URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2012, 07:54

Şpagă pentru libertate: Judecătorul Mircea Puşcaş, destinatarul mitei de la traficanţii de ţigări?

Şpagă pentru libertate: Judecătorul Mircea Puşcaş, destinatarul mitei de la traficanţii de ţigări? CURTE DE VÂNZARE? După furtuna iscată la începutul anului de arestarea unui avocat care îi promisese unui client cumpărarea unei sentinţe favorabile de la judecătorii Curţii de Apel Oradea, cea mai înaltă instanţă din judeţ e din nou în scandal. Băgat în belea de un prieten care a cerut în numele lui o şpagă de 40.000 euro, judecătorul Mircea Puşcaş (foto) pretinde însă că nu face comerţ cu dreptatea: "Eu dau sentinţe pe probe, nu pe bani!"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joia trecută, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat arestarea a doi maramureşeni, Petru Cocian şi Mihai Halas, acuzaţi că au încercat să cumpere bunăvoinţa unui judecător de la Curtea de Apel Oradea pentru o sentinţă favorabilă în procesul lor de contrabandă cu ţigări.

Preţul, după cum chiar cei doi au dezvăluit procurorilor, era de 40.000 euro, sumă ce urma să ajungă în buzunarul magistratului prin intermediul unei cunoştinţe comune, Mihai Teleptean, moroşan la origine, dar mutat de câţiva ani cu afaceri nu tocmai curate în Bihor.

Teleptean a fost şi el arestat, sub acuza de trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, iar magistratul, despre care BIHOREANUL a aflat că este fostul şef al secţiei penale, Mircea Puşcaş, se declară chiar mulţumit de verdict. "Dacă şi-a permis să ceară bani în numele meu, acum să răspundă!", spune judecătorul.

Clienţii casei

Ancheta în noul dosar al DNA Oradea a început pe 2 iunie a.c., după un denunţ formulat împotriva celor doi maramureşeni, Petru Cocian şi Mihai Halas, de către Nicolae Codrescu, un bărbat judecat alături de aceştia într-un proces de contrabandă cu ţigări şi dare de mită.

Procesul se află pe rolul Curţii de Apel Oradea din luna aprilie, după ce în prima fază, pe 21 decembrie anul trecut, tustrei au fost condamnaţi la închisoare cu executare de Tribunalul Satu Mare: Halas la 9 ani, iar Cocian şi Codrescu la câte  6 ani.

Încercând să-şi îndulcească soarta, imediat după ce dosarul a fost înregistrat la instanţa orădeană Halas şi Cocian au căutat o "curea de transmisie" spre buzunarele magistraţilor din completul care îl judeca - Mircea Puşcaş şi Adela Condrovici. Aşa au ajuns la un moroşan de-al lor, Mihai Teleptean, mutat cu afaceri în Bihor, unde este asociat cu o "vedetă" locală, Viorel Ştiube, cunoscut ca evazionist în lumea alcoolului şi a petrolului.

Omul cu relaţia

Deşi recent a fost "agăţat" de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, pentru evaziune fiscală, deoarece a înregistrat facturi fictive de peste 300.000 lei cu ajutorul cărora a recuperat fraudulos TVA de aproximativ 100.000 lei, Teleptean se învârte într-un anturaj ales pe sprânceană, din care de circa doi ani face parte şi judecătorul Mircea Puşcaş, cel care judecă dosarul contrabandiştilor.

Ca urmare, lui Teleptean nu i-a fost greu să le promită celorlalţi doi ajutorul. Numai că, la rându-le, în luna iunie, Halas şi Cocian au încercat să-l convingă şi pe tovarăşul lor de suferinţă, Nicolae Codrescu, să "sară" şi el cu 20.000 de euro, cât ar fi costat pentru fiecare persoană - ziceau ei -  obţinerea unei sentinţe favorabile.

Cum nu avea de unde să scoată "cash-ul", şi totodată speriat că cei doi îl bagă într-o belea şi mai mare decât cea în care deja nimerise, Condrescu a refuzat oferta. Nu s-a mulţumit însă cu atât, ci i-a şi denunţat pe cei doi procurorilor anticorupţie.

Plata la final

Halas şi Cocian au mers însă pe "mâna" lui Teleptean. În prima fază, acesta le-a propus să disimuleze şpaga sub acoperirea cumpărării unui BMW seria 7 de la cumnatul judecătorului, Victor Ciarnău, cunoscut dealer de maşini de lux din Marghita. Teleptean a fost dus la Ciarnău chiar de magistrat, dar - după cum susţin sursele judiciare - afacerea a căzut deoarece Cocian, cel care dădea de fapt banii, nu a fost de acord cu preţul mult prea piperat, chiar şi cu şpaga inclusă, cerut pe maşină de cumnatul judecătorului.

Atunci, Teleptean a venit cu o altă idee: banii să ajungă la magistrat direct prin mâna lui. Halas i-a şi trimis în acest scop un avans de 10.000 de euro, printr-o altă cunoştinţă comună, Adrian Mihai, zis "Papiţu", dar suma i-a fost rapid înapoiată, Teleptean precizându-i, ca şi cum ar transmite mesajul judecătorului, că va trebui să achite toată suma de 40.000 euro după pronunţarea sentinţei.

Turnători pe degeaba

Deşi iniţial aveau de gând să aştepte sfârşitul procesului, astfel încât să-l "înfunde" şi pe judecător, procurorii şi-au schimbat strategia, constatând că dosarul e tergiversat de peste o jumătate de an, cu următoarea înfăţişare stabilită abia în luna ianuarie. Iar asta în condiţiile în care încă de la primul termen de judecată, pe 7 iunie, inculpaţii anunţaseră că recunosc săvârşirea faptelor şi doresc să beneficieze de prevederile articolului 320 din Codul de procedură penală, ce permite reducerea cu o treime a pedepselor cu închisoarea. Altfel spus, judecătorul nu mai avea de făcut nicio cercetare în proces, ci doar să pronunţe sentinţa.

Drept urmare, procurorii au descins miercurea trecută în Maramureş, pentru a-i ridica pe Halas şi Cocian, precum şi în Marghita, ca să facă o percheziţie la locuinţa cumnatului judecătorului, Victor Ciarnău. Cei trei au fost conduşi apoi la sediul Biroului DNA din Satu Mare, pentru audieri, la capătul acestora maramureşenii fiind reţinuţi şi, o zi mai târziu, arestaţi sub acuza de trafic de influenţă şi dare de mită.

După încă o zi a fost arestat şi Teleptean, pentru trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, iar în cazul lui Adrian "Papiţu" Mihai, căruia Halas îi înmânase cei 10.000 euro pentru judecător, s-a dispus obligaţia de a nu părăsi localitatea de domiciliu.

Prietenie amăruie

În vreme ce Halas şi Cocian au recunoscut, în parte, că în locul sentinţei de închisoare cu executare au încercat să-şi rezolve una cu suspendare prin intermediul lui Teleptean, acesta a negat orice implicare în afacere. Mai mult, a pretins în faţa judecătoarei de la Tribunalul Satu Mare că nici nu ştia despre amicul său, Mircea Puşcaş, că este magistrat!

"Eu voiam să-mi iau o maşină şi l-am rugat pe Mircea să mă ducă la cumnatul lui. Nu-i ştiam până acum nici numele de familie, şi nici că era judecător", a explicat afaceristul episodul de la Marghita cu maşina în al cărei preţ era inclusă şi şpaga. "Coincidenţa a făcut că v-aţi dus să cumpăraţi maşină la suprapreţ tocmai de la cumnatul magistratului care judecă dosarul celor pentru care voiaţi să interveniţi la el. O simplă coincidenţă!", a remarcat cu ironie judecătoarea care a decis arestarea lui Teleptean.

Cât despre judecătorul Mircea Puşcaş, împotriva acestuia nu a fost formulată deocamdată nicio acuzaţie. Interpelat de BIHOREANUL, neagă şi el orice legătură cu "combinaţia" plănuită de amicul său. "Dosarul în care sunt judecate cele două persoane este unul cu probe beton împotriva lor. Nici dacă voiam nu le puteam ajuta. Dacă cineva le-a spus altceva, se numeşte ţeapă!", susţine magistratul care, în plus, se declară "mulţumit" că afaceristul este "tras la răspundere".

În ce priveşte episodul cu cumpărarea BMW-ului cumnatului său de către unul dintre cei pe care îi judeca, prin intermediul amicului Teleptean, Puşcaş admite că l-a însoţit pe acesta din urmă până la Ciarnău, în Marghita, dar asta numai ca să facă prezentările. "L-am dus, am stat 2 minute cu ei şi apoi am plecat. Ce s-a întâmplat mai departe, habar nu am. Am auzit că nu a mai avut loc nicio tranzacţie, dar atât", pretinde Puşcaş. Adică o simplă şi banală coincidenţă, aşa cum pretinde şi amicul său în faţa procurorilor DNA. Numai să-l şi creadă...


ŞPĂGARI CU GHINION
Fumuri scumpe, pe graniţă

Procesul în care Petru Cocian, Mihai Halas şi Nicolae Codrescu sunt judecaţi pentru contrabandă calificată, constituire de grup infracţional organizat şi dare de mită a fost declanşat în 2009 de procurorii DNA Oradea, în urma unui denunţ făcut de un poliţist de frontieră din Satu Mare căruia cei trei i-au oferit "comision" pentru fiecare transport de ţigări adus din Ucraina. În schimb, ofiţerul avea o sarcină simplă: să le dezvăluie ruta pe care patrulează echipajele mobile cu poliţişti de frontieră, ca să le poată evita.

Ancheta s-a finalizat în timp record, doar 3 luni, după ce procurorii au reuşit să infiltreze în reţea investigatori sub acoperire, cu ajutorul cărora au identificat toate persoanele implicate, rutele folosite, dar şi depozitele în care se păstrau ţigările până la vânzare.

În cele 3 luni cât a fost supravegheată, gruparea din care făceau parte 7 persoane a traficat ţigări de peste 160.000 euro, din care poliţistului de frontieră îi fusese oferit un "comision" de 13.000 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
avocatul poponar
mai, eu mi am pus fundul la bataie si cu padurea de la hidisel,aquaparcul lui podila ca i am rezolvat eu cu popus si fondurile de 5 mil euroi parca ziceati atunci ca ne apara d l popa,sau iar e dus in vreo croaziera?
Postat 01 Februarie 2013, 21:40 de botan
hotul din bagdad
tu ca tu colega dar eun am golit banmiacile pe oradea cu procura aia faimoasa de cumnatamea cu nume de tigari,daca va mai amintiti alea negre subtiri ravnite de toti.MOORE,mi am luat colegii pe stanciu si urda sa nu fiu singur,iar acum la greu ca ne au dibuit astia ca ion creanga pupaza,i mi reproseaza dar cand le am bagat bani in buzunar,cum era?Am substituit proprietar de cont cu buletin fals,om la notar, ma au ajutat colegii de la sorbonica ca aici numai astea am invatat,Irinel si Botan,acusi am dat toti de dracu!
Postat 01 Februarie 2013, 21:34 de ogbarski
vanatorul vanat
toata lumea greseste in viata uite ca si eu procuror dna am luat fondul de vanatoare din zona localitatatii mele de domiciliu prn interpusi ca sa l ajung pe Tiriac cu Balsu,iar acum din vanator ajung sa fiu vanat eu de aia din Bucuresti ca nu mai poti face nimic in tara asta fara sa se afle
Postat 01 Februarie 2013, 21:26 de man
ZVONUL PUTERNIC
SE zvonesta ca Domnul Judecator Puscas si-a agatat roba de dosarele dna...si este incercat de sentimente de retzinere pe 24 ore......
Postat 24 Ianuarie 2013, 21:18 de SHOCK
mare nedreptate
referitor la mircea puscas vreau sa va spun ca este inadmisibil cun dna fabrica dosare multor oameni si eu ma numar printre cativa din acestia , dar mircea puscas un om cu coloana vertebrala la fel si toata fam lui nu se preteaza la fapte de genu mita trafic de influenta etc . acest om a studiat foarte mult ca sa aj aici unde este la fel ca si colegii lui de breasla si nu e corect ca numele lui sa fie asociat cu acesti posibili infractori . nu uitati nu acuzati in lipsa de probe trebuie sa luam in calcul si prezumtia de nevinovatie . mie mi se pare clar de ce dna nu i-a adus nici o invinuire adica e nevinovat ! pe bune nu o fi el cel mai bun dintre pamanteni dar nici nu se coboara la nivelul astora !!!
Postat 03 Ianuarie 2013, 19:10 de anonim
poti sa f-----pe mata
castore , castore.............
Postat 21 Decembrie 2012, 21:45 de petre
pentru toti cacanari
a iesit si familia de infractori Sava sa-l apere pe dl. JUDE. Cred ca ar fi mai indicat ca MAESTRUL SAVA sa se ocupe mai bine de cei doi copii ai lui, dintre care unul handicapat (care are cu atat mai mult nevoie de ajutor) si pe care MARELE MAESTRU NICI MACAR NU-I MAI RECUNOASTE CA FIIND AI LUI, de cand nevasta-sa, DEENA, a dat spaga la doctorii din Timisoara sa-i spuna la prostu de barbat-su ca de fapt el e problema si nu ea, adica el nu poate avea copii si nici macar nu a putut vreodata. Nu bate Dumnezeu cu bata ...
Postat 15 Decembrie 2012, 22:59 de Petre
pentru toti cacanari
...si in special pt omul negru: esti un fraier care va ramane sa astepte degeaba toata viata ! Chiar nu-ti dai seama ca esti un FRAIER si ca altii sunt SI VOR RAMANE la comanda ?
Postat 15 Decembrie 2012, 22:51 de Petre
NEDREPTATE
Potzi sa mai zici ca prieteni la nevoie se cunosc?IN vremurile astea de ajutzi pe cine te va rasplati intr-un mod total diferit.Dovada avem acest caz care evident ca cei doi "prieteni" ai domnului Mihai lau tradat desi el a dat o suma destul de mare pentru eleberarea lor.
Postat 11 Decembrie 2012, 17:17 de Anonim
PETRE
PENTRU PETRE Ai grija Petre ca nu dl.Sava a postat. Mai sunt si altii care va iubesc.Dl.Sava nu se coboara la niste cacanari. Ma numesc OMUL NEGRU si stau la cotitura. VA ASTEPT !
Postat 10 Decembrie 2012, 09:28 de OMUL NEGRU
pentru cacanar
Esti plin de venin mai Sava. Vezi sa nu te ineci in el.
Postat 09 Decembrie 2012, 11:19 de petre
soarta
nu doarme dumnezeu stiu ei de ce
Postat 09 Decembrie 2012, 09:25 de dreptate
dna
Toti cacanarii scriu,fara sa stie ce s a intimplat de fapt la audierile celor 2 contrabandisti.Se spune ca din nou aceasta institutie de cacat dna a dat in bara.cei doi au spus ca o femeie si un barbat cu barba,tap,de la dna Satu Mare cu un avocat i au instigat sa faca un denunt asa cum li s a dictat cu promisiunea...ATENTIE...ca vor fi lasati LIBERI,ceea ce nu s a intimplat.Dupa denunt au fost retinuti si dusi la arestare.Cei doi,femeia si tapul erau din spusele procurorului din sala,o lucratoare din politia dna Satu Mare si insasi procurorul sef al DNA Oradea ,IANCU.Asa se fac dosare.Ce o sa zica Morar?Ca judecatorii sunt corupti,neobservind abuzurile ce se fac la Oradea,la dna.Felicitari.Pe cind catuse pentru astfel de lucratori de doi bani?
Postat 08 Decembrie 2012, 22:12 de realistul
cacanarii DNA
Iara o lua cacanarii din DNA.: Barbosu , handicapatu ,piticu si limbricu: Iancu,Muntean,Man,Surducan = 4 gunoaie ambulante.
Postat 08 Decembrie 2012, 17:32 de cacanarii
Curtea de Spagi Oradea
Aici se ajunge cind avem o JUSTITIE independenta. Adica fiecare papagal de judecator, pentru ca noi Bihorenii nu avem Judecatori , ci barmani, ospatare, dansatoare la bara, parveniti, securisti si ticalosi nebuni, care au profitat de sistemul corupt si au sarit in aceasta barca in care isi indeplinesc sarcinile primite de la Capii Mafioti, sarcini platite cu multi bani, bani din evaziuni si alte infractiuni cu grad mare de pericol.Daca incerci sa te impotrivesti acestor Reziduri din JUSTITIE s-ar putea sa ai mari surprize,pentru ca ei nu glumesc , pt ca ei sunt bine organizati si foarte plini de ei. Totusi se pare ca jocul se va termina cit de curind. Sa stiti ca nu ne temem de voi si de cei care va sprijina. Vedeti ca se apropie sfirsitul EREI CORUPTILOR DIN JUDSTITIA BIHOREANA!
Postat 07 Decembrie 2012, 21:18 de Punisher
la puscarie monser
Nu mai cred ca justitia noastra se va curata sau va fi curata de spagari. M-as multumi sa vad insa, din cand in cand, cite un judecator in drum spre puscarie cu catusele la maini. Cine face deschiderea?
Postat 07 Decembrie 2012, 21:02 de sile
lista cu tarife
Daca tot practica perversiunile in mod curent, cred ca ar fi ma simplu ca judecatorii sa-si afiseze tarifele pe fiecare serviciu in parte. Asta ca sa nu mai trebuiasca sa apelam la pesti, pardon la avocati.
Postat 07 Decembrie 2012, 20:09 de marcu care trage
cat ii lozu
Acum citeva zile aceiasi spagari care lucreaza sub acoperirea de judecatori l-au achitat pe Doru Tukacs, de la Satu Mare, care inainte fusese condamnat la 7 ani inchisoare. Oare cu cat s-a vandut sentinta asta?
Postat 07 Decembrie 2012, 18:43 de vio apevistu
Iar e linişte la Curtea de Apel ... mucles !?!
Încă un dosar marca DNA, fără finalitate ... adică s-a dat nişte şpagă dar s-a luat înapoi ... că flagrantul nu a reuşit ... e clar cine doarme liniştit !?!
Postat 07 Decembrie 2012, 18:40 de Carp III
KO
Ar fi misto sa vedem într-o zi lotul de infractori echipati in robe de la CAO, dusi incorpore cu halicopteru la București, in vizita la ICCJ...Dar sa rămână cazati vreo 29 de zile, adică minus cea petrecute in arestul IPJ Bihor...
Postat 07 Decembrie 2012, 17:42 de Justitiabilu ametit
fratia hotilor
Printr-o demonstratie de solidaritate infractionala desavarsita cu dl PUSCAS , Curtea de Apel Oradea i-a pus in libertate pe doi dintre spagari. Poate chirurgii de la DNA vor extinde incizia si vor extirpa puroiul din buboiul cunoscut in popor sub numele de Curtea de Apel Oradea. Multumim pentru hotarire dnei Soane, sotie de infractor, si dlui Munteanu, achitat de colegi pentru luare de mita. Felicitari dnei Cigan care pare a deveni matroana de bordel, ca asta nu-i curte de apel ce conduce dumneaei.
Postat 07 Decembrie 2012, 17:19 de calin file de povest
da i incolo de animale bipde !
in functie de anturaj te dezvolti dar in functie de SUFLETUL tau ajungi om sau un biet animal in cursa. ANIMALELE nu au SUFLET de aceea sunt sacrificate, alta explicatie nu exista . Animalul nu are simtul dreptatii oricat isi doreste asta , nu poate sa l atinga,nu poate fi corect.Bucurati va cei cu har divin ca puteti vedea lumina lui D-zeu , ne nastem oameni dar nu toti murim oameni.
Postat 07 Decembrie 2012, 10:34 de animale
ha, ha, ha, ha,ha
porcului daca ii dai toata OGRADA crede ca nu va fi taiat de CRACIUN, adica SACRIFICAT, de ce crede OMUL ca el ar fi mai superior in comportamentul animalelor ? II dam toata ograda unui FRAIER=pacalit si cand vrem il sacrificam , rational gandit atata valoreaza , un amarat de porc ! ORICE comportament de animal il regasesti in OM totul are o logica si o simplitate naturala:)))) porcul e porc , URSUL urs :)))) FABULA
Postat 07 Decembrie 2012, 10:29 de porcul -guuuuiiit
pe vremuri nu erau acte , industrie ca acum
cine a creat birocratia si in justitie, daca cei de la Garda Financiara pot ei de ce NU, un juramant nu demonstreaza si virtutea functiei, pacalati rau sunteti, te uiti la fata si ii vezi lacomia si prostia , nu ai nevoie de acte care sa confirme sau infirme potentialul individului!! Acum orice gunoi este si mai gunoi ajutat de o societate dementa, intretinut sa existe sa terorizeze public :)))), interesant ! Singurul in care sa aveti incredere este doar D-zeu in rest in nimeni , amin !
Postat 07 Decembrie 2012, 10:25 de natura umana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON