URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
27 Septembrie 2017, 08:05

Ţeapă de drumar: Lucrările pe DN 76, între Ştei şi Vârfuri, s-au oprit din cauza Construct Mod

Ţeapă de drumar: Lucrările pe DN 76, între Ştei şi Vârfuri, s-au oprit din cauza Construct Mod ÎNTR-UN AN CÂT ÎN ŞAPTE. Dacă în iunie 2016, când a preluat reabilitarea tronsonului Vârfuri - Ştei, stadiul de execuţie a lucrărilor începute de Construct Mod în 2011 era de 38%, Trameco l-a adus în prezent la peste 70%. Dar la atât l-ar şi putea lăsa...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instalat astă-vară în funcţia din care predecesorul său, Claudiu Pop, obţinuse reabilitarea DN 76 din Oradea până aproape de Beiuş, actualul prefect Ioan Mihaiu şi-a asumat finalizarea celorlalte tronsoane din judeţ până cel târziu în primăvara anului 2019. Obiectivul îi este deja compromis, însă, de neînţelegerea dintre drumarii bihoreni.

Construct Mod, care a câştigat licitaţia pe tronsonul Vârfuri-Ştei, dar n-a făcut lucrarea, a angajat firma Trameco s-o execute, dar fără s-o plătească. "Am luat plasă!", zice Beniamin Rus, proprietarul grupului Selina, din care Trameco face parte.

Soluţia tehnocrată

Reabilitarea DN 76 Deva-Oradea se dovedeşte anevoioasă ca ridicarea piramidelor egiptene. Lucrările licitate în 2009 de CNADNR nu sunt gata nici acum, în ciuda zecilor de interpelări ale parlamentarilor şi de proteste ale bihorenilor din localităţile afectate.

Totuşi, ca urmare a acestora, în vara anului 2016 se întâmpla o mică minune. Pe şantiere descindeau, în premieră, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, şi directorul general al CNADNR, Cătălin Homor, pentru a pune presiune pe drumari. În special pe cel mai întârziat, Construct Mod Oradea, care pe tronsonul Vârfuri - Ştei (33,3 kilometri) abia ajunsese la un stadiu de execuţie de 38%, în condiţiile în care termenul de finalizare expirase încă în 2015.

Cei doi oficiali anunţau că au pus în vedere firmei fie rezilierea contractului, fie angajarea unui subantreprenor care să-l ducă la bun sfârşit. Pusă la zid, Construct Mod a încheiat cu Trameco un contract de prestări servicii pentru ca aceasta să finalizeze lucrarea.

La "judecata" prefectului

Ioan Mihaiu, prefect BihorDupă ce a mobilizat pe şantier 120 de utilaje şi 220 de muncitori şi ingineri, subantreprenorul a ridicat de atunci volumul execuţiei la peste 70%. BIHOREANUL a aflat, însă, că înţelegerea e pe cale să fie ruptă, cu riscul ca terminarea lucrărilor, prevăzută pentru primăvara lui 2019, să fie amânată iarăşi, cine ştie pe când.

În urmă cu trei săptămâni, prefectul Ioan Mihaiu (foto), care şi-a făcut din finalizarea DN 76 obiectivul nr. 1, a fost nevoit să arbitreze în biroul său, împreună cu noul şef al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, orădeanul Radu Băruţa, o dispută deschisă survenită între cele două firme. Motivul? Deşi Compania Naţională asigură plata lucrărilor, subantreprenorul nu-şi primeşte banii promişi de titularul contractului. "Sunt probleme legate de bani între Construct Mod şi Trameco, care a notificat suspendarea lucrărilor", a declarat prefectul BIHOREANULUI.

Fără cuvânt

Beniamin Rus, patronul Trameco, Selina GroupProprietarul Trameco, Beniamin Rus (foto), confirmă că a oprit lucrul încă de luni, 18 septembrie, fiindcă a luat "ţeapă" de la patronul Construct Mod, Ovidiu Moldovan. "Vara trecută, când CNADNR voia să-i rezilieze contractul, a venit să mă roage să preiau, de pe o zi pe alta, lucrările printr-un contract de prestări servicii. Pentru că proiectul nu putea fi studiat peste noapte, am fixat o clauză că în 60 de zile urma să încheiem un act adiţional pentru reglementarea detaliilor. Moldovan m-a purtat cu vorba şi, deşi am lucrat cu motoarele turate, nu l-a semnat nici până azi", povesteşte Rus.

În aceste condiţii, Construct Mod nu s-a achitat nici de obligaţiile tehnice, nici de cele financiare faţă de subantreprenor. "Nu ne-a eliberat front de lucru, nu a relocat stâlpii de electricitate ca să putem lărgi şoseaua şi n-a refăcut lucrările pe care le-a lăsat să se degradeze. Vrea să ne plătească lucrări complexe ca şi cum ar fi unele ieftine", spune Rus, exemplificând: "În loc să ne achite 53 lei pe metrul cub de săpătură înghesuită, voia să ne dea 24 lei, ca pe săpătură simplă. În loc să ne plătească 215 lei pentru stabilizarea solului cu blocuri mari de piatră, a vrut să ne dea 89 lei, ca şi cum am fi pus piatră spartă".

În consecinţă, deşi contractul de 51,66 milioane lei prevedea că Trameco va primi 95% din plăţile de la stat şi Construct Mod 5%, aceasta din urmă şi-a reţinut 30%, iar subantreprenorul e silit să lucreze în pierdere. "La ultima factură, în luna mai, Trameco a primit 5 milioane lei, iar Construct Mod, care nu are nimic pe şantier, 11 milioane", arată Rus.

"Aducem alţii"

Ovidiu Moldovan, patronul Construct ModPatronul Construct Mod, Ovidiu Moldovan (foto), confirmă şi el litigiul în care a ajuns cu Trameco, dar susţine că nu are nicio vină, deoarece i-a plătit subanreprenorului "cât trebuia".

"Nu am căzut la pace, avem o divergenţă la două sau trei articole de lucrări pe care n-am reuşit s-o depăşim. Dar noi am respectat întocmai clauzele din contract", spune Moldovan, adăugând că se gândeşte să rezilieze înţelegerea cu Trameco şi să facă alta, cel mai probabil cu ARL-Strabag, "pentru că trebuie o firmă mare care să poată continua lucrările".

Tupeu, nu glumă, din partea unui drumar care a câştigat în cine ştie ce condiţii lucrări pe care s-a dovedit incapabil să le execute! Şi ce garanţii ar avea un alt subantreprenor că va fi pus la lucru tot fără a fi plătit, întocmai şi la timp?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
"Săpătura înghesuită" a unui înghesuit la minte
Încă o perlă din şiragul din care mai face parte "am cea mai tare sculă din Bihor" şi "am băgat bolovani ca pumnul". Un asemenea redus nici nu merită mai mult! Referitor la mita dată pentru obţinerea contractelor de lucrări, Selina a"donat" 500.000 de euro pentru lucrarea de la extindere a reţelei de canalizare din Judeţul Arad (la nevoie pot nominaliza şi localitatea), la Centrul Oncologic, la lucrările finanţate de C.N.I. şi la nenumăratele contracte "subsecvente" pentru asfaltările din Oradea.
Postat 27 Septembrie 2017, 16:24 de eutanasiu
CONSTRUCT MOD=?
CONSTRUCT MOD = MANG? Oare? Cine stie?
Postat 27 Septembrie 2017, 15:45 de oradea_mea_si_a_ta
CONSTRUCT MOD=?
CONSTRUCT MOD = BLAGA? Oare? Cine stie?
Postat 27 Septembrie 2017, 09:53 de scortosul
Țepar "bazat"
Construct Mod a primit sa faca doua tronsoane pe DN 76 inca pe cand era Anca Boagiu ministru la Transporturi.Drept recompensa, AB a primit de la Construct Mod cadou un VW Passat. Stiu si cine a dus masina la Anca Boagiu la Bucuresti.
Postat 27 Septembrie 2017, 08:40 de neica

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON