URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Tac şi ne-o fac! Primul raport oficial elimină Oradea dintre viitoarele capitale de regiuni

Tac şi ne-o fac! Primul raport oficial elimină Oradea dintre viitoarele capitale de regiuni VARIANTA UDMR. Ca replică la proiectul PDL din 2011, UDMR a înregistrat la Senat un proiect de lege ce păstra judeţele, peste care s-ar fi creat 16 regiuni administrative. În Nord-Vest ar fi una ce ar grupa Bihorul, Satu Mare şi Sălajul
Tac şi ne-o fac! Primul raport oficial elimină Oradea dintre viitoarele capitale de regiuni LEGAŢI DE CINE? Pentru a justifica transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în regiuni administrative, experţii CONREG invocă teoria fluxurilor demografice şi economice între judeţe. Culmea e că, deşi potrivit hărţii întocmite de ei Bihorul ar avea cele mai puternice legături cu Timişul (simbolizate prin săgeţile îngroşate) şi cele mai slabe cu Clujul (săgeţi mai subţiri), tot ei concluzionează că trebuie să rămână în Regiunea de Nord-Vest, cu centrul la Cluj-Napoca
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu cât se apropie termenul la care Guvernul vrea să facă regionalizarea administrativă, cu atât procesul se dovedeşte mai lipsit de transparenţă. Pe tăcute, fără ca ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, să-l fi prezentat într-o conferinţă de presă, fără înştiinţarea preşedinţilor de consilii judeţene şi primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ, la mijlocul acestei luni a apărut raportul Consiliului Consultativ pentru Regionalizare, act ce va sta la baza regionalizării.

BIHOREANUL a aflat că niciunul dintre şefii judeţului nu avea habar despre existenţa documentului ce consfinţeşte subordonarea Bihorului într-o regiune condusă de la Cluj, dar şi că studiul e bazat pe informaţii depăşite, unele chiar false, care au un singur scop: regionalizarea să se facă iute şi fără valuri. Bomboana de pe colivă e că, tot în tăcere, Dragnea plănuieşte alegeri regionale anul acesta, în decembrie!

Pe tăcute

Deşi a promis consultarea administraţiilor locale, liderilor de partide şi opiniei publice, Liviu Dragnea a evitat până acum orice dezbatere, susţinând că baza discuţiilor trebuie asigurată de specialişti. Cei 11 academicieni şi universitari bucureşteni din Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) şi-au spus cuvântul printr-un raport publicat, în 16 mai, doar pe site-ul MDRAP.

Documentul de 56 de pagini e redactat într-un stil greu accesibil chiar şi specialiştilor. Intitulat "Disparităţi şi fluxuri în fundamentarea socio-economică a regionalizării administrative a României", materialul susţine din start că trebuie păstrate regiunile de dezvoltare actuale, adică să nu se schimbe nimic! "Regiunile instituite în 1998 manifestă un grad sporit de unitate funcţională, dovedită prin structura fluxurilor de migraţie (n.r. - demografice şi economice) interjudeţene. Niciun alt model de regionalizare nu satisface în acelaşi grad principiul de optim funcţional potenţial", arată raportul.

Autorii filozofează comparând regionalizarea cu un joc de şah, în care, oricât de bine ai muta, nu există totuşi garanţia câştigării partidei, adică a bunei organizări a viitoarelor regiuni: "Configuraţia spaţială a regiunilor este echivalentul tablei pe care sunt puse piesele de şah, iar regulile de construcţie instituţională pentru practica administrativă sunt echivalentul celor de joc efectiv. Evident, nu trebuie să îţi faci iluzia că dacă vei proiecta bine spaţiile regionale succesul e asigurat", sună documentul!

E rău, să rămână aşa!

Experţii recunosc, culmea, că politica regională actuală, bazată pe cele 8 regiuni de dezvoltare, este un eşec fiindcă a agravat, nu a micşorat diferenţele dintre regiuni şi dintre judeţele aceleiaşi regiuni. "Disparităţile economice dintre judeţe s-au accentuat în special după 1999", spun specialiştii, adăugând că până şi în aceeaşi regiune s-au dezvoltat strict centrele, nu şi alte localităţi din judeţul central: "Clujul, de exemplu, unul din judeţele cele mai dezvoltate, face parte din categoria cu nivel maxim de decalaj de dezvoltare între urban şi rural, similar cu ce se întâmplă în Iaşi, Dolj, Vaslui, Vâlcea şi Sălaj".

CONREG ignoră aspectele istorico-geografice ce ar putea da regiuni mai mici şi mai omogene, căutând aproape chinuitor argumente în favoarea modelului actual, prezentat ca "singurul multicriterial, cu o funcţionalitate dovedită prin configurarea fluxurilor de migraţie demografică şi economică, prin dimensiunile relativ egale dintre regiuni, gradul sporit de accesibilitate de la periferie spre centru, posibilitatea de a valorifica identităţile şi diversităţile regionale neconflictuale, potenţialul de competitivitate sporit în context european".

Aplicându-şi teoria la Regiunea Nord-Vest (Cluj, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Bistriţa Năsăud), autorii afirmă că Bihorul e mai orientat demografic şi economic spre Timiş, dar trec peste acest detaliu cu superficialitate, conchizând că "Bihorul este un judeţ orientat în afara regiunii" şi recomandând păstrarea lui tot în subordinea Clujului.

Ce-i drept, nici în privinţa altor regiuni raportul nu e mai coerent. Referitor, de pildă, la Capitală şi judeţele din jur, arată că "o sursă a sărăciei din judeţele Câmpiei Române e faptul că Bucureştiul a acţionat ca un magnet care a atras capitalul uman din aceste zone, însă nu a dat nimic la schimb". Şi mai ridicol e că, potrivit autorilor, specialiştii din Capitală vor acţiona pe viitor pentru dezvoltarea judeţelor vecine, fără să argumenteze aserţiunea.

În schimb, pe site-ul MDRAP e fixată constituirea regiunilor administrative în luna noiembrie şi se anunţă, la fel de sec, că "în decembrie 2013 vor avea loc primele alegeri regionale".

Sfârşitul viitorului

Politicienii bihoreni recunosc că MDRAP nu le-a semnalat existenţa raportului. Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, susţine că regionalizarea e dezbătută totuşi în USL, chiar dacă nu poate preciza de către cine. "În week-end (n.r. - cel trecut) va fi o discuţie cu preşedinţii de consilii judeţene la Tulcea, unde se va aborda şi regionalizarea", spune Mang, care speră că "se va ţine cont că regiunea Crişana a fost totdeauna o regiune distinctă", iar "la referendumul pentru revizuirea Constituţiei cetăţenii vor fi întrebaţi dacă doresc 8 regiuni sau mai multe".

Mai ferm, preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, declară că nu va face "niciun compromis în ce priveşte regionalizarea", urmând să ceară parlamentarilor liberali "să nu voteze nicio variantă în care Bihorul nu va fi centru de regiune".

Cel mai categoric e însă liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss. "Vă spun sincer că am stat personal de vorbă cu cei care decid în USL şi mi s-a răspuns că nici dacă stăm în cap nu va fi altă variantă decât cea de acum. Aşa că dacă nu putem influenţa chestiunea asta care pentru noi înseamnă sfârşitul viitorului, căci Oradea va fi un sat mai mare, o vom opri. Vom bloca schimbarea Constituţiei, căci acolo va fi trecută regionalizarea", spune Kiss.

Bihor în deşert

12 Cseke Attila.jpgDe altfel, UDMR e singurul partid care are un responsabil privind regionalizarea, pe deputatul bihorean Cseke Attila (foto). "Deşi CONREG e format din profesionişti, raportul este neprofesionist", spune acesta. Primul bai e că studiul are la bază informaţii depăşite, nereale şi contradictorii. "Hărţile demografice şi economice sunt din 1992 şi din 2002, iar de atunci multe s-au schimbat. Eu nu cunosc pe nimeni care să fi migrat în ultimul deceniu spre Timiş, şi e limpede că migraţia s-a orientat spre Occident, nu spre alte zone din interiorul ţării", arată Cseke. 

Ca să nu fie suspectat că vrea o regionalizare pe criterii etnice, deputatul etalează argumente economice despre "deşertificarea" produsă de actuala organizare a regiunii Nord-Vest, în care Clujul aspiră toate resursele. De pildă, Clujul a luat peste 25% din banii Programelor Operaţionale Regionale, iar Bihorul doar 19%. În 1995 Bihorul contribuia la PIB cu 108% faţă de media regiunii, dar în 2011 forţa sa economică a scăzut la 103% din media regiunii, în timp ce Clujul s-a dezvoltat, având în 2011 un aport la PIB cu 140% peste media regiunii, faţă de 116% în 1995. Concluzia? "În actuala formă, dezvoltarea se concentrează exclusiv pe Cluj, deşi scopul regiunilor trebuia să fie reducerea decalajelor".

Pe de altă parte, adaugă Cseke, CONREG nu ia în calcul nici aportul la PIB-ul României mai mare al Bihorului decât al unor judeţe care deja sunt centre ale regiunilor de dezvoltare. "Noi dăm cu 31% mai mult la bugetul statului decât Doljul (centrul Olteniei) şi cu 32% mai mult decât judeţul Iaşi (centrul Moldovei). Şi atunci de ce n-am fi centru de regiune?".

Carul înaintea boilor

Deputatul crede că, în lipsa unor dezbateri reale, raportul CONREG va fi "băgat pe gât" parlamentarilor înainte de votarea regionalizării, pentru ca proiectul să fie adoptat fără discuţii sub pretextul crizei de timp: "Mă tem că asta se şi doreşte, să fim puşi în faţa faptului împlinit, şi că la un moment dat ni se va spune că nu e timp pentru a mai schimba ceva".

Deşi a anunţat că în aceste condiţii se va opune regionalizării inclusiv prin boicotarea referendumului prin care viitoarea Constituţie ar urma să împartă ţara în 8 regiuni, UDMR vrea să împiedice de pe acum eventualele efecte negative ale regionalizării, propunând o lege a descentralizării, pentru care nu e necesară schimbarea Constituţiei. "Ca să nu ne trezim că unele atribuţii vor fi luate de la judeţe şi mutate spre regiuni, ceea ce ar fi o centralizare, vrem transferul atribuţiilor unor servicii deconcentrate, cum ar fi inspectoratele şcolare, direcţiile sanitare ş.a., către consiliile judeţene şi locale".

Altfel, spune Cseke, vom pune iarăşi căruţa înaintea boilor, iar răul va dăinui decenii întregi, în care bihorenii vor trebui să se căciulească la Cluj pentru orice aprobare. Fără siguranţa că o vor şi primi...


12 varianta PNL.jpgALTERNATIVE
Varianta liberală

Dacă PSD merge pe mâna ministrului Liviu Dragnea, iar PDL nu dezbate deloc tema, cea mai articulată alternativă de regionalizare aparţine PNL. Conform unei propuneri pornite chiar din Bihor, România ar putea avea 10 regiuni: Crişana (formată din Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş), Transilvania (Cluj, Alba, Bistriţa Năsăud, Mureş), Moldova Nord (Iaşi, Botoşani, Neamţ, Suceava), Moldova Sud (Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi), Carpatica (Braşov, Sibiu, Harghita, Covasna), Banat (Timiş, Arad, Hunedoara, Caraş Severin), Oltenia (Dolj, Olt, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea), Muntenia (Argeş, Dâmboviţa, Tulcea, Giurgiu), Bucureşti (Capitala, Prahova, Ilfov) şi Dunărea de Jos (Constanţa, Teleorman, Ialomiţa, Călăraşi). "O asemenea împărţire ar ţine cont de necesitatea echilibrului economic, a întinderii şi numărului de locuitori, de existenţa universităţilor şi a căilor de comunicaţii convenabile pentru toate judeţele componente, şi nu ar duce la o enclavizare etnică", argumentează liderul PNL Bihor, Cornel Popa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
doliu la udemereu'
udemeristii loseri, n-au putut sa-si impuna varianta cu 13 regiuni (singura pe care o sustin ei). enclavizarea ungurilor, sustinuta de budapesta, a ratat.
Postat 02 Iunie 2013, 17:26 de aaaaahahahhahahahaha
@Amalia
Maramuresenii nu vor avea ce sa faca daca Oradea va fi capitala exact la fel cum bihorenii nu are ce sa faca daca Clujul va fi capitala. Si 99% sunt clare lucrurile, Clujul e viitoarea capitala.
Postat 01 Iunie 2013, 17:39 de radukku
E bine
Asta inseamna o lovitura decisiva, data separatismului si izolationismului unguresc. Enclavizarea ungurilor, cu toate tampeniile ei, incurajata si sustinuta de budapesta, a esuat.
Postat 01 Iunie 2013, 15:51 de Land
@demolarii
:) ma, dar de ulan bator, ce zici ?
Postat 01 Iunie 2013, 15:28 de @demolarii
Poate
Eu cred ca este un moment potrivit pentru a fi dezvoltate si alte regiunii. Astfel as alege un oras mai mic ca si sediu administrativ. Ceva gen Carei sau Alesd,
Postat 01 Iunie 2013, 14:49 de Demolarii
@lio
ungure, nu te opreste nimeni. nu-ti convine in Romania, pleaca in ungaria. mergeti sa faceti acolo separatisme si alte mizerii.
Postat 01 Iunie 2013, 14:41 de com
@radukku
Maramuresenii nu vor avea ce sa faca, in cazul asocierii cu BH,SJ si SM in cadrul unei regiuni cu resedinta la Oradea, pt ca Baia Mare a lor e jumatate din Oradea iar Sighetul e capitala istorica a MM.Ar putea prefera insa o asociere cu capitala la Cluj, pt ca de Cluj sunt legati mult mai mult, apoi Clujul e inca o data cat Oradea.
Postat 01 Iunie 2013, 11:20 de Amalia
unii
Unii numai unguri vedeti in fata, de parca meltenii de la Bucuresti sunt mai buni, halal ce oameni, as prefera sa fiu in Ungaria decat cu Oltenii la un loc. Toti avem de pierdut daca Oradea nu va fi capitala regionala, asta sa va intre bine in cap, si ziceti ca, Clujul este mai dezvoltat economic, si va fi si mai mult, daca noi vom fi doar un oras oarecare de provincie, ar trebui sa va fie rusine, ca nu aveti putinul patriotism local, care e singurul ce nu il pot lua de la noi, da ungurii sunt mai patrioti decat noi, si o spun ca roman get-beget.
Postat 01 Iunie 2013, 10:27 de lio
ceke isi smulge parul din cap
Planul de enclavizare a ungurimii intocmit cu complicitatea budapestei, se duce pe pustii !
Postat 01 Iunie 2013, 00:28 de 2K13
pana si Bolojan a recunoscut
Clujul trebuie sa fie centru regional si nu Oradea. Are forta economica mai mare, populatie mai numeroasa, infrastructura mai buna si udemeristi (adica izolationisti, segregationisti) mai putini.
Postat 01 Iunie 2013, 00:25 de nail
crapa crisz bacii... crapa si udemeristii...
aaaaaahahahhahahahahha......... nu le-au iesit socotelile izolationisto-separatiste, ungurilor instigati de buda ! hehehehhehehehe.........
Postat 01 Iunie 2013, 00:19 de aaaaaaaaaahahahahaha
DS / Carp III
Sandule, nu-i frumos ce faci! Adică tu ştii cine-i Carp III şi ţii numai pentru tine?
Postat 01 Iunie 2013, 00:18 de curios
agonia ungurimii...
udemeristii agonizeaza ! nu pot enclaviza ungurimea, ceea ce intre noi fie vorba, e cat se poate de bine ;)
Postat 01 Iunie 2013, 00:15 de Foarte bine !
DS ?
D-le CARP III sau mai bine zis d-le D S .... las-o mai moale ....sau schimba partitura .....ca e depasita .....
Postat 31 Mai 2013, 21:15 de Sandu
Mintea şi competenţa politicienilor locali !?!
Decembrie 2007: se emite HG a guvernării Tăriceanu, prin care se stabilesc cele 12 centre regionale a viitoarelor regiuni iniţiate de Comisia Europeană încă din 2005, dintre care Oradea e pe poziţia 9 la criterii !?! Aprilie 2008: Clujul (Boc cel insitent) bate la porţile guvernului pentru a scoate Oradea din jocuri dacă la Bruxelles se vor stabili doar 8, 9 sau 10 regiuni, iar cifra 12 deranjează pe Barosso. Septembrie 2008: Ultima întrunire înainte de noul HG al guvernului (Bolojan lipsă la apel), iar Oradea dispare de pe orice listă posibilă sau de viitor. Asta a fost istoria scurtă, dar aleasă, a urbei noastre. Dacă e cazul trimit dovezi iniţiaţilor.
Postat 31 Mai 2013, 19:46 de Carp III
o chestie
Sa va spun o chestie. Oricum o luati Oradea nu va fi capitala de regiune. In cazul regiunii BH-SM-SJ-MM maramuresenii nu vor accepta suprematia Oradiei in detrimentul orasului Baia Mare nici sa-i ameninte cineva cu moartea. Maramuresul este o zona mult mai inchegata decat Bihorul. Regiunea Partium nu v-a exista vreodata. Mai ramane varianta alternativa de a include BH la regiunea Vest. E clar ca Oradea n-ar avea vreo sansa pentru a deveni capitala regionala. I-a intrebat cineva pe salajeni ce-si doresc? Il citez pe Iosif Boda: "Eu ca si salajean e logic ca-mi doresc ca Clujul (nu e cacofonie, invatati gramatica!) sa devina capitala regiunii!".
Postat 31 Mai 2013, 18:08 de radukku
Buletinul meteo
Pana si la buletinul meteo, starea vremii este data zilnic pentru regiunea Crisana, Transilvania, Maramures...oare de ce?Ca sa nu-si mai bata capul cu 40 de judete, Bucurestiul va discuta doar cu 8 regiuni.Restul vor fi niste "beduini" fara dreptul de a lua hotarari.Descentralizarea este in momentul de fata cea mai buna varianta, asa se vede pe unde este fiecare si ce are fiecare.
Postat 31 Mai 2013, 16:25 de Boom
Reg Crisuri-Somes-Tisa
Propun ca regiunea ce se creaza din judetele BH, SJ, SM, si MM(ce inglobeaza parti din Crisana si din Maramures ce au ramas in componenta Romaniei precum si o parte din Satmar)sa se numeasca Crisuri-Somes-Tisa, dupa apele cele mai importante ce scalda aceste tinuturi(Crisurile pt BH, Somesul pt SJ si SM si Tisa pt MM)
Postat 31 Mai 2013, 14:27 de Bihorean
@horia
Nu prea ai inteles nimic. Nu se pune problema de a concura cu Clujul (cacofonie intentionata). Este vorba despre crearea regiunii istorice Crisana si nu cred ca e interesul lui Popa in crearea acestei regiuni. Am mai demonstrat si la alte articole de ce nu e bine sa fim in aceiasi regiune cu Clujul, nu ma mai repet, insa doua lucruri sunt clare: 1. Noile regiuni se vor a fi create pe scheletul fostelor regiuni de dezvoltare, care si-au aratat \"neputinta\" cu varf si indesat. 2. Clujul a acaparat tot ce a insemnat investitie straina considerabila in N-V tarii.
Postat 31 Mai 2013, 13:43 de anticomunistul
e bine
Un singur atu are acest judet,ca se invecineaza cu HU.Asa ca nu mai latrati atat ca am vazut ce realizari au avut conducatorii acestui judet!
Postat 31 Mai 2013, 13:09 de gica
Oradea centru de regiune
pentru mine si pentru multi altii, Bihor va ramane judet si Oradea va ramane resedinta de judet. Astia vor sa ne fure si ceea ce avem, putin dar bun. Hai sa iesim cu totii in strada la protest !!
Postat 31 Mai 2013, 11:25 de David
ce va asteptati ?
la ce va asteptati, dragi oradeni, de la basini ca Mang? Ce treaba are Mang cu regionalizarea? Ca vaca cu laptopu! :) Popa e mai rasarit dar si el pare completr depasit de situatie.
Postat 31 Mai 2013, 10:48 de Dionisie
utopii pnliste
Regionalizarea propusa de PSD nu tine cont de criteriul etnic si de interesul liberalului C. Popa. Asta doare pe scriitorul acestui articol partinitor si foarte slab fundamentat. Adrian Cris in mod evident este mult mai inteligent ca academicienii care vad problema in mod national si dezinteresat. Ducerea in derizoriu a unui studiu fie el si greu de inteles(depinde pentru cine) e o metoda de a promova ideile unui baron local mare presedinte CJ. Si pot sa inteleg si asta dar sa se vina cu argumente logice si de bun simt. Pana la urma si Bolojan, pe care ziaristul Cris il admira atat de mult, recunoaste faptul ca metropola Cluj are toate premisele atat ca dezvoltare economica cat si ca numar de locuitori, pentru a fi capitala regionala. Sa tot cautam imparteli conjuncturale cu satu Mare si Maramuresul doar pentru a fi noi bihorenii cei mai tari, mi se pare cel putin pueril si in mod car spre interesul unui grup restrans de interese.
Postat 31 Mai 2013, 10:32 de horia
Bihor centru de regiune
Este timpul sa unim fortele cu UDMR si sa aparam judetul nostru !!!!!!
Postat 31 Mai 2013, 10:29 de Joe
Identitatea
Nu se poate face asa o magarie ....pericolul cel mare e stergerea cu buretele a identitatii istorice ....nu vom mai fi din Bihor , din Crisana ...vom fi din Nord Vest ......Menumorut se rasuceste in mormant .... trebuie sa luam atitudine .....o sa se ajunga ca romanii sa voteze cu UDMR-ul in aceasta problema ....
Postat 31 Mai 2013, 08:53 de Sandu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON