHAN JONES
rusine doctorilor bihoreni
Rusine doctorilor bihoreni , rusine sa va fie nu va sta gandul la bolnavi doar cum sa luati cat mai multa spaga , efectiv lasati bolnavi in saloane si nu ii tratati doar daca va da spaga ! rusine medicilor de la Spitalul judetean , a fost nevoie ca bolnavul internat in stare grava adus cu ambulanta sa plece in pijama in oras sa-si faca ecografia la particular si sa revina inapoi cu rezultatele bineinteles dupa ce a fost nevoit sa achite 4 milioane lei , si totul dupa ce a fost lasat sa astepte o zi intreaga , dar uitat in salon deoarece nu a timbrat , rusine nu stiu cum va mai poate suporta pamantul, amaratul de bolnav pe deasupra si pensionar batran cu pensie mica, care e nevoit sa-si cheltuiasca ultimile lui resurse acumulate dupa o viata intreaga in slujba statului. Stimabililor doctori care va recunoasteti spagari ... nu uitati nimic nu ramane neplatit pe lumea asta pentru totul ve-ti da socoteala... nu o sa va bucurati de bani acumulati necinstit.... rusine sa va fie nemernicilor...
Postat 03 Martie 2010, 22:07 de un pacient bolnav
utilizator de servicii maghiare multumiiiiiiiiit
Va spun asa, ca o persoana trecuta prin spital maghiar: folositi cu incredere aceasta sansa extraordinara! Nu stati pe ganduri, pare complicat eventual; cu limba, dar o singura data ajuns la un medic/spital/cabinet/asistenta/moasa maghiara veti avea sentimentul de siguranta ca vi s-a pus diagnosticul corect si ca primiti tratamentul corect. Nimic nu se compara cu asta! NIMIC! Iar despre spaga...este complet inexistenta pentru ca nu asteapta de la tine. Daca vrei sa dai, dai, daca nu, te trateaza EXACT la fel de bine. Jos palaria! Iar dl Chitulea, redutabil specialist, ii comunic ca medicii maghiari ginecologi sunt de 100 de ori(cel putin) mai pregatiti si, da, din pacate, medicii romani sunt si au ramas la nivel de comunism cu pregatirea (aici avea dreptate).
Postat 03 Martie 2010, 10:03 de utilizator
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Noaptea muzeelor a atras un număr record de vizitatori în Oradea. Cozi de zeci de metri la noul sediu al MȚC (FOTO)
 • Ziua Eroilor a fost marcată cu felicitări şi diplome în Cetatea Oradea (FOTO)
 • Dezbaterile Consiliului Local Oradea se vor muta în beciurile Primăriei (FOTO)
 • Festin în Piaţa Unirii: A început Street Food Festival Oradea, cu mâncăruri apetisante şi preţuri piperate (FOTO)
 • Cea de-a XXII-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor a debutat cu o dublă lansare de carte (FOTO)
 • Festivalul „Flori de mai”: Elevii cu cerinţe speciale şi-au demonstrat abilităţile artistice, pe scena Teatrului Arcadia (FOTO/VIDEO)
 • Meloterapie: Celebrul violonist Alexandru Tomescu le-a cântat copiilor din Spitalul Municipal Oradea cu vioara Stradivarius Elder - Voicu (FOTO/VIDEO)
 • Universitatea altfel: Târg de joburi 'asezonat' cu muzică şi dulciuri (FOTO/VIDEO)
 • Lecţia de ecologie: Preşedinţii de asociaţii au fost informaţi despre programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii (FOTO)
 • Evitaţi! Lucrările la reţeaua electrică au blocat strada Louis Pasteur din Oradea (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON