URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2016, 07:29

Tătucul şpăgarilor: Directorul Casei de Pensii lua bani de la şpăgarii Serviciului de Expertiză Medicală, pentru a-i lăsa să "producă" în continuare

Tătucul şpăgarilor: Directorul Casei de Pensii lua bani de la şpăgarii Serviciului de Expertiză Medicală, pentru a-i lăsa să 'producă' în continuare UNUL DUPĂ ALTUL. Acuzat inclusiv de faptul că a ascuns cu bună ştiinţă deciziile conducerii centrale a Casei Naţionale de Pensii doar ca să-i permită fostului şef al Serviciului de Expertiză Medicală, Vasile Sălăjan (medalion), să colecteze în continuare şpăgi, şeful Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, a ajuns în cătuşe la Tribunal (foto). Auzind întrebările jurnaliştilor, PSD-istul a întors capul şi s-a grăbit să intre în clădire...
Tătucul şpăgarilor: Directorul Casei de Pensii lua bani de la şpăgarii Serviciului de Expertiză Medicală, pentru a-i lăsa să 'producă' în continuare I’M BACK. În denunţul pe care doctorul Ovidiu Pleşa (fundal) l-a făcut împotriva directorului Casei de Pensii, Leontin Ţîrle (medalion), acesta descrie cum i-a plătit câte 250 euro de Paşti şi de Crăciun, iar de ziua lui, pe 15 iunie 2015, i-a trimis 25 de pizza şi o sticlă de whisky, ca să-şi omenească invitaţii. Poate şi de aceea, în toamnă, Pleşa s-a întors cu tupeu la lucru, în acelaşi cabinet din care a fost "săltat"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, pe 17 iunie, poliţiştii "săltau" întregul personal al Serviciului de Expertiză Medicală, unde se avizează dosarele pentru pensionarii de boală: pe şeful Serviciului, Vasile Sălăjan, pe colegii săi medici Emilia Cun, Anca Grigorescu, Ana Guţ şi Ovidiu Pleşa, plus asistenţii Gianina Ţigan, Pelle Johannes Ladislaus, Violeta Coşa, Monica Teodora Ignat şi Ioana Precup. Toţi sunt acuzaţi că evaluau pensionarii numai pe şpăgi, iar pe cei care nu cotizau fie îi retrogradau, fie le respingeau de-a dreptul solicitările, chiar dacă pensia li se cuvenea. 

Chemat atunci să-şi spună punctul de vedere, directorul PSD-ist al Casei de Pensii, Leontin Ţîrle, se dădea surprins. "Nu au fost înregistrate sesizări cu privire la primirea de mită sau alte foloase necuvenite", se jura el BIHOREANULUI. O minciună, au demonstrat acum procurorii DNA Oradea, care l-au şi încătuşat, acuzându-l că era pe-o mână cu ei.

Dosar din dosar

DNA a anunţat joia trecută reţinerea directorului Ţîrle într-un dosar legat de scandalul monstru declanşat vara trecută, când, pe 17 iunie, cei 10 medici şi asistenţi de la Serviciul de Expertiză Medicală au fost reţinuţi pentru condiţionarea emiterii deciziilor de pensionare de şpăgi, percepute atât de la bolnavii închipuiţi, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale.

Ancheta fusese declanşată de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) sub coordonarea Parchetului Bihor, care i-au filmat pe experţi în propriile cabinete, săptămâni în şir. Rezultatul? În două săptămâni, din cele 738 persoane care au intrat în cabinetele medicilor, nu mai puţin de 733 le-au dat şpagă, între 200 şi 400 euro pentru avizarea unui dosar nou, respectiv între 100 şi 400 lei pentru fiecare revizuire. Iniţial, cei 10 au fost arestaţi preventiv, dar ulterior au fost trimişi în arest la domiciliu, apoi au intrat sub control judiciar, după care asistenţii Ignat, Coşa şi Ţigan, dar şi doctorul Pleşa s-au întors, pur şi simplu, la serviciu.

Pentru că valoarea mitei dovedite depăşea 10.000 euro, dosarul a fost trimis la DNA, unde a ajuns la procuroarea Felicia Popovici, care, pentru a grăbi finalizarea investigaţiilor, l-a "rupt" în 5 părţi, câte una pentru fiecare cuplu medic-asistent. Primii trimişi în faţa instanţei au fost, în ianuarie a.c., Ovidiu Pleşa şi asistenta sa, Monica Ignat, primul pentru 235 de fapte de luare de mită, în sumă de 55.975 lei, iar asistenta pentru complicitate în 163 de situaţii (9.985 lei).

Denunţat

Noile investigaţii au scos la suprafaţă nu doar faptul că la Expertiză corupţia era o practică generală, ci şi că şpăgarii erau toleraţi, ba chiar sprijiniţi de şeful instituţiei. Deloc dezinteresat.

Primele informaţii despre Leontin Ţîrle au venit toamna trecută, chiar din partea celor 5 medici inculpaţi care, pentru a beneficia de reducerea pedepselor, au decis să colaboreze cu procuroarea şi l-au denunţat. Emilia Cun, Anca Grigorescu, Ana Guţ şi Ovidiu Pleşa au arătat că, în perioada 2014-2015, au "cotizat" periodic, de Paşti, Crăciun şi de ziua de naştere a şefului de la Pensii, cu sume între 250 şi 700 euro, iar Pleşa, patron al restaurantului Old Mill, i-a trimis şi pizza cu care directorul să-şi trateze invitaţii.

Medicii stabileau împreună sumele care vor fi plătite boss-ului, de obicei în acelaşi cuantum. Şi, dacă la început banii erau duşi de fiecare direct în biroul lui Ţîrle, la etajul I al clădirii, ulterior acesta le-a transmis să nu mai urce, pentru că va veni el în biroul unuia dintre ei, care îi va anunţa când coboară, aşa încât să vină să-i aducă "zeciuiala".

În total, din 2014 şi până vara trecută, când "afacerea" le-a fost "falimentată", Ţîrle ar fi încasat de la medici cel puţin 8.400 euro. Totul s-a făcut "cu scopul păstrării unui loc de muncă suficient de comod, cu un program lejer şi pentru ca directorul executiv să tolereze practica de a primi bani de la persoanele care se prezentau la cabinet", se arată în referatul DNA prin care s-a solicitat arestarea lui Ţîrle.

Protecţie pe faţă

Cea mai profitabilă colaborare Ţîrle a avut-o cu Vasile Sălăjan, cel care, ca şef al Serviciului, aviza încadrarea în grade de invaliditate la emiterea deciziei de pensionare. Şi, ca urmare, încasa cele mai mari şpăgi, între 200 şi 400 euro "pe bucată".

Pentru a-l ajuta, PSD-istul şi-a încălcat cu bună ştiinţă sarcinile de serviciu, ţinând ascunsă încă din ianuarie 2013 o decizie a conducerii Casei Naţionale de Pensii care statua că încadrarea în grade de invaliditate se face fără avizul medicului şef al Serviciului. Ca urmare, deşi n-ar mai fi trebuit să aibă un rol decisiv, Sălăjan a continuat să încaseze şpăgile babane, iar răsplata a fost pe măsură.

În 2014, Sălăjan i-a dat lui Ţîrle câte 500 euro de Paşti, de Crăciun şi de ziua lui, iar între sărbători cotiza regulat sume mai mici, zilnic ori săptămânal. "Toate aceste împrejurări confirmă faptul că sumele de bani nu reprezentau simple cadouri oferite în mod obişnuit cu ocazia unei zile de naştere, ci constituiau o parte a unei practici constante, tocmai în considerarea ideii că Ţîrle Leontin cunoştea că medicii primeau sume de bani cu titlu de mită de la pacienţi", a concluzionat procuroarea.

Faptele sunt dovedite şi de înregistrările ambientale din cabinetul medicului, din care reiese că acesta făcea împărţeli zilnic: un plic cu bani primiţi de la pacienţi era pregătit pentru asistenta sa, cei pe care îi reţinea pentru sine erau puşi într-o geantă în oficiu, iar plicul pentru Ţîrle era pus în buzunarul de la pantaloni. În data de 18 mai 2015 - 800 lei şi 50 euro, pe 19 mai - 600 lei şi 50 euro, pe 2 iunie - 500 lei şi 100 euro, pe 3 iunie - 600 lei şi 100 Euro, şi tot aşa... Cu plicul respectiv, Sălăjan ieşea pentru scurt timp din cabinet, în jurul orelor 11:30, după care revenea, îşi lua lucrurile personale şi pleca de la serviciu. Ca pe bandă...

În arest

Una peste alta, procuroarea i-a imputat lui Leontin Ţîrle 9 acte de luare de mită şi 19 acte de tăinuire (ambele infracţiuni în formă continuată), iar joia trecută l-a reţinut pentru 24 de ore, vineri cerând şi arestarea sa: "Pe baza evaluării gravităţii faptelor, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acestora, a împrejurărilor privind persoana inculpatului, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordine publică".

Vineri seară, în urma unui proces întins pe 3 ore şi după alte 3 ore de deliberări, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunal a dispus arestarea directorului pentru 30 de zile. La măsura luată a contribuit, cel mai probabil, şi faptul că, în ciuda probelor existente împotriva sa, Ţîrle s-a încăpăţânat să respingă acuzaţiile. Doar că una e să minţi la ziar, şi alta s-o faci în instanţă...


EXPERŢI... ÎN AVERI
Bani, case, maşini, acţiuni...

Director adjunct până în 2009, iar de atunci director plin, pus de PSD, cu o soţie asistentă medicală, Leontin Ţîrle are o avere impresionantă. Potrivit declaraţiei de avere de anul trecut, Ţîrle nu are conturi în bancă dar deţine 2.123 mp de teren intravilan şi alţi 4.800 mp de teren agricol, două maşini (Fiat Panda şi Skoda Octavia), ambele cumpărate în 2008, o casă de vacanţă construită în 2000, două apartamente cumpărate în 2001 şi 2005, plus o vilă de 176 mp pe care a terminat-o în 2013.

Nici medicii pe care îi proteja nu stau mai rău. Direct sau prin interpuşi, aceştia au 43 case şi apartamente, 25 terenuri, 16 autoturisme, acţiuni de peste 4 milioane euro, şi creditări de peste 3 milioane lei către societăţi comerciale. Cel mai bine situat pare Ovidiu Pleşa, proprietar de pizzerie şi de firmă de transport, care deţine o vilă şi cel puţin alte 15 imobile pe numele lui şi ale apropiaţilor, plus acţiuni de peste 1 milion lei la companii listate la bursă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
ion
L A DAT IN GIT DOAR PE ASTA?OARE CINE A EMIS CELE 30 000 DE CERTIFICATEFALSE CU CARE CEI 30 000 DE FALSI PENSIONARI S AU PREZENTAT LA COMISIA DE EXPERTIZA? CA SA INTELEGETI ,CA SA POTI SA TE PREZINTI LA COMISIE TREBUIE SA AI UN CERTIFICAT MEDICAL EMIS DE UN MEDIC SPECIALIST PTR CARE SE CAM DA 1000-2000 DE EURO. POATE ANGAJAREA FIICEI LUI SALAJAN SI A GINERELUI LA SPITALUL JUDETEAN NE AR FACE SA INTELEGEM DE CE NU TOARNA SALAJAN PE NIMENI DIN SPITALUL JUDETEAN SI CELE 30 000 DE CERTIFICATE AU FOST IN PROPORTIE MAJORITARA EMISE DE MEDICI DIN ACEST SPITAL
Postat 16 Iunie 2016, 13:38 de ion
Prezumția de nevinovăție
LEGAT PE DECLARATII. În ce țară trăim?
Postat 15 Iunie 2016, 09:06 de FaraRost
Pe bani
Dl. Criș și Dna. Gal sunt doar niște "scriitori" pe banii lui Ilie Bolojan, niște manipulați care nu se pot numi jurnalisti. Dacă ești UDMR-ist sau PSD-ist ești anti sistem și anti dezvoltare pentru Oradea în opinia lor. RUȘINE. Dacă Tarle era PNL-ist titlul arata așa: "Un director de la o oarecare instituție a fost invitat la o discuție intr-o secție oarecare de politie"
Postat 15 Iunie 2016, 08:57 de Ieri89
RE: Pe bani
Dragă doamnă Maria, şi dacă domnul Criş sau doamna Gal vă dă în judecată, cum o să puteţi dovedi acuzaţiile pe care le lansaţi cu atâta uşurinţă? Şi, până la urmă, care e legătura între coruptul Ţîrle de la Pensii şi Bolojan de la Primărie? Te pomeneşti că DNA-ul sau Bihoreanul îi împinge numai pe PSD-işti să ia şpăgi, ca apoi să le facă dosare şi să scrie despre ei...
Postat 15 Iunie 2016, 10:51 de Florin Ciucas
@ANDRADA_1
Daca nu iti convine tonul ziaristilor de la Bihoreanul, poti oricand sa citesti bihorstiri.ro. Un veritabil ziar pesedist, detinut de un pesedist si doar cu stiri pro pesede.
Postat 15 Iunie 2016, 08:55 de ChrisRock
Dezinformare și discreditare
Sunt foarte "imparțiali" jurnaliștii de la ebihoreanul, fapt care se poate vedea chiar după titlul articolelor, singura problema este sa nu fii galben.
Postat 15 Iunie 2016, 08:48 de Ieri89
Asa și asa
Dacă se dovedește vinovăția respectivului director înseamnă că își merită soarta, dar după aciditatea articolelor se obsearva clar ca problema este apartenenta politică a directorului. Bine ca doamna Laura Gal nu este judecător ci doar un amarat de jurnalist telecomandat de Bolojan. De fapt cam tot acest zir.
Postat 15 Iunie 2016, 08:35 de ANDRADA__1
alt psd-ist..aceeasi coruptie!
, de ce nu ma mira??, au futul in sange si minciuna pe buze! Aceasta ciuma rosie a distrus tot neamul romanesc...si amatorii (mitici damboviteni si moldoveni) le dau votul..Asta merita neamul asta prostit si fara orizont! Rusine psd!
Postat 15 Iunie 2016, 08:04 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON