URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2017, 08:07

Socoteală finală: BIHOREANUL arată câţi bani europeni a atras cu adevărat Oradea pentru investiţiile sale

Socoteală finală: BIHOREANUL arată câţi bani europeni a atras cu adevărat Oradea pentru investiţiile sale MEGA-CET. Cea mai mare investiţie a municipalităţii din ultimii 30 de ani, construirea noului CET pe gaz printr-un proiect european în valoare de 360,6 milioane lei, s-a lăsat şi cu cea mai mare sancţiune: 30,6 milioane lei. "Suma e mare deoarece corecţiile se stabilesc procentual faţă de valoarea proiectului. Aici s-a aplicat un procentaj de 10%, dar am contestat sancţiunea în instanţă ", spune managerul de proiect Ioan Maghiar

Ciclul bugetar al UE s-a încheiat, constructorii au predat lucrările, investiţiile au intrat în folosinţa orădenilor. La solicitarea BIHOREANULUI, Primăria a tras linie sub cele 57 de proiecte implementate în perioada 2008-2016.

Rezultatele sunt incontestabile. Oradea a atras fonduri nerambursabile de 660 milioane lei, la care a contribuit cu circa 256 milioane lei, ceea ce înseamnă că peste 70% din lucrări s-au făcut din bani europeni.

Proiectele în cifre

Ilie Bolojan, primar OradeaCET pe gaz, aquapark, drum rapid, poduri peste şoseaua de centură... Probabil toate s-ar fi construit, mai devreme sau mai târziu, din banii oraşului, dar în niciun caz aşa repede cum s-a făcut cu cofinanţările de la UE. Primăria a încercat să profite la maximum de oportunitate. "Oradea este pe locul unu sau doi în ţară din punct de vedere al atragerii fondurilor europene. Clasamentul nu este încă final, pentru că toate primăriile din ţară sunt angrenate în procese prin care contestă corecţiile financiare", spune primarul Ilie Bolojan (foto).

Conform unei statistici făcute de contabilii municipalităţii, la cererea BIHOREANULUI, în perioada 2008-2016, până la încheierea precedentului ciclu bugetar european, municipalitatea a implementat 57 proiecte cu finanţare europeană, contractate la o valoare de aproape 1 miliard de lei, din care în urma licitaţiilor suma plătită efectiv a scăzut la 919,1 milioane lei.

Din aceasta, 660,2 milioane lei o reprezintă fondurile UE şi alocările de la bugetul de stat atrase de municipalitate, iar 256,2 milioane lei sunt contribuţiile oraşului şi cheltuielile neeligibile ce au trebuit acoperite. Diferenţa de 2,6 milioane lei o reprezintă contribuţiile individuale ale orădenilor, cum s-a întâmplat în cazul proiectelor de reabilitare termică a blocurilor, unde proprietarii au achitat partea lor din costuri.

Un leu din trei

Marius Moş, director DMPFI OradeaSpre comparaţie, la un buget de investiţii din fonduri proprii de circa 110 milioane lei, aşa cum are programat oraşul pentru anul acesta (la un nivel record), municipalitatea a atras în opt ani finanţări nerambursabile de patru ori mai mari. Asta înseamnă că investiţiile au fost implementate cel puţin cu patru ani mai repede decât ar fi reuşit Primăria cu resursele proprii. "Pentru fiecare leu investit de oraş am atras peste 2 lei din fonduri europene. Proiectele implementate au fost finanţate în proporţie de circa 72% din fonduri europene şi de 28% din fonduri proprii", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto).

În majoritatea cazurilor, contribuţia municipalităţii la implementarea proiectelor a fost de 2%, dar au existat şi excepţii. "La proiectele mari, cum a fost amenajarea parcului industrial, construcţia aquapark-ului şi a drumului rapid, care au şi o finalitate economică, oraşul a contribuit mai mult. În unele cazuri procentul a ajuns şi la 60%, dar oricum oraşul şi-a implementat investiţia la aproape jumătate din preţ", spune Moş.

Proiecte cu "amendă"

Privind înapoi, municipalitatea putea să iasă chiar mai ieftin. În cazul a 13 din cele 57 de proiecte implementate, autorităţile de management din ministere au aplicat corecţii financiare în valoare totală de 47,7 milioane lei. Altfel spus, în loc să deconteze integral facturile de lucrări sau servicii, finanţatorul a rămas cu sume cuprinse între 5% şi 25%, cu titlu de "sancţiune" pentru nerespectarea unor condiţii din ghidul sau contractul de finanţare. O parte din acestea au fost stabilite "preventiv", până când experţii au verificat documentele, iar unele efectiv, pentru nereguli mai mult sau mai puţin închipuite.

De pildă, Primăria a completat criteriile de calificare prin "note de clarificare" şi nu prin "erate", a publicat clarificările la întrebările firmelor care s-au concurat la licitaţii doar în SEAP, nu şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, îngrădind accesul firmelor străine la licitaţii ş.a.m.d. Pentru a duce proiectul la bun sfârşit, Primăria a trebuit să acopere corecţiile financiare din bugetul propriu, ulterior contestând sancţiunile în instanţă. "E ca atunci când ţi se încheie un proces-verbal de contravenţie: ai varianta să plăteşti amenda sau să o conteşti în instanţă. Noi susţinem că am lucrat corect şi le-am contestat pe toate", spune Ilie Bolojan.

Mega-sancţiuni

Din totalul proceselor de până acum, Primăria a pierdut şapte, a câştigat două, a primit satisfacţie parţial în unul şi mai are pe rol, la diferite instanţe, cam de două ori atâtea. Numai pe proiectul privind reabilitarea sistemului de termoficare cu înlocuirea magistralelor I şi III şi pentru construirea noului CET pe gaz corecţiile financiare aplicate se ridică la 30,6 milioane lei, dar Primăria a intentat Ministerului Mediului patru procese.

Ioan Maghiar, DMPFI Oradea"Toate corecţiile au fost aplicate, noi zicem că nejustificat, pentru derularea procedurii de achiziţii. Reprezentanţii Ministerului au susţinut că unii experţi nu îndeplineau condiţiile minimale pe care noi le-am considerat satisfăcute, că am îngrădit posibilitatea companiilor din alte ţări ale Europei să se prezinte la licitaţie cerând participanţilor să deţină autorizaţie ANRE sau cerând experţi în audit atestaţi în România, pentru că evident aveam nevoie de oameni familiarizaţi cu legislaţia românească", spune managerul de proiect Ioan Maghiar (foto).

Printre proiectele cu corecţii se mai numără amenajarea campusului şcolar Partenie Cosma (5,3 milioane lei), construirea aquapark-ului Nymphaea (4,3 milioane lei), reabilitarea Cetăţii (3,9 milioane lei) şi amenajarea Parcului Industrial Eurobusiness (1,9 milioane lei), toate în diferite stadii ale proceselor de contestare.

Cu stângul în dreptul

Însă nu toate proiectele au mers şnur. Spre exemplu, amenajarea Pieţei Unirii, chiar dacă nesancţionată de finanţator, a presupus lucrări suplimentare de 2,9 milioane lei faţă de cele prevăzute. "La începerea lucrărilor s-a constatat că grosimea stratului de asfalt era mult sub cei 20 cm din proiect, iar constructorul a spus că garantează durabilitatea lucrărilor doar dacă toarnă o placă de beton, lucru care s-a şi întâmplat", spune viceprimarul Mircea Mălan. La fel, după două încercări eşuate de a reface pavajul din pasajul Vulturul Negru, ca să nu înapoieze suma integral finanţatorului pentru că nu a dus proiectul la bun sfârşit, municipalitatea a preferat să returneze 13.700 lei şi să investească suplimentar 1,7 milioane lei pentru a înlocui mozaicul din proiectul iniţial cu marmură şi granit.

Vizibil din toate colţurile oraşului, cel mai răsunător eşec este amenajarea grădinii publice Ciuperca, distrusă anul trecut în noiembrie de o alunecare de teren, pe fondul defrişărilor masive şi fundării insuficiente a amenajărilor. Chiar dacă Primăria nu a primit deocamdată corecţii financiare la proiectul de 8 milioane lei, lucrările de consolidare vor costa 1,6 milioane lei, iar refacerea amenajărilor va fi plătită separat. Convingerea primarului Bolojan e că lucrările de refacere vor fi recuperate ulterior de la vinovaţi. Numai că până atunci cheltuiala va fi suportată din buzunarul orădenilor. Nevinovaţi...


PLANURI MARI
Linie de tramvai, drum rapid, pod nou...

Chiar dacă încă nu toate ghidurile de finanţare au fost publicate, funcţionarii Primăriei se pregătesc deja să depună proiecte în noul ciclu de finanţare UE. "Va fi mai greu, pentru că solicitanţii sunt mult mai bine pregătiţi, competiţia e mai dură, iar finanţatorul mult mai rigid", crede şeful DMPFI, Marius Moş.

Pe lista proiectelor vizate de municipalitate se numără prelungirea liniei de tramvai din Calea Aradului până în Nufărul (12 milioane euro), extinderea drumului rapid de la podul Teodor Neş până în sensul giratoriu de lângă Real II (8,9 milioane euro) şi construirea unui pod nou peste Criş în zona fostului centru de calcul (3,1 milioane euro). Primăria mai vrea să demareze anul acesta a doua etapă a lucrărilor pentru înlocuirea reţelelor de termoficare, construirea unui corp nou de clădire pentru Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean şi reabilitarea străzii Alecsandri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@ retard
Hai sa ne bucuram de maretele realizari! Nici nu mai conteaza lipsa de utilitate sau functionalitate si nici sacrificiile si bestelirea oradenilor. Mai urmeaza sa-i trimitem la canal pe cei care isi permit sa carcoteasca sau care se opun sistemului..
Postat 28 Aprilie 2017, 05:43 de User anonimizat
Erată
Bruxelles
Postat 28 Aprilie 2017, 01:02 de eutanasiu
L-AM SUBESTIMAT PE ILIE
La fel ca pasărea Phoenix, primarul a renăscut din propria materie cenuşie. Olguţa Vasilescu ar trebui să fie invidioasă. N-a reuşit să prezinte nişte cifre într-un tabel cu o abilitate asemănătoare edilului, motiv pentru care opoziţia o consideră cel puţin mincinoasă. Rar am mai văzut bilanţuri atât de meşteşugite. Pentru asta ar trebui ca olteanca să ia lecţii de matematică şi muţenie de la idilicul Ilie. Diferenţa între eligibil şi neeligibil o fac chiar contractele de finanţare care prevăd ca NEELIGIBILĂ valoarea TVA, plata revenind beneficiarului. Ca urmare, din start, toate coloanele ar fi fost normal să fie FĂRĂ TVA care trebuia menţionat doar la final. Aşa stând lucrurile, valoarea de finanţare a contractelor este de 802.106.316,8 lei. Analizând procentul la care au fost atribuite contractele, raportat la valoarea de finanţare, rezultă 89,6% - o performanţă greu de atins. Acest procent ar trebui să reflecte calitatea lucrărilor în condiţiile în care criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut. Proiectanţii ar părea meritorii dacă nu ar fi fost cheltuite sumele pentru „lucrări diverse şi neprevăzute”, n-ar fi existat lucrări suplimentare (pentru „funcţionalitatea” proiectelor) şi nu s-ar fi făcut (folosesc reflexivul –impersonal caracteristic edilului) reproiectări (uneori succesive). Eliminarea concurenţilor cu preţuri mai mici s-a făcut, aproape fără excepţie, în favoarea firmelor susţinătoare a corporatismului ecumenico-liberal. Numele firmelor sunt cunoscute (deşi ar fi fost un prilej de mândrie şi pentru ele, cu un asemenea bilanţ, să fie inscripţionate în tăbliţa de granit cioplită cu greu de Moşul iresponsabil). Aceşti corporatişti sunt de fapt nişte neoproletari devotaţi. Şi violenţi dacă te iei de corporaţiile care nu le mai aparţin (insolenţa insolvenţei fiind ultima modă). Au simţul datoriei faţă de măcelăria în care se „scoate” carnea de pe os din bugetul oraşului. Trăiesc din ratele primite de la măcelar sub forma hălcilor din buget şi se distrază la team building-uri. Revenind la calitatea proiectelor şi a lucrărilor, nu mai e nimic de spus! Am văzut cu toţii. În ceea ce priveşte corecţiile financiare, agramatismul loveşte din nou. Pentru cei interesaţi, există ghidul de aplicare a corecţiilor financiare. E public! Pentru cei care înţeleg textele pe care le citesc, corecţie înseamnă pedeapsă! Fie ea şi pecuniară. Aşadar, suma de 47,66 de milioane de lei nu reprezintă o „diminuare” a contractului. Dacă ar fi aşa, Moşul nu ar putea ajunge în instanţă să fie judecat pentru ceva ce nu i se mai acordă. Ridicolul ar fi total în situaţia în care ar câştiga vreun proces (şanse egale cu zero), lucrările fiind încheiate şi recepţionate. Ar (am) beneficia de un fel de bonus de co-generare conform unei scheme numai de el ştiute. Referitor la coloana în care figurează „plăţi cu TVA”, pentru o corectă înţelegere a datelor prezentate, aceasta reprezintă plăţile făcute de beneficiar către antreprenori, sume pentru care a fost solicitată rambursarea de la C.E.. În schimb, încasările cuprind: fonduri U.E., contribuţia de Bugetul de Stat şi TVA. CUMULATE! (Varză de bruxelles gătită scăzut). Ambele coloane având TVA inclus, rezultă diferenţa între ceea ce a plătit DMPFI şi ceea ce a aprobat Comisia ca decontări eligibile. Un mizilic de 258.939.601 lei. Mai rămâne ca, la cei 660 de milioane, să adăugăm fondurile din Bugetul Local. Revenind, conform contractelor, contribuţia bugetului local ar fi trebuit să fie de 2% (aşa cum, parţial recunoaşte şi Moş), contribuţia U.E. este de 85% în marea majoritate (a proiectelor mari) şi diferenţa o reprezintă contribuţia bugetului de stat. Din cifrele prezentate, dacă sunt reale, fondurile absorbite de la U.E. reprezintă 50,91% din cererea de finanţare. Adică, 347.114.220 lei. Raportat la această sumă, statul român a achitat 59.847.279 lei. În final, din bugetul local a fost achitată diferenţa până la 919.197.832,85 lei la care se adaugă 9,47 milioane de lei „lucrături suplimentare” şi 47,66 milioane de lei – corectitudini politice. Total 569.380.867 lei. Aici, are dreptate directorul moş când spune că „oricum oraşul şi-a implementat investiţia la aproape jumătate din preţ", cu menţiunea că „oraşul” a absorbit aproape jumătate din fondurile europene. Diferenţa este din banii orădenilor. E remarcantă şi specifică „implementatorilor” pasarea responsabilităţii către autorul colectiv – oraşul. La fel cum, „o parte din corecţii au fost stabilite „preventiv”, iar unele efectiv pentru nereguli închipuite”. Semn că avem de-a face cu patrihoţi care contribuie la o mai bună imagine a metropolei în ochii susţinătorilor. Între timp, se identifică, în mod nelegitim, cu mici adunături de persoane care vor să confişte decizia în interes propriu. Cazul Moş e un amestec de tragi-comedie şi suprarealism, în timp ce maghiar (fără nicio trimitere la substantivul comun) e un amestec de carnaval şi băşcălie. Mă întreb ce catastrofă psihologică l-a transformat pe primar într-o praştie de partid? Ce fel de traseu dezosat e acesta? Ajutător, mecanic (ambele cu diplomă), patron de abc, prefect, secretar, ..ar, ..ar (ca ecoul maneliştilor deoarece a ocupat funcţia în mod repetat), primar, ..ar, ..ar (idem) şi demagog de obedienţă pe-de-listă. Dar ceva demnitate, ceva onestitate, ceva corectitudine (toate valori clamate de acest Nilă din Moromeţii drept repere ale vieţii sale) n-ar fi totuşi de păstrat? Cu o “majoritate” de admiratori, şmecherii, proştii şi leprele şi-au asigurat încă trei ani şi jumătate în care să îşi bată joc de noi fără ruşine şi fără piedică, înercând să se califice la locul de muncă. Reeducarea prin muncă ar fi singura soluţie dacă recuperarea corecţiilor financiare s-ar face de la cei vinovaţi.
Postat 28 Aprilie 2017, 00:50 de eutanasiu
:))))
Era normal sa apara frustratii si postacii de serviciu care sunt specialisti in toate domeniile si au ei toate documentele pe care nu le au altii :)))))) @bihoreanoradean: Eu cred ca tu ar trebui sa stai la tara, ca orasul nu pare sa fie pentru tine ;)
Postat 27 Aprilie 2017, 22:54 de hateretards
va fi bine, si la vara cald
Nu va mai smiorcaiti atata! Ce ati vrea, sa fie Bin E? E-urile nu sunt bune nici in alimente. Daca ar fi bine atunci guvernul acesta la ce ar mai lucra? Dupa vechile-i socoteli banii nu au fost o problema. Vedeti cele 101 taxe pe care nu le mai vedeti. Dupa noile socoteli banii se vor stoarce garla. Vor acoperi datoriile municipalitatilor, vor construi autostrazi, vor cladi tara, vor muta muntii. Nu ca cei de pe aici care nu au reusit nici sa mute dealul. Sa dus singur la vale. Cat priveste prostia, se rezolva. Ministerul sanatatii pregateste deja un vaccin anti. Prioritate, ca asa e corect, vor avea votantii proprii. Sa speram ca nu vor manifesta rezistenta la vaccin, numai asa ca sa fie si ei "#rezist".
Postat 27 Aprilie 2017, 20:03 de User anonimizat
@eutanasiu
Cred că vreun neisprăvit din primărie şi-a bătut joc de ziarişti. Foarte posibil să fie agramatul ăla care scria ,, M-ai învaţă-ţi, proştilor!” Pe ce mă bazez? Pe nota de la subsol!
Postat 27 Aprilie 2017, 16:47 de pinonel
„AM ÎNȚELES!” SĂ TRĂIȚI CUBEŢILOR! FACEM CUM ZISE RĂI.
Dacă PMO a prezentat situaţia celor 57 de proiecte la solicitarea Bihoreanul, aveţi voie să ataşaţi articolului documentul? Altfel, fascinaţia grotescului acestor personaje este întrecută doar de agonia plată a Bin Omului reales împreună cu Bin Laden (ales şi el recent). Trio-ul, format dintr-un lichen, un lighean şi un licean, redus la esenţă prin neologismul LICHEAN, „dă” cu capul în poarta nouă (încă o dată). Dacă ar exista premiul Nobel pentru adsorbţie, v-aş propune din tot elanul (animal nobil de tundră), cu coarne cu tot.
Postat 27 Aprilie 2017, 11:58 de eutanasiu
document ataşat
Am ataşat la articol documentul primit de la Primărie, cu situaţia proiectelor. Aşteptăm cu interes analiza dvs. critică :)
Postat 27 Aprilie 2017, 13:19 de Florin Ciucas
oradeanul de rand
Cu ce ma incalzeste pe mine oradeanul de rand, faptul ca avem centrala pe gaz venita cu un monopol si o obligativitate la limita legii de a fi clientul unui sistem centralizat care deocamdata a adus doar frig in case si preturi mai mari la facturi? Cu ce ma incalzeste ca avem aquapark la care datorita preturilor au acces doar elitele orasului, cand vechiul strand municipal, asa cum era, era accesibil pentru oradeanul de rand, strand la care parintii nostri isi permiteau sa ne duca cel putin in fiecare weekend din vacantele de vara. Cu ce ma incalzeste faptul ca avem pietonale si terase la care eu ca oradean de rand ajung in cel mai bun caz din Pasti in Craciun dar am dat tot traficul rutier peste cap si am pus presiune pe periferii (stiu, vrem sa fim eco, vrem sa incurajam transportul local, blablabla..). Cu ce ma incalzeste ca de dragul potentialilor turist am distrus (reamenajat) dealul Ciuperca doar sa se dovedeasca ca solutia aleasa e un fisco? Cu ce ma incalzeste ca am reamenajat pasajul Vulturul Negru, cand pana si mesterul Manole s-ar cruci de modul in care se tot dau la refacurt lucrarile? si semnele de intrebare pot continua.. cat despre banii europeni si cofinantari incep sa am dubii in privinta castigului pentru oras.
Postat 27 Aprilie 2017, 11:33 de User anonimizat
Un amalgam...
... de scuze, acuze, minciuni spuse pe un ton triumfalist, pt. o clipa am crezut ca citesc Scanteia laudandu-l pe Împuşcat si socialismul biruitor! Citez: ,,[...]înseamnă că peste 70% din lucrări s-au făcut din bani europeni." Gresit! Afirmatia ar fi fost adevarata daca banii ar fi intrat efectiv in conturile primariei. Ori articolul tocmai pt. ca banii n-au venit a fost scris! S-ar fi impus sa numiti articolul advertorial.
Postat 27 Aprilie 2017, 08:44 de pinonel
RE: Un amalgam...
Securistule, am o curiozitate: tu primeşti şi bani de undeva să ne înjuri?
Postat 27 Aprilie 2017, 13:14 de Florin Ciucas
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON