URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2013, 07:44

Terminatorul din Brăila: La cârma Electrocentrale vine traseistul care a îngropat CET-ul din Brăila

Terminatorul din Brăila: La cârma Electrocentrale vine traseistul care a îngropat CET-ul din Brăila ALTUL LA RÂND! Domnia lui Dragoş Gligor la conducerea Electrocentrale pare că se apropie de sfârşit. Primarul Ilie Bolojan îşi doreşte atât de mult la conducerea societăţii un specialist din afara ei încât vrea să-l aducă tocmai din Brăila, în persoana lui Stănel Necula (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan vrea să salveze CET-ul de la faliment cu ajutorul unui specialist importat tocmai din colţul opus al ţării!

Adus în urmă cu două săptămâni la Oradea, în cel mai mare secret, inginerul Stănel Necula, încă directorul termocentralei din Brăila, s-a întâlnit deja cu viitorii colaboratori şi a lăsat în urmă păreri împărţite. Unii, în frunte cu primarul Bolojan, îşi pun speranţele că va fi un manager eficient şi reformator, iar alţii, cum ar fi angajaţii CET-ului, îl văd mai curând ca fiind un politruc care, după ce şi-a dus centrala în faliment, vrea să-şi pună pe cap o pălărie şi mai mare...

Vremuri grele

Dacă insolvenţa ar fi o boală, CET-ul s-ar zvârcoli de durere. Electrocentrale Oradea intră în iarnă cu datorii de 300 milioane lei, de 10 ori mai mari decât veniturile, cu instalaţiile cârpite în regim de avarie, cu cărbunele şi motorina asigurate pentru o singură lună şi cu personalul demoralizat de perspectiva şomajului.

Intrată în insolvenţă pe 14 august, după o vară pe care a traversat-o cu conturile blocate şi utilajele sub sechestru, centrala e condusă astăzi cu dublă comandă de administratorul special Nadia Haş, fost director adjunct în Primărie, şi de specialiştii Casei de Insolvenţă Transilvania. Toate documentele sunt contrasemnate de administratorul special şi toate plăţile sunt aprobate de casa de insolvenţă.

Pe făraş

04 Dragos Gligor_4.jpgLăsat fără atribuţiuni, directorul Dragoş Gligor (foto) coordonează reparaţiile la cazane pentru pregătirea intrării în iarnă şi supervizează aprovizionarea cu cărbune de la Voivozi, deocamdată singurul furnizor al centralei. Asta fiindcă Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi-a închis minele din Valea Jiului şi ameninţă că va relua furnizarea de cărbune doar după ce Electrocentrale îşi va plăti datoriile de 46,6 milioane lei, iar furnizorul de cărbune din Ungaria pe care mizează conducerea municipalităţii că va putea livra materie primă mai ieftină nu a semnat nici acum contractul cu CET-ul.

Dacă negocierile vor mai trena, Gligor s-ar putea să nici nu mai prindă în centrală semnarea contractului. Primarul Ilie Bolojan îi impută insolvenţa societăţii, invocând decizii manageriale controversate precum trecerea CET-ului pe porumb, achiziţionarea de TIR-uri pentru transportul acestuia (vehicule care acum ruginesc în curte), neadecvarea schemei de personal la scăderea producţiei, acumularea restanţelor faţă de furnizori şi multe altele.

Deşi, pe fondul evoluţiei pe o piaţă reglementată strict, în care sunt obligate să practice preţuri sub costurile de producţie, majoritatea CET-urilor din România sunt în pragul falimentului, colapsul centralei îl va costa pe Gligor postul. Mai ales că, în sfârşit, Bolojan i-a găsit un înlocuitor: Stănel Necula, adus tocmai din Brăila...

Vizită de lucru

BIHOREANUL a aflat că edilul vrea să pună CET-ul sub dublă comandă, independentă de fosta conducere a societăţii. Astfel, Nadia Haş ar urma să se ocupe în continuare de partea financiară, iar Necula de partea tehnică. De altfel, inginerul a şi fost introdus în CET acum două săptămâni, prezentat fiind drept consultant pe probleme de termoficare al primarului.

Brăileanul a vizitat centrala, s-a sfătuit cu directorul tehnic Daniel Francisc, a vorbit cu muncitorii şi l-a evitat total pe directorul Gligor. Ulterior, s-a întâlnit şi cu directorul societăţii Termoficare, Mihai Cabai, pentru a se interesa de soarta reţelelor, dar şi cu Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea, cea care furnizează apă centralei.

Surse din Primărie spun că acesta i-a fost recomandat lui Bolojan de Anton Tămăşiu, un energetician cu state vechi care a condus ani de zile centrala pe gaz a oraşului Ausburg din Germania. Acum pensionar, Tămăşiu a fost consultant la reproiectarea viitoarei centrale pe gaz a Oradiei, iar Bolojan i-a propus să preia conducerea CET-ului. "Neamţul" a refuzat, dar l-a recomandat pe Necula.

Omul nostru din Brăila...

04 Mihai Cabai.jpgBine sfătuit sau pur şi simplu inspirat, acesta l-a cucerit pe Bolojan cu promisiunea că în doi ani va aduce CET-ul "pe zero", astfel încât să nu mai provoace pierderi oraşului. Necula i-a făcut o părere bună şi directorului de la Termoficare, Mihai Cabai (foto). "Am vorbit despre lungimea reţelei, despre starea ei şi despre ce mai e reparat. La Brăila şi-a automatizat toate punctele termice. Ştie meserie", zice directorul.

Angajaţii CET-ului nu sunt, însă, atât de convinşi. "E inginer de instalaţii, nu energetician, şi la viaţa lui a condus doar un "cetuleţ" cu cazane de apă fierbine care dă căldură şi atât, nu unul cu cogenerare, care produce şi abur, şi curent electric", zice un muncitor.

Oamenii au toate motivele să fi reticenţi. În CET circulă o anecdotă potrivit căreia primul lucru pe care l-a spus Necula în centrală a fost că vor urma noi reduceri de personal şi vor trebui înjumătăţite, de la 12 la 6, salariile compensatorii ce vor fi acordate. "Când l-au auzit oamenii, au zis: "Şefu', unde semnăm că suntem de acord?". Nu de alta, dar Bolojan ne-a acceptat doar 5 salarii", râde un muncitor.

Falimentar!

Dar nu e defel de râs. BIHOREANUL a aflat că omul în care primarul Oradiei îşi pune speranţele salvării CET-ului de la faliment tocmai îşi îngroapă propria centrală din Brăila. Patron scăpătat al unei firmuliţe de instalaţii sanitare, Stănel Necula a fost viceprimar PDL în 2008. Pentru ca doi ani mai târziu să dezerteze, inspirat, la liberali.

Din decembrie 2012 este noul director al CET, iar cu el la comandă, după trei luni, centrala nu mai funcţiona! Debranşată de la reţeaua de alimentare pentru neplata unei facturi de gaz în valoare de 10 milioane lei, CET Brăila nu a mai livrat căldură şi apă caldă din luna februarie. În primăvară, acumulase datorii de 76,6 milioane lei, iar în vară a tăiat o instalaţie ca s-o vândă la fier vechi.

Nici măcar Consiliul Local Brăila nu mai crede în relansarea propriului CET. Ca să nu lase copiii fără căldură, Primăria a montat surse alternative de încălzire în toate şcolile şi grădiniţele, iar localnicilor le subvenţionează cu 800 lei achiziţia de convectoare şi cu 1.800 lei a centralelor termice individuale. Practic, din cei 60.000 de consumatori din vremurile bune, au mai rămas conectaţi la sistem mai puţin de 2.000. Asta nu l-a împiedicat pe director să îşi tragă, potrivit presei locale, un salariu lunar de 5.900 lei începând din februarie. Cam tot de atunci angajaţii nu şi-au mai primit salariile deloc...

Eşecul de la Brăila nu înseamnă, însă, neapărat că Necula o va da în bară la Electrocentrale Oradea, pentru că situaţiile disperate cer soluţii disperate. Atâta doar că pot da şi rezultate de toată groaza....


KAPUT!
94%
dintre consumatorii brăileni s-au debranşat de la CET


NEGOCIEM!
Goana după cărbune

C04 Nadia Has.jpgu doar o lună înaintea sezonului rece, Electrocentrale Oradea nu are încă lămurită situaţia stocului de cărbune. Conducerea societăţii a negociat cu firma Matrai achiziţia de cărbune din Ungaria la un preţ de 9,1 euro fără TVA pe gigacalorie. Preţul este sub cei 11,11 euro fără TVA pe gigacalorie plătiţi firmei Maestro pentru cărbunele din Voivozi sau 13,6 euro cât costă gigacaloria de cărbune din Oltenia, dar furnizorul maghiar a cerut ca plăţile să-i fie făcute în maxim 20 de zile de la emiterea facturilor, plus garanţie bancară.

Chiar şi aşa, vinerea trecută CET-ul nu avea încă semnat contractul pentru cărbune. "Există discuţii între CFR Marfă şi Rail Cargo Ungaria legate de modul în care se va face transportul, iar până nu se lămuresc nu avem cum încheia înţelegerea", spune Nadia Haş (foto), administratorul special al Electrocentrale.

Haş afirmă că în aceeaşi măsură în care a deblocat conturile CET-ului, declararea insolvenţei a pus centrala în altă încurcătură: speriaţi că vor rămâne neplătiţi, de atunci toţi furnizorii refuză să lucreze altfel decât cu plata pe loc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
numiri????
Da. Avem un primar........ A facut niste numiri in posturi de directori: ing.Cabai Mihai director SC.Termoficare SA cu o afacere personala falimentata,cu abuzuri in serviciu,demis din functie de vechea conducere,altercatii violente cu colegii..... ing.Necula Stanel director SC Electrocentrale Oradea SA un om care stie sa-si mareasca salariul in timp ce societatea condusa se duce de rapa. Avem un primar........
Postat 09 Octombrie 2013, 15:55 de ion
de ce ??
CARE ESTE PRIORITATEA NR. 1 IN ORAS IN PRAG DE IARNA SI NU NUMAI ?? OARE CE NE MAI ASTEAPTA ......CA PE PARINTIII SI BUNICII NOSTRII CONDITIILE DIN TIMPUL RAZBOIULUI??? ASTA- I DEMOCRATIA? VA TREBUIE DESCENTRALIZARE .....FARA PUTERE FINANCIARA NU SE FACE NIMIC , ADICA NICI MENTINEREA IN STARE DE FUNCTIONARE A OBIECTIVELOR CONSTRUITE DE ALTII CARE ACUM SUNT IN LUMEA CELOR DREPTI.....
Postat 26 Septembrie 2013, 10:20 de filip
dl.
la fabrica de ciment costul gigacaloriei pentru carbunele achizitionat a ajuns undeva sub 4,5 euro/Gj. In Europa pretul carbunelui a scazut continuu din 1990 incoace cererea fiind tot mai mica. Asa ca preturile cu care negociaza primaria in momentul de fata sunt foarte ciudate... Ce sa mai vorbim despre gaz...
Postat 26 Septembrie 2013, 10:10 de George
Aloooooo...
Dle primar chiar vrei sa ne belesti de tot??????????Ce faci dle?Eutanasiezi batrinii la iarna?
Postat 26 Septembrie 2013, 09:06 de PetrePietris
termoficare
luati-l mai repede sa scapam de el, braila nu mai are termoficare, punctele termice au fost modernizate de altii si ce sa faci cu ele fara termoficare, va plang de mila
Postat 25 Septembrie 2013, 18:03 de gogu
Re: Kriss
Măi Kriss, nu copia exact ce postez eu ca să întăreşti ideea, că doar ai subiecte destule despre "epoca Bolovjan". Cum ar fi, de actualitate evident, să comentezi despre "nenorocirea" de centru istoric al acestui oraş, de la mag. Crişul până pe Alecsandri, prin parc roată şi peste podul Dacia înapoi, ca să înţeleagă şi să iasă inclusiv Bihoreanul din birou, ca să facă nişte poze pentru "posteritate" dar şi pentru noi, iubitorii de politicieni.
Postat 25 Septembrie 2013, 13:48 de Carp III
EXPRESIV
iertati-ma ... are asta o fatza care spune tot... muuuuuuuuuuu
Postat 25 Septembrie 2013, 13:24 de roby
uns de bolovan
Daca pana azi mai erau unii care aveau indoieli ca primarul ar fi un derbedeu, de azi nu mai au nici o scuza! Cica brailenii plateau lunar 7-800 de lei pentru putina caldura data de centrala pe gaz, iar Necula asta si-a marit salariul, incalcand legea.
Postat 25 Septembrie 2013, 12:39 de AB
CET LA 0
domnule bolojan ori esti prost ori te faci. ai incredere in cineva care a mai falimentat o intreprindere???????????????????????
Postat 25 Septembrie 2013, 12:23 de ludovic
TOT RAUL SPRE BINE!!!
VA rog sa nu mai comentati negativ... Va dati seama ca "Omul nost' din Braila" aplica RETETA ne-am "scos". Dispare CET-ul, va disparea zona exclusiva (unitara) de incalzire.... si daca vom striga destul de tare cand vom fi fara apa calda si caldura... poate extind reteaua de gaze, da si Primaria cu EXECUTIV cu tot ceva AJUTOARE (vezi reteta Braila; dar baiu e ca nu cred ca mai ramane ceva pt. oras dupa giratorii, panselute, bolovani de pavaj in centru, plombe "viabile" 2 -4 luni, mai dezgheata si proiectu cu geotermala (proiect aprobat cu fonduri "ieuropene" pt. Nufarul dar inghetat- probabil ca se poate fura prea putin... plus de ce sa le fie bine oradenilor - cui mai vindem CEt-ul pe gaz?! - zice EXECUTIVUL...) Si sa nu uitati CET-ul din BRAILA era pe GAZ!!! Eficient ce sa mai zicem.... Dar daca nu mai platim caldura ca tot vor inchide CET-ul? Nici de la Macio nu au luat garantia....
Postat 25 Septembrie 2013, 11:29 de Adi Oradeanul
DIRECOR
ADEVARAT IN DOI ANI CET VA FI ZERO ADICA TOTUL VINDUT LA REMAT, CLADIRII DEMOLATE ,UN TEREN PLAT
Postat 25 Septembrie 2013, 10:20 de BOSS
PNL şi geniile care-l populează !?!
Am vorbit, am scris, am aruncat în eter şi m-am certat cu mulţi încă de la sfârşitul lui 2008, invocând că municipalitatea îl ţine în braţe pe Gligor şi toate deciziile sale manageriale tâmpite, bune pentru agricultură dar nu pentru un producător şi operator de energie electrică şi termică. Faptul că astăzi vine Bolojan să spună aceleaşi lucruri, după 5 ani, arată nivelul de ţăran cooperatist prost la care rămâne primarul municipiului, adică cel care falimentează nu numai un oraş reşedinţă de judeţ ci şi o zonă subregională în întregime prin influenţa pe care o are urbea. În timp, PDL a ţinut în braţe toţi excrocii judeţului, PSD e în sine o excrocherie, UDMR şi alţii nu contează dacă e până acolo, dar PNL e ca filmul care bate viaţa.
Postat 25 Septembrie 2013, 09:58 de Carp III
aa
In momentu in care Petru Filip a devenit senator de Vrancea, nu am crezut ca exista oameni mai prosti in tara asta. Hai ca poate doboram noi topul cu braileanu asta. Cum pot unii sa dea incredere unor oameni dovediti inapti?
Postat 25 Septembrie 2013, 09:48 de Adrian
X
pentru toti cei care au citit articolul, desi se spune, ca, aparentele insala, cum vi se par cele doua poze? NECULA !!!!!! SI DRAGOS!!! oare ma insala cei 4 ochi???mimica fetei lui NECULA INSPIRA TRADARE, EGOISM, EXCROCHERIE DA??? SA RAMANA ATATEA PERSOANE FARA UN LOC DE MUNCA?SI CU COPII SI IN PRAG DE IARNA!D L PRIMAR PUTETI SA VA PUNETI IN SITUATIA CELOR CARE ABIA ASTEAPTA SALARIUL SI AVANSUL SI .....NICI NU MI MAI GASESC CUVINTELE!!!DAR DACA ATI AVEA RATE LA DOUA BANCI????BANCILE NU IARTA PE NIMENI!!
Postat 25 Septembrie 2013, 09:08 de anonim???
CINE SE ASEAMANA SE ADUNA !
Cine se aseamana se aduna !!!! Si BolovanulBolojan v-a falimenta in final orasul dar incepe cu noua lui mana lui dreapta Necula ( oare cine e mana stanga si ce face cu ea?) sa falimentaze CET-ul ! Vai de mama celor ce stau la blocuri, ii asteapta multi ani grei, negrii !!!
Postat 25 Septembrie 2013, 08:14 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON