URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2018, 12:51

"Tăiat" de Lucan: Urologul Mihai Lucan a făcut o victimă şi în Bihor, un băieţel de nici 4 ani

'Tăiat' de Lucan: Urologul Mihai Lucan a făcut o victimă şi în Bihor, un băieţel de nici 4 ani ÎN PLATA DOMNULUI LUCAN. Lăsat de urologul Mihai Lucan (medalion) cu abdomenul incizat de peste doi ani, Bogdan Maliţa aproape şi-a dublat greutatea în ultimele 6 luni. Imaginea din stânga datează de astă-vară, când părinţii micuţului încă sperau să-l înduplece pe medic să-l opereze, cea din dreapta fiind de acum două săptămâni. Explicaţia? Corpul băieţelului se umflă continuu...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De un deceniu, de când România a aderat la UE, bugetul Sănătăţii înghite sume fabuloase fără însă ca pacienţii să simtă că sistemul sanitar autohton îl ajunge din urmă pe cel din ţările civilizate.

Când şi când, oamenii află ba de un Ciomu, ba de un Brădişteanu, ba de un Burnei, iar mai nou de un Lucan, consideraţi Dumnezei intangibili ai sistemului, până când, brusc, iese la iveală că, nicidecum atât de performanţi cum zic legendele, aceştia sunt de fapt rechini fără scrupule, care îşi lasă pacienţii să agonizeze ori chiar să moară dacă nu-i (răs)plătesc pe măsura pretenţiilor.

În plin scandal privindu-l pe faimosul urolog clujean Mihai Lucan, BIHOREANUL vă prezintă povestea unei victime din Bihor a neomeniei acestuia, un băieţel de nici patru ani, lăsat de peste doi ani cu o gaură în abdomen pentru că părinţii nu au fost suficient de "recunoscători".

Stăpânul rinichilor

Mihai Lucan, urolog Cluj NapocaPentru profesorul Mihai Lucan (foto) mitizat aproape trei decenii ca un "guru" al urologiei româneşti, ultimele zile ale anului 2017 au adus amurgul gloriei. Şef al Clinicii de Urologie din 1990, iar din 2000 până în 2017 manager al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, Lucan a devenit oficial suspect al procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Pe 20 decembrie, aceştia au descins la vila doctorului şi la cea a fiului său, Ciprian, tot urolog, la Institut şi la clinica privată Lukmed pe care medicul de 69 de ani o deţine în vecinătatea acestuia.

Pentru opinia publică, "dopată" cu legenda infailibilităţii profesorului care a operat zeci de VIP-uri din politică, afaceri şi showbiz, episodul din acea zi şi dezvăluirile care au urmat au conturat portretul unui adevărat monstru, care a căpuşat spitalul public spre profitul clinicii sale private, care opera doar pe bani, îşi agresa subalternii, ba chiar îşi tortura psihic pacienţii pentru ca aceştia să-l umple de bani.

Bani peste bani

Detaliile şocante au curs necontenit din ziua percheziţiilor, când a ieşit la iveală ce avuţii avea Lucan în casă. Ginerele său a fost prins de mascaţi încercând să fugă cu un rucsac în care pusese 65.000 lei, 3.300 euro, 2.000 dolari, patru carduri bancare, peste 100 de piese de bijuterii şi 20 de ceasuri despre care a pretins că tocmai le ducea la... reparat. În rezervorul maşinii erau dosiţi alţi 10.000 euro, iar din buzunarul lui Lucan, la audiere, au căzut, chiar în faţa procurorului, 5.000 de euro. "Până la 70 de ani am făcut peste 75.000 de operaţii", justifica acesta ulterior cum de învârte atâţi bani. De altfel, Lucan avea anual venituri de un milion de euro, şi asta era doar partea declarată.

Potrivit anchetatorilor, profesorul, fiul său şi încă un colaborator, Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, au devalizat sistematic Institutul, mutând aparatură şi consumabile cumpărate pe banii publici la clinica privată, unde erau orientaţi şi pacienţii, medicul invocând cu cinism că acolo are dotări mai bune. Pregătirea pre-operatorie şi recuperarea post-operatorie a acestora se făceau însă tot la spitalul de stat, prejudiciul calculat pentru delapidările din perioada 2005-2016 însumând astfel peste 5,169 milioane lei.

Doctor Mengele

Emanuel Ungureanu, parlamentar USRFoşti colaboratori şi pacienţi au început să vorbească deschis despre degradarea umană a profesorului. Asistent social la Institut între 2002-2003, acum deputat USR, Emanuel Ungureanu (foto), care în 14 ani a depus mai multe plângeri penale împotriva lui Lucan - acuzând inclusiv practicarea unui trafic de organe şi transplantarea peste "rând" a comediantului Alexandru Arşinel ori a folkistului PSD-ist Victor Socaciu, dar şi tratarea pro bono a edililor clujeni Gheorghe Funar şi Emil Boc - a dezvăluit că, în schimb, Lucan jupuia de mii de euro bolnavii de rând, iar pe pacienţii din străinătate îi taxa cu zeci de mii de euro, scop în care a făcut trafic de organe. Mai mult, deşi Institutul era acreditat doar pentru transplant renal, în 2014 a făcut şi transplanturi pancreatice, soldate cu decese, ilegalitatea fiind confirmată în 2016 de actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, dar fără sancţiuni.

Ungureanu acuza şi "comportamentul mitocănesc" al lui Lucan, care îşi brusca verbal şi fizic atât pacienţii, cât şi subalternii, obligaţi să lucreze şi la Lukmed. Unul din aceştia, actualul manager al Institutului, dr. Silviu Moga, a explicat că în caz contrar riscau marginalizarea, profesorul tăindu-le accesul la blocul operator, ba chiar a povestit că o dată Lucan i-a tras un pumn în abdomen fiindcă i s-a părut că l-ar sfida. Mai mult, procurorii au deschis un dosar şi pentru tentativă de omor calificat, deoarece în martie 2017 Lucan ar fi secţionat intenţionat artera unui pacient pentru a compromite un medic cu care era în conflict.

Pe măsură ce cazul lua amploare, tot mai mulţi pacienţi au îndrăznit să-şi relateze dramele, povestind cum Lucan nici nu se uita la ei până nu "decartau", mulţi fiind siliţi să-şi vândă tot ce aveau, până şi casele ori animalele din bătătură, pentru a fi operaţi. Nu totdeauna cu succes.     

"Frăgeziţi" în aşteptare

"Pe cei care aveau condiţii materiale precare îi amâna săptămâni întregi. Erau ţinuţi la Institut până când unii cedau şi cereau singuri externarea. Alţii ajungeau să facă orice pentru a procura bani, iar când dispuneau de suma corectă erau operaţi la Lukmed, iar alţii la Institut", a confirmat dr. Moga motivul pentru care clinica privată era denumită şi "Lukfurt".

Larisa Malița, mama copilului operat de LucanO asemenea experienţă a trăit şi familia unui micuţ din comuna bihoreană Dobreşti, Bogdan Andrei Maliţa. În penultima zi a anului trecut, încurajată de exemplele celor care începuseră să vorbească, mama băiatului, Larisa Maliţa (foto), a anunţat pe Facebook că e decisă să depună o plângere penală împotriva urologului, descriindu-l "un monstru cu chip de om".

Primul contact cu Lucan, a detaliat femeia pentru BIHOREANUL, l-a avut în toamna anului 2015, când băieţelul avea 10 luni. "S-a născut cu probleme la rinichiul drept, nu putea elimina lichidele", explică Larisa. La Clinica Pediatrie II din Cluj, profesorul Aurel Bizo i-a intermediat legătura cu Lucan, care i-a aprobat internarea la Institut, unde lui Bogdan i-a fost confirmat diagnosticul de hidronefroză de gradul 4, ce trebuia operată cât mai repede. "Pentru că rinichiul nu elimina urina, trebuia făcută o ureterostomie cutanată, adică scoasă uretera cu o sondă prin pielea abdomenului".

Banii lui, munca altuia

Timp de 10 zile, însă, Lucan a ţinut-o pe jar, până când femeia i-a dat un plic cu 400 de lei. "Uneori nici nu venea în vizită. Alteori, când venea, îmi vorbea urât, se răstea, nu spunea când îl va opera. Când aveam curaj să-l întreb, striga că sunt alţii în stare şi mai gravă", povesteşte Larisa.

La un moment dat, un angajat i-a spus că trebuia să facă rost de bani pentru ca Lucan să-i opereze copilul la Lukmed, dar femeia, simplă muncitoare, la fel ca şi soţul ei, a răspuns că nu îşi permite să dea 150 euro pentru fiecare zi de spitalizare, plus 2.000-3.000 euro pentru operaţie.

În cele din urmă, mama şi sora sa au împrumutat 4.000 lei de la Provident, pe care i-au dat profesorului, cerând ca băieţelul să fie operat la Institut. După o nouă intervenţie a profesorului Bizo, urologul s-a înduplecat. A luat banii, deşi intervenţia avea s-o facă un alt medic, dr. Florin Elec.

Lăsat cu gaură

Operaţia a durat o oră şi jumătate, băieţelului fiindu-i scos ureterul prin abdomen, pentru ca urina să fie eliminată într-o punguţă. După două săptămâni de refacere a rinichiului, trebuia reoperat pentru scoaterea sondei, stentarea ureterei aşa încât să nu se mai înfunde, reimplantarea şi închiderea inciziei abdominale.

La soroc, surpriză! "Când am mers, a spus că nu mă cunoaşte. Apoi, după ce i-am arătat actele, mi-a zis să revin după 6 luni, că nu e refăcut rinichiul. Am mers când ne-a zis, dar din nou ne-a refuzat. De atunci, într-un an şi jumătate, am mai fost de 5 sau 6 ori şi m-a amânat de fiecare dată", spune Larisa. Explicaţia? "Nu i-am dat nimic, păstram banii pentru operaţie". Între timp, alţi specialişti au atestat că rinichiul lui Bogdan e refăcut în proporţie de 98% şi mai mult nu se putea, să fie "ca nou".

De vara trecută, tot corpul lui Bogdan - abdomenul, mâinile, picioarele - s-a umflat continuu, cel mai probabil pentru că ureterul s-a înfundat iarăşi în lipsa stentării, astfel că băieţelul s-a "îngrăşat" 12 kilograme. "Am consultat şi alţi urologi, am fost şi la domnul profesor Gheorghe Bumbu şi la doctorul Kolumban Sandor, dar mi-au spus că stentarea şi reimplantarea e indicat s-o facă cel care a făcut şi ureterostomia", spune femeia. În final, a găsit un urolog din Bucureşti care şi-a asumat responsabilitatea, urmând să "închidă" cazul.

"După ce rezolvăm problema lui Bogdan, care este prioritară, sunt absolut hotărâtă să depun o plângere penală împotriva profesorului Lucan", afirmă Larisa. Nu de alta, dar chiar dacă a relatat public, la televiziune, ce i-a făcut acesta, n-a contactat-o încă niciun procuror care să-i consemneze depoziţia. Poate o s-o facă de acum, când povestea apare în clar, tipărită negru pe alb...


NAŞUL BODOG
Protejat protector

Săptămâna trecută, deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care a declanşat cercetările referitoare la Mihai Lucan, a dezvăluit că urologul a fost continuu protejat de procurori şi de politicieni, inclusiv de actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, care şi-a „îndrumat” Corpul de Control aşa încât verificările făcute la IUTR Cluj să fie „moi”.

Deşi Bodog le-a respins ca „absolut nereale”, afirmaţiile lui Ungureanu au fost întărite de predecesorul său, Vlad Voiculescu, care l-a acuzat pe Bodog că a eliminat din Corpul de Control angajaţii ce găsiseră ilegalităţile anterior, punând la şefie un apropiat orădean controversat, Claudiu Hirţe. Tot săptămâna trecută, au fost publicate fotografii relevante pentru „moliciunea” controlului făcut de oamenii lui Hirţe în mai 2017, înfăţişând membrii echipei la un hotel de lux, trataţi regeşte, inclusiv cu băuturi fine anume pregătite pentru oficialii „Min. Sănătăţii”.

Ungureanu a explicat „acoperirea” lui Lucan de către Bodog „printr-o relaţie de naş”. Acesta a declarat BIHOREANULUI că Bodog ar fi „intermediat” năşirea copilului unei nepoate a lui Lucan, Smaranda Jurchiş-Irimie, şi al soţului acesteia, urologul sucevean Mircea Jurchiş-Irimie, „delegând” ca naşi la botez un cuplu de medici orădeni din anturajul său (Anca Huniadi şi Mircea Sandor-Huniadi), ambii universitari la Facultatea de Medicină şi Farmacie.

Smaranda Jurchiş-Irimie este sora Ralucăi Iurcov, angajată că medic stomatolog la Spitalul Judeţean din Oradea pe vremea când Bodog era director al unităţii, devenită între timp şi cadru universitar la FMF Oradea.

Soţul acesteia, Bogdan Iurcov, a fost şi el angajat, apoi promovat ca şef al Serviciului de Achiziţii al spitalului, tot în mandatul de manager al lui Bodog, şi păstrat în funcţie în ciuda problemelor de integritate şi chiar penale ale acestuia. BIHOREANUL a dezvăluit că, în 2011, Bogdan Iurcov s-a asociat cu o delapidatoare de la Finanţe într-o firmă de consultanţă în achiziţii publice, angajată anul trecut de Consiliul Judeţean Bihor tot pentru consultanţă deşi CJ are propriul serviciu de specialitate. Vişină pe tort, bărbatul a fost şi condamnat, ce-i drept, doar la o amendă penală de 7.500 lei, pentru că, băut fiind, a furat şi condus o maşină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
intrebare
nimeni nu zice ca doctorii nu trebuie platiti foarte bine, dar medicii trebuie sa fie in primul rand OAMENI, nu macelari, ahtiati dupa averi, unii dintre ei milionari in euro ca acest specimen lucan!!!! si poate nu ar deranja atat de tare daca ar fi avut clinica lui privata, fara sa beneficieze de banii de la stat, serviciile capusate, organele luate cu japca si date pe bani grei la vedete, etc!!! rusine lucanilor din tara asta, sunteti multi si cu tupeu nemasurat, banii va intuneca mintea si distrug tot!!!
Postat 10 Ianuarie 2018, 23:19 de Dacia
merge epurarea stalinista, merge?
Spor la "infierat" dusmanii proletarilor. Cand platiti medicilor salarul meritat mai deschideti gura. Un medic nu se face in 3 sau 6 ani ca un IT-ist de duzina. Si voi il platiti pe prost cu cat incape si pe specialist cu minimuri posibile. Doar prostul lucreaza la privat si "produce", nu la buget. Bugetarii nu au dreptul la un salar decent pentru ca sunt slugile cetatenilor cu pretentii pana la cer.
Postat 10 Ianuarie 2018, 20:48 de cantacucu
AROGANTA MAXIMA
Aroganta si tupeu maxim din partea multor cadre medicale,si nu numai.De ce nu-i prind in flagrant?De ce bolnavii dau plicurile burdusite de valuta? E plina Romania de "LUCANI", vorba deputatului USR, dar si noi suntem de vina ca incurajam astfel de practici.Peste tot in tara asta numai cu pile, plicuri, plocoane.Asteptam sa se schimbe ceva sau cineva, dar uitam ca noi suntem societatea si cu noi trebuie inceputa schimbarea,mentalitatea.
Postat 10 Ianuarie 2018, 14:36 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON