URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2014, 07:53

Tată de coşmar: 9 ani de închisoare pentru bărbatul din Popeşti care a încercat să-şi violeze fiica!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sentinţă grea pentru bărbatul arestat toamna trecută după ce a încercat să-şi violeze propria fiică de 11 ani.

Trimis în judecată pentru tentativă de viol şi incest, precum şi pentru rele tratamente aplicate minorului, Traian Gug a fost condamnat la 9 ani de închisoare, judecătorul descriindu-l ca pe un "parazit" care, în loc să lucreze, se îmbăta din alocaţiile copiilor pentru ca, apoi, să-i terorizeze.

Fratele salvator

Ancheta în cazul lui Traian Gug a pornit de la un apel primit pe 16 octombrie 2013 pe numărul de urgenţă al Poliţiei de la fiul de 13 ani al bărbatului, care îl surprinsese în momentul în care încerca să-i violeze sora de 11 ani. Iar cercetările au confirmat acuza.

Din declaraţiile celor doi copii a reieşit că, băut fiind, şi profitând că era singur cu fetiţa, Gug a intrat în camera acesteia, a dezbrăcat-o, i-a pus mâna pe gură şi a aruncat-o în pat, iar apoi s-a urcat peste ea, încercând s-o violeze. N-a reuşit doar pentru că adolescenta s-a zbătut, iar strigătele de ajutor au fost auzite de fratele ei, care tocmai intra în casă şi care a sărit s-o salveze.

Viaţă de coşmar

Investigaţiile au scos la iveală că soţia şi cei cinci copii ai bărbatului (trei băieţi, din care unul de 2 ani, altul de 3 şi altul de 13 ani, plus două fete, de 11 şi 18 ani) au trăit în ultimii ani o adevărată dramă. Procurorul Alin Leucea, de la Parchetul Bihor, a aflat că individul nu era la prima agresiune sexuală, în urmă cu 7 ani violându-şi şi fiica cea mare. "Martora a relatat că şi ea, la vârsta de 11 ani, a fost victima violurilor tatălui, timp de 2-3 ani. Despre acestea fata i-a spus iniţial doar mamei, iar după mai mulţi ani şi surorii mai mici", se arată în rechizitoriu. De teamă, nici mama şi nici fiica nu l-au reclamat pe bărbat.

"Tatăl meu consumă frecvent alcool şi este violent cu noi şi cu mama, şi nu reţin să fi avut o sărbătoare liniştită cu el", a povestit anchetatorilor fiica cea mare. S-a constatat că, doar în ultimul an, poliţiştii fuseseră chemaţi în 8 rânduri să salveze copiii de furia individului. A fost însă iertat mereu, chiar dacă o dată a agresat şi un membru al echipajului trimis să-l răcorească. Incidentul s-a petrecut pe 14 martie 2013, când "inculpatul i-a rupt unui poliţist ecusonul şi i-a smuls insigna de pe uniformă, după care a aruncat spre el uşa de la intrare, pentru a-l lovi".

Trântor cu dureri de cap

După câteva luni, Gug a recidivat. "Pe 10 iunie, poliţiştii au fost fost sunaţi de copilul de 13 ani care reclama că tatăl, beat fiind, a provocat scandal şi a agresat-o pe sora sa de 11 ani. Apoi, pe 20 august, acelaşi copil a sunat să ceară ajutor pentru că tatăl său, tot băut, i-a alungat din locuinţă pe el, pe mama sa şi pe un frate", consemnează rechizitoriul. Pe 30 septembrie, după o nouă ieşire de violenţă a individului, femeia şi-a luat copilul cel mai mic şi s-a refugiat la părinţi. O lună mai târziu individul a şi fost trimis în judecată.

La Tribunal, Traian Gug a recunoscut tot. "Am încercat să întreţin relaţii sexuale cu fiica mea şi am fost întrerupt de intrarea în cameră a fiului meu", a declarat individul, scuzându-se că era băut şi nu mai făcuse sex de la fuga soţiei. A recunoscut şi că şi-a terorizat familia şi a trăit trei ani doar din alocaţiile copiilor, dar avea o scuză: fiind suferind de ulcer gastric, avea dureri de cap! "Din 2010 până în prezent am lucrat în total 5 luni la o fabrică şi ocazional ca zilier în sat. Am fost suferind de ulcer gastric şi am mai avut dureri de cap", a spus, senin, individul. Nu fără un scop, căci recunoscându-şi faptele putea beneficia de prevederea ce permite reducerea limitelor de pedeapsă de la 5 (minim), respectiv 12 ani şi 6 luni (maxim) la 1 an şi 8 luni (minim), respectiv 8 ani şi 1 lună (maxim).

"Parazitul familiei"

Magistraţii au ţinut cont de spusele bărbatului, dar n-au putut ignora teroarea îndurată ani a rândul de familia sa, aşa că i-au dat pedeapsa maximă posibilă, de 8 ani, plus un spor de un 1 an, pentru gravitatea faptelor. Sentinţa a reţinut că "inculpatul a pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală sau morală a celor cinci copii minori" şi că "atitudinea acestuia s-a întins pe o durată suficientă pentru a se putea aprecia că acesta era modul său de viaţă, de parazit al familiei, mai precis al veniturilor asigurate de stat pentru copii". Magistraţii au remarcat şi că starea de sănătate precară, ce l-ar fi împiedicat să muncească şi să se ocupe de creşterea şi educarea copiilor, nu l-a oprit pe Gug să bea şi să-şi terorizeze familia. "Pretinsa afecţiune gastrică nu a fost atât de gravă încât să-l împiedice să consume constant şi în cantităţi mari băuturi alcoolice", punctează sentinţa.

Cert e că, în ciuda anilor de chin, nici soţia bărbatului, care i-a intentat proces de divorţ, şi nici copiii săi nu i-au cerut despăgubiri. Oricum, "instanţa apreciază că soluţia de condamnare este cea mai în măsură să compenseze durerea (...) cu atât mai mult cu cât o eventuală obligare a inculpatului la plata unor despăgubiri morale este oricum lipsită de efecte dată fiind starea sa materială". Sentinţa nu e definitivă. Nemulţumit de pedeapsă, Gug a atacat-o la Curtea de Apel Oradea, care va dezbate cazul peste două săptămâni. Să fie oare mai îngăduitori magistraţii acesteia?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sper din suflet
Este revoltator. Sper din suflet sa fie inchis maxim cu putinta. Pentru asa ceva eu as da minim 15 ani cu executare. Dumnezeule mare!!!
Postat 14 Ianuarie 2014, 08:21 de Liviu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON