URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2017, 08:09

Şi beţiv, şi hoţ! Bine "afumat", şeful Achiziţiilor de la Spitalul Judeţean a furat o maşină din Piaţa Unirii

Şi beţiv, şi hoţ! Bine 'afumat', şeful Achiziţiilor de la Spitalul Judeţean a furat o maşină din Piaţa Unirii ÎNDĂRĂTNIC. Bogdan Iurcov (foto) a refuzat să sufle în fiola întinsă de poliţiştii rutieri care l-au scos de la volanul maşinii furate. A acceptat, totuşi, să meargă la analize de sânge, care au indicat că avea o alcoolemie de 1,7 g/l alcool pur în sânge. Adică era beat mangă!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Serviciului de Achiziţii din Spitalul Clinic Judeţean Oradea, Bogdan Iurcov, despre care BIHOREANUL a dezvăluit săptămâna trecută că a ajuns să "căpuşeze" Consiliul Judeţean printr-o firmă de apartament, a fost prins băut la volanul unei maşini furate.

Aşa scrie în sentinţa pronunţată de Judecătoria Oradea, care l-a condamnat, însă, cu blândeţe, fixându-i o amendă pe care nici măcar nu trebuie s-o plătească.

Căpuşă la Judeţ

Vârât la comanda Serviciului de Achiziţii al Spitalului Judeţean în 2011, când la guvernare se afla alianţa PDL-PSD, iar socrul său, PDL-istul Anton Irimie, era secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Bogdan Iurcov nu doar că a fost menţinut de atunci în funcţie, ci şi-a extins afacerile incompatibile cu funcţia, devenind de luna trecută consultant în achiziţii inclusiv pentru Consiliul Judeţean, de unde încasează, lunar, 5.000 lei, prin firma proprie, Davidson Consulting.

Societatea e aceeaşi prin care, după cum BIHOREANUL dezvăluia încă de acum 6 ani, Iurcov întocmea caietele de sarcini pentru achiziţiile spitalului, pentru ca apoi tot el, ca membru în comisia de atribuire, să participe la selectarea ofertelor şi să decidă câştigătorul, iar în final soţul asociatei sale, Valentin Vesa, funcţionar al Finanţelor Bihor în cadrul Compartimentului de Verificare a Achiziţiilor Publice, aviza legalitatea procedurilor. Cine era asociata de atunci? Violeta Vesa, angajată tot la Finanţe, ca soţul, dar suspendată după ce, timp de 3 ani, furase pur şi simplu 40.000 lei din banii instituţiei, virându-i în conturile sale şi ale bărbatului.

Fotbal şi alcool

Cine se aseamănă se adună, s-ar putea zice acum: specialistul în achiziţii are, la rându-i, probleme penale, fiind trimis în judecată, ba chiar condamnat deja de Judecătoria Oradea, ce-i drept, cu blândeţe, din pricina unui incident în care a fost implicat vara trecută.

Potrivit sentinţei, intrate în posesia BIHOREANULUI, pe 15 iunie 2016 Iurcov ieşise împreună cu un prieten în Piaţa Unirii ca să urmărească pe ecranul uriaş meciul România - Elveţia din cadrul Campionatului European de fotbal. După terminarea partidei, cei doi au mai stat pe o terasă, unde au stins amarul rezultatului egal cu alcool. La plecare, în loc să urce într-un taxi, au ochit maşina unui restaurant, lăsată de şofer cu cheia în contact şi, pur şi simplu, au furat-o!

La volan s-a urcat Iurcov, care a şi pornit, "în prima fază pe o distanţă scurtă şi apoi, constatând că nu se prezintă şoferul acestuia, a repetat manevra de câteva ori, mişcând autoturismul cu viteză mică înainte, conducând o distanţă totală de 10-15 metri", se spune în sentinţă.

Pericol public

Văzând că maşina porneşte din loc, doi dintre angajaţii restaurantului au pornit în goană după ea, reuşind s-o blocheze în apropierea intersecţiei Piaţa Unirii cu strada Iuliu Maniu, să-l smulgă de la volan pe Iurcov, iar în final să sune la Poliţie.

Funcţionarul a fost ridicat de poliţişti şi inculpat, iniţial, pentru furt în scop de folosinţă şi pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. În timpul anchetei, însă, proprietarul restaurantului a renunţat la plângerea pentru furt, motiv pentru care, în final, Iurcov a fost trimis în judecată numai pentru încălcarea Codului Rutier. 

Atât în faţa procurorului, în timpul anchetei, cât şi la proces, Bogdan Iurcov şi-a recunoscut faptele, sperând să scape cu o achitare, dar judecătorul a decis că trebuie să răspundă penal, întrucât "infracţiunea comisă este nejustificată şi imputabilă" deoarece "a acţionat cu intenţie directă şi a prevăzut starea de pericol pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice" pe care o genera fapta sa.

La muncă voluntară!

Atât doar că pedeapsa a fost îngăduitoare! Instanţa a apreciat că Iurcov a condus maşina la o oră când traficul nu era aglomerat şi pe o distanţă scurtă, fără să provoace vreun accident. Ca atare, bărbatul s-a ales cu 250 zile de amendă, în valoare totală de 7.500 lei, pe care deocamdată nici nu trebuie s-o achite, obligaţia fiind suspendată pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Mai neplăcut e că în perioada de probă Iurcov este obligat să presteze ca voluntar în cadrul Primăriei Oradea sau Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, timp de 30 de zile. Ar fi culmea să i se dea de lucru, şi aici, tot dosare de achiziţii...

Nemulţumit de soluţie, Iurcov a atacat-o la Curtea de Apel. La fel au făcut şi procurorii, care cer, în schimb, judecătorilor de la Curte o pedeapsă mai aspră. Pe bună dreptate, căci dacă o "vedetă" prinsă beată la volanul unei maşini furate scapă atât de ieftin, cum pot justifica pedepsele mult mai serioase date şoferilor de rând?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON