URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2015, 07:38

Spital toxic: Spitalul Judeţean funcţionează ilegal, deversând dejecţiile în pârâul Paris

Spital toxic: Spitalul Judeţean funcţionează ilegal, deversând dejecţiile în pârâul Paris AFARĂ-I VOPSIT GARDUL... Cea mai mare unitate spitalicească din Bihor, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, tratează oamenii dar îmbolnăveşte apele. O parte din canalizarea spitalului a fost vărsată ilegal în pârâul Paris şi, implicit, în Crişul Repede, fără ca cineva să poată spune când şi cum s-a ajuns în această situaţie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De aproape patru luni, cel mai mare spital din Bihor funcţionează nelegal. La începutul lunii octombrie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a ridicat autorizaţia de mediu a Spitalului Judeţean Oradea, pe motiv că acesta deversează ape menajere în pârâul Paris.

Situaţia a fost scoasă la iveală prin perseverenţa unui orădean, Adrian Platona, care locuind mai jos de spital, susţine că s-a săturat ca fecalele bolnavilor să-i treacă pe sub nas. După ce a bombardat cu sesizări şi reclamaţii toate instituţiile, din Oradea până la Bucureşti, Platona a trecut acum la următorul nivel: cel european...

Pârâu "colecţionar"

Pârâul Paris sau Pasteur, cum mai este numit, are o veche reputaţie de "budă publică", care adună dejecţiile imobilelor de pe Dealul Viiilor. Încă din 2011, reprezentanţi ai autorităţilor locale i-au acuzat pe orădenii care locuiesc pe malurile lui că umplu cu rahat pârâul, iar acesta ajunge apoi în Crişul Repede, prin gura de scurgere de sub Podul Dacia.

Pârâul Paris izvorăşte de lângă lacul Săldăbagiu de Munte, iar până la vărsarea în Criş  şerpuieşte printre străzile Şanţului, Gheorghe Doja şi Louis Pasteur. Unele porţiuni ale sale au fost întubate în anii '50, altele au rămas descoperite. Pe tot traseul, pârâiaşul adună apele pluviale de pe dealuri, dar nu numai. Trecând pe lângă casele orădenilor sau chiar prin curţile lor şi aflat sub nivelul reţelelor de canalizare, a devenit un loc perfect pentru deversarea ilegală a canalizărilor.

Dacă ar fi racordate la reţelele oraşului, imobilele din zonă ar avea nevoie de pompe care să urce apele menajere, în timp ce în Paris acestea ajung "natural", prin scurgerea gravitaţională. Din acest motiv, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi Primăria au decretat, încă din 2012, ca unică soluţie întubarea pârâului. Un proiect a şi fost conceput, dar n-a fost pus în aplicare din lipsă de bani. "Am obţinut finanţare europeană pentru proiect, sperăm că în martie îi dăm drumul", spune acum Pásztor Sándor, director tehnic al ABA Crişuri.

Cruciada lui Platona

03-adrian-platona_bihoreanul.jpgSoluţia întubării nu i-a convenit deloc unui orădean care locuieşte pe Gheorghe Doja, mai jos de Spitalul Judeţean, iar terenul lui e străbătut de pârâu. "Este un curs de apă viu, care nu trebuie închis, ci apreciat!", consideră inginerul Adrian Platona (foto). Bărbatul a fost deranjat de faptul că Pásztor şi primarul Ilie Bolojan i-au indicat mereu pe proprietarii de case din zonă că deversează ilegal în Paris, în timp ce se făceau că nu văd că "mamuţii" din zonă fac exact la fel.

Aşa că, începând din 2013, a atenţionat autorităţile din Oradea şi din Bucureşti, susţinând că blocurile aflate vizavi de Spitalul Judeţean, Hotelul Silver şi chiar spitalul nu îşi varsă apele de canalizare în reţelele oraşului, ci direct în pârâu. S-a convins singur văzând cantităţile uriaşe de fecale care treceau pe apă prin curtea lui şi care nu puteau fi produse doar de locuitorii celor câteva zeci de case aflate de-a lungul apei. "Cel mai grav e că o unitate sanitară aruncă un risc major asupra sănătăţii populaţiei, deversând apă uzată menajeră încărcată cu agenţi patogeni de la toţi pacienţii trataţi", acuză Platona.

Rezolvaţi urgent!

Încă din 2013, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au confirmat acuzele lui Platona, dar cu excepţia celor privind Spitalul Judeţean. Bărbatul nu s-a lăsat, iar îndârjirea lui a făcut ca la Oradea să descindă oficiali de la Bucureşti. Pe 30 septembrie 2014, o echipă condusă de Vasile Pintilie, fost director al Apelor Române, şi din care au mai făcut parte angajaţi ai ABA Crişuri, ai Gărzii de Mediu şi ai Companiei de Apă Oradea, a constatat că inginerul avea dreptate: şi spitalul deversa ape menajere în pârâu!

Inspectorii au depistat că, deşi unitatea are contract cu Compania de Apă, o parte din reţelele de canalizare ajung, pe un traseu destinat apelor pluviale, direct în Paris. "Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Oradea va întreprinde măsurile necesare pentru închiderea deversării apelor uzate menajere în reţeaua de canalizare pluvială. În urgenţă, se vor identifica şi implementa soluţii tehnice corespunzătoare în vederea deversării apelor uzate menajere fără a polua emisarul pârâu Paris", a cerut echipa în nota de constatare întocmită în urma controlului.

Legal doar în teorie

De când îşi varsă spitalul canalizarea în Paris, inspectorii n-au reuşit să afle. De ani buni, cu siguranţă, dacă nu de zeci de ani. Cert este, însă, că raportul lor a stat la baza unei decizii radicale pe care Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a luat-o pe 3 octombrie 2014: ridicarea autorizaţiei de mediu a Spitalului Judeţean!

03-Sanda-Mercea_bihoreanul.jpgCulmea e că, taman înaintea controlului din septembrie, spitalului îi expirase autorizaţia şi APM avizase reînnoirea ei. Inspectorii de mediu nu verificaseră niciodată unde i se scurg apele menajere, iar cum unitatea avea un contract valid cu CAO, teoretic respecta normele de mediu. "La momentul respectiv nu aveam de unde să ştim de problema deversărilor. Când am aflat, am hotărât că nu putem lua altă decizie decât respingerea autorizaţiei de mediu", spune directorul APM Bihor, Sanda Mercea (foto).

Fără autorizaţie, spitalul ar putea fi închis în orice moment, dar comisarii Gărzii de Mediu Bihor au dat dovadă de clemenţă, ţinând cont că de el depind mii de bihoreni. "Este o problemă veche, nici nu ştim de când. Ne dorim soluţionarea ei şi, din câte se pare, s-au făcut demersuri în acest sens", zice comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Viorel Ţepele.

Pe firul apei...

Managerul Spitalului, dr. Gheorghe Carp, susţine că nu avea habar unde ajung apele uzate ale unităţii: "Sunt de trei ani aici, n-aveam habar de o asemenea problemă". El garantează însă că a luat măsuri, iar traseele de canalizare care se descărcau în Paris au fost conectate la reţeaua oraşului. "A mai rămas o singură reţea care se descarcă în pârâu, dar analizele au arătat că prin ea curge apă pluvială", precizează managerul, care a comandat un proiect de reabilitare a întregii reţele de canalizare a unităţii.

Dacă spitalul mai poluează sau nu urmează să stabilească comisarii Gărzii de Mediu, care vor ieşi săptămâna aceasta în control, alături de cei ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri. Testul e simplu: pe canalizarea spitalului vor da drumul unei substanţe colorante, apoi vor verifica dacă aceasta ajunge sau nu în pârâu. În final, n-ar fi rău dacă cineva, din rândul autorităţilor, şi-ar şi cere scuze orădenilor...


PÂRÂŢI LA UE
Plângeri la Curtea Europeană de Conturi

Adrian Platona nu crede că problema deversării în pârâul Paris s-a rezolvat. "Permiteţi-mi să fiu neîncrezător", zice bărbatul, convins că instituţiile româneşti ar face orice ca să ascundă gunoiul sub preş, nu să-l cureţe. Pentru el, dovadă stă chiar proiectul de întubare a pârâului, pentru care ABA Crişuri a obţinut fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Platona a reclamat acest proiect la Curtea Europeană de Conturi, instituţia care verifică utilizarea fondurilor europene, arătând că, deşi prin programul european se finanţează doar lucrări de investiţii anti-inundaţii, în ce priveşte pârâul orădean Paris nu este cazul. "Însuşi Pásztor Sándor, într-o emisiune televizată, a recunoscut că la Paris nu a fost niciodată risc de inundaţii", argumentează Platona.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Schimbare de atitudine ! Doamne ajuta .
..."O parte din canalizarea spitalului a fost vărsată ilegal în pârâul Paris şi, implicit, în Crişul Repede, fără ca cineva să poată spune când şi cum s-a ajuns în această situaţie..." Acestea sunt raspunsurile pe care invariabil le vom auzi de la persoane cu functii de raspundere din cadrul unor institutii precum ABA Crisuri, Compania de Apa Canal,Primaria Oradea,ANPM,GNPM legat de deversari ilegale sau poluari ale mediului .Am ramas placut surprins,totusi oarecum neancrezator, sa constat ca jurnalistii de la Bihoreanul acorda in sfarsit un spatiu si acestei probleme,cu adevarat importante in ceea ce priveste sanatatea cetatenilor Oradiei si a mediului in care traiesc. O schimbare de pozitie si de atitudine.Doamne ajuta !... Azi 27.01.2015 sa constituit o comisie "adhoc" formata din cate un reprezentant al fiecareia din institutiile impricinate, mai putin din partea publicului,care au constatat ca problema este ca si rezolvata: se sparge asfaltul din curtea Spitalului, intr-un loc anume" stiut " numai de EI, se " repara "ce era de reparat,se acopera rapid..... si gata lucrarea. Problema s-a" rezolvat" in cateva ore de lucru.Ei,dragi tovarasi, constat ca spiritul de gasca prin care inca relationeaza institutiile dumneavoastra va confera aceasta atitudine de ignorare, dispret si de bataie de joc la adresa noastra, a cetateanului ; decizii si verdicte fara consultarea si avizarea publicului. Atunci,punct... si de la capat.
Postat 28 Ianuarie 2015, 01:33 de platona
dacă....
Dacă şi ce este ... este toxic, ce se va alege de Oradea noastră??? Domnul Blaga nu mai tine cu Bihorul??? De ce nu face din Oradea CENTRU REGIONAL???!!!
Postat 27 Ianuarie 2015, 22:31 de ADINA
După ei potopul !!!
Bolojan nu vrea să propună consiliului local să se dea bani pentru o staţie de epurare proprie şi care să îndeplinească normele de sănătate minimale, pentru că are vise cu creşterea vitezei de deplasare a maşinilor de la est la vest, iar temebela de la mediu ne spune că, din punctul ei de vedere, Orada nu este un oraş poluat !!! Afară cu voi javrelor criminale !!! Ordinari şi nesimţiţi !!! Amatori şi incapabili !!! Handicapaţi mintali !!!
Postat 27 Ianuarie 2015, 08:57 de WinDos
Doja
In anii '80 si '90 ,aveam o casa pe strada Gh. Doja. De atunci exista aceasta situatie.
Postat 27 Ianuarie 2015, 08:46 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON