URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2017, 18:42

Şpăgare la catedră: Două profesoare condamnate pentru fraudarea examenului de Bac continuă să lucreze în învăţământ

Şpăgare la catedră: Două profesoare condamnate pentru fraudarea examenului de Bac continuă să lucreze în învăţământ LA MUNCĂ. Dacă fosta juristă a Inspectoratului Şcolar Bihor, Ramona Bacter (stânga), a avansat în carieră, fosta directoare a Colegiului Şaguna, Antiana Lung (dreapta), a ajuns să îngrijească bătrâni în străinătate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au luat şpăgi şi au fost chiar condamnate, dar continuă să lucreze la stat. Este cazul aberant al Ramonei Bacter, fostă juristă şefă a Inspectoratului Şcolar Bihor, al Cristinei Roşan, cadru didactic la Facultatea de Mediu, şi al Antianei Lung, fostă directoare a Colegiului Tehnic Andrei Şaguna, care au fraudat Bacalaureatul din 2012.

În timp ce aceasta din urmă a avut "obraz", ieşind din învăţământ, celelalte două predau în continuare la aceeaşi facultate, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, dă vina pe Justiţie pentru faptul că nu le poate concedia. "Nu există o hotărâre judecătorească prin care să li se interzică să profeseze", spune Bungău...

Fraudă la Şaguna

La sfârşitul anului trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor finalizau rechizitoriul şi dispuneau trimiterea în judecată a Antianei Lung, directoarea Colegiului Şaguna, la "pachet" cu Ramona Bacter, jurista şefă a Inspectoratului Şcolar, şi Cristina Roşan, şef lucrări în cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului. Acuzaţiile? Trafic de influenţă şi dare de mită pentru Lung şi Bacter, respectiv luare de mită şi cumpărare de influenţă în cazul lui Roşan.

Concret, directoarei i se imputa că în perioada aprilie - mai 2012 i-a obligat pe diriginţii claselor terminale să strângă de la elevi între 200 lei şi 500 lei, o parte din suma colectată, aproximativ 20.000 lei, împărţind-o membrilor Comisiei de Bacalaureat, iar cu 5.000 lei organizând ieşiri la ,,masă" în cadrul cărora "ajuta" elevii să ia note de trecere la examen. 

Bani de "liceu"

Alţi 2.000 lei, plus diferite produse (ţuică, parfumuri şi cafea, în valoare totală de 300 lei)  i-a primit Bacter ca să rezolve cu o "pilă" de la Ministerul Educaţiei desemnarea unui preşedinte de comisie "înţelegător". Persoana potrivită a fost Cristina Roşan, care îi plătise, la rându-i, 200 euro lui Bacter, pentru a fi numită la şefia comisiei din centrul de examinare Andrei Şaguna, unde ulterior a "încasat" 5.000 lei ca să-i lase pe candidaţi să copieze. 

Bacter a fost, însă, şi mai "harnică". În 2013, după ce directoarea Antiana Lung a fost schimbată din funcţie, a pretins şi primit 200 euro de la un elev seralist, Aurel Bodea. În schimbul banilor, jurista a promis că-l va convinge pe noul director, Răzvan Vonea, să-l promoveze, chiar dacă tânărul nu prea dăduse pe la şcoală, fiind plecat la muncă în străinătate.  

În final, femeia i-a plătit lui Vonea doar 100 euro, şi pe aceia de musai, după cum reiese şi din discuţiile purtate cu Lung, redate în rechizitoriu. Ele relevă că Bacter se aşteptase ca bărbatul să o ajute "de-a moaca" deoarece îl prezentase pe Bodea ca fiind "pila" prodecanului de atunci de la Mediu, Lucian Roman.

Bacter: I-am cerut 200, 100 mi-am lăsat mie, 100 i-am dat lui.

Lung: Frumos, frumos...

Bacter. I-am zis că-i a lu’ prodecanu’ nostru, a lu’ Roman

Lung: Da’ nu îl interesează pe el.

Bacter: 100 lui, 100 mie. Serbus. Că zice: noah, ca să am şi io bani de buzunar...

Spunem tot!

Combinaţia a ieşit la suprafaţă când unii dintre absolvenţii clasei de "Estetică şi îngrijirea corpului omenesc" au picat examenul de Bac, deşi "cotizaseră", iar şefa clasei a reclamat povestea la Poliţie. Ancheta, pornită serios abia în 2014, s-a finalizat în decembrie 2016 prin trimiterea în judecată a fostei directoare Antiana Lung, a preşedintei Comisiei de Bacalaureat Cristina Roşan şi a juristei IŞJ Bihor, Ramona Bacter, între timp mutată pe aceeaşi funcţie la... Universitate.

Început în luna mai, procesul s-a terminat după doar două înfăţişări, în septembrie instanţa pronunţând verdictul: 1 an de închisoare pentru Lung, 1 an şi 6 luni pentru Roşan, respectiv 1 an şi 8 luni pentru Bacter, toate pedepsele fiind cu suspendare.

La stabilirea sancţiunilor, destul de blânde, magistraţii au avut în vedere faptul că cele trei femei şi-au recunoscut faptele, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, dar şi faptul că l-au "turnat" pe noul director Vonea, dovedit şi el ulterior cu fapte de corupţie, ceea ce le-a mai adus încă o reducere, cu jumătate, a pedepselor.

Şpaga, pericol mediu

În opinia instanţei, pedepsele blânde sunt justificate prin aceea că "faptele inculpatelor prezintă un grad relativ mediu de pericol social", dat de "cuantumul redus" al şpăgilor, dar şi de detaliul că femeile au studii superioare, locuri de muncă şi familii, iar în trecut nu au suferit alte condamnări. "O hotărâre de condamnare la pedeapsa închisorii constituie un avertisment suficient, scopul pedepsei putând fi atins chiar şi fără executarea acesteia în regim de detenţie", se arată în soluţie.

Potrivit hotărârii, care a rămas definitivă, căci procurorii nu au mai atacat-o, cele trei femei nu au primit nici pedepse complementare. Aşa cum a fost, de pildă, în cazul profesoarelor Camelia Dalai şi Adriana Pirte de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, care cereau şpăgi de la studenţi pentru a-i promova la examene, şi cărora instanţa le-a interzis să mai profeseze pe o perioadă de 5 ani.

Rămân pe loc

Urmarea? În timp ce fosta directoare Antiana Lung a ieşit din sistem, ba chiar a şi plecat din ţară, Ramona Bacter şi Cristina Roşan sunt în continuare cadre "de nădejde" în învăţământul universitar, fosta juristă şefă a Inspectoratului Şcolar şi apoi juristă a Universităţii devenind chiar şefă de lucrări la Facultatea de Mediu.

Întrebat dacă situaţia celor două colege condamnate pentru mită şi trafic de influenţă nu e incompatibilă cu statutul de cadre didactice universitare, rectorul Constantin Bungău opinează că aceasta "nu este în regulă", dar susţine că nu are cum să le concedieze. "Nu există o hotărâre judecătorească prin care să li se interzică să profeseze, iar în alte centre universitare unde au existat situaţii similare persoana vizată, care a fost suspendată, a dat în judecată universitatea şi a câştigat. Nu vrem să ajungem în astfel de situaţii", spune Bungău.

Ca atare, deşi şpăgare dovedite, cele două rămân în slujba statului, ba chiar le predau studenţilor. E adevărat că nu despre etică şi morală, dar indirect tot le dau o lecţie: dacă eşti corupt, dar recunoşti, poţi nu doar să scapi, ci şi să avansezi...


TURNAT
Lanţul slăbiciunilor

Răzvan Vonea, fostul director al Colegiului Șaguna OradeaAncheta pornită împotriva trio-ului Lung-Bacter-Roşan a dus şi la inculparea unui alt director al Colegiului Şaguna, Răzvan Vonea (foto), denunţat de Bacter, care susţinea că acesta i-a "rezolvat" surorii sale, Teodora Hanciu, studentă la Ştiinţe Economice, promovarea unui examen la profesorul Corneliu Benţe, dar şi că i-ar fi oferit 5.000 euro ca să aranjeze Bacalaureatul din 2014 pentru un elev de la Colegiul Mihai Viteazul, fiul patronului unei firme de construcţii, Petru Popa. Afacerea a căzut, totuşi, pentru că în acel an comisiile de examinare nu au mai fost numite, ci trase la sorţi în public.

Totuşi, procurorii l-au monitorizat pe Vonea, iar în timpul examenului de Bac l-au prins pe Popa jr. cu un telefon în care avea subiectele rezolvate. Ulterior, au descoperit că Vonea ceruse şpagă şi ca să rezolve examenul de grad didactic al unei amice, Dora Negruţiu, fiind interceptat în timp ce-i prezenta "tarifele": 100 euro pentru preşedintele comisiei (Verghelia Tiurbe, de la Casa Corpului Didactic) şi 300 lei pentru un alt membru (Oana Secară, de la Facultatea de Ştiinţe Economice). De altfel, acestea au fost şi ele trimise în judecată, deşi neagă implicarea în afacere, procesul fiind în derulare la Tribunalul Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
!!!
@pinonel: Iti multumesc ca m-ai făcut IDIOT! Eu m-am răstit categoric împotriva celui care s-a legat de mama ta! Asta e viata! O ultimă rugăminte: nu-mi raspunde!
Postat 03 Decembrie 2017, 00:12 de TDS
justitia supusa
...lui bolojan cand legal ia luat lui si lui carp lumina ochilor,au ajuns la disperare sa mearga in cladirea veche pe care apoi au luminat o din bani publici si sa ameninte cu dna ul ce e creatia lor masonica judecatorii ce cat de cat erau ok,amu de la stramutare inapoi,nati o franta ca ti am indreptat o,judeca speriati de dna cum zice masonul de bolojan!ca doar deh,v am facut locatie luminata sa se vada si noaptea unde i coruptia,iar voi orbilor tot nu aveti acuitate vizuala,da judecatoarea cea mai corupta ce a mers la arad si nu si a gasit loc acolo,radoca mihaela,amu i la contencios,inapoi,de ce oare?
Postat 29 Noiembrie 2017, 11:48 de User anonimizat
aici e intelepciunea
...sun condamnari la comanda,dar judecatorii corupti de dana moca si popa liviu cu doctorat plagiat la indigo,ce nu a luat o admitere pe vremea lui ceausescu,ci a fost invatator suplinitor,ce la omorat pe ovidiu iancu nu pe avram iancu cum vehicula cumnatul lui racz attila,mierloi,si folosesc prin camatarie si azi banii acestuia,mai pinonel mason ce esti criminal de crestinism,crezi ca nu te prind de cordonul ombilical ce se hraneste din muribunda de UE?
Postat 29 Noiembrie 2017, 11:37 de User anonimizat
Asa, si?!
Dragnea, presedintele camerei,al treilea om in stat, basca o gramada de ,,alesi" din parlament au condamnari definitive, dar cui ii pasa, nici macar idi*til*r care i-au votat!
Postat 29 Noiembrie 2017, 10:17 de pinonel
rade harb de oala sparta
da cum poate coruptul de bungau sa dea vina pe justitie ca urmeaza la rand...
Postat 29 Noiembrie 2017, 10:00 de User anonimizat
corb la corb nu-si scoate ochii
ce ordine sa faca Barney cand dosarul lui e patat? Poate va spune domnul rector care este rolul comisiei de etica si ca hotararile acesteia sunt obligatorii. Desi saptamanal este pomenita universitatea cu fapte de coruptie sau cu diverse fapte imorale comisia de etica someaza.
Postat 28 Noiembrie 2017, 19:48 de radu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON