URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2011, 08:19

Teodor Maghiar, după gratii sau nu?

Teodor Maghiar, după gratii sau nu? CE A FOST ŞI CE-A AJUNS. După o carieră universitară în care meritele ştiinţifice, câte o fi avut, i-au fost umbrite de funcţiile administrative ocupate cu protecţie politică de la cel mai înalt nivel, fostul rector Teodor Maghiar riscă să iasă din scenă ca un puşcăriabil oarecare, de drept comun
Teodor Maghiar, după gratii sau nu? TOT MAI BINE. Fostul rector Teodor Maghiar poate fi optimist: prima pedeapsă cu închisoarea i-a fost aproape înjumătăţită şi a scăpat şi de obligaţia de a despăgubi Ministerul pe care l-a înşelat ani la rândul. De-acum, locurile goale din jurul său se pot din nou umple!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La aproape patru ani după ce DNA l-a trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupţie, fostul rector Teodor Maghiar a repurtat săptămâna trecută un succes de etapă. Condamnat în primă fază la 8 ani de închisoare, la încă 4 ani de interzicere a unor drepturi civile şi la plata către Statul Român a unei daune record, Maghiar a obţinut reducerea cu 3 ani a pedepsei cu închisoarea, înjumătăţirea perioadei cât va fi lipsit de drepturi şi, mai ales, anularea despăgubirilor datorate.

Verdictul, care poate fi atacat la instanţa supremă, a stârnit bucuria celor recunoscători "Unchiului" pentru diplome şi funcţii, şi i-a surprins pe cei care se întreabă dacă în final Justiţia îl va "albi" de tot. BIHOREANUL vă spune cum a fost posibilă recenta îndulcire a pedepsei...

Baron între baroni

Rector din 1991 până în 2004, controversat prin ilegalităţi săvârşite în această perioadă aproape la vedere, ctitorul Universităţii orădene şi-a câştigat o faimă de atotputernic, instituţia ajungând chiar să fie confundată cu propria-i persoană.

Remarcat dinainte de 1989, când "vrăjea" conducerea de Partid şi de Stat cu măreţe proiecte de valorificare a apei geotermale, rămase însă fără finalitate practică, după 1990 Maghiar şi-a asigurat protecţia şi resursele tot prin politicieni, angajând ca profesori şi ungând doctori honoris causa demnitari din Bucureşti, ca Traian Chebeleu (şeful Administraţiei Prezidenţiale sub Ion Iliescu), Liviu Maior şi Alexandru Athanasiu (miniştri ai Educaţiei şi Muncii în guvernele Văcăroiu şi Năstase), Virgil Măgureanu (fostul şef al SRI), dar şi locali, precum Petru Filip (fost primar), Octavian Abrudan (fost director PECO), Ioan Mintaş (om de afaceri), plus numeroşi funcţionari, procurori, judecători şi poliţişti.

Vreme îndelungată, scutul a funcţionat fără cusur, iar clanul Maghiar a prosperat în cele mai diverse feluri, de la căpuşarea cantinei Universităţii (cu ale cărei alimente se aproviziona restaurantul familiei, En Vogue), până la cea a bazelor didactice (precum cea din Sânmartin, transformată în parcare a firmei de TIR-uri a unuia din cei doi fii, Doru, ori cea din Sântimreu a Facultăţii de Mediu, deturnată ca teren de braconaj pentru acoliţi).

Totul a mers uns până în 2005, când BIHOREANUL a dezvăluit, în baza unui control al Curţii de Conturi, că Maghiar falsifica cifra de şcolarizare a Universităţii, pentru a primi mai mulţi bani de la Ministerul Educaţiei. De exemplu, pe anul 2003-2004 raportase 21.455 studenţi la forma fără taxă, cât marile centre de la Cluj, Iaşi şi Timişoara, în vreme ce puţin peste 7.000 de studenţi aveau dreptul la bugetarea din fondurile statului.

Trădat de Ifrim

03 Mircea Ifrim.jpgPrinşi şi ei în "sistem", magistraţii orădeni s-au ferit să-şi facă datoria, dar în 2007 procurorii DNA Bucureşti au deschis o anchetă, stimulaţi şi de turnătoriile fostului decan de la Medicină, Mircea Ifrim (foto), pe care Maghiar îl obligase să "cedeze" funcţia unuia din cei doi fii, Adrian, la fel cum şi el lăsase postul de rector celuilalt fecior, Doru. "Între 2000-2004 învinuitul Maghiar Teodor a semnat şi trimis la MEC situaţii nereale cu numărul de studenţi, inducându-i în eroare pe funcţionarii care au aprobat Universităţii alocaţii mai mari decât cele cuvenite. Prejudiciul se ridică la 784 miliarde lei, reprezentând diferenţa dintre sumele ce s-ar fi cuvenit şi cele efectiv primite", arăta DNA.

În plus, ziceau procurorii bucureşteni, "Maghiar Teodor, ca rector, şi Maghiar Teodor Traian (n.r. - Doru), ca prodecan al Facultăţii de Medicină şi apoi ca rector, au semnat 26 diplome de studii aprofundate unor cetăţeni străini care nu au fost înmatriculaţi şi nu au urmat cursuri. Mai mult, specializările respective (chiropraxie, naturopatie, osteopatie, etc.) nu există în Nomenclatorul Specialităţilor Medicale din România".

"O sentinţă murdară"

Deşi scepticii credeau că ancheta DNA era doar o lovitură de imagine, ea s-a concretizat în martie 2008 prin trimiterea în judecată a lui Teodor şi Doru Maghiar, la Tribunalul Bucureşti, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals şi uz de fals intelectual, plus fals şi uz de fals material în înscrisuri oficiale, fapte pentru care pedeapsa variază între 10 şi 20 de ani de închisoare. De-a lungul a 26 de înfăţişări, bătrânul rector a tras de timp, ba pe motiv de boală, ba pentru a cere noi expertize şi martori.

Lovitura de teatru s-a produs anul trecut, pe 2 decembrie, când TMB l-a găsit vinovat de toate infracţiunile reţinute în sarcina sa. Verdictul a fost dur: 8 ani de închisoare pentru înşelăciune şi câte 3 luni pentru celelalte infracţiuni, urmând să fie executată pedeapsa cea mai grea. În plus, Maghiar a fost pus să restituie 882 miliarde lei vechi, fiindu-i sechestrate numeroasele clădiri şi terenuri. La aflarea veştii, omul a suferit o adevărată criză. "Sentinţa este murdară. Nu am furat nimic, n-am făcut nimic decât am construit o universitate", spunea Maghiar.

Peste fiere, puţină miere

Previzibil, fostul rector a atacat verdictul la Curtea de Apel Bucureşti, cum au făcut şi procurorii DNA, şi juriştii Ministerului. Deşi a amânat de patru ori pronunţarea, semn că verdictul a fost disputat în cadrul completului, instanţa s-a mişcat repede, dând o nouă sentinţă joia trecută. Comparativ cu prima soluţie, decizia este însă mult mai blândă: cei 8 ani de închisoare au fost reduşi la 5, perioada în care condamnatul va fi lipsit de drepturi a fost micşorată de la 4 ani după liberare la 2 şi, ce e şi mai important, Maghiar a fost absolvit de plata prejudiciului către Minister!

Noua sentinţă a fost interpretată fie ca rezultat al tărăgănării procesului (pe ideea că timpul şterge orice păcat), fie al "sensibilizării" magistraţilor în cel mai pur stil Maghiar, fie ca un semn al clemenţei judecătorilor în faţa unui septuagenar. Oricum, verdictul poate fi "întors" de instanţa supremă, căci atât fostul rector, cât şi DNA, pot s-o atace la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Circumstanţe atenuante

În timp ce suporterii fostului rector s-au bucurat de victorie, alţii s-au indignat că verdictul final ar putea fi coborât aşa încât Maghiar să scape de închisoare. "Acum i-au redus de la 8 la 5, iar data viitoare o să-i dea 3, limita de la care pedeapsa nu se execută", au comentat intransigenţii pe forumul BIHOREANULUI.

Deoarece sentinţa încă nu a fost motivată de judecători, deocamdată nu se poate şti ce anume i-a determinat la mai multă toleranţă, dar conţinutul minutei date publicităţii e clar în ce priveşte efectele. Pe de o parte, instanţa a reţinut că Maghiar se face vinovat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuă (deoarece a săvârşit infracţiunea ani la rând), însă i-a acordat circumstanţe atenuante, întrucât nu are antecedente penale, iar în timpul procesului a avut un comportament sincer, astfel că pedeapsa sa îi putea fi coborâtă sub minimul de 10 ani, dar nu mai puţin de 3 ani.

Pe de altă parte parte, tot minuta arată că judecătorii au dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit la începerea cercetărilor asupra bunurilor lui Maghiar, fără însă să se ştie motivarea gestului. Se poate doar presupune că judecătorii au apreciat că Maghiar a luat banii de la Bucureşti nu pentru sine, ci pentru Universitate. Ca urmare, acesta e liber să-şi pună la adăpost valoroasele proprietăţi, de la casa din strada Gheorghe Doja şi vila din strada Delavrancea până la domeniul din strada Livezilor, întins pe mai multe hectare.

Final deschis

Consultat de BIHOREANUL, un jurist afirmă că la instanţa supremă, acolo unde Maghiar, dar şi DNA, precis vor face recurs (primul pentru a scăpa şi mai uşor, iar procurorii pentru a obţine o pedeapsă mai consistentă), este posibil orice verdict. Recursul se va judeca probabil în mai puţin de un an, deoarece nu mai are nevoie de probe sau martori noi, iar decizia poate fi de menţinere a sentinţei Curţii de Apel sau de casare a acesteia.

În prima ipoteză, Maghiar va executa pedeapsa de 5 ani de închisoare stabilită de Curtea de Apel, dar nu toată, ci doar 20 de luni. Căci, fiind trecut de 60 de ani, legea prevede că poate rămâne după gratii doar o treime din durata stabilită de judecători.

În a doua variantă, instanţa supremă poate restabili prima sentinţă, cea prin care Tribunalul îl condamnase la 8 ani, sau poate fixa o altă pedeapsă, dar nu mai mică de 3 ani. Adică fix pragul de la care, conform legii, poate beneficia (fără ca acest lucru să fie obligatoriu, ci la latitudinea judecătorilor) de suspendarea executării pedepsei, condiţionat şi sub supraveghere.

Oricare ar fi sentinţa finală, însă, două concluzii sunt deja certe: statul va rămâne cu paguba suferită, iar Maghiar, chiar stigmatizat, lăsat liber sau închis, cu averea...


"Vom ataca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sentinţa Curţii de Apel Bucureşti şi sperăm să obţinem achitarea"

Gheorghiţă Mateuţ, avocatul fostului rector Teodor Maghiar


PE URMELE TATĂLUI
Maghiar junior, în stand by

03 Doru Maghiar.jpgTrimis în judecată de DNA împreună cu tatăl său, Doru Maghiar (foto) a scăpat deocamdată de proces, dar trăieşte cu riscul de a-i împărtăşi soarta. Dosarul său, întocmit pentru falsificarea celor 26 de diplome emise de Facultatea de Medicină şi Farmacie, a rămas în cercetare, fiind tergiversat din cauza aşa-numitelor conflicte de competenţe ale procurorilor. Anul trecut, BIHOREANUL a aflat că DNA a trimis dosarul spre soluţionare la Parchetul Bihor, însă magistraţii orădeni l-au refuzat ca pe un cartof fierbinte, invocând că el ar fi de competenţa procurorilor anticorupţie şi cerând Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să-l îndrepte din nou spre DNA.

Ca tatăl său, Doru Maghiar a refuzat să poarte o discuţie cu BIHOREANUL pe acest subiect. "Nu vreau să vorbesc cu dumneavoastră, pentru că dumneavoastră sunteţi de vină pentru tot ce s-a întâmplat", a spus co-proprietarul Spitalului Pelican.

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
x
Toti cei pe care i-a facut oameni, acum il denigreaza,vezi in politie,justitie si alte institutii ale statului.Este terfelit in ziare pentru ca nu a cotizat spre a nu fi scrise aceste lucruri inflorite.Astia sunt oamenii, cu astia defilam....
Postat 27 Octombrie 2011, 11:59 de x
dl
Articolul este, dupa părerea mea, cam răutăcios, mai ales că vorbim despre un \"fost\", care astazi este bătrân, bolnav şi condamnat. Dacă omul merită acest sfârşit trist, asta este o altă discuţie. Fără îndoială că averea familiei Maghiar nu a fost făcută pe căi cinstite şi nici prin mijloace oneste. Dar numele lor se leagă de câteva valori ale oraşului nostru. Mă refer aici la Universitate (instituţie emblemă şi de o importanţă covârşitoare pentru Oradea) şi Policlinica Pelican (care oferă servicii de bună calitate pentru cine işi permite). Eu cred că trebuie să apărăm aceste valori, nu ascunzând adevărul, dar prezentându-l ca reportaj. Din păcate jurnaliştii din România nu ştiu să scrie reportaje. Toţi vor să fie un fel de CT Popescu, cu editoriale fulminante, care sa-i facă nemuritori.
Postat 27 Octombrie 2011, 04:08 de Vocea
Trist, dar adevarat!
Sa nu dea Dumnezeu omului cat poate duce!
Postat 26 Octombrie 2011, 16:17 de safe
egalitate
Toti fac totul pentru bani, care e diferenta dintre Maghiar si Bolojan , si Maghiar a vrut bani ptr. Oradea si Bolojan l-a pus manager la Judetean pe Ritli jr. tot pentru bani pentru oradeni. Cand se va dovedi ca Bolojan a fraudat ceva(si a facut-o, ptr. ca e imposibil din functia care o are sa nu fi semnat ceva asa " ca primaru'") ce sa facem, sa-l incarceram, eu zic nu , ptr. ca a facut-o pentru oradeni.
Postat 26 Octombrie 2011, 13:10 de Adam
La parnaie amandoi !
Imi pare rau de d-l Teodor MAGHIAR si-l asigur de intreaga mea consideratie, dar daca ar trebui sa intre la parnaie de mana cu criminalul ilici iliescu m-as bucura ! M-as bucura pt. zambarici, nu pt. d-l senator/rector/profesor MAGHIAR !
Postat 26 Octombrie 2011, 12:33 de .
Subiectivism ?
Denuntatorul si justitiarul fost decan Mircea Ifrim de ce nu a reclamat nimic pana a fost in functie si a profitat din plin impreuna cu sotia ? Reclamatiile studentilor straini impotriva prof . Ifrim de ce nu au fost cercetate? Nu-mi explic cum poate o somitate medicala, recunoscuta profesional, sa fie josnic ca om , la varsta lui. A facut mult rau nu numai fam Maghiar dar si Facultatii de Medicina, Universitatii. Fara a-i scuza excesele dar D-l Maghiar a ridicat Universitatea Oradea de la stadiul de Institut Pedagogic de 3 ani, ramanand ceva in urma lui .Si-a folosit relatiile si in obtinerea de dotari de care au beneficiat multi bolnavi. Adevaratele acte de coruptie care au prejudiciat tara si populatia , facute voit de politicieni de-a lungul timpului, sunt nepedepsite; hotia a fost ridicata la rang de virtute si consfintita prin legi speciale, cu dedicatii precise.
Postat 26 Octombrie 2011, 12:15 de Pensionara
....
scopul scuza mijloacele?oare!??
Postat 26 Octombrie 2011, 09:07 de tututu
sa fim seriosi
sa l lase in pace sa moara LINISTIT in ghilimele, fapta lui nu e grava decat de ucenicii lui care inconstient au ucis pe altii, atunci ar trebui arestati si cei care conduc CET ul cati oamenii MOR constient in urma poluarii lui, au furat altii TVA si nu sunt inchisi, Maghiar a facut ce ia cerut sisitemul: SLUGA CREDINCIOASA cati mai sunt ca si el:))) OBLIGATI DE SISTEM nu ca voooor, e o diferenta imensa. SANATATE sa avem, ca sa ne putem pretui!valorifica altfel o luam razna....
Postat 26 Octombrie 2011, 08:31 de anka
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON