URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Şoimul lui Bolojan: Cum a rărit Primăria porumbeii care umplu de găinaţ clădirea

Şoimul lui Bolojan: Cum a rărit Primăria porumbeii care umplu de găinaţ clădirea SPERIAŢI DE MOARTE. Nederanjaţi decenii întregi, porumbeii au invadat cu sutele clădirea Primăriei, înfundând burlanele de scurgere a apei pluviale, umplând podul şi faţada clădirii cu găinaţ. "Am încercat toate metodele, dar până am momit uliul aici porumbeii se înmulţeau ca nebunii, de parcă n-am fi făcut nimic. Acum numărul lor a scăzut vertiginos", povesteşte Mircea Oaie, directorul administrativ al Primăriei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un porumbel singur e simpatic, doi fac o pereche drăguţă, trei sunt încă un grup acceptabil. Când cuibăresc cu sutele devin, însă, cel puţin enervanţi.

Galăgioşi şi murdari, împrăştie boli la fel ca şobolanii şi găinaţ precum stropitorile. Mizeria acidă dizolvă inclusiv piatra şi a ajuns să distrugă faţada Primăriei. Orice încercare de alungarea a păsărilor a fost sortită eşecului. Până de curând...

Minte de pasăre...

După ani de convieţuire paşnică, în urmă cu doi ani administraţia locală a declarat război porumbeilor. Funcţionărimea le-a iertat înaripatelor pagubele provocate clădirilor din centrul istoric, distrugerile făcute spaţiilor verzi prin dezgroparea seminţelor de gazon şi de flori imediat ce erau plantate, ca şi mizeria făcută pe străzi, dar a reacţionat de îndată ce păsările au început să se găinăţeze pe "piramida" primarului Ilie Bolojan. Întinse pe cupola de sticlă a sălii ghişeelor, petele de mizerie nu dădeau bine nici la imaginea Primăriei, nici la orgoliul primarului.

06 Mircea Oaie.jpgÎn primă fază, personalul de întreţinere al municipalităţii a încercat să scape elegant de înaripate. "Am curăţat podul, de unde am cărat 140 de tone de moloz şi găinaţ, am reparat acoperişul şi am închis orificiile. Atâta doar că, în loc să plece, s-au aşezat pe clădirea Primăriei", spune Mircea Oaie (foto), directorul administrativ al instituţiei. Funcţionarii au apelat la tot arsenalul. "Le-am stricat cuiburile, dar şi-au făcut altele. Am pus ţepuşe pe faţadă, dar s-au mutat pe acoperiş. Am adus o instalaţie sonoră care făcea ca uliul, ca să-i sperie, dar tot degeaba! Se plimbau pe ea...", spune directorul cu năduf. Asta până ce a cerut ajutorul Asociaţiei Columbofile "Voiajorul" Oradea...

Viaţă de pradă

Columbofilii au împrăştiat momeli, au pus capcane şi au cărat săptămâni în şir colivii cu păsările prinse în podul Primăriei. "Mulţi s-au dovedit a fi porumbei voiajori pierduţi la concursuri sau plecaţi de acasă când erau pui. Majoritatea au fost, însă, exemplare fără nicio valoare", spune preşedintele Asociaţiei, Marius Tunduc.

Obişnuiţi cu păsările, columbofilii au găsit până la urmă soluţia să zburătăcească porumbeii de pe Primărie. "În toamna anului trecut colegii mei au momit cu carne crudă un uliu care cuibărise în centru, ca să vină să vâneze pe clădirea municipalităţii. Azi aşa, mâine aşa, până s-a învăţat că găseşte aici de mâncare", spune Tunduc. Uliul şi-a făcut "rondul" luni în şir, terorizând porumbeii, până ce numărul lor s-a înjumătăţit. Speriaţi de prădător, mulţi s-au dus să cuibărească în altă parte.

"Am văzut nu o dată uliul dând iama în ei şi căzând de sus în picaj, ca-n filme. Până acum n-am văzut să prindă ceva, dar au fost totuşi dimineţi când am găsit în curte porumbei căzuţi şi smocuri de pene", povesteşte unul din portarii Primăriei. Bărbatul spune că nici nu îşi doreşte ca uliul să omoare toţi porumbeii. Ajunge doar să îi alunge. Că prea i-au dat de lucru cu curăţatul podului, curţii şi geamurilor clădirii. Şi ar cam fi cazul să-şi ia zborul...


"ULIUL" ROŞU
Prădător de oraş

06 Venczel Marton.jpgMarton Venczel (foto), şeful Secţiei de Ştiinţe Naturale din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor, are şi o explicaţie pentru care uliul Primăriei sperie porumbeii. "Uliul de care vorbesc oamenii este de fapt un vânturel roşu, o pasăre de pradă de mărimea unui porumbel, dar care face ravagii inclusiv între păsările mai mari decât el".

Biologul spune că vânturelul, denumit aşa după obiceiul de a plana bătând aerul cu aripile în aşteptarea unei prade la sol, este o pasăre perfect adaptată oraşului. "Există cuiburi de vânturel pe blocurile turn de lângă Orăşelul Copiilor, în parcul din vecinătatea fostei Comenduiri a Garnizoanei şi în curtea Palatului Baroc".

Vânturelul, care poate fi recunoscut după ţipătul uşor plâns, se hrăneşte de obicei cu vrăbii şi şoareci, dar la o adică nu se fereşte să atace porumbei sau să mănânce insecte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
primar criminal!!
numai primari criminali, idioti, incompetenti in tara asta de kkt! auzi, sa omori porumbeii si sa aduci un uliu sa-i decimez! sa se interzica hranirea lor.... numai tampenii. nu cumva vreti sa fie exclusiv oameni pe pamant? cretinilor!
Postat 26 Octombrie 2013, 04:58 de doina
Aparatorilor de porumbei
Un mesaj pentru cei care apara porumbeii si se gandesc sa-i hraneasca asa "for fun". Va doresc un vecin de bloc care sa locuiasca deasupra Dvs si care sa hraneasca zilnic aceste creaturi minunate, pe geamul camerei situate deasupra camerei copilului Dvs. Pasul doi: cu o carputa in manuta si mult mult dezinfectant, curatati in fiecare zi pervazul geamului Dvs ca sa puteti aerisii camera copilului. Eu asa ma distrez zilnic. Cred ca o sa merg sa cer imprumut soimul lui Bolojan.
Postat 13 Mai 2013, 14:40 de Claudia R.
super
Foarte bine a facut Primaria . Madama de pe aradului ce zici de erete ? E tot o pasare . Doar n-o sa sari in sus ?
Postat 12 Mai 2013, 22:55 de Foghis
@"vulturarul" CoadaDeCiocan Bolojanul
In toate marile orase din Europa o atractie deosebita sunt stolurile mari de porumbei care sunt in pietele centrale, pe aleile pietonale unde turistii se fotografiaza si chiar hranesc aceste pasari. Numai in orasul care se vrea pustiit de catre acest "vultur" CoadaDeCiocan aceste atractii sunt distruse. Bolovanul nu stie decat sa omoare!!!!! Un CRIMINAL cu acte !!!
Postat 08 Mai 2013, 09:31 de scortosul
soimul
Si in cazul porumbeilor si in cazul ciorilor trebuie apelat la un soimar, care are o pasare rapitoare dresata cu ajutorul caruia se pot controla si indeparta pasarile plagi ,asa cum se face in toate tarile civilizate.
Postat 07 Mai 2013, 23:28 de alin
Fii dur
Primare nu rata ocazia, fii dur, impoziteaza uliul, baga-i niste taxe mai mari de 50 de ori decat cele legale. Ceea ce ai facut oradenilor poti face si uliului. Fii barbat.
Postat 07 Mai 2013, 19:49 de Oradean
sperietoare de ciori
Dupa ce a castigat lupta cu stapanii cainilor( cu maidanezii n-are probleme), bolovanul nostru a mai castigat o batalie, cea cu porumbeii. Bravo! ramane totusi esecul cu porcii, de al caror putoare nu mai scapa cei din zona Rogerius.
Postat 07 Mai 2013, 17:22 de AB
Vânturelul Bolojan
Dacă ar fi stat Bolojan de veghe cum scrie la carte, precis că, la mutra lui de fioros, ar fi alungat toţi porumbeii, nu numai parţial precum vânturelul. Iar dacă ar fi ieşit în stradă să se întâlnească cu câinii oădenilor, pe străzi, prin parcuri sau prin curţile oamenilor, în mod sigur ar fi fugit toate caninele în alte localităţi.
Postat 07 Mai 2013, 16:53 de Carp III
@super Bolo
In urma cu 7-8-10 ani in Piata San Marco din Venetia se vindeau graunte la punga pt. hrana porumbeilor. Acum este interzisa hranirea lor pe locatia respectiva pentru ca fac prea multe stricaciuni.
Postat 07 Mai 2013, 14:20 de maria
Greseala
Gainatul nu era destinat cladirii Primariei ci angajatilor ei, dar saracii porumbei ....
Postat 07 Mai 2013, 10:28 de Oradean
Ciorile din Parcul Bratianu
Cu ciorile din parcul Bratianu se poate face ceva? Nu le-ar putea impusca pur si simplu?
Postat 07 Mai 2013, 10:20 de cosmin
super Bolo
Venetia poarta deja tratative cu Bolojan. Porumbeii din Piata San Marco ii deranjeaza pe turisti :)))
Postat 07 Mai 2013, 01:01 de ****
Noroc cu oaie
Noroc cu Oaie care stie sa administreze foarte bine banu public. Ce bine ca are pe ce. O sa aduca si ursi la triplu pret. Nicio problema. Se rezolva. HaHaHa. O sa-si ia un urs si acasa, bonus, ca de obicei.
Postat 06 Mai 2013, 22:07 de Oaie
(:-) X
Ce noroc ca nu i-au otrvit. hahaha :))) Ce noroc ca au momit uliul asta, ca, deh, era asa de prost ca nu stia veni singur. E plin orasul de vinderei (uli porumbari), cine sta pe bvd. Dacia si in blocurile inalte din oras stie. Asta cica a fost momit. In fine, pe cand otravirea maidanezilor , adica , ma scuzati , pe cand urmeaza sa momiti vreun tigru sau urs de la gradina zoologica sa sperie maidanezii ??????????? sau le place la zoo ca-i proaspat renovt ??!!!??
Postat 06 Mai 2013, 20:57 de grosswardein hawk
Cautam !!!
Cautam un soim care sa ne scape de primar !!!!
Postat 06 Mai 2013, 20:55 de Contribuabil
soimul lui bolojan
va rog poate se face ceva si cu porumbeii din parcul Magnoliei. pt. ca acolo cand este cald pute tot platoul din parc. va multumesc.
Postat 06 Mai 2013, 20:51 de jarschi
sa starpim tot!
Haideti sa starpim tot ce e viu , tot ce misca!Domnule gazetar, ati uitat sa spuneti ce alte mijloace s-au folosit pt. omorarea porumbeilor:otrava! Rusine sa va fie , edililor si rusine si celor de la Asociatia columbofila!
Postat 06 Mai 2013, 20:39 de ani
porumbei
Primul si cel mai important lucru ar fi interzicerea hranirii porumbeilor de catre cetateni. Haideti si voi in centru civic, la oradea plaza...sa vedeti cum sunt hraniti sutele de porumbei. "Dejecţiile lor sunt periculoase şi s-a demonstrat că porumbeii transmit mai multe boli periculoase. Renumitul parazitolog francez Patrice Bouree spune că cea mai gravă este criptococoza. În cazul pacienţilor cu imunitate scăzută boala poate afecta creierul printr-un sindrom meningian subacut. Totodată, porumbeii bolnavi pot transmite oamenilor aşa-numitele zoonoze (ornitoza, psitacoza), dar îi infectează şi cu chlamidii - o maladie care afectează plămânii şi provoacă pneumonie. Tot din cauza porumbeilor putem face toxoplasmoză, boală ce poate avea complicaţii foarte grave, salmonela şi chiar tuberculoză, dacă omul intră în contact cu păsări infestate. Ei mai declaşează şi o serie de alergii."
Postat 06 Mai 2013, 19:45 de porumbei
............
Dar un soim care sa goleasca primaria/judetul de penali pe unde s-o gasi ?!
Postat 06 Mai 2013, 18:59 de bh
Crima
Hai, sariti cu gura pe primar, voi toti ciudatii de pe lume care doar cautati nod in papura. Acum nu mai haitueste caini, a trecut la porumbei. Ce ei nu-s vietati? Nu au suflet, gainatul lor nu are dreptul sa strice vopseaua masinilor si tencuiala caselor? Bietii porumbei, vrea primarul sa-i mazileasca. Hai sariti cu gura pe primar, ca in afara de facut gargara, aruncat in sus cu reahat si scarpinat in partea cu care ganditi nu stiti face altceva.
Postat 06 Mai 2013, 17:40 de flash
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON