URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
08 Octombrie 2017, 10:29

Tărăboi fără economie: Un concurs pentru un post de profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice s-a finalizat cu scandal

Tărăboi fără economie: Un concurs pentru un post de profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice s-a finalizat cu scandal CA PE PEŢA. Avansată profesor, Madela Abrudan (foto stânga) susţine că şi-a meritat cu prisosinţă postul oricât ar acuza contracandidata sa, Sunhilde Cuc (foto dreapta), că a fost sabotată ca să n-o încurce
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Facultatea de Ştiinţe Economice, noul an universitar aduce nu doar studenţii la cursuri, ci şi anchetatorii, pentru a investiga un concurs pentru un post de profesor.

Una dintre cele două concurente, conferenţiarul Sunhilde Cuc, de la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, susţine că data, ora şi locul examenului le-a ştiut doar directoarea Departamentului angajator, Madela Abrudan, care practic şi-ar fi aranjat promovarea. La rându-i, nici aceasta nu se lasă mai prejos, acuzând-o pe Cuc de hărţuire şi şantaj. Încă un scandal emblematic pentru Universitatea orădeană...

Absenţă forţată

Între cele 28 de posturi didactice scoase la concurs luna trecută de Universitate s-a numărat şi unul de profesor la Departamentul de Management-Marketing al Facultăţii de Ştiinţe Economice. Deşi rar se întâmplă ca un post să fie disputat, de cele mai multe ori fiind înfiinţat pentru un anume candidat, de data aceasta în competiţie s-au înscris atât directoarea Departamentului de profil al Facultăţii, conferenţiarul Madela Abrudan, cât şi o colegă, Sunhilde Cuc, de la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, unde predă Management. "Noi avem tot mai puţini studenţi, aşa că mă reorientez", a explicat "outsidera" motivul pentru care s-ar fi mutat la altă facultate, mai căutată.

La concurs a ajuns însă doar Abrudan. "Eu nu m-am putut prezenta pentru că n-am ştiut când şi unde se ţine prelegerea!", reclamă Cuc. 

Examen la secret

Conform regulamentului universitar, anunţurile concursurilor şi detaliile despre data, ora şi locul prelegerii, componenţa comisiei şi CV-urile candidaţilor, se publică pe site-ul Universităţii, care de altfel are o secţiune dedicată, denumită "Concursuri publice". Mai mult, metodologia Facultăţii de Ştiinţe Economice prevede la rându-i că informaţiile privind concursurile se publică pe prima pagină a site-ului www.uoradea.ro.

Totuşi, despre concursul de la Management, site-ul Universităţii arăta doar că prelegerea va avea loc între 13 şi 15 septembrie, în timp ce concursurile de la celelalte facultăţi aveau şi detaliile precise referitoare la ziua, ora şi locul examinării.

Prea târziu

Tocmai pentru a afla când trebuia să se prezinte, Cuc susţine că a sunat zile la rând la secretariatul Facultăţii, ba chiar i-a scris un mail preşedintelui comisiei de concurs, Ioan Morar. "Dânsul nici nu mi-a răspuns, iar la secretariat mi s-a spus că nu se ştie. Până în 15 septembrie, când am sunat pe la ora 12 şi am aflat că s-a ţinut concursul la ora 10", susţine conferenţiara.

A mers ţintă la facultate, unde a găsit membrii comisiei împachetându-se. "Mi-au spus că mă pot audia, dar să ştiu că deja sunt trecută absentă în procesul verbal. Am plecat", spune Cuc, precizând că în procesul verbal Madela Abrudan oricum era deja câştigătoare.

Cuc a depus o contestaţie, reclamând că prelegerea nu fusese anunţată, dar i-a fost respinsă după zece zile. "Data prelegerii a fost anunţată pe site-ul facultăţii. E tot al Universităţii şi acela", a explicat Morar BIHOREANULUI.

"O glumă proastă"

Convinsă că a fost sabotată, Cuc a decis să dea în judecată Universitatea, mai ales că a ratat concursul a doua oară! Postul mai fusese scos la mezat şi în toamna anului trecut, când s-au înfruntat aceleaşi candidate, dar procedura a fost anulată pentru că nu s-au prezentat membrii comisiei. "Trebuia să câştige contracandidata mea, de aceea s-au întâmplat toate acestea", e convinsă Cuc.

Alina Bădulescu, decanul Facultății de Științe Economice, Universitatea din OradeaDecanul Alina Bădulescu (foto), respinge vehement ideea trucării concursului, catalogând-o drept "o glumă proastă", chiar dacă admite că detaliile acestuia au fost anunţate doar pe site-ul facultăţii. "Pe site-ul Universităţii, anunţurile se publică cu cinci luni înainte, când noi nu putem şti exact în ce zi şi la ce oră se va întruni comisia", motivează decăniţa, fără însă a explica de ce n-a cerut actualizarea cu aceste detalii esenţiale după ce le-a aflat, şi nici de ce în anii trecuţi alte concursuri ale facultăţii au avut toate informaţiile pe site-ul Universităţii.

Revers... penal

În timp ce Cuc şi-a angajat un avocat ca să dea Universitatea în judecată, pentru a cere anularea concursului, Abrudan se declară revoltată. "Concursul a fost anunţat totuşi pe site-ul facultăţii, eu nu cred că doamna Cuc nu a ştiut", spune proaspăta profesoară, care la rându-i îşi acuză rivala că o hărţuieşte şi o şantajează deja de un an. "Mi-a trimis mesaje de intimidare, mi-a făcut plângere de plagiat la Universitatea din Craiova, unde am făcut doctoratul, mă cheamă la întâlniri... I-am făcut plângere penală", susţine Abrudan, precizând că nu se teme de nicio acuzaţie.

Marcel Roșca, prorector Universitatea din OradeaÎntre timp, conducerea Universităţii nu ia nicio măsură. Rămas cu sechele după ce DNA l-a trimis în judecată tocmai din cauza unui concurs, rectorul Constantin Bungău refuză orice implicare, pasând problema prorectorului Marcel Roşca (foto), care nu are nicio explicaţie pentru lipsa detaliilor de pe site.

"Noi doar publicăm informaţiile primite de la facultăţi", se rezumă acesta să spună, mărturisind că nu ştie cine ar trebui să verifice dacă facultăţile transmit sau nu rectoratului toate informaţiile. Aşa că singurii care pot face lumină rămân, deocamdată, procurorii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
marcel
MIN=M.I.B.
Postat 08 Octombrie 2017, 23:21 de TDS
WHEN?
În opinia mea ambele nu sunt mari talente economice! Așa cred eu! Dacă aș vorbi despre MIN aș merge la sigur! Dar Madela nu e fosta ( că parcă au " divorțatără....)lu' Leo termopan? Cum dreaq' esti și mare " doftor " în economie dar ai și firma? Când cerceteze, când studiezi, când scrii?
Postat 08 Octombrie 2017, 23:17 de TDS
rosca
Stimabile, ati verificat legalitatea concursurilor? Asigurarea publicitătii? Sunteti o plaga pe obrazul Universității. Demisia! V-ati imbuibat destul! DNA să vina sa va ia!
Postat 08 Octombrie 2017, 12:43 de andreimagheru
băduescu &co
Doamna B[dulescu ar fi bine să tacă. A mai fost protagonista altor scandaluri.Sa ii reamintim acela în care a fost acuzată de croirea unor subiecte de admitere eminamente din cartea ei si a prietenei ei din vremea aceea, coana Dodescu. Sau de acuzatia ca ar scrie teze de doctorat la coamnda. Plus ca la Universitatea din Oradea, condusă de o sleahtă de penali, a devenit un obicei sa se scoata la concurs posturi cu dedicatie. Cu predilectie pentru persoane aflate in posturi de conducere. Bădulescu, Bungău, Curila, Rosca- DNA SĂ VINA SA VA IA!
Postat 08 Octombrie 2017, 12:41 de andreimagheru

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON