URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2010, 09:23

Şpagă pe bandă (VIDEO)

Şpagă pe bandă (VIDEO) ÎNĂUNTRU-I LEOPARDUL. În spatele gardului cu sârmă ghimpată, firma H.Essers ascunde afaceri murdare. Corupţie, evaziune fiscală, muncă la negru. Buba s-a spart odată cu arestarea liderului sindical Mircea Kovacs (foto), în urma unui flagrant organizat de DNA. Bărbatul a cerut 45.000 de euro din care a primit în două tranşe 35.000 de euro, pentru a semna contractul colectiv de muncă în forma dorită de angajatori. Încătuşat, sindicalistul reclamă înscenare...
Şpagă pe bandă (VIDEO) ŞOFER FĂRĂ MAŞINĂ. Şofer de mai bine de 10 ani la Centrum H.Essers, Mircea Kovacs a rămas fără curse după ce a înfiinţat Sindicatul Naţional Speranţa Auto. Sindicalistul a reclamat că în acest fel patronii au încercat să-i bage pumnul în gură, însă reprezentanţii firmei şi-au motivat decizia prin faptul că au fost obligaţi să plătească amenzi de circulaţie de peste 2.300 de lei din cauza lui. Acum, denunţat pentru şpagă, e tras oricum pe dreapta...
Şpagă pe bandă (VIDEO) S-A ÎNTINS. Din pretinsul împrumut ridicat în februarie de la patronii săi, Kovacs susţine că voia să plătească cele două credite bancare pe care le-a luat ca să îşi facă o casă (foto) în comuna Gepiu, şi pentru care a garantat cu apartamentul din Oradea. Banii i-au ajuns doar pentru a ridica în roşu clădirea, motiv pentru care avea nevoie de un nou "ajutor" ca s-o finiseze. "Mai bine arestat decât să-mi pierd casa", a comentat omul, încătuşat, pe holul Tribunalului

Mircea Kovacs, preşedintele sindicatului din firma de transporturi internaţionale Centrum - H.Essers, a fost arestat săptămâna trecută pentru luare de mită.

Procurorii anticorupţie îl acuză că a pretins de la patronii belgieni peste 40.000 de euro ca să semneze contractul colectiv de muncă într-o variantă vădit defavorabilă angajaţilor.

Kovacs pretinde, în schimb, că totul e o făcătură şi că i s-a întins o cursă din pricină că devenise incomod. La fel cred şi colegii săi, care spun că liderul sindical fusese chiar ameninţat cu moartea, motiv pentru care îşi înregistra scrupulos toate întâlnirile cu staff-ul companiei. Aşa a ajuns, practic, să-şi imortalizeze propria arestare, filmare ce a ajuns în posesia BIHOREANULUI!

Denunţat de patron

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început ancheta împotriva lui Mircea Kovacs, liderul Sindicatului Naţional Speranţa Auto (SNSA) din cadrul grupului de firme H.Essers, pe 20 martie, în urma unor denunţuri făcute de către directorul firmei Centrum, una din societăţile companiei H.Essers, Gheorghe Urda, şi de Lenarth Lambert, unul dintre patroni.

Potrivit reclamaţiei, pe 5 februarie Kovacs ar fi pretins şi primit de la Lambert 20.000 de euro, pentru a semna contractul colectiv de muncă la nivel de unitate în varianta propusă de conducerea firmei. Înţelegerea s-a şi materializat, iar tranzacţia a fost disimulată printr-un contract de împrumut, încheiat între Kovacs şi firmă, în condiţiile în care, spun procurorii, obiectul de activitate al societăţii este exclusiv transportul, deci n-avea cum încheia un asemenea act.

Sindicalistul, însă, i-a şi mulţumit patronului în scris pentru ajutor, două zile mai târziu. Într-o adresă semnată ca şofer de TIR şi întărind faptul că este vorba despre un "contract de împrumut", Kovacs i-a transmis "sincere mulţumiri" lui Lambert "pentru profesionalismul şi promptitudinea de care a dat dovadă în rezolvarea situaţiilor tensionate care au apărut, deoarece contractul de împrumut intervenit între noi a soluţionat parţial problemele care m-au afectat personal".

Una caldă, una rece

Peste poveste s-ar fi aşternut probabil tăcerea dacă ea nu ar fi ajuns, graţie directorului firmei, Gheorghe Urda, şi el şofer "la bază", la urechea angajaţilor. Supărat probabil că Mircea Kovacs nu devenise suficient de docil, dar şi pentru că acesta îl dăduse pe mâna procurorilor după ce a împuşcat câinii comunitari în curtea firmei, managerul a înştiinţat sindicatul, în scris, pe 13 martie, despre faptul că liderul "a primit 20.000 de euro şpagă" şi apoi a reiterat chestiunea şi într-o întâlnire cu şoferii.

Arătat cu degetul, Kovacs a dat-o la întors. I-a răspuns lui Urda tot printr-o adresă oficială, pe 23 martie, în care îi atrage atenţia că îl va da în judecată. "Cunoaşteţi foarte bine faptul că imputarea faptei de luare de mită expune orice persoană la sancţiune penală şi, totodată, e o armă de discreditare în faţa membrilor de sindicat. Vă solicit dovezile pentru afirmaţiile pe care le consider calomnii şi să prezentaţi scuze pentru minciunile fabricate din senin", acuza liderul sindical.

Totodată, într-o altă adresă trimisă membrilor conducerii companiei, Kovacs i-a înştiinţat că şi-a retras semnătura de pe contractul colectiv de muncă şi, pentru ca tacâmul să fie complet, a reclamat firma la ITM şi la RAR, acuzând-o de practici evazioniste şi muncă la negru. Motiv pentru care, furioşi, Urda şi Lambert l-au denunţat la DNA.

Pasul doi

Telefoanele liderului sindical au fost puse sub ascultare, iar pe 7 iunie Kovacs a fost pus sub urmărire penală. Asta deoarece, cu o zi înainte, spun anchetatorii - anunţaţi, fireşte, de reprezentanţii firmei - sindicalistul şi-ar fi dat în petec, cerând, sub acelaşi pretext al perfectării contractului colectiv de muncă, alţi 24.700 de euro. Întrevederea a avut loc în biroul belgianului, iar Kovacs nu a rostit vreo sumă cu voce tare, ci doar a scris-o pe o bucată de hârtie, pe care mai apoi a întins-o afaceristului.

Banii urmau să fie cuprinşi în vechiul contract de împrumut, încheiat pe 5 februarie, şi se adăugau la cei 20.000 de euro primiţi deja, urmând ca toţi să fie returnaţi în termen de 6 ani. În ce fel? Din salariul care urma să i se dubleze! Căci la întâlnire Kovacs a plusat cerând, pe lângă împrumut, şi o dublare a salariului, maşină de serviciu şi promisiunea că va putea lucra ca şofer pe TIR, pe lângă munca de sindicalist! Iar în schimb a promis lucruri pe care doar el putea să le rezolve, ca lider sindical: că va fi "pace" la ambele firme din companie, iar contractul colectiv de muncă pe unitate va fi semnat şi parafat.

Flagrant în direct

Tot pe 6 iunie, susţin anchetatorii, Kovacs a stabilit ca o primă tranşă de 15.000 de euro din cei 24.700 să-i parvină odată cu semnarea, pentru a doua oară, a contractului colectiv de muncă pe unitate, iar "lichidarea" de 9.700 de euro după intrarea acestuia în vigoare.

Pentru a pune şi mai mare presiune pe patroni, zic procurorii, la o săptămână după întâlnire, sub semnătura lui Kovacs, sindicatul a înaintat la Agenţia Judeţeană de Prestări Sociale o adresă prin care anunţa deschiderea conflictului de interese, pe motiv că unitatea refuză să negocieze contractul colectiv de muncă.

O zi mai târziu, sindicalistul a fost chemat în biroul lui Lambert, pentru a semna contractul cu pricina, dar şi să i se rezolve problema personală. Întâlnirea, înregistrată audio şi video de procurori, a fost fără incidente. Mulţumită camerelor de luat vederi, echipa de anchetatori a urmărit predarea banilor, dar şi negocierile purtate de către cei doi în privinţa clauzelor ce urmau să fie inserate în contract, inclusiv cele care îl priveau direct pe sindicalist.

01 Kovacs (tifet).jpgO mică mare neînţelegere

Kovacs a fost oprit chiar în momentul în care ieşea din birou. Nu a negat primirea banilor, însă şi atunci şi ulterior, la audierile de la sediul DNA Oradea, a pretins că i-a luat doar cu titlu de împrumut şi că nu a condiţionat în vreun fel semnarea contractului colectiv de muncă.

"Este o neînţelegere. Eu banii i-am primit cu titlu de împrumut de la domnul Lambert deoarece am două credite scoase de la bancă şi, fiindcă nu mi s-a mai permis să ies în curse, nu am putut să-mi achit ratele şi riscam să îmi pierd casa. Încă din luna noiembrie a anului trecut am făcut cereri pentru împrumut, există dovezi", a declarat sindicalistul.

Kovacs a recunoscut că i s-a propus, într-adevăr, să ia banii, să închidă ochii la încălcările drepturilor şoferilor şi să semneze un contract colectiv de muncă fictiv, care le-ar fi permis patronilor să plătească oamenii la negru, pentru a se sustrage de la plata impozitelor şi taxelor către stat. "Dar eu am refuzat acest lucru. Le-am spus că banii îi voi returna. Nu am făcut nimic ilegal", a mai arătat sindicalistul.

Probleme la Centru(m)

01 Centrum (mare).jpgInterpelaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii companiei Centrum H.Essers au refuzat orice discuţie pe marginea cazului. Colegii liderului sindical sunt, însă, convinşi că acesta este victima unei înscenări puse la cale de conducerea societăţii, care nu a privit cu ochi buni faptul că omul nu s-a lăsat intimidat, în ciuda numeroaselor presiuni şi ameninţări cu moartea. Mulţumită lui, spun oamenii, unul din directorii care cerea sute de euro şpagă la angajare a fost destituit.

Tot Kovacs a fost cel care, în urma sesizărilor, a atras atenţia patronilor asupra practicilor nelegale. "Şoferii sunt plătiţi oficial cu salariul minim pe economie, iar restul sumelor le primesc la negru, în funcţie de kilometrii parcurşi. Moldovenilor nici nu le mai dau bani, decât la negru. În plus, oamenii sunt obligaţi să dea şpăgi la cântar, la poliţişti, la vameşi, şi poartă cu ei acte duble pentru mărfurile pe care le transportă. Totul, la comanda şefilor. Avem dovezi pentru toate aceste lucruri, şi chiar pentru altele", a povestit, sub protecţia anonimatului, unul dintre sindicalişti.

Un alt sindicalist, Ruszkai Istvan, membru în Biroul executiv al Sindicatului Speranţa Auto, este convins că liderul lor a fost "executat". "A spus de mult timp că i se pregăteşte ceva, a simţit acest lucru. De aceea înregistra toate discuţiile. Care om s-ar duce să ceară mită cu camera ascunsă pornită, cum a făcut el? Că nu doar procurorii au filmarea, ci şi el. El a cerut împrumut banii şi nu e prima dată când firma dă împrumuturi salariaţilor. În plus, nu putea condiţiona patronii cu semnarea contractului colectiv de muncă, pentru că acesta oricum trebuie aprobat de majoritatea membrilor de sindicat. E o minciună, o înscenare menită să ne discrediteze", susţine Ruszkai.

Vrea acasă

Mită sau înscenare? Rămâne să stabilească justiţia. Oricum, liderul sindical are cel puţin vina de a-şi fi rezolvat problemele personale pe spatele celor peste 300 de salariaţi care l-au delegat să le reprezinte interesele. Căci este evident faptul că niciunul dintre angajaţii firmei nu putea spera să beneficieze de un asemenea "împrumut". În cazul liderului sindical, au atârnat greu funcţia sa şi pericolul pe care îl putea reprezenta, prin coalizarea angajaţilor împotriva patronatului.

Cel puţin deocamdată, Mircea Kovacs rămâne un "pericol" nu doar pentru patronii săi, ci şi pentru ordinea publică. Aşa au decis, vineri, judecătorii Curţii de Apel Oradea, care au respins plângerea făcută de Paul Trif, avocatul sindicalistului, împotriva măsurii arestării. "Din punctul meu de vedere, arestarea s-a dispus fără o analiză atentă. Nici măcar nu s-a luat o pauză de deliberare, pentru a se studia cazul, aşa cum prevede procedura penală. S-a dat cu pumnul în masă şi s-au dictat 29 de zile de arest. Eu nu văd de ce, omul nu prezintă pericol, nu se sustrage urmăririi penale", a declarat BIHOREANULUI avocatul care luni, 21 iunie, va solicita punerea în libertate sub control judiciar pentru clientul său.

Doar nu a omorât pe nimeni. Ci numai s-a împrumutat de nişte bani...


PRO ŞI CONTRA
Nu-i OK

Cazul liderului de sindicat de la Centrum a împărţit organizaţiile sindicale din Bihor în două tabere, unii condamnând din start gestul acestuia, ceilalţi fiind convinşi că e victima unui complot.

04 Nicolae Morgovan.jpgÎn apărarea lui Kovacs sare şi Nicolae Morgovan (foto), preşedintele Blocului Naţional Sindical Bihor, care nu exclude ca sindicalistul să fi căzut într-o capcană după numeroasele reclamaţii pe care le-a făcut împotriva conducerii firmei, atât la ITM, cât şi la RAR.

"Ştiu că a reclamat faptul că la compania respectivă se face evaziune fiscală, că se lucrează la gri, la negru, iar pentru că nu a primit răspuns a sesizat Prefectura, solicitând măsuri împotriva celor două instituţii ale statului care nu au verificat aspectele semnalate. În asemenea condiţii, eu am semne mari de întrebare în privinţa demersului făcut împotriva acestui om", susţine liderul BNS.

04 Tudor Dicu.jpgDe cealaltă parte, însă, Tudor Dicu (foto), prim-vicepreşedintele CNSLR Frăţia, nu vede cu ochi buni faptul că sindicalistul a ales să se împrumute chiar în timpul negocierii contractului colectiv de muncă.

"Cel puţin moral, nu trebuia să o facă în condiţiile date. Sindicatul trebuie să apere drepturile salariaţilor, moment în care, inevitabil, intră în clinciuri cu patronatul. Avându-l la mână cu împrumutul, patronii puteau să-i facă o înscenare. Oricum, nu e în regulă. Şi cred că este ilegal chiar ce s-a întâmplat acolo, dacă nu există stipulat în contractul colectiv de muncă faptul că firma poate acorda ajutoare angajaţilor. Chiar şi aşa, împrumuturile se fac cu acte, în sistem de casă de ajutor reciproc", spune Dicu.


NU-I TOTUNA
Variante de contracte

Cele două variante ale contractului colectiv de muncă, cea propusă iniţial de sindicat şi cea a societăţii, acceptată de Mircea Kovacs, sunt total diferite şi demonstrează faptul că liderul sindical a abandonat interesele oamenilor pe care îi reprezintă pentru a-şi rezolva propriile probleme.

Contractul sindicatulului prevedea o majorare salarială cu 100%, plata celui de-al 13-lea salariu, majorarea diurnei de la 35 la 52 de euro pe zi, dar şi mai multe sporuri. În contractul final, care a şi fost semnat de Kovacs, singurul care beneficia de majorarea salariului era doar el!

Acum, odată cu arestarea liderului sindical, reprezentanţii Sindicatului Naţional Speranţa Auto vor relua negocierile pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă la nivelul unităţii.


LIDER PRECAUT
Sindicalistul înregistra tot

BIHOREANUL este în posesia înregistrărilor făcute de liderul SNSA, Mircea Kovacs, la întâlnirea avută cu patronul Centrum, Lambert Lenarth, pe 6 iunie, când a discutat condiţiile pentru obţinerea celui de-al doilea împrumut, de 24.700 euro, dar şi cu ocazia întrunirii din 15 iunie, în urma căreia a fost arestat de procurorii DNA.

Discuţiile dintre cei doi s-au purtat exclusiv în limba engleză, iar belgianul îi atrage atenţia în mai multe rânduri asupra faptului că "a primit bani mulţi pentru a semna contractul" şi că în schimbul banilor vrea "pace în companie, fără proteste" dar şi "un contract colectiv de muncă legal, semnat  şi parafat".

"Te întreb, ce primesc înapoi pentru aceşti bani?", spune Lambert, la care Kovacs răspunde: "Un contract bun pentru tine şi mine". "După negocieri", spune belgianul. "Care vor fi aici. Când vom avea o înţelegere aici, vom merge la negociere afară, cu ceilalţi. Ai spus că vrei pace, un contract colectiv de muncă pentru ambele societăţi. Altceva?", mai întreabă liderul SNSA. "În niciun caz că discutăm aici, iar imediat după, mergi la Tribunal", spune afaceristul. "S-a făcut", zice Kovacs.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Mită sau înscenare? Rămâne să stabilească justiţia
eu intreb? Care justitie sa stabileasca, da chiar! care justitie? cei 3 procurori DNA care au instrumentat cazul au cerut spaga 2.000.000 euro si d-na Kovesi i-a felicitat! deci ramane intrebarea: Care justitie stabileste MITA sau INSCENARE!
Postat 09 Mai 2015, 15:51 de MirceaMircea
comentariul la \
probabil ca esti unul dintre \"autoritatile\" care ai tesut si tu ceva plase si simti nevoia de o autojustificare...
Postat 16 Decembrie 2010, 23:38 de viku
smecher
mie mi se pare f clar: liderul de sindicat era uns cu toate alifiile, beneficia de increderea oamenilor si specula acest fapt pentru a obtine avantaje personale! sa fim seriosi doar nu "imprumuta" de la o institutie bancara si culema coincidentei chiar in timpul negocierilor noului contract colectiv de munca! mai vedem astfel de "lideri" de sindicat, nu e singurul. poate e unul din putinii care au cazut in plasa autoritatilor ciudat e cum toti criticam autoritatile ca nu fac nimik legat de coruptie si cand culmea mai fac cate ceva imediat cautam explicatii prin care sa demonstram faptul ca gresesc !
Postat 14 Octombrie 2010, 14:22 de rozaliu
presiuni?
sunt un membru al sindicatului si pot spune cu cea mai mare sinceritate ca firma a facut prin angajatii sai din conducere, presiuni si AMENINTARI ASUPRA REPREZENTANTILOR ANGAJATILOR,as si depune marturie sa sustin ce am zis mai sus dar nu ma intereseaza implicarea mea intr-o lupta in care dreptatea nu are nici o sansa nu-l apar pe kovacs dar la engleza lui de balta e posibil sa nici nu fi prea stiut la ce a zis el "S-A FACUT", A PICAT PROSTESTE INTR-O PLSA LA CARE AU TESUT MULTI PAIANJENI VENINOSI
Postat 12 Iulie 2010, 14:11 de un-nimeni
ofiter!
mama ce sa mai spun....NIMIC la modul cum se lucreaza in sistemul bugetar ma mir ca nu a reactioanat mai rau cadrul militar nu se compara cu cel bugetar......TRANTOoooooRII societatii care ne manca hrana..... SANATOS sa fie
Postat 25 Iunie 2010, 16:26 de wow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON