URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2015, 15:06

Şpăgarii, la butoane: Medicii şi asistenţii de la Expertiză se pot întoarce la serviciu, dintr-o neglijenţă a procurorilor DNA

Şpăgarii, la butoane: Medicii şi asistenţii de la Expertiză se pot întoarce la serviciu, dintr-o neglijenţă a procurorilor DNA AR MAI STA. În vreme ce şeful Serviciului, Vasile Sălăjan (foto) şi colega sa Anca Grigorescu şi-au dat demisiile, o parte dintre asistenţi s-au întors deja la serviciu. Le-o fi greu să se despartă de un loc de muncă atât de onorabil...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încâlcite sunt căile Domnului! După ce săptămâna trecută angajaţii Serviciului de Expertiză de la Casa de Pensii Bihor au fost eliberaţi, din neglijenţa procurorilor DNA, care n-au depus la timp solicitarea prelungirii arestului la domiciliu, o parte dintre inculpaţi s-au întors la serviciu. Adică fix în locul unde odinioară erau filmaţi că luau şpăgi grele pentru aprobarea dosarelor de pensionare, cu ajutorul cărora şi-au făcut averi impresionante.

Trei dintre asistenţii medicali inculpaţi în mega-dosarul de corupţie s-au şi prezentat la muncă, în vreme ce şeful Serviciului, Vasile Sălăjan, şi doctoriţa Anca Grigorescu şi-au dat demisiile.

Eliberare şoc

Lunea trecută a venit cu o veste neaşteptată. Inculpaţii din dosarul şpăgilor de la Casa de Pensii au scăpat de arestul la domiciliu şi au fost puşi sub control judiciar dintr-un motiv penibil. Judecătorii au constatat că solicitarea de prelungire a arestului la domiciliu pe numele acestora fusese depusă de procurorii DNA cu o zi peste termenul prevăzut de lege. Adică, în loc să o depună pe 8 septembrie, cum ar fi trebuit, anchetatorii au făcut solicitarea abia a doua zi, ieşind din termenul prevăzut de Codul de procedură penală, şi anume 5 zile înainte de expirarea celor 30 de zile de arest la domiciliu, care în acest caz era data de 14 septembrie.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor, care a analizat propunerea anchetatorilor pe 10 septembrie, a constatat nulitatea actului făcut peste termen şi a înlocuit măsura cu controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Soluţia a fost menţinută, două zile mai târziu, şi de colegul său de la Curtea de Apel Oradea, motiv pentru care, din 14 septembrie, cei 5 medici şi asistenţii lor sunt liberi să-şi părăsească locuinţele.

O lună după gratii

După cum se ştie, medicul Vasile Sălăjan, şeful Serviciului de Expertiză Medicală, colegii săi, Anca Domnica Grigorescu, Ovidiu Pleşa, Emilia Mariana Cun, Ana Guţ, respectiv asistenţii Ioana Precup, Monica Teodora Ignat, Ladislau Johannis Pelle, Violeta Dorina Coşa şi Gianina Mihaiela Adriana Ţigan au fost arestaţi în 18 iunie.

Cei 10 sunt acuzaţi că au condiţionat emiterea deciziilor de pensionare de şpăgi pe care le percepeau atât de la bolnavii închipuiţi, care astfel au obţinut venituri injuste, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale şi deci îndreptăţiţi să beneficieze de pensii. Mita - echivalentul unei pensii lunare - se oferea atât la evaluarea iniţială, cât şi ulterior, la reevaluările periodice. Faptele lor au fost filmate pe ascuns de anchetatori, săptămâni în şir, stabilindu-se astfel că era vorba de o practică generală şi continuă.

Iniţial, cei 10 fuseseră arestaţi preventiv pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor de la Parchetul Bihor, cei care au declanşat ancheta împotriva lor şi ulterior au predat-o la DNA. Pe 20 iulie, atât medicii, cât şi asistenţii au fost trimişi în arest la domiciliu printr-o decizie controversată a judecătorului Antik Levente de la Curtea de Apel, care şi-a argumentat, printre altele, hotărârea prin faptul că inculpaţii au fost "ruşinaţi" suficient de presă.

Din nou la serviciu

Scăpaţi de povara arestului domiciliar, trei dintre asistenţi - Monica Ignat, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan - s-au întors la lucru şi se ocupă, acum, de problemele administrative ale Serviciului de Expertiză Medicală. "Întocmesc programările, documentele, arhivează dosare. Sincer, sunt de ajutor. Ne este extrem de greu, lucrăm în regim de avarie cu cei doi medici din Marghita, respectiv Beiuş, care vin la Oradea prin rotaţie", a explicat, joi, pentru BIHOREANUL şeful Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle.

O altă asistentă din "lotul" inculpaţilor, Ioana Precup, şi-a depus o cerere de pensionare anticipată, în timp ce colegul ei, asistentul Johannis Pelle, a preferat să îşi ia o săptămână de concediu de odihnă. Tot în concedii sunt şi medicii Ovidiu Pleşa, Emilia Cun şi Ana Guţ. "Au spus că au nevoie de timp pentru a hotărî dacă mai rămân sau pleacă", a mai spus Ţîrle.

Şeful Serviciului n-a mai avut nevoie de timp de gândire. Marţi, în prima lui zi la serviciu, Sălăjan şi-a dat demisia, la fel ca doctoriţa Grigorescu, posturile lor urmând să fie scoase la concurs. În fond, au făcut tot ce se putea face la locul ăsta de muncă. Ce să mai fi "tras" de pe urma lui?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON