URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2017, 14:50

Şmecherii din piaţă: "Producătorii" de fructe şi legume din pieţe vând marfă importată, plină cu chimicale

Şmecherii din piaţă: 'Producătorii' de fructe şi legume din pieţe vând marfă importată, plină cu chimicale POFTIŢI, VĂ ROG! Pieţele orădene sunt invadate de produse cultivate intensiv în străinătate şi revândute de falşi producători ca fiind de la ţară. "E o înşelătorie. Producătorii agricoli sunt certificaţi şi au locul lor delimitat în pieţe tocmai pentru ca omul să ştie că poate cumpăra un produs sănătos", explică directorul Nicolae Hodişan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu vă lăsaţi înşelaţi! Merele din Bihor nu lucesc ca pantofii stilettos, cartofii săpaţi de ţăran nu sunt toţi egali, iar morcovii de ţară nu depăşesc în mărime ştiuleţii de porumb!

"Cumpărătorii din pieţe să nu se lase impresionaţi de culoare, formă şi luciu. Produsele locale nu sunt aşa arătoase precum cele care ne fură ochii la unele tarabe", avertizează şeful Direcţiei pentru Agricultură.

Mere poloneze... de Bihor

Inspectorii agricoli au controlat luna trecută prin sondaj cam 50 de producători din fiecare piaţă, din Rogerius şi Cetate până la Nufărul şi Ioşia. Primele inspecţii făcute după preluarea activităţii de control de la Ministerul Agriculturii au adus surprize în lanţ.

Nicolae Hodișan, șeful Direcției Agricole BihorO bună parte a fermierilor verificaţi, deşi certificaţi ca producători de legume şi fructe, sunt de fapt bişniţari, 25% din producătorii de miere nu au actele în regulă, 75% dintre lăptari nu deţin atestat de producător, iar majoritatea brutarilor îşi fură clienţii la cântar. "Situaţia este gravă. Peste 30% dintre deţinătorii de certificate de producător agricol pe care i-am verificat era limpede că nu vând produse din gospodăriile proprii", spune directorul Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan (foto).

Judecând după estetica perfectă a produselor "de Bihor", este de presupus că acestea sunt cumpărate din piaţa en gros şi revândute la suprapreţ. "Orădeanul crede că duce acasă mere de la ţară, sănătoase, dar are în plasă produse puternic chimizate cultivate industrial în Polonia", spune Hodişan.

Şmecherii profitabile

La fel, un sfert dintre apicultori şi majoritatea zdrobitoare a lăptarilor verificaţi nu deţineau atestate vizate la zi care să dovedească provenienţa produselor scoase la comercializare. "Lipsa actelor ridică serioase semne de întrebare asupra calităţii produselor. Nu ai nicio certitudine privind provenienţa lor sau condiţiile în care au fost depozitate", zice directorul.

Cel mai uşor se păcălesc clienţii brutarilor. Deşi obligaţi prin lege, aceştia nu afişează în paralel preţul pe bucată şi cel pe kilogram, ca să nu se vadă că fură la cântar. "Aici e o şmecherie. Dacă tu, în loc să scumpeşti pâinea fiindcă ţi-au crescut cheltuielile cu salariile, îi reduci gramajul, vinzi mai mult decât concurenţa, care a majorat preţul, dar îl înşeli pe om. Cu ameliatorii de acum, pâinea se umflă cât vrei".

Vin controalele!

Teodor Popovici, șeful Serviciului Inspecții din Direcția AgricolăConcluziile controalelor sunt atât de grave încât săptămâna viitoare inspectorii Direcţiei Agricole vor face razii împreună cu cei ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi cu Poliţia. "Primele controale au fost preventive. Le-am spus oamenilor cum pot intra în legalitate şi ce sancţiuni riscă. Acum îi vom verifica inclusiv la domiciliu, să vedem dacă chiar au stocuri din produsele pe care le vând, iar suprafeţele pe care le-au cultivat chiar există", spune şeful Serviciului Inspecţii, Teodor Popovici (foto).

Motivul e simplu. Mulţi primari, ca să se pună bine cu sătenii, le eliberează certificate de producător deşi sunt conştienţi că aceştia nu deţin culturile declarate. Falşii producători vând apoi ca produse "sănătoase" de Bihor roşii olandeze, mere poloneze şi cartofi turceşti. La ultimul control din 2015, nu mai puţin de 13 primari au fost amendaţi cu câte 5.000 lei. Şi povestea se repetă...

Vezi ce mănânci!

Cei mai revoltaţi sunt adevăraţii producători. "Bişniţarul îmi strică piaţa. El îşi ia dimineaţa trei saci de ardei din piaţa de pe centură cu 1 leu kilogramul şi îi vinde cu 3 lei kilogramul. Dacă se plictiseşte de piaţă, îi dă cu 2 lei, că tot iese în câştig, şi oricum vinde şi mâine. Eu trebuie să ţin de preţ, că mi-am băgat banii în folie de solar, în seminţe, în motorină, fără să mai zic de munca familiei", spune Aurel, un producător din Piaţa Cetate. Ştiind ce marfă vând, şmecherii nici măcar n-o consumă. "Am client cu masă în piaţă care mănâncă toată vara roşii şi ardei numai de la mine", spune o legumicultoare din zona Diosig.

Oamenii pot evita, totuşi, să fie înşelaţi. "Uită-te pe ce dai banii. Ţăranii nu au saci standard, aduc produsele cu plase şi coşuri, cu ce pot. Marfa e mai tristă, un cartof e mai mic, altul mai mare, iar merele mai au o pată, o strâmbătură", explică Alexandra, vânzătoare în Piaţa Rogerius. Într-adevăr, imaginea contează, dar nu până acolo încât să dăuneze grav sănătăţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
clar
...asta e ...suntem o natie de hoti,bijnitari,spagari si corupti...de la cel mai de jos nivel pana la varf...sa ne imbogatim peste noapte fara sa muncim...ne meritam soarta....
Postat 23 Februarie 2017, 19:24 de ironi-k
mda...
Buna dimineata...
Postat 23 Februarie 2017, 16:34 de seth
Capitalism pe paine
Asta ati semanat, asta ati cules. Romania capitalista ca toate celelalte state pe aceeasi idee descurajeaza micii fermieri si incurajeaza marila magazine si producatorii care cultiva pe sute de hectare. Cum ca e mai ieftin, mai eficient. Din pacate cantitatea dauneaza calitatii. Mai mult decat atat, o piata libera ca si cea din UE, distruge micii producatori si creaza concurenta. Exista o singura solutie fratilor. Cumparati pamant la tara cat mai puteti si puneti hrana sanatoasa pe masa pentru copiii vostri. Altfel veti manca la propriu capitalism pe paine.
Postat 23 Februarie 2017, 15:45 de linux4ever
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON