URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2013, 09:46

Ţeapa Dominan & Vereş: Tot ce au urmărit, din start, a fost să "fure" banii victimelor

Ţeapa Dominan & Vereş: Tot ce au urmărit, din start, a fost să 'fure' banii victimelor ANCHETĂ PE CAPOTĂ. Aproape 400 de persoane s-au adunat sâmbătă, 3 august, în parcarea Real II, pentru a porni spre Germania. Lăsaţi cu ochii-n soare de Jean Dominan (medalion), patronul firmei care le-a promis joburi contra-cost, jumătate din ei, veniţi din zone mai îndepărtate, au fost audiaţi chiar la faţa locului, până la miezul nopţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sărăcia şi naivitatea au făcut noi victime. La începutul lunii, sute de oameni din toată ţara s-au adunat la marginea Oradiei pentru a pleca în Germania, după ce plătiseră bani frumoşi unei firme care le promisese angajarea într-o fabrică.

Au luat, însă, plasă: n-a apărut nimeni să-i ducă în străinătate. Singurii care au stat de vorbă cu ei au fost oamenii legii. Aceştia au deschis urgent o anchetă şi, după numai o zi, i-au dibuit pe autorii escrocheriei. BIHOREANUL vă spune cum au pus totul la cale Jean Dominan şi Richard Vereş, doi şmecheraşi care s-au cunoscut pe vremea când erau chelneri şi care crezuseră că vor scăpa de răspundere scoţând la înaintare un personaj pe care urma să cadă toată vina. Numai că s-au înşelat până şi pe ei...

Amăgiţi din toată ţara

De mult n-a mai fost parcarea Real II aşa plină ca în seara de 3 august. Aproape 400 de persoane venite din toată ţara aşteptau autocarele care să-i ducă spre Germania, la ora 20 fix, conform contractelor semnate cu SC Dominan&Vereş SRL, o firmă din Oradea care le-a promis locuri de muncă într-o fabrică de piese auto din Bremen. După ce au constatat că nu venea nici un autocar, oamenii i-au sunat pe reprezentanţii firmei, dar degeaba. Nu le-a mai răspuns nimeni.

Revoltaţi, şi-au spus păsurile celor 60 de poliţişti sosiţi să-i audieze, cu şeful Poliţiei Bihor, Liviu Popa, în frunte, însoţit de adjunctul Ioan Brândaş, şeful Poliţiei Oradea, Alin Haniş respectiv de subcomisarul Lucian Hodoşan, şef Birou în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor şi aflat în prezent la comanda serviciului. Mulţi erau cu atât mai disperaţi cu cât fie renunţaseră la locurile de muncă, fie se împrumutaseră pentru a face rost de banii pretinşi de firma de recrutare. "Mi-am amanetat lucruri din casă", plângea o orădeancă. "Şi eu, şi soţul am renunţat la serviciu. Bărbatu-meu şi-a sunat fostul patron să-l întrebe dacă îl reprimeşte la muncă, şi i-a zis că nu", se lamenta o altă femeie, din Arad.

Cei veniţi din alte judeţe, inclusiv din Mehedinţi, Alba, Mureş, Cluj, Botoşani şi chiar Bucureşti au fost invitaţi să scrie reclamaţiile chiar la faţa locului, pe capotele maşinilor, de către poliţiştii care avuseseră suspiciuni asupra afacerii încă înainte să izbucnească scandalul. Nu de alta dar pe 2 august descinseseră la sediul din strada George Enescu 7/A al firmei, de unde au ridicat acte, în prezenţa a două angajate găsite la birou. "Nu am putut face decât o verificare, deoarece încă nu se consumase nicio infracţiune", explica reporterului, câteva zile mai târziu, unul dintre ofiţerii care au participat la acţiune.

Anchetă-fulger

04 liviu popa.jpg"Am mai avut cazuri similare, dar minore, în care 10-20 de persoane au dat bani pentru deplasarea la muncă în străinătate, dar nicio situaţie de asemenea anvergură", declara şeful Poliţiei Bihor, Liviu Popa (foto). Tocmai dată fiind amploarea escrocheriei, numărul mare de victime şi prejudiciul estimat la peste 50.000 de euro, oamenii legii s-au mişcat extrem de rapid cu ancheta.

Pe baza informaţiilor deja culese, completate cu mărturiile păgubiţilor, în aceeaşi noapte de sâmbătă poliţiştii SIF Bihor l-au şi reţinut pe creierul afacerii, Jean Dominan, un tânăr de 25 de ani născut la Cehu Silvaniei (Sălaj), fost chelner la un restaurant din Felix. L-au "pescuit" când se întorcea cu prietena sa de la Arad, unde fuseseră la shopping într-un mall.

A doua zi, duminică, Dominan a fost audiat, iar judecătoarea Diana Comşa de la Tribunal i-a emis în aceeaşi noapte un mandat de arestare sub acuzaţia de înşelăciune. Poliţiştii l-au reţinut, tot duminică, şi pe asociatul lui Dominan, Richard Vereş, care însă, cel puţin deocamdată, a scăpat de arestare, fiind cercetat în libertate.

Cu premeditare

Ancheta, coordonată de şeful SIF, subcomisarul Lucian Hodoşan, sub supravegherea procurorului Alin Leucea, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, a scos la iveală faptul că Dominan, împreună cu Vereş, a înfiinţat firma având din start ca unic scop ţepuirea "fraierilor" pe care i-au amăgit cu un job bine plătit, cu 1.200-1.600 euro lunar, ca muncitori într-o fabrică de componente auto din Bremen, care nici măcar nu există. În schimb, au încasat de la clienţi câte 116 lei pentru un aşa-zis test psihologic, plus 130 euro pentru drumul până la Bremen. Dominan şi-a făcut publicitate într-un jurnal local, dar şi pe internet şi prin fluturaşi distribuiţi pe stradă, încă din luna mai, pentru a atrage cât mai mulţi muşterii, fără însă să aibă nici cea mai mică intenţie de a le mijloci un loc de muncă.

"Ca administrator al SC Dominan&Vereş SRL, inculpatul Dominan Jean a recrutat în perioada iunie-august 2013 sute de persoane susţinând că societatea sa deţine contracte cu societăţi din Germania, în baza cărora va trimite la muncă 400 de persoane. La controlul efectuat la sediul firmei în 2 august (n.r. - cu o zi înainte de scandalul din parcarea Real II) nu s-a putut prezenta niciun contract al societăţii cu o firmă din Germania şi niciun contract cu vreo firmă de transport persoane. Dominan Jean şi Vereş Richard au indus în eroare 354 de persoane, cauzând un prejudiciu de aproximativ 243.000 lei", s-a specificat şi în referatul prin care Parchetul Bihor a cerut arestarea escrocului. Măsura a şi fost dispusă de judecătoare pentru 29 de zile, care a motivat-o prin pericolul social al faptei, numărul mare de victime, riscul ca Dominan să se sustragă urmăririi, dar şi faptul că pedeapsa de care acesta e pasibil e mai mare de 4 ani.

Vinovatul misterios

La anchetă, Dominan a recunoscut că a administrat firma, dar numai până în 16 iulie, când a cesionat-o unui amic, Răzvan Pop, despre care oamenii legii aflaseră că era un hoţ mărunt, pus de mai multe ori sub acuzare, dar "iertat" cu simple amenzi administrative, fără a fi trimis în judecată. Dominan a pretins, însă, că atât timp cât a condus firma, nu a promis nimănui vreun loc de muncă, ci doar "promovarea" pe diverse site-uri a CV-urilor clienţilor.

Mai mult, Dominan a declarat că la începutul lunii iulie la sediul firmei s-a prezentat un bărbat, Făclie Adrian, care i-a cerut să găsească 400 de persoane pentru angajarea la Bremen, încheiând cu respectivul un contract de servicii în baza căruia a trimis clienţilor firmei notificări că vor fi trimişi la muncă. Tot el a susţinut că după 16 iulie, când i-a cedat firma lui Pop, i-a dat acestuia actele societăţii, casa de marcat şi baza de date, iar cheile de la birouri au fost predate de Vereş lui Făclie.

Atât doar că misteriosul Făclie, cel care l-ar fi păcălit pe Dominan, nu există! "În bazele de date ale serviciilor de evidenţă a persoanei din România nu există nicio persoană cu numele Făclie Adrian, astfel că susţinerile inculpatului sunt mincinoase, aşa-zisul contract cu acesta fiind încheiat doar pentru a orienta cercetările către o altă persoană, inexistentă. De altfel, în aşa-zisul contract nu a fost trecut decât numele Făclie Adrian, fără alte date de identificare, nici măcar un CNP, serie şi număr de carte de identitate, ceea ce creează suspiciunea, ţinând cont şi de verificările efectuate, că această persoană nu există", a reţinut instanţa.

Succes poliţienesc

Anchetatorii au descoperit, de asemenea, că deşi formal nu mai avea nicio calitate formală, Dominan continua totuşi să activeze la conducerea firmei. De altfel, el a şi "coordonat" inclusiv aşa-zisa testare psihologică a clienţilor, punându-i de fapt să completeze un chestionar "furat" de pe internet, încasând în schimbul acestui "serviciu" câte 116 lei de la fiecare, şi încheindu-le în numele SC Dominan&Vereş SRL aşa-zise contracte de muncă pe care, însă, doar le-a ştampilat, fără a le şi semna. Mai mult, ca să nu dea de bănuit, escrocul a eliberat victimelor inclusiv bonuri fiscale, pentru a lăsa impresia că totul era 100% în bună regulă.

04 Lucian Hodosan.jpg"Afacerea a fost plănuită din start ca o înşelăciune", a declarat pentru BIHOREANUL subcomisarul Lucian Hodoşan (foto), coordonatorul anchetei în caz. "Oamenii primeau doar actele adiţionale la contractul de muncă, în care firma se obliga să le asigure transportul până în Germania plus o chitanţă pentru taxa de transport", a mai explicat ofiţerul, care, duminică 4 august, alături de procurorul Alin Leucea, a efectuat şi o percheziţie la sediul firmei şi la apartamentul din Bulevardul Ştefan cel Mare unde Dominan stătea cu chirie.

Aici au fost găsiţi 25.800 lei, televizoare, laptopuri şi telefoane Iphone pe care escrocul le cumpărase cu banii încasaţi de la victime. Anchetatorii i-au descoperit şi un cont bancar în care avea 109.798 lei, precum şi un Volkswagen Golf. Banii şi bunurile au fost puse sub sechestru, urmând ca persoanele înşelate să fie despăgubite dacă Dominan şi Vereş vor fi condamnaţi.

Cât despre "papagalul" pe care cei doi l-au găsit pentru a-i transfera firma, Răzvan Pop, fost coleg de liceu cu Dominan, speriat sau avertizat de acesta, a dispărut încă din 2 august, fiind dat în urmărire. Nu de alta, dar şi prostia se plăteşte, la fel ca lăcomia amicilor care i-au pus "cadoul" în braţe...


CUM VĂ FERIŢI DE ŢEPE
Nu daţi nici un leu!

În România sunt înregistrate sute de firme care intermediază locuri de muncă în străinătate, multe dovedindu-se însă simple platforme pentru înşelarea naivilor. Motivul? Puţini români ştiu totuşi cum să se ferească de escrocherii şi încă şi mai puţini cunosc că pot obţine joburi în afară fără să scoată nici un leu din buzunare.

"Din 2007, odată cu aderarea la UE, românii au la dispoziţie programul EURES, cel mai sigur şi autorizat instrument de accesare a locurilor de muncă în străinătate", spune Simona Burdean, consilier al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor. Astfel, orice român poate obţine un job în ţările UE înregistrându-şi CV-ul pe site-ul www.eures.anofm.ro sau depunându-l la sediul AJOFM. "Când apare un loc de muncă potrivit aplicantului, îl sunăm şi îl programăm la interviu cu angajatorul. Toate demersurile nu-l costă pe cetăţean nici un leu", explică Burdean.

Românii pot apela şi la firme de recrutare, dar dacă acestea sunt serioase nu le percep nicio taxă. "Firmele serioase sunt înregistrate la ITM şi AJOFM, au contracte direct cu angajatorii din străinătate şi nu percep de la aplicanţi nici un leu, deoarece comisioanele le sunt plătite de angajatori. Deci, primul semnal de alarmă că oamenii pot fi înşelaţi e că li se cer bani", spune funcţionara. "Mi-e ciudă că despre Dominan&Vereş ne-au sunat să ne întrebe oameni din Alba, Cluj, Mureş şi din alte judeţe, dar nici măcar un singur bihorean. Bihorenii nu se informează", concluzionează reprezentanta AJOFM.

Citiţi pe această temă şi articolul "Sentinţă în dosarul escrocilor care au înşelat 400 de oameni promiţându-le joburi în Germania. "Creierul" grupării – 10 ani cu executare!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
rusine sa va fie!
cate taxe a platit EBA pentru darurile de NUNTA ? Daca esti fiica lui TRAIAN BASESCU nu mai respecti LEGEA !!! Ce ai ajuns tu Românie, curva tuturor şi raiul hoţilor? RUSINE si mai doreste inca un MANDAT, cat TUPEU are !Mi e sila de asa FAMILIE DE PRESEDINTE SUSPENDAT care nu stiu cum sa ne FURE ,ce le am facut ca sa NE FURE ?
Postat 19 August 2013, 19:23 de rusine
ASTA ESTE viata CLANURI SI MAFIE, ASTIA ucid
DACA INTREB UN ROMAN PLECAT DINCOLO CA ARE ACTE SI VECHIME DOVEDITA ESTE OK IN REST FUGITI CA E UN SMECHER CARE CAUTA UN FRAIER, CEI CE AU DEPRINDERI DE A FURA, MINTI , NU I MAI FACETI VOI OAMENI, LASAT I IN pace ! e PLIN DE DROGATI, CRIMINALI SI HOTI, PLIN DE EI, NU I MAI AJUTATI SA VA UCIDA, FURE, VA RAPESC SI COPII CA SA VA IA BANII, ASTA E O INSELACIUNE DELOC GRAVA CA FENOMEN SOCIAL, S AU DUS AU DAT DE BUNA VOIE AU PLTIT, DAR CAND ITI OMOARA COPILUL , FAMILIA PENTRU BANI ? ASTA E UN CAZ FERICIT, AU LUAT DE LA ALTII hoti.
Postat 15 August 2013, 13:41 de :)
VA I DE CAPUL LOR CU ASTIA SA DEZVOLTI O TARA, BANUL FURAT LA HOT AJUNGE oricum:))
ce BANII SA LE IEI DACA angajatorul VREA SALARIATI, LA minte IDIOTILOR CARE MAI SUNT SI IN politica !!!! cel CE VREA PLATESTE , ORICUM LOCURI DE MUNCA PENTRU TOTI NU exista DE ACEEA SE colecteaza TAXE AC SA ASIGURE SI CELOR CARE NU AU VENITURI, ASA idioti CA IN romania FARA PUTIN bun simt NU GASESTI !! de CE AVETI CETATEANIE SA FITI frieriti !! pariu CA TOT HOTI SUNT SI ISTIA 400 :)) BINE CA PLATIM SI PREMIEM PE ALTII SA LE FACA morala !! cine ITI DA TIE BANI FARA munca, hhhoootul :)) ?
Postat 15 August 2013, 13:35 de HOTII SUNT
:))ION
E TEAPA, NU TI DA NIMENI 1800 DE EURO, DACA CER BANI LASATI IN PACE! SUNT ROMANI IN GERMANIA CARE MUNCESC CU ORA SI LA NEGRU CA NU AU NICI EI CEVA STABIL. CRIZA LOCURILOR DE MUNCA ESTE CA SI IN ROMANIA. RESTUL FUUUUURRRRA :))))
Postat 15 August 2013, 13:28 de :)))
:))
oricum oamenii sunt rau, rau dar rau prosti , o firma de recrutare nu e firma de transport sau casa de expeditii!!!
Postat 15 August 2013, 13:25 de :)))
Tzepe si tzepuitzi
http://consilierjuridicgermanoroman.com/2013/01/09/inselatoriile-firmelor-de-intermediere-forta-de-munca-in-strainatate/
Postat 15 August 2013, 12:25 de L
germania
Munceste in Germania cu contract de munca pe perioada determinata, in domeniile constructii: electricieni, zugravi, finisori si fabrici: mase plastice, cablaje auto si ciocolata. Transportul, cazarea si masa sunt asigurate, informatii si inscrieri de L-V intre orele 9-17, la numerele de telefon: 0724934243, 0756674676, 0762782263. Pret : 1.800 Euro
Postat 15 August 2013, 11:23 de Ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON