URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2013, 17:27

Stănel Necula, noul administrator al CET: "Dacă nu confirm, plec!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Electrocentrale colaborează atât de bine încât îşi poartă dialogul prin presă. Instalat pe 8 octombrie în funcţia de administrator special al Electrocentrale, la doar o săptămână după ce a falimentat CET-ul din Brăila, Stănel Necula, fost viceprimar PDL de Brăila trecut la liberali, a răspuns, printr-un email trimis BIHOREANULUI, întrebărilor pe care i le-a pus consilierul local Adelina Coste, membru în AGA la CET.

Coste şi-a declarat în ultima şedinţă a Consiliului Local nemulţumirea faţă de faptul că Necula a fost angajat cu un salariu de 1.500 euro fără ca măcar să prezinte un plan de măsuri pentru redresarea societăţii şi a afirmat public că pe acesta nu îl recomandă nimic pentru funcţia de administrator al CET. Întrucât Coste şi Necula n-au reuşit să aibă un dialog în cadrul AGA, consiliera i-a adresat administratorului special al CET un set de întrebări prin intermediul presei. Iată răspunsurile...

CET la fier vechi?

- Care este numărul minim de salariaţi care poate asigura funcţionarea normală a Electrocentrale pe timp de iarnă? (În prezent organigrama prevede circa 550 de posturi, iar ultima concediere colectivă a avut loc în iulie, vizând 133 de salariaţi, alţi 247 fiind transferaţi la Termoficare Oradea.)

- Îmi propun să identific numărul optim de salariaţi, dar acesta este un proces de durată. La Brăila disponibilizarea s-a făcut cu acordul scris al sindicatelor, conform OG 36 din august 2013, în baza unui program aprobat de Consiliul Local Brăila şi salariaţii vor primi 20-40 de salarii din bugetul asigurărilor de stat.

- Veţi apela la societăţi de recuperare pentru încasarea datoriilor de la asociaţiile de proprietari rău platnice? (La fel s-a procedat la CET Brăila, nu ştim cu ce eficienţă, cert este că asemenea firme lucrează cu comisioane de peste 50% din valoarea creanţelor recuperate.)

- Voi înfiinţa un departament de recuperări creanţe cu resursa umană din societate. La Brăila, comisionul societăţii de recuperări creanţe este mai mic de 5%.

- Cât de eficientă este debranşarea de la furnizarea agentului termic ca măsură coercitivă pentru aceste asociaţii de proprietari? (La fel s-a procedat la Brăila, sistându-se furnizarea agentului termic unor asociaţii care înregistrau datorii istorice. Măsura este descurajantă pentru acei proprietari care făceau eforturi să-şi achite debitele restante.)

- Nu se va proceda la sistarea furnizării decât după ce au fost epuizate toate metodele legale de recuperare a creanţelor, inclusiv eşalonări la plată. Pe fond, trebuie să conştientizăm fiecare dintre noi că nu există posibilitatea să furnizăm acest serviciu gratuit.

- Aveţi în vedere vânzarea unor mijloace fixe dezafectate de la CET ca fier vechi în vederea asigurării de lichidităţi? (CET Brăila a devenit raiul tăietorilor de fier vechi, principala sursă de asigurare a cash-flow-ului.)

- Vom lua în calcul şi acest lucru. Aşa cum aţi spus, avem nevoie de surse pentru asigurarea cash-flow-ului. Nu se poate face reorganizare fără resurse financiare şi dacă societatea de insolvenţă va aprecia că valorificarea de bunuri ieşite din uz, casate şi care nu fac parte din actualul flux de producţie este necesară, vom vinde şi mijloacele fixe dezafectate la fier vechi.

- Veţi propune majorarea preţului de livrare a gigacaloriei pentru populaţie începând din ianuarie 2014? Cu ce marjă procentuală? (Măsura este inevitabilă, anul trecut gigacaloria s-a scumpit la Brăila cu 80%, ajungând la 411 lei. Întrucât în Oradea este interzisă debranşarea voluntară, din cauza zonelor unitare de termie, este de aşteptat ca preţul gigacaloriei să crească alarmant pentru a acoperi pierderile de pe reţea şi pierderile istorice ale Electrocentrale.)

- Nu estimăm o creştere în 2014. Preţul pentru populaţie trebuie să fie sustenabil şi va fi aprobat prin Hotărâre a Consiliului Local. Dacă reuşim să reducem costurile de producţie aşa cum am început şi dacă se va reuşi o reducere a costurilor de transport şi distribuţie, nu vom mări preţul gigacaloriei. Precizez că situaţia de la Oradea nu se poate compara cu cea de la Brăila, unde se utilizează alt combustibil, care generează un cost de producţie mai mare.

- Ce măsuri veţi lua pentru plata către bugetele de asigurări sociale şi de sănătate a sumelor reţinute până acum cu titlu de stopaj la sursă? (Conform informaţiilor noastre, Electrocentrale înregistrează întârzieri la virarea către bugete a sumelor reţinute prin stopaj la sursă, situaţie care îi poate expune răspunderii penale pe cei care au generat-o. Tergiversarea acestui proces va avea urmări atât asupra salariaţilor disponibilizaţi, care nu vor beneficia de ajutoare de şomaj, dar şi a salariaţilor actuali care nu vor beneficia de asistenţă medicală gratuită.)

- Toate creanţele anterioare intrării în insolvenţă se vor înscrie la masa credală şi vor fi prevăzute ca plăţi în planul de reorganizare. Nu se pot efectua plăţi cu prioritate în dauna celorlalţi creditori, conform legii insolvenţei.

Salariul "corect"

- Aveţi în vedere reducerea salariilor personalului cu funcţii de conducere? (Există categorii de specialişti la CET care sunt indispensabili bunei funcţionări a societăţii. Aceştia au beneficiat de un pachet motivant de drepturi salariale care nu va putea fi menţinut în condiţii de austeritate.)

- Dacă va fi necesar, da. Consider că orice măsură de reducere a cheltuielilor de exploatare poate sprijini procesul de reorganizare, cu condiţia să nu afecteze buna funcţionare a societăţii.

- Cât de morală şi legală este pretenţia pe care aţi exprimat-o în faţa AGA, solicitând să vă aprobe un salariu de 1.500 euro net lunar (circa 10.000 lei brut) în condiţiile în care conform legii (OUG 79/2008), nici directorul general al Electrocentrale nu poate beneficia  de un venit mai mare decât al viceprimarului municipiului?

- Consider că este un raport corect între activitatea care va fi desfăşurată şi remuneraţia aprobată de AGA Electrocentrale SA. Însă, trebuie să precizez că sunteţi într-o dublă eroare. În primul rând, OUG 79 din 2008 nu mai operează din decembrie 2011 (vezi OUG 109 din 2011). În al doilea rând, funcţia pe care o deţin este de administrator special şi nu de director general. Prezenţa dvs. ca reprezentant în AGA consider că v-a oferit posibilitatea să cunoaşteţi problemele din societate, şi nu sunt puţine, ba mai mult, să interveniţi când încă se mai putea face ceva ca să nu se ajungă în această situaţie de insolvenţă.

- Ce pretenţii materile veţi emite în cazul în care societăţii îi va fi retras dreptul de administrare, iar dumneavoastră veţi pierde postul de administrator special?

- Nu voi emite pretenţii materiale şi nu pot să fac speculaţii în legătură cu retragerea dreptului de administrare.

- Veţi demisiona din funcţie dacă Planul de reorganizare pe care îl veţi propune Adunării Creditorilor nu va fi aprobat?

- Acţionariatul majoritar poate în orice moment să denunţe unilateral contractul încheiat cu administratorul special dacă acesta nu îndeplineşte obligaţiile prevăzute, sau activitatea lui nu este conformă aşteptărilor acestuia. Precizez că eu sunt cel care am spus foarte clar că, în situaţia în care nu voi confirma, voi renunţa la această funcţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@Gandul
Ai dreptate, frate ! Spionajul unguresc si agentura lui locala sunt cat se poate de activa in Transilvania. Informatii despre serviciile de spionaj unguresti indreptate impotriva intereselor politice, economice si militare romanesti s-au detinut cu mult inainte de 1990. Documentarea lor a necesitat o activitate intensa din partea organelor de contraspionaj romanesti. In 1988 autoritatile romane au desfiintat Consulatul ungar din Cluj, oficina a spionajului unguresc. S-a intamplat acest lucru Dupa 1990 actiunile spionajului unguresc au fost reluate cu si mai mare intensitate.
Postat 23 Octombrie 2013, 06:27 de Realitati
PLANUL SECRET AL UNGARIEI PENTRU ANEXAREA ARDEALULUI (2)
Iredentismul şi revizionismul unguresc incearca falsificarea Istoriei Poporului Român. Specialiştii în domeniul Istoriei din Europa şi S.U.A. au descoperit şi susţin că leagănul civilizaţiei pe Planeta Pămînt a existat în spaţiul carpato-danubiano-pontic, în \"Grădina Maicii Domnului\", în Dacia Mare, cu cel puţin 10.000 de ani înainte de e.n. (înainte de Christos). Despre venirea ungurilor şi aşezarea lor în Cîmpia Panonică vorbesc izvoarele istorice, mai ales „Cronica notarului anonim al regelui Bela“ şi „Cronica lui Simon de Keza“, precum şi cartea „Continuitatea românilor în Dacia – Dovezi noi“, a lui G.Popa-Lisseanu, care ar trebui să fie retipărită în tiraj de massă, pentru a-i reduce la tăcere pe cei care susţin, în mod fals, că Poporul Român s-a format în sudul Dunării, în Secolele al XII -lea şi al XIII-lea, de unde s-ar fi infiltrat în Ardealul ocupat de unguri. Adevărul istoric este că la sosirea lor în Ardeal, ungurii au găsit în Transilvania, mai multe voievodate ale urmaşilor geto-dacilor, care au avut o unitate de limbă şi o continuitate neîntreruptă în Vatra Strămoşească, de mai bine de 11.000 de ani. Iredentismul şi revizionismul unguresc incearca falsificarea propriei Istorii şi, mai ales, a Istoriei Ardealului şi a Daciei Mari. Numeroaselor cărţi şi articole apărute în Ungaria, prin care se falsifică Istoria Poporului Român, Statul Roman le-a dat o replică, în anul 1986, printr-o culegere de studii şi articole apărute în cartea „Jocul periculos al falsificării istoriei“. Dintre autorii români care au prezentat ADEVăRUL ISTORIC cu privire la România, Ardeal şi Ungaria amintim pe: prof. univ. dr.Mircea Muşat, acad. Ştefan Pascu, prof. univ. dr. Ştefan Ştefănescu, dr. Augustin Deac, prof. univ. dr. Francisc Păcurariu, prof. univ. dr. Dinu C.Giurescu, prof. univ. dr. Florin Constantiniu, prof. univ. dr. Viorica Moisuc, prof. univ. dr. Ion Coja, prof. univ. dr. Mihai Ungheanu, dr. Alexandru Savu, prof. univ. dr. Gh. I. Ioniţă, dr. Cristian Popişteanu. De remarcat că deşi România şi Ungaria făceau parte din lagărul socialist, s-a continuat să se falsifice, de la Budapesta, ADEVĂRUL ISTORIC despre Poporul Român şi continuitatea sa de mai mult de 11.000 de ani în Vatra Strămoşească. Acum, cînd Ungaria şi România fac parte din N.A.T.O. şi Uniunea Europeană, se continuă aceeaşi politică revizionistă împotriva ţării noastre, vizînd, în principal, Ardealul
Postat 23 Octombrie 2013, 00:38 de Informare
PLANUL SECRET AL UNGARIEI PENTRU ANEXAREA ARDEALULUI (3)
Pregătirea paramilitară a tinerilor unguri din Ardeal şi existenţa depozitelor cu armament şi muniţii, despre care S.R.I. şi S.I.E. i-au informat pe preşedinţii României, primii-miniştri, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi pe parlamentarii din Comisille de Control al Serviciilor Secrete. De la sfîrşitul anului 1989 şi pînă azi, au fost aduse din străinătate şi au fost depozitate, în multe locuri din Ardeal, mari cantităţi de armament (pistoale şi pistoale mitralieră) cu muniţia aferentă, care ar urma să fie folosite pentru atacarea unităţilor militare, a sediilor Poliţiei şi Jandarmeriei, precum şi pentru săvîrşirea de atrocităţi împotriva românilor, similare cu cele de după Diktatul de la Viena. Scenariile cu insurgenţii din alte state sînt arhicunoscute şi aşteaptă să fie aplicate şi în Ardeal.
Postat 22 Octombrie 2013, 22:59 de Informare
@cucubanana
Nu-i asa ca ar fi bine ca populatia majoritara sa nu stie nimic si sa marseze la escrocheriile propuse de iudemeristi ? Stii ceva, mai du-te dreaqu de **** escroc ! Asta apropo si de cenzura imaginata si dorita de iredentismul unguresc in Romania, respectiv cenzurarea tuturor articolelor si comentariilor care ii demasca, astfel incat ei sa-si poata desfasura nestingherit actiunile subversive !
Postat 22 Octombrie 2013, 21:34 de @cucubanana
@Informare
Mă, tu ai un plan secret de anexare a Ungariei prin enervarea nationalistilor din Ardeal.
Postat 22 Octombrie 2013, 18:00 de cucubau
@AB
E uluitor ca stii sa scrii dar nu stii sa citesti! Ce-a zis omu si ce-ai inteles tu - e exact pe dos.
Postat 22 Octombrie 2013, 17:55 de cucubau
PLANUL SECRET AL UNGARIEI PENTRU ANEXAREA ARDEALULUI (1)
Persoanele aflate în conducerea României au fost informate de către Serviciile Secrete ale ţării despre pregătirile care se fac pentru Diktatul de la Bruxelles, din anul 2014, vizînd dezmembrarea teritorială a ţării noastre. Planul secret al ungariei pentru anexarea Ardealului. Principalele direcţii de acţiune ale ungariei şi revizionismului unguresc împotriva României şi Poporului Român sînt următoarele1. Dobîndirea dreptului de proprietate asupra a peste 60% din bunurile (clădiri, terenuri agricole şi păduri) din Ardeal de către Ungaria, prin persoane juridice şi persoane fizice maghiare, pe următoarele căi: a) Retrocedările în natură (cele mai multe, bazate pe acte false) către bisericile maghiare (romano-catolică, reformată, unitariană şi luterană) care aparţin Ungariei. b) Împroprietăririle ilegale ale Statusului romano-catolic şi Ordinelor călugăreşti catolice maghiare cu imobile pe care niciodată nu le-au avut în proprietate, ci doar în administrare. c) Exproprierea românilor de către titularii unguri ai licenţelor de exploatare a bogăţiilor naturale din România, în baza modificărilor şi completărilor la Legea minelor, Legea nr.85/2003, votată în Senatul României (la 27 octombrie 2009) şi care aşteaptă doar votul final în Camera Deputaţilor, pînă în luna iunie a.c. d) Cumpărarea terenurilor agricole din România de către persoane juridice din Ungaria, la care se vor adăuga persoanele fizice ungare. Se ştie că în Ungaria, la fel ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană, ca şi în Israel, este interzisă vînzarea pămîntului la străini.
Postat 22 Octombrie 2013, 17:39 de Informare
specialist in ce?
E uluitor ca la ultima intrebare n-a fost capabil sa raspunda nici macar in scris, in schimb lasa de inteles ca nu pleaca decat dat afara. Mai lipseste sa ne spuna ce-l califica pentru postul pe care-l ocupa, poate vedem si noi un CV. Poate-l intreaba domnii ziaristi?
Postat 22 Octombrie 2013, 14:39 de AB
SRI pentru roger
Nu stiu cum SRI nu observa cum serviciile secrete ungare incearca sa ne dezbine. Roger , daca e profesionist poate sa fie administrator CET. Faptul ca esti taran de bihor nu te face mai profesionist ca moldoveanul de la CET. Ori te-ai nascut cu facultate? Poate de la universitatea de la Vadul Crisului
Postat 22 Octombrie 2013, 04:17 de Gandul
moldoveanu si cotofana
pardon, eu sunt oradean si nu am nevoie de bubosul asta sa-mi conduca ditamai institutia-firma. oameni seriosi, capabili si de valoare nu se mai gasesc la cluj sau timisoara?! ce nevoie am eu de moldoveni aici? iar duamna adelina coste cum s-a asezat ea la caldura in aga - are 1.20m, obraznica dupa se vede-n poza, nu am inteles ce realizari marete are, iar de cotofana pretioasa ce-i, ii e lene sa-si deschida gura pentru un buna ziua primit! halal dialog, astia doi se merita unul pe altul, eu prefer sa plece deodata, sa aiba dialog complet!
Postat 21 Octombrie 2013, 23:19 de roger
de
Unde ?
Postat 21 Octombrie 2013, 18:52 de un
asa a facut si la braila
la fel a facut si la braila: nu a confirmat si a plecat. baiul e ca a plecat dupa ce a pus firma pe butuci. dar de data asta in locul lui o sa raspunda ala care l-a adus! auzi bolovane ?
Postat 21 Octombrie 2013, 17:46 de xfiles
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON