URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2014, 07:46

Terasă la apă! Primăria a licitat terenul de sub Casa Pompelor fără să fie proprietară pe el

Terasă la apă! Primăria a licitat terenul de sub Casa Pompelor fără să fie proprietară pe el ÎN BLOCAJ. Programată să fie finalizată în vara anului 2015, construcţia viitoarei terase de la capătul podului Dacia s-a împotmolit înainte de a începe. Juriştii municipalităţii nu pot dovedi cu acte proprietatea asupra terenului, aşa că orădenii vor trebui să mai aştepte până să admire Crişul Repede de la înălţimea unei terase din sticlă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ideea amenajării unor terase cu vedere la Crişul Repede a apărut încă din primul mandat al primarului Ilie Bolojan. Pe cât de bună, pe atât de greu de pus în practică!

Şase ani mai târziu, amplasamentul fostului Budi Bar de vizavi de Primărie este tot dezafectat, iar Casa Pompelor de la capătul Podului Dacia - tot o ruină. Dacă primul proiect s-a împotmolit la licitaţie, cel de-al doilea a fost sabotat de indolenţa aganjaţilor Administraţiei Imobiliare.

03_proiect_bihoreanul.jpg"Probleme tehnice"

Lotus Center a câştigat în luna mai concesionarea pentru 25 de ani a suprafeţei de 300 metri pătraţi de pe malul stâng al Crişului Repede având cea mai bună ofertă tehnico-economică. Firma şi-a asumat o investiţie de 1,3 milioane lei constând în construirea pe amplasamentul Casei Pompelor a unui restaurant cu pereţi din sticlă cu vedere la râu (foto), înconjurat de o zonă verde formată din copacii deja existenţi şi un covor de gazon. La semnarea contractului, investitorul şi-a asumat obţinerea autorizaţiei de construire în cel mult şase luni. Dar nu a reuşit nici până astăzi...

După câştigarea licitaţiei, reprezentanţii firmei au descoperit că nu pot înscrie concesiunea amplasamentului în Cartea Funciară pentru că AIO a scos la licitaţie... amplasamentul altuia. Conform CF-ului, Casa Pompelor aparţine într-adevăr Primăriei, dar terenul de sub construcţie e al Universităţii Oradea!

Investitorul nu a reuşit nici până astăzi să primească o explicaţie validă de la reprezentanţii municipalităţii. La adresa Lotus Center conducerea AIO s-a limitat să invoce în scris "probleme de natură tehnică", fără să precizeze cum va rezolva problema. Pentru că nu ştie!

Adevărul e că, obişnuiţi să muncească cu hei-rup-ul, angajaţii AIO au scos concesiunea la licitaţie fără să verifice documentele, ajungând în situaţia de a nu putea pune terenul la dispoziţia investitorului. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât acesta vrea să se cofinanţeze printr-un proiect european şi riscă să piardă finanţarea...

03_Constantin_Bungau_bihoreanul.jpg"Probabil este al Primăriei"

Culmea este că, deşi nu poate dovedi, municipalitatea chiar este proprietară pe terenul de la capătul podului Dacia, lucru recunoscut inclusiv de reprezentanţii Universităţii. "Probabil este al Primăriei, noi nu am avut niciodată teren acolo", spune rectorul Constantin Bungău (foto).

Încurcătura a fost provocată în urmă cu câţiva ani de un angajat al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor, care, la fel de zăpăcit ca angajaţii AIO, a mutat din greşeală dintr-un număr topo în altul terenuri din zona centrală. Realizând că au rămas în acte fără 1.254 mp de sub clădirea şi curtea Facultăţii de Medicină, juriştii Universităţii au dat în judecată firma Termoelectrica şi Administraţia Imobiliară Oradea, la care a ajuns terenul, pentru recuperarea acestuia. Printr-o sentinţă din 2013 Tribunalul Bihor a dispus nu doar "retrocedarea" suprafeţei, ci şi reîntregirea numărului topografic iniţial, aflat pe Universitate încă din 1992.

Cum din acesta s-au desprins peste ani toate parcelele de teren de pe malul Crişului Repede, fără să ştie, municipalităţii i-a cam fugit pământul de sub picioare. "Noi ne-am cerut numai terenul nostru, fără alte amplasamente. Probabil se va opera o rectificare la Cadastru. Nu înţeleg de ce nu s-a făcut până acum", spune Adrian Bărui, juristul Universităţii care s-a ocupat de caz.

Demersuri în gol

Reprezentanţii municipalităţii spun că acum pun ordine în acte. "Se fac demersuri pentru intabularea terenului pe municipalitate", a declarat Csilla Petri, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Când se vor finaliza, nu ştie nimeni.

Oricum, situaţia e şi mai complicată decât atât. Pe lângă că au licitat concesionarea terenului şi a clădirii fără să verifice dacă le deţine cu acte, angajaţii instituţiei au uitat inclusiv să le scoată din domeniul public. Acestea nu pot fi nici măcar înstrăinate, darămite distruse. Or, AIO tocmai asta cere investitorului: demolarea clădirii şi construirea alteia noi! Pe lege, această operaţiune devine posibilă doar după trecerea imobilului în proprietatea privată a oraşului, altfel constructorul viitoarei terase riscă să înfunde puşcăria.

Un asemenea transfer se face doar prin Hotărâre de Consiliu Local, iar cum municipalitatea nu a făcut niciun demers în acest sens, va mai curge multă apă pe Criş până când Lotus Center va putea începe lucrările la noua terasă. Mai ales la cum "o scaldă" funcţionarii Primăriei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Institutii parazitare,hranite din bani publici
Ce ambient placut vor avea clientii acestui restaurant cand de pe partea opusa a raului vor simtii mirosul pestilentiale ale apei menajere cu aspect de materii fecaloide deversate in paraul Paris de Spitalul Judetean si blocurile din aceasta zona precum si de la pseudocanalizarea strazii Santului.De zeci de ani se perpetueaza aceasta stare de fapt,cu buna stiinta a factorilor de raspundere din oras( Primarie,Agentia de Protecta Mediului,ABA Crisuri,CAO,Garda de Mediu) acestia ,gasindu-i vinovati pe cei cativa proprietari de imobile situate pe albia acestui parau.Probabil ca la acest restaurant se vor servi si pesti perscuiiti din aceasta mirifica zona,cu apa \" cristalina \" si verdeata formată din copaci si gazon verde.Cum se gandesc edilii nostrii dragi la binele oradenilor? Nu-i asa ?
Postat 15 August 2014, 11:25 de Adrian Platona
prezli
Sa vedeti voi frati oradeni ce bine e cu primarul bolojan. tocmai ne semnaram condamnarea cu el cu tot. Adica noi in plina criza cu rusii semnam transformarea Cetului pe gaz cu numa 50 da milioane. Vai de curu nost, amar o sa platim noi din cauza acestui figurant de doi bani care se comporta cu oradea precum cu mosia lu ta-su.
Postat 14 August 2014, 15:39 de elvis
Rectificarea CF se face prin proces!
Acest proces costa timp si bani, iar daca Beltechi ramane in functie cu aceasta ocazie, ca si cu altele care s-au facut anapoda tot din banii nostri, inseamna ca primarul este foarte slab la capitolul resurse umane liberale, ba chiar dovedeste rea credinta fata de oradeni!
Postat 14 August 2014, 12:08 de WinDos
Teroristii banului public
O asemenea gafa denota o crasa incompetenta si bataie de joc. Oradeni ridicati-va privirea din pamant si uitati-va in jurul vostru cum orasul a incaput pe mana unor teroristi ai banului public. Cate exemple mai vreti, parcarile, drumurile, licitatii de 2 bani, abuzuri peste abuzuri cat mai puteti suportaaaaa?????? Cum sa licitezi ceva ce nu e al tau??? Maine ne scot pe noi la licitatie ca vitele pentru ca suntem niste adevarati boi platitori de impozite, taxe si amenzi o marfa numai buna de scos la vanzare in drumul mare.
Postat 14 August 2014, 10:58 de Bogdan
Demisia
La cate a facut primarul, prin oamenii pe care ia pus sefi ar trebui sa le ceara demisia sau sa si-o dea el .
Postat 14 August 2014, 10:49 de Bubico
Pacat de noi
De fapt nu sunt prosti sau incompetenti ci sunt smecheri ca si primarul. Oradenii au investit in el incredere si el si-a batut joc. Un om care isi insala nevasta cu care are si 2 copii nu se poate abtine in ai insela pe altii straini. SARLATANUL DE PRIMAR!
Postat 14 August 2014, 08:58 de ORADEAN
At
Niște oameni prosti nu stie dreapta ce face stânga așa este la noi avem cadre si sistem (de rubedeni ) si pe urma ne mai miram de ce merg lucrurile așa !!!!!!!
Postat 14 August 2014, 08:06 de Ww
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON