URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2012, 08:35

Sofronie, du-te! Cum îşi pregăteşte episcopul avansarea ca mitropolit

Sofronie, du-te! Cum îşi pregăteşte episcopul avansarea ca mitropolit OM CU BAIURI. Din pricina atmosferei de teroare pe care a instaurat-o în eparhie, puţini vor plânge plecarea episcopului orthodox Sofronie Drincec (foto). De teama duşmanilor, Preasfinţitul nu îşi ţine telefonul mobil în cameră, ca să nu fie ascultat, nu foloseşte niciodată calculatorul, ca să nu i se intercepteze mesajele, şi nu se aşază niciodată pe un loc străin, ca să nu i se facă vrăji
Sofronie, du-te! Cum îşi pregăteşte episcopul avansarea ca mitropolit HALTA ORADEA. Înscăunat cu mare dragoste şi speranţe în 2007, episcopul Sofronie Drincec a văzut şederea la Oradea ca pe o trambulină pentru o funcţie mai înaltă. Politician abil, Preasfinţitul şi-a consolidat poziţia printr-o atitudine dură faţă de subordonaţi, dar plină de dragoste frăţească faţă de mai marii zilei şi de superiorii ierarhici...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zvonurile au devenit realitate. Preasfinţitul Sofronie, episcopul Oradiei şi al Bihorului, se pregăteşte să evadeze din eparhia în care a strârnit atâta rumoare.

Anunţata pensionare a Înalt Preasfinţitului Nicolae Corneanu deschide bătaia pe scaunul de mitropolit al Banatului, pentru care episcopul ortodox de Oradea concurează cu şanse reale. BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate scenariul unei plecări anunţate pentru care tânărul episcop ortodox trage sforile de ani de zile. Pentru binele bisericii, zice el. Pentru binele lui, cred alţii...

05 Ioan Mihaltan.jpgVrednic este?

Absolvent de medicină şi teologie cu 10 "curat", fost secretar al Cabinetului Patriarhal al Preafericitului Teoctist, care l-a şi propulsat episcop de Gyula, PS Sofronie Drincec a fost înscăunat episcop de Oradea în 2007, după 8 ani de şedere în Ungaria. Prelat de o aleasă ţinută culturală, plin de carismă şi excelent orator, Sofronie a obţinut conducerea Episcopiei la concurenţă cu "omul locului", arhiereul vicar Petroniu Sălăjanul.

Curând, episcopul şi-a dezvăluit însă o faţă necunoscută. Preasfinţitul l-a izgonit din eparhie pe PS Ioan Mihălţan (foto), cel care prin pensionarea la cerere îi deschisese calea spre mărire, a rupt în două Episcopia Bihorului şi Sălajului pentru a scăpa de Petroniu, care s-a şi mutat la Zalău, şi a ajuns la un pas de caterisire după ce a sfinţit de Agheasma Mare alături de episcopul greco-catolic, PS Virgil Bercea.

De-a lungul timpului, Preasfinţitul a intrat în conflict cu fostul episcop reformat Laszlo Tokes, pe tema terenului de sport de la Liceul "Lorantffy Zsuzsanna", apoi cu PS Virgil Bercea pe tema bisericilor revendicate de greco-catolici, iar în campania pentru alegerile locale cu neoprotestantul Radu Ţîrle, candidatul PDL la preşedinţia Consiliului Judeţean, căruia i-a cerut la târnosirea unei biserici să nu intre în altar pentru că este de altă credinţă. De altfel, în ciuda tradiţionalei neutralităţi bisericeşti, episcopul ortodox a fost unul dintre agenţii electorali cei mai înfocaţi ai candidatului USL Cornel Popa, membru al Adunării Eparhiale.

Episcop cu stresuri

Preasfinţitul a reuşit să îşi ostilizeze preoţimea bihoreană prin ameninţări repetate cu caterisirea, să îşi îndepărteze parohiile prin refuzul sistematic de a ţine audienţe, să îşi înstrăineze credincioşii prin apariţiile publice sporadice şi să limiteze comunicatele Episcopiei la tradiţionalele urări de sărbători. Caracter coleric şi greu de mulţumit, Sofronie îşi duce zilele în spatele uşilor închise ale Episcopiei, unde îşi terorizează subalternii, sau la Mănăstirea Izbuc, unde prin mijlocirea stareţului Mihail Tărău face numiri fără concurs în parohii. Gurile rele spun că nu gratuit...

Suspicios, Sofronie şi-a înlocuit treptat majoritatea colaboratorilor cu oameni fideli. Conform regulilor instituite de el, niciun preot nu poate fi hirotonit decât după ce se spovedeşte exarhului Tărău, pentru a i se afla toate secretele, şi până şi suita episcopului este testată constant, pentru a ţine sub control orice scurgere de informaţii.

BIHOREANUL a aflat că, terorizat de ideea că ar putea fi urmărit, Sofronie nu ţine niciodată în cameră telefonul mobil, pentru a nu fi ascultat, foloseşte o cartelă telefonică distinctă doar pentru a vorbi cu mama sa, nu are calculator şi nu comunică prin internet, nu se aşază nicăieri când este în vizită, pentru a nu i se face farmece, nu şi-a luat permis de conducere pentru a nu fi implicat în accidente rutiere şi se fereşte ca de foc de cifra 13 şi de pisici negre. Ridicol sau nu, toate aceste măsuri de precauţie sunt luate pentru a-şi maximiza şansele de a urca în pas alergător în ierarhia Bisericii Ortodoxe...

05 Laurentiu Streza.jpgGoana după voturi

Conştient că nu poate fi avansat mitropolit decât prin vacantarea unui post, Preasfinţitul şi-a concentrat atenţia asupra Mitropoliei Banatului, condusă de nonagenarul Nicolae Corneanu, a cărui retragere era doar o chestiune de timp. Pentru a câştiga simpatizanţi în Sfântul Sinod, la începutul acestui an Sofronie a desprins Episcopia Oradiei şi Bihorului de Mitropolia Clujului şi a alipit-o la Mitropolia Ardealului, cu sediul la Sibiu, păstorită de ÎPS Laurenţiu Streza (foto), rival al fostului mitropolit de Cluj Bartolomeu Anania şi apropiat al Patriarhului Daniel.

Sofronie şi-a construit relaţia cu ÎPS Streza încă din 2010 când a ales să îşi dea doctoratul la Sibiu, iar în anul imediat următor a făcut intervenţii pe lângă Universitatea din Oradea ca arhiepiscopul Sibiului să primească titlul de Doctor Honoris Causa. Relaţiile dintre episcopul de Oradea şi mitropolitul Ardealului sunt atât de apropiate încât, în mai 2012, ÎPS Streza a adus în Bihor întreg Sinodul mitropolitan pentru o târnosire de biserică în satul Petrani din comuna Pocola.

Gestul, nemaiîntâlnit, a fost posibil şi datorită prieteniei care îl leagă pe mitropolit de arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, ÎPS Ioan, născut la Petrani. Dar importanţa evenimentului a dat apă la moară zvonurilor că Sofronie ar fi favoritul ÎPS Streza şi al Patriarhului Daniel pentru mitropolia Banatului. Iar cuvântul celor doi cântăreşte greu în Sfântul Sinod...

05 Claudiu Tarziu.jpgÎncepe lupta!

Bătălia pentru Mitropolia Banatului a fost deschisă la începutul lunii iulie, când ÎPS Nicolae Corneanu a cerut Patriarhiei ieşirea la pensie din motive de sănătate. Vestea a făcut valuri în sânul Bisericii Ortodoxe. "Deocamdată lucrurile sunt extrem de volatile, dar ceea ce ştim sigur este că episcopul de Oradea îşi doreşte scaunul de mitroplit şi are şanse mari, pentru că este sprijinit de Patriarh", spune Claudiu Târziu (foto), unul dintre puţinii jurnalişti familiarizaţi cu mişcările din interiorul BOR.

Jurnalistul apreciază că pe lista scurtă a potenţialilor candidaţi se înscriu, cam fără şanse, "oamenii locului" PS Paisie Lugojanul, arhiepiscop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi PS Lucian Mic, episcopul Caransebeşului. Primul a fost ucenicul lui Sofronie în Ungaria şi şi-a compromis şansele în urma unui scandal de corupţie în perioada în care a asigurat locotenenţa ÎPS Corneanu, iar cel de-al doilea nu este dorit de mitropolitul Streza.

Şansele de mărire ale episcopului de Oradea ar putea fi, totuşi, periclitate de o eventuală înscriere în competiţie a ÎPS Ioan Selejan, episcop al Covasnei şi Harghitei, a ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, sau chiar a secretarului Sfântului Sinod, episcopul vicar partriarhal Ciprian Câmpineanu, ultimul bucurându-se de departe de cea mai mare susţinere în Sinod.

Răbdare şi lobby

Cursa pentru scaunul de mitropolit al Banatului va fi deschisă oficial în şedinţa Sfântului Sinod din luna septembrie, când organul conducător al BOR va analiza cererea de ieşire la pensie a ÎPS Corneanu. Cu ocazia întâlnirii, înaltele feţe bisericeşti vor hotărî cum, de când şi în ce condiţii va avea loc pensionarea mitropolitului. Vacantarea postului va fi stabilită abia în următoarea şedinţă, iar candidaţii vor fi desemnaţi abia în cea de-a treia, după ce Sinodul Mitropolitan al Banatului va face două propuneri "din partea locului".

Procedura poate dura de la câteva luni la ani de zile, iar singurul avantajat de lentoarea demersului este tocmai episcopul de Oradea. Pentru a descuraja fenomenul migraţiei feţelor bisericeşti, noul statut al BOR prevede că un episcop trebuie să stea minim 7 ani într-o eparhie înainte să se mute în altă episcopie. Cum PS Sofronie abia dacă a împlinit 5 ani de când a venit la Oradea, timpul nu face decât să lucreze în favoarea lui.

Cert e că, la fel ca susţinătorii săi din Sfântul Sinod, şi covârşitoarea majoritate a preoţilor bihoreni se roagă din tot sufletul pentru avansarea sa. Dacă se poate, cât mai departe...


"Nu e nicio problemă că mai mulţi episcopi concurează pentru un scaun de mitropolit. Problema este că se bat pentru nişte poziţii care le oferă doar engolpioane mai mari şi temenele mai multe. Nimeni nu se bate ca să facă ceva"

Claudiu Târziu


DOI FRAŢI PĂTAŢI
Pe mâna greco-catolicilor

05 slujba.jpgIronia sorţii face ca episcopul de Oradea, Sofronie Dricec, şi mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, au un trecut comun. Ambele feţe bisericeşti au fost la un pas de caterisire în acelaşi an, 2008, după ce primul a sfinţit Agheasma Mare (foto) împreună cu episcopul Virgil Bercea, iar cel din urmă s-a împărtăşit alături de greco-catolici la o liturghie oficiată de monseniorul Fracisco Javier Lozano, nunţiul papal în România.

Intens mediatizate la vremea lor, cele două gesturi independente au fost interpretate de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe ca o lepădare de credinţă, în vreme ce greco-catolicii vedeau în ele o "minune" care va duce la dezgheţarea relaţiilor dintre biserici. Cei doi ierarhi au fost supuşi judecăţii Sfântului Sinod, care însă i-a iertat "pentru că şi-au recunoscut greşelile şi au afirmat că regretă faptele".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
IZBUC!!!!!!!!!!!!!!!
Parinte Episcop ......Trimite_ti viperele care le ai in episcopie sa omoare serpii de la Izbuc Am fost la manastirea Izbuc de SF. Maria serpii se plimbau pe icoane.Se poate asa ceva? Toti pelerinii s-au mirat .Este strigator la cer sa se plimbe serpii pe chipul MAICII DOMNULUI. UNDE VA ESTE CREDINTA? LA CE NE RUGAM PARINTE EPISCOP? LA SERPI? BEM APA DIN IZVOR UNDE SE SCALDA SERPII? DOAMNE ISUSE CRISTOASE CE AM AJUNS ...... AM INTREBAT STARETUL ESTE POSIBIL ASA CEVA? LA CARE A RASPUNS CA UN DEAVOL~VA MUSCAT PE CAREVA?~LASATII IN PACE CE AVETII CU EI? Din alte discutii auzite pe la izbuc ziceau crestinii de acolo ~STARETUL ESTE MANA DREAPTA A EPISCOPULUI ~EL TRAGE ORA EXACTA LA EPISCOPIE................. MAI BINE TRIMITE-TI SACALIIIIII.............. SI ........................NAPARCILEEEEEEEEEEEEEE SA ALUNGE S-AU SA OMOARE SERPII DIN IZBUC RUSINE SA VA FIE STATI SI DOSPITI IN EPISCOPIE
Postat 10 Decembrie 2012, 20:27 de MARIA
Alte referiri
Am vazut si articolul despre acest subiect pe ASTRADROM
Postat 12 Septembrie 2012, 07:13 de Marius
Dictatura
Sarmanul Mihail, chiar spera ca va ajunge episcop la Oradea? Fereasca Dumnezeu! decat el tot mai bine Sofronica
Postat 07 Septembrie 2012, 06:53 de Gicu
Dictatura
Sofronie dictatorul care traieste luxul de pe seama enoriasilor. A facut si la Izbuc acelasi dezmat. Ca doar cu ce e ucenicul mai bun ca stapanul sau?!?!?!?! Sofronie si "Mihaiela" au "sfintit" izbucul cu felul lor de viata. Ha, Ha, ce oameni!!!
Postat 07 Septembrie 2012, 06:51 de Gicu
Nu sunt vrednici!
Daniel si Sofronie, raul de care nu are nevoie Biserica Ortodoxa Romana. Dumnezeu le va da dupa cum fac, nu dupa cum vorbesc!
Postat 02 August 2012, 16:47 de SAFE
@sofronie
du-te acolo de unde ai venit si sa vii inapoi numai atunci cand te chemam noi! inshallah!
Postat 01 August 2012, 17:48 de xfiles
13
NU E CIFRA, E NUMAR, BREEEEEEEEEEEEEEEE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 01 August 2012, 13:14 de ADINA
perla
lasa, comunica pentru el pe internet diaconul celib! cu care pare a fi exagerat si apropiat prieten!
Postat 01 August 2012, 09:18 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON