URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2017, 15:26

Sinucidere sau accident? Continuă investigaţia în cazul morţii medicinistei care a căzut de la etajul patru al unui bloc din Oradea

Sinucidere sau accident? Continuă investigaţia în cazul morţii medicinistei care a căzut de la etajul patru al unui bloc din Oradea ÎNGROPATĂ MIREASĂ. Săptămâna trecută, părinţii Andradei Puţina (foto) au ridicat sicriul cu corpul neînsufleţit, aducând şi o rochie de mireasă cu care tânăra a fost îmbrăcată pentru a fi înmormântată acasă, la Zalău. Ca şi cum durerea pierderii unicului lor copil nu ar fi fost de ajuns, bănuielile despre felul în care a murit tânăra le-a creat probleme soţilor Puţina, preotul chemat să oficieze slujba de înhumare fiind înduplecat cu greu să le înmormânteze copilul
Sinucidere sau accident? Continuă investigaţia în cazul morţii medicinistei care a căzut de la etajul patru al unui bloc din Oradea RECONSTITUIRE. Locatarii din blocul Cicero o ştiau de fată cuminte pe tânăra studentă care locuia cu chirie într-un apartament de la etajul patru, fiind şocaţi de vestea morţii ei. Marţea trecută, au avut ocazia să vadă în direct modul în care se realizează o reconstituire judiciară. Procurorii şi criminaliştii s-au întors la imobil cu un manechin, care a fost lăsat să cadă de la aceeaşi fereastră, din mai multe poziţii, pentru a stabili dacă Andrada s-a sinucis ori a fost victima unui accident (foto: Digi24.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tragicul sfârşit al Andradei Puţina, studenta medicinistă căzută de la etajul patru al unui bloc din centrul Oradiei, este departe de a fi elucidat.

Iniţial, procurorii au crezut că tânăra s-a sinucis aruncându-se pe geamul apartamentului în care stătea cu chirie, variantă contrazisă, însă, de cercetările făcute la faţa locului de criminalişti. Ca urmare, continuă ancheta, luând în considerare o nouă pistă, şi anume că fata a fost, pur şi simplu, victima unui accident.

Între timp, după cum a aflat BIHOREANUL, medicii legişti şi-au finalizat raportul de specialitate, care arată că în dimineaţa în care a murit fata avea o alcoolemie de peste 1 la mie în sânge.

Dramă la Cicero

Moartea Andradei Puţina, tânăra zălăuancă de 21 de ani căzută în dimineaţa zilei de 1 iulie de la etajul patru al blocului Cicero, din cartierul Dimitrie Cantemir, a stârnit emoţia publicului nu doar bihorean ci, datorită televiziunilor, şi din ţară. "Nu există suspiciuni de omor. Ar putea fi o sinucidere, dar nu vom şti sigur decât după finalizarea cercetărilor", declara la scurt timp după producerea tragediei purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, Maria Cotrău.

Ipoteza era şocantă, deoarece până atunci Andrada nu avusese niciun fel de probleme. Studentă în anul II la Facultatea de Medicină din Oradea, specializarea Medicină Dentară, dar şi în anul I la Medicină Generală, tânăra era descrisă de toţi colegii ca "o fată super-OK, mereu zâmbitoare". Şi în liceu, tânăra fusese olimpică de nota 10, multiplă premiantă a concursurilor judeţene din Sălaj şi naţionale, ziarele scriind în repetate rânduri despre reuşitele ei...

Visul oricărui profesor

Numele tinerei apare în presa locală încă din vremea în care era elevă în clasa a 8-a la Şcoala "Mihai Eminescu" din Zalău. În 2011, pe când Andrada avea 15 ani, Adevărul scria despre ea că "este exemplul perfect al elevului complex, de nota 10 la toate disciplinele", "visul oricărui profesor". Adolescenta învăţa într-o clasă cu predare în limba germană, obţinând chiar locul II pe ţară în 2010, la Cangurul Lingvist.

Andrada a participat şi a obţinut premii şi menţiuni la olimpiadele naţionale de limba şi literatura română şi chimie, dar şi la concursurile naţionale "Ştiinţe pentru Juniori" (ce înglobează teste din chimie, fizică şi biologie) şi "Plus-minus poezie" (matematică şi limba română).

Chiar dacă excela la toate materiile - fapt confirmat atât de profesori, cât şi de evaluatorii numeroaselor concursuri la care a participat - tânăra se declara ca fiind "anti-toceală", alegând să înveţe lucrurile logic, şi spunea încă de pe atunci că îi place chimia şi că îşi doreşte să devină medic. "Pentru mine chimia nu este o simplă disciplină, a devenit o pasiune. Mi-ar plăcea foarte mult să fiu ori chirurg, ori oncolog, ori cardiolog. Toate trei mi se par specializări foarte interesante şi - poate sună cinic - de viitor", spunea Andrada.

În audieri

Visele ei s-au curmat, însă, în mod violent şi pentru totdeauna în acea dimineaţă de sâmbătă când s-a zdrobit de caldarâm. De necrezut şi fără sens pentru toţi apropiaţii tinerei, prima ipoteză, cea a sinuciderii, a fost favorizată oarecum şi de declaraţia dată de iubitul Andradei. Valentin Lăpuşcă, în vârstă de 33 ani, originar din Deva, web-designer şi organizator de evenimente, se afla în acea dimineaţă în apartamentul închiriat de ea, fiind de altfel cel care a şi anunţat incidentul printr-un apel la 112.

Interogat de poliţişti, Lăpuşcă le-a spus că petrecuseră noaptea într-un club, iar după ce au ajuns acasă tânăra şi-ar fi dat seama că nu mai are telefonul mobil. Asta ar fi speriat-o atât de tare încât i-ar fi spus că dispariţia mobilului însemna finalul carierei ei de medic, încă neîncepute. Deşi ciudată, tânărul n-a dat atenţie afirmaţiei. Apoi, fără să spună nimic, îmbrăcată doar în lenjerie intimă, fata s-a urcat pe pervazul ferestrei, de unde a căzut în gol...

Multe întrebări, niciun răspuns

Ce ar fi putut s-o împingă la sinucidere? Nu e clar. A fost stresată prea tare de părinţi, ţinută prea din scurt şi forţată să-şi depăşească limitele? Avea informaţii atât de importante în telefon încât să nu suporte gândul că acesta a ajuns pe mâini străine? Luase substanţe interzise sau băuse peste măsură?

Cea din urmă necunoscută a fost lămurită, în parte, de rezultatul analizelor făcute de medicii legişti, care au indicat că în dimineaţa decesului, după o noapte petrecută în club, victima a avut o alcoolemie de peste 1 la mie în sânge.

Între timp, rezultatele cercetărilor făcute de criminalişti la locul tragediei au conturat o nouă posibilă explicaţie. Faptul că tânăra a căzut pe spate şi foarte aproape de peretele blocului indica faptul că nu se aruncase în gol, ci ar fi fost, pur şi simplu, un accident. Determinat, probabil, de consumul de alcool...

Reconstituirea

Ca să elucideze situaţia, marţea trecută anchetatorii s-au întors la blocul Cicero, pentru un experiment judiciar, un fel de reconstituire, în cadrul căreia au verificat toate variantele - atât pe cea a unei morţi accidentale, cât şi ipoteza unei sinucideri - cu ajutorul unui manechin special creat, având aceeaşi greutate şi înălţime ca ale tinerei.

"Se fac măsurători şi verificări la locul evenimentului întrucât datele strânse până acum conduc spre concluzia că tânăra ar fi căzut accidental", spunea prim-procurorul adjunct al Parchetului Bihor, Maria Cotrău, promiţând că până la finele săptămânii va face publice concluziile specialiştilor.

În locul informării, însă, în cele din urmă reprezentanta Parchetului a trimis doar un SMS cum că nu are nimic de comunicat. "Ancheta continuă pentru a se determina împrejurările concrete în care victima a căzut de la etaj", arată, sec, mesajul. Lăsând astfel, încă o vreme, fără răspuns întrebările despre o moarte mult prea grabnică şi nefirească...


ANCHETE NETERMINATE
Altă tragedie, alte întrebări

Nelămurite au rămas şi multe din detaliile cazului Adrian Hladii (foto), interlopul care în primăvară, pe 15 martie, l-a împuşcat în umăr pe însoţitorul fostei sale iubite, Dalia Duca, iar pe aceasta din urmă a răpit-o şi a împuşcat-o, apoi, în cap cu sânge rece. Interlopul, care a dispărut imediat după crimă, a fost găsit trei zile mai târziu, dar nu a mai dat socoteală, căci a murit căzând în gol tot de la fereastra unui apartament de bloc, din cartierul Nufărul, în timp ce încerca să scape de poliţiştii care erau pe urma lui.

Ce l-a determinat să ucidă cu atâta sânge rece? Unde este arma crimei? Cine l-a adăpostit şi cine l-a ajutat pe ucigaş atâtea zile, până să fie depistat? Cum au gestionat anchetatorii situaţia de criză, cu un criminal înarmat în libertate? De luni de zile, opinia publică aşteaptă promisa conferinţă de presă comună Parchet-Poliţie pe marginea acelui caz, de care autorităţile au "uitat" însă cu desăvârşire...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
minciuni
Tanara nu a fost inmormantata in rochie de mireasa (scopul ei in viata era sa isi faca o cariera nu sa se marite);inmormantarea nu a avut loc la Zalau ci intr-o localitate din Constanta iar preotul nu a luat in calcul nici o secunda varianta sinuciderii din contra a fost foarte afectat de tragedie si a fost inmormantata crestineste. Rog pe aceasta cale sa RESPECTATI DUREREA FAMILIEI ,sa nu mai inventati stiri si sa asteptati rezultatul cercetarilor in acest caz .
Postat 11 Iulie 2017, 09:27 de ginomi
Halal iubit
Fătărăul putea să o protejeze, știind că e băută, dacă era bărbat, o reținea de la escaladarea pervazului, lucru care nu se întîmplă instantaneu cu 1 la mie alcoolemie. Când colo, nici o reacție protectoare. E plină lumea de purtători de p..antaloni.
Postat 10 Iulie 2017, 15:55 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON