URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2017, 07:41

Suprataxaţi nevinovaţi! Peste 150 de orădeni au contestat supraimpozitarea de 400%, iar Primăria nici nu le răspunde

Suprataxaţi nevinovaţi! Peste 150 de orădeni au contestat supraimpozitarea de 400%, iar Primăria nici nu le răspunde LA GRĂMADĂ. Supraimpozitarea cu 400% a imobilelor neîngrijite a stârnit revolta orădenilor care nu pot face reparaţii din cauza vecinilor. "Primăria să ia banii de la mine pentru ce am eu de renovat şi să-l amendeze pe cel care nu vrea să plătească! De ce să am eu ură cu vecinul?", protestează orădeanul Traian Laza, proprietar din strada Republicii 15 (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 150 de orădeni din cei 235 supraimpozitaţi de municipalitate cu 400% pentru clădirile neîngrijite din proprietate au contestat sancţiunile primite. Ei spun că nu îşi pot repara imobilele din cauza coproprietarilor care nu au bani sau sunt scutiţi de impozite.

"Funcţionarii publici sunt plătiţi să rezolve problemele cetăţenilor, nu să le facă altele cu vecinii! Să facă bine să schimbe regulamentul!", reclamă orădeanul Traian Laza.

Nu se poate!

Regula a fost simplă: ori cheltui cu reabilitarea clădirii, ori plăteşti impozit usturător, dar cu banii nu rămâi! După ce măsura de supraimpozitare cu 100% a imobilelor distruse a determinat anul trecut doar 27  de orădeni să înceapă reparaţiile, în decembrie Consiliul Local a majorat procentul la 400% la propunerea primarului Ilie Bolojan. Modificarea a ridicat impozitul pe metrul pătrat de la 2,5 lei la 10 lei, majorând suma datorată, spre exemplu, de proprietarul unei locuinţe de 50 mp de la 125 la 500 lei pe an.

Din cei 235 de orădeni care au primit decizii de supraimpozitare, 150 le-au şi contestat. Pe bună dreptate. "Am un apartament într-o curte comună. Am spus: reabilitez eu faţada în locul vecinului care stă la stradă şi nu vrea să plătească, numai să-mi anuleze impozitul. Primăria mi-a spus că nu se poate, că îmi trebuie acceptul lui, fiindcă e proprietate comună", spune Ioana, proprietara unui imobil din strada Iuliu Maniu. Şi în situaţia ei sunt şi alţi contestatari...

Metoda mucles

Asaltată cu reclamaţii, cea mai eficientă administraţie din România, aşa cum îi place primarului Bolojan să creadă, nu a fost capabilă nici măcar să le răspundă oamenilor în termenul legal de o lună.

"N-am primit nici astăzi răspuns la contestaţia din 9 februarie", reclamă Dan. Orădeanul deţine apartament într-o clădire din strada Samuil Micu Klein şi nu a putut obţine autorizaţie de construire în condiţiile în care majoritatea spaţiilor aparţin bisericii greco-catolice. "Nu mi se pare normal să fiu supraimpozitat din vina altuia", spune reclamantul, care vrea să se apere în instanţă, aşa că aşteaptă răspunsul Primăriei. Ca mulţi alţii...

"Unele contestaţii au primit răspuns, altele nu. Merge mai greu pentru că fiecare contestaţie trebuie verificată în teren", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama. Problema este că, până se mişcă funcţionarii, expiră termenul din 31 martie până la care orădenii care îşi plătesc integral impozitele beneficiază de reducerea de 10%. Iar Primăria le îngrădeşte inclusiv acest drept...

Faceţi un cont!

Culmea, soluţia ar putea veni tocmai de la orădenii suprataxaţi. Proprietar al unui spaţiu din strada Republicii 15, Traian Laza, unul dintre apropiaţii primarului Bolojan, s-a trezit cu impozitul majorat de la 800 la 3.600 lei. Pentru că nu îşi poate convinge vecinii să contribuie la reabilitarea faţadei, orădeanul propune o soluţie reciproc avantajoasă.

"Eu vărs partea mea de contribuţie într-un cont al Primăriei şi o mandatez să obţină în locul meu autorizaţia de construire. Cine vrea face la fel, cine nu este supraimpozitat. Municipalitatea face lucrările, după care trage linie: cine mai are bani de plătit plăteşte, iar cine are de primit i se compensează din impozitele viitoare", explică Laza. Soluţia are numai avantaje: capitalizează municipalitatea, care poate finanţa reabilitarea faţadelor, scapă de supraimpozitare orădenii de bunăcredinţă şi evită apariţia unor procese costisitoare.

Cine contestă câştigă!

preşedintele Asociației Firmelor Bihorene, Dan OctavianSesizată de firmele care deţin spaţii pe Corso, Asociaţia Firmelor Bihorene a semnalat deja municipalităţii că riscă procese în lanţ. "Pe 20 decembrie 2016 Consiliul Local a decis că peste câteva zile imobilele nereabilitate vor fi supraimpozitate cu 400%, deşi e limpede că numai documentaţia poate dura şi 6 luni. Cine demonstrază asta în instanţă are toate şansele să câştige", spune preşedintele AFB, Dan Octavian (foto).

Organizaţia va cere săptămâna aceasta Primăriei majorarea impozitării la 400% abia de anul viitor, pe când orădenii vor fi avut timp să se conformeze, dar şi adoptarea unui regulament care să le dea posibilitatea să vireze cota lor indiviză într-un cont al Primăriei, pe care să o mandateze să obţină autorizaţia de construire şi să realizeze lucrările.

"Aceasta e cea mai bună soluţie. Supraimpozitarea de 400% este parte integrantă din hotărârea cu impozitele şi taxele pe 2017. Dacă un reclamant câştigă anularea ei în instanţă, bugetul local e în aer", avertizează Dan.

"Nu mă pot pronunţa"

directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard FloreaSesizaţi neoficial de AFB, reprezentanţii municipalităţii nu au luat încă o decizie. "Noi am scos Hotărâre de Consiliu Local cu supraimpozitarea fiecărui imobil în parte. Dacă una nu este corectă, instanţa o va anula, nu cred că va anula şi HCL-ul cu taxele şi impozitele", crede directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto). Directorul spune că proprietarii imobilelor nereabilitate au fost notificaţi încă de anul trecut, când au fost supraimpozitaţi cu 100%, aşa că au avut timp să se conformeze, dar au început să se agite abia când impozitul a crescut de patru ori.

Florea nu respinge posibilitatea înfiinţării unui cont în care orădenii să îşi poată vărsa contribuţia proprie pentru a scăpa de supraimpozitare, dar încă aşteaptă poziţia juriştilor. "Supraimpozitarea e stabilită prin Codul Fiscal. Dacă îi scutim pe unii orădeni prin HCL, s-ar putea să putem fi atacaţi în instanţă de cei care rămân suprataxaţi", spune directorul. Nici primarul Ilie Bolojan nu are încă o poziţie formată. "Am constituit un grup de lucru care va trebui să prezinte zilele acestea primele rezultate. Nu mă pot pronunţa deocamdată", spune edilul.

Atât doar că, între timp, impozitele orădenilor se adună. Inclusiv ale celor nevinovaţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON