URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2017, 07:59

Statul, cu paguba: Bihorenii şi-au păstrat pensiile de boală obţinute prin mituirea medicilor arestaţi în 2015

Statul, cu paguba: Bihorenii şi-au păstrat pensiile de boală obţinute prin mituirea medicilor arestaţi în 2015 DIFERENŢE. Harta întocmită de Casa de Pensii Bihor la recenta rearondare teritorială a pensionarilor de boală arată că numărul acestora e surprinzător de mare în anumite comune faţă de altele. La Săcueni, de pildă, sunt 407 pensionari de boală revizuibili, aproape cât la Aleşd (415), şi de şapte ori mai mulţi decât la Nucet (56). Cum în nordul judeţului oamenii au lucrat preponderent în agricultură, în timp ce lângă Aleşd există fabrică de ciment, iar în vecinătatea Nucetului mina de la Băiţa, singura explicaţie este existenţa unor "filiere" care au facilitat pensionarea de boală. Doar neoficial, pentru că nimeni n-a cercetat cauzele îmbolnăvirilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mii de bihoreni din tot judeţul sunt plimbaţi pe drumuri pentru evaluarea cererilor de pensionare sau de revizuire a dosarelor de pensii de boală după ce în 2015 au fost arestaţi zece doctori şi asistenţi din comisia de expertiză a Casei de Pensii care emiteau decizii pe bani. Disconfortul şi paguba lor este, însă, un mizilic pe lângă cea pe care a suportat-o statul prin faptul că, în ciuda certitudinii că deciziile au fost luate în schimbul mitei, a continuat să achite pensiile inclusiv celor care au dat şpăgi.

De ce nu a fost verificată corectitudinea pensionărilor? Pentru că nu s-a putut, spune şefa Casei de Pensii Bihor, adăugând însă că numărul pensionarilor a fost împuţinat semnificativ pe cale "naturală", adică prin revizuirea periodică a dosarelor.

Serviciul de Mită Medicală

Arestarea celor zece medici şi asistenţi ai Serviciului de expertiză din cadrul Casei de Pensii a fost decisă după o anchetă a poliţiştilor SICE, coordonată de Parchetul Bihor, care în perioada 11-15 mai şi 18-20 mai 2015 le-a monitorizat video şi audio cabinetele, constatând că din 738 persoane care solicitau pensionarea pe motiv de boală sau confirmarea deciziilor anterioare, 733 au dat şpăgi între 200-400 euro, respectiv de 100-400 lei. În cabinete şi la domiciliile celor zece investigatori au găsit sume cash de 1,4 milioane lei, 190.000 euro, 125.000 dolari şi 89.000 forinţi, iar în conturi depozite de 1,14 milioane lei, 39.000 euro şi 40.100 dolari, plus 36 case şi acţiuni de peste 1 milion lei.

Trimişi cu toţii în judecată, doi au şi fost condamnaţi, medicul Ovidiu Pleşa, care primise 235 de şpăgi, încasând 3 ani de închisoare cu suspendare, iar asistenta sa, Monica Ignat, complice la 163 şpăgi, 2 ani şi 8 luni tot cu suspendare. Motivul blândeţii? Au cooperat cu anchetatorii, povestind cum primeau mita şeful comisiei, Vasile Sălăjan, şi colegii lor medici Anca Grigorescu, Emilia Cun şi Ana Guţ, precum şi asistenţii Ioana Precup, Ladislau Pelle, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan, dar şi felul în care cotizau şi pentru directorul Casei, Leontin Ţîrle, arestat şi el ulterior şi trimis în judecată.

Ca urmare a "dezmembrării" comisiei, în Bihor au rămas să facă examinări doar trei doctoriţe, dintre care una la Marghita, iar alta detaşată la Beiuş, astfel că actuala conducere a instituţiei a fost nevoită să rearondeze teritorial toţi beneficiarii din judeţ.

Prejudicii necunoscute

Paguba pe care a suportat-o statul prin continuarea plăţilor către toţi pensionarii de boală n-a măsurat-o, însă, nimeni. Culmea e că după arestarea celor zece, procurorii comunicaseră că au ridicat 2.300 dosare pentru a fi trimise unei comisii de specialitate spre reanaliză. "Lipsa de evaluare a stării de sănătate în raport cu actele medicale creează prezumţia că unele pensii au fost acordate nejustificat, fiind necesară o reevaluare riguroasă a tuturor beneficiarilor", explica în 2015 purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, Maria Cotrău.

Camelia Polman, șefa Casei de Pensii BihorCeea ce, totuşi, nu s-a întâmplat, a aflat BIHOREANUL de la succesoarea fostului director, Carmen Polman (foto): "Nu s-a putut face o reevaluare a dosarelor deoarece specialiştii nu se pot pronunţa post factum asupra stării de sănătate anterioare a persoanelor, şi nici nu pot contesta actele medicale pe care le aveau la un moment dat". Consecinţa e logică: nu se va şti niciodată câţi dintre pensionarii de boală trecuţi prin mâinile celor zece şpăgari aveau sau nu dreptul la sumele primite lunar, cuprinse între 400 şi 600 lei, şi evident nici prejudiciul la bugetul de pensii prin sumele achitate acestor persoane. 

Bolnavi împuţinaţi

Pe de altă parte, directoarea Casei de Pensii afirmă că din 2015 până în prezent numărul pensionarilor de boală din Bihor a fost redus semnificativ prin revizuirea dosarelor medicale, de la peste 54.000 persoane la puţin peste 32.000 în prezent, din care 26.852 revizuibili. "Practic, la revizuirea periodică a dosarelor, care se face anual sau la doi ani, după caz, o parte dintre acestea au fost respinse, astfel că persoanele respective nu au mai beneficiat de pensii de boală", explică Polman.

Nici aşa, însă, tot nu se ştie dacă şi câţi dintre pensionarii trecuţi prin mâinile şpăgarilor din comisie erau sau nu îndreptăţiţi la pensii, din acelaşi motiv: experţii nu se pot pronunţa asupra unor situaţii anterioare, mai ales că la revizuirile din ultimii doi ani criteriile de examinare au fost mai severe decât înainte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@seth
Muncesc şi ăia,dar pe acasă,pe câmp,mai cresc un animal,ceva,sau vând prin piaţă,doar nu crezi că le ajunge pensia aia,practica e veche,de dinainte de 90,dar a luat maaare amploare după,doar că înainte media nu avea voia să semnaleze astfel de cazuri...
Postat 10 Martie 2017, 22:18 de crisan
sunt care ..
chiar suferă de o boală pentru pensionare şi nu au avut să dea şpaga,..nici măcar nu s-au mai dus la comisia coruptă ,fiindcă ştiau că n-au şansă.Pe mine dacă mă prinde că fac ceva mai nesemnificativ mă bagă înlontru pentru 50 de lei...ŢŢaară de cacao!!!
Postat 10 Martie 2017, 22:14 de crisan
Eu
Eu mai lucrez, in tara asta! :)
Postat 10 Martie 2017, 16:32 de Maricel
mda...
54.000 de pensionari de boala numai in Bihor???? Cine dracu mai lucreaza in tara asta...
Postat 10 Martie 2017, 12:36 de seth
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON