URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2011, 08:44

Sex prin mica publicitate: Două eleve de a XI-a prestau ca prostituate în bordeluri de apartament

Sex prin mica publicitate: Două eleve de a XI-a prestau ca prostituate în bordeluri de apartament STRATEGIC. Proxeneţii au închiriat apartamente în zonele aglomerate, Velenţa şi Rogerius, ferindu-se însă de zona centrală. De altfel, fetele erau discrete. Locatarii blocurilor în care "lucrau" au aflat abia de la poliţişti ce se întâmplă în locuinţe. Cei doi soţi proxeneţi au fost ridicaţi din apartamentul de pe Flammarion (foto), într-o acţiune de flagrant organizată pe 26 ianuarie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Blondă, păr lung, 1,67 metri, 53 kilograme, sâni potriviţi. 50 lei o finalizare, 100 lei o oră. Aşa decurgea, la telefon, prezentarea "mărfii" scoase la "vânzare" în "standurile" lui Hadi Laszlo.

Pieţar falimentar, reprofilat în DJ de ocazie şi proxenet, bărbatul de 30 ani şi-a implicat în afacere întreaga familie. Atât el cât şi soţia lui, Carmen, de 24 ani, care era şomeră, mama Ibolya, 50 ani, aflată în pensie de boală, şi sora sa, Cerasela, de 20 ani, fără serviciu, au trăit boiereşte mai bine de un an pe spatele celor cinci fete care au prestat servicii sexuale în locuinţe închiriate de ei în diverse zone ale oraşului. Asta până când poliţiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Oradea au pus capăt afacerii şi i-au trimis la răcoare...

Început timid

Lacul Roşu 17, Dacia 53, Liliacului 2, Camille Flammarion 17. Sunt adresele apartamentelor în care, începând din decembrie 2009 şi până la sfârşitul lui ianuarie 2011, trei adolescente, două de 17 ani şi una de 15 ani, dar şi alte cel puţin două tinere majore, au lucrat ca prostituate pentru orădeanul Hadi Laszlo.

Bărbatul a devenit codoş din pricini de criză: erau şomeri, şi el şi soţia, locuiau cu chirie şi mai avea şi o mamă bolnavă de întreţinut. Planul era gândit în amănunt. Întâi şi-a "procurat" trei prostituate pe care le cunoştea: Ximena (15 ani) şi prietenele ei, Alexandra (20) şi Ana Maria (21 ani), despre care ştia că au probleme familiale, dar şi financiare, cea din urmă fiind proaspăt întoarsă din Germania, unde prestase într-un club de noapte.

Apoi şi-a cumpărat nu mai puţin de 10 telefoane cu cartele pre-payed şi a dat mai multe anunţuri ademenitoare la rubricile de mică publicitate în ziarele locale, gen "tânără, drăguţă, ofer companie", "blondă discretă ofer clipe de neuitat". După asta, a închiriat două apartamente, unul pe Lacul Roşu, iar celălalt pe Flammarion, unde fetele lucrau ziua, sub supravegherea soţiei lui Hadi, Carmen, şi a surorii, Cerasela.

Ximena a lucrat 5 luni, atât în apartamentul din Lacul Roşu cât şi pe Flammarion, şi producea zilnic între 300 şi 700 de lei, bani pe care i-a împărţit frăţeşte cu Hadi Ibolya, mama lui Laszlo. Alexandra şi Ana Maria au continuat să lucreze şi ulterior, până când afacerea a fost deconspirată de poliţişti, cele două fiind supravegheate, pe rând, de Carmen şi Cerasela.

Apelurile telefonice de la clienţi erau preluate, de regulă, de soţia şi sora proxenetului, care comunicau tarifele şi făceau programările. Tarifele erau fixe: 50 de lei un "oral" sau "normal cu finalizare" ori 100 de lei/oră. Banii erau încasaţi înainte şi erau depuşi în sertarele repartizate pentru fiecare, monetarul fiind făcut în fiecare seară în prezenţa lui Carmen, soţia lui Hadi: jumătate rămânea fetelor, jumătate era preluată de familia Hadi.

Program "after school"

Afacerea era bănoasă şi nu implica mari eforturi financiare, apartamentele unde se "desfăşurau" fetele fiind închiriate cu 70-100 euro, sumă care putea fi strânsă în 2-3 zile din "prestaţii". Doar la un calcul sumar, o fată aducea proxeneţilor cel puţin 5.000 de lei lunar. Motiv pentru care, din toamna anului trecut, au decis să se "dezvolte". Cu ajutorul unui amic, Valeriu, elev în clasa a Xl-a la Colegiul Mihai Viteazul, "managerii" Hadi Laszlo şi Carmen au convins şi două eleve, pe care le-au repartizat în alte două apartamente, din Bulevardul Dacia şi din strada Liliacului, unde erau supravegheate de sora şi mama lui Hadi. Fetele prestau câteodată doar după-amiaza, după ce ieşeau de la ore, alteori toată ziua, până când trebuiau să plece acasă. Nici puştiul nu a rămas fără răsplată. Cei doi i-au promis 500 de lei pe lună din câştigul fetelor, pentru început, apoi câte 800 de lei pe lună, dacă dovedeau că atrag mulţi clienţi.

Adolescentele, provenind din familii sărace, au văzut oportunitatea de a face bani mulţi fără prea mult efort, aşa că au acceptat. Mai ales că nu erau din Oradea, şi se întorceau acasă cu trenul doar seara. Ca atare, părinţii n-aveau cum să afle cu ce se ocupă.

Interceptaţi

Cele cinci fete aduceau venituri considerabile familiei de proxeneţi, descoperire făcută de poliţişti în noiembrie 2010, când au început cercetările, punând sub supraveghere telefoanele soţilor Hadi. Din interceptări a reieşit că adolescentele strângeau cel puţin 500 de lei/zi, aşa cum arată şi discuţia purtată pe 16 noiembrie între Hadi Laszlo şi una din femeile din familia sa:

Hadi: Da!

Femeie: Câţi bani au fetele?

Hadi: Una 150 iar cealaltă 500.

Femeie: No bine. Am crezut că-s mai mulţi, să fi fugit să plătim curentul.

Hadi: Ei, nu, nu. Încă nu.

Iată cum suna şi una din discuţiile purtate cu clienţii:

Femeie: Alo! Da? Da, este! Da. 50 de lei o finalizare, 100 de lei o oră. Două numere? Da, se poate, da, cum să nu! Da, da! Blondă, păr lung, 1 metru 67, 53 de kilograme, sâni potriviţi. Da, da, sunt şi două, dar azi colega nu mai lucrează. Numai mâine, Da, da...

Prostituate concediate

Chiar dacă aduceau bani buni, cele două eleve aduse de Valeriu n-au rămas în bordel decât până pe 20 noiembrie, după ce s-au certat şi chiar s-au luat la bătaie pentru un băiat. Pentru a evita efectele conflictului dintre fete, surprinse şi în compania unui poliţist, Hadi a decis să scape de ele. Aşa că le-a concediat, prin intermediul mamei sale:

Hadi: Da, mamă!

Femeie: No, puiul meu! Gata!

Hadi: No bine, perfect!

Femeie: Ziua de azi, se închid telefoanele şi să aduci de acolo şi prosoapele, prezervativele, ce-o rămas, şi să le anunţaţi că de luni nu mai vin...

Hadi: No bine, OK.

În flagrant

Activitatea proxeneţilor a fost urmărită de poliţişti până la sfârşitul lunii ianuarie 2011, când au decis să-i prindă în flagrant. Acţiunea a avut loc la apartamentul de pe Flammarion, unde prestau Ana Maria şi Alexandra, prima fiind prinsă în timpul unei partide de sex cu un client. În aceeaşi locuinţă, poliţiştii le-au găsit şi pe Carmen şi Cerasela, care le supravegheau pe fete. În percheziţiile extinse şi la celelalte apartamente s-au descoperit 10 telefoane mobile, ale căror numere erau puse la dispoziţia clienţilor pentru programări. Bani nu s-au găsit, căci pe cât de uşor veniseră, pe tot atât de repede s-au şi dus, pe distracţii în cluburi, haine, concedii la munte şi la mare, mese la restaurant. În total, după calculele poliţiştilor, anul trecut, proxeneţii au spart peste 150.000 lei, strânşi de pe urma fetelor. Câţi clienţi au avut, nu se ştie... Cert e doar că, pe cele 10 numere de telefon folosite pentru clienţi, s-au primit de la activare şi până la acţiunea poliţiştilor, peste 10.000 de apeluri!

În urma flagrantului, soţii Hadi au fost reţinuţi, iar apoi arestaţi. Mama proxenetului, Hadi Ibolya şi fiica sa, Cerasela Grosu, au fost puse în libertate, procurorii dispunând împotriva lor măsura de a nu părăsi localitatea.

Cât priveşte fetele, singurele sancţionate vor fi cele două trecute de 18 ani, Ana Maria şi Alexandra. Cele trei minore, care au acceptat să colaboreze cu anchetatorii, au scăpat fără repercusiuni. Atât penale, cât şi de cele de acasă. Spre norocul lor, anchetatorii le-au oferit "protecţie" şi faţă de părinţi, cărora nu le-au spus nimic despre "preocupările extraşcolare". Nu de alta, dar au promis că se vor cuminţi...


DOSARUL DANEMARCA
Bihorence la export

În timpul cercetărilor efectuate în dosarul Hadi, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate au descoperit încă o reţea de proxeneţi orădeni care se ocupau de exploatarea sexuală a unor tinere din Bihor, trimise în Danemarca. Printre cei anchetaţi se numără şi Balazsi Laszlo, un escroc deja urmărit de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, în mai multe dosare pentru fraude intracomunitare care au provocat un prejudiciu de peste 2 milioane de euro statului român. Ancheta în cazul grupării "Danemarca" este, deocamdată, la început.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Multumesc
Multumesc pt aceasta frumoasa descriere detailata doar scurt as adauga ca eu nu am obligat pe nimeni ba chiar ele erau nervoase daca nu aveau clienti si prin asta cred ca v-am explicat tot!
Postat 25 Octombrie 2015, 15:56 de Laszlohadi
laura gal - interloapa verbal
draga jurnaleata L. Gal,scriind : \" proxenetii au SPART peste 150.000 lei\" te pot suspecta ca ai facut si d-ta parte din reteaua de amoruri tarifate despre care relatezi cu atata vulgaritate (pt o adevarata jurnalista)
Postat 01 Decembrie 2011, 19:41 de paul
numai minciuni
VAI SI AMAR
Postat 01 Aprilie 2011, 20:35 de nn
curve
e adevarat ca la 35 de ani, nu mai ai cautarea de la 20-25, dar totusi chiar de la 15 ani, la produs, e cam devreme.
Postat 12 Martie 2011, 17:29 de veterana
kkt !
indivizi de kkt !
Postat 12 Martie 2011, 17:24 de bulanbator
superr
"Noua lege modifică înscrierile la pensiile de invaliditate şi în cazul urmaşilor, în sensul că atunci când cauza decesului este o boală de tip neoplazie, deci cancer, nu mai trebuie o anumită vechime. De la 1 ianuarie urmaşii au drept la pensie indiferent de stagiul de cotizare", S a redescoperita asigurarea privata:)) parintii muriti de cancer ca sa le ramana si copiilor ceva dupa urma voastra :)) precis Emil Boc esau majoritatea din parlament sunt diagnosticati cu cancer :))
Postat 08 Martie 2011, 18:28 de un cetatean
PTR.BIHOREL
E posibil sa dai o stire de trei ori?bataie de joc.Ai mai scris de doua ori de gruparea asta si de succesul DIICOT.Daca mai scrii o data sigur o sa intelegem de ce nu sunt priponiti adevaratii proxeneti si traficanti din orasul asta.BLEAH
Postat 08 Martie 2011, 18:06 de ATENTIE
De ce atâta prostituţie (inclusiv juvenilă) şi sărăcie, în România?
I. Cum se mai implică ONG-uri ca: ”Uniunea femeilor Bihor”, în reducerea prostituției? 1. Aceste fete (inclusiv minore), nu puţine defavorizate de soartă, deci şi de ”eficiența” unor polticieni aflaţi la putere (la un moment dat), pentru câte cereri de finanţare au constitui grup(uri) ţintă, până în prezent? Evident cu rezolvări concrete/punctuale/pe termen lung/definitive şi nu doar de imagine! Sau, în cazul unor asemenea drame reale şi nu inventate, sau (deliberat) exagerate, nu prea sunt ceva interese personale şi de imagine de rezolvat? II. ”Sărăcia este cel mai grav tip de violenţă.” Gandhi, M. 1. Ţinând seama şi de faptul, că vicepreşedintele Uniunii femeilor Bihor este soţie de fost prim procuror comunist, cum îşi propune Uniunea femeilor Bihor, dar şi alte ONG-uri similare: să sensibilizeze eficient, pozitiv şi preventiv, pe cei care generează: a) atâta sărăcie şi mizerie umană în România, inclusiv prin menţinerea unui salariu minim pe economie, cât mai coborât? b) dosare tip ”poliţie politică”, prin care se urmăreşte distrugerea familiilor unor competenţi incomozi (politic, profesional ş.a.)? 2. Câte destrămări de căsnicii a împiedecat acest ONG, în ultimii ani? 3) În câte destrămări de familie, s-au implicat negativ/distructiv unele membre marcante ale acestui ONG, fără a cunoaşte decât relatările unei singure ”părţi”? A vorbi/minţi frumos, convingător şi cursiv = A spune adevărul? 4) Consideraţi că a separa minorii de părintele cu adevărat responsabil, care, tot mai des este tatăl lor (metodă des practicată de organili de partid şi de stat, în anii `50), este în interesul superior al unui minor/copil? III. În loc de unele concluzii: 1. Prostituţia, sărăcia şi violenţa ş.a., nu se combat prin tot felul de acţiuni gen: defilări cu copii minori, prin centrul Oradeai, ci prin acţiuni eficiente şi asupra cauzelor! 2. Mai multe acţiuni, punctuale, eficiente şi la concret, pe la factorii de decizie din societate şi ”organili” abilitate! 3. Pentru unele ”amazoane” provenite/promovate din/de sistemul ”PCR&Secu&sons”, respectiv divorţate şi implicate în destrămarea căsniciilor altora: Faceţi, mai des, ce spune popa!
Postat 08 Martie 2011, 17:19 de stefan
un cetatean prietene
un cetatean prietene
Postat 08 Martie 2011, 15:59 de un cetatean prietene
Rugaminte
prietene, ti-am mai rugat.... schimba-ti "numele" cu care comentezi. "Un cetatean" il folosesc eu de mai bine de 3-4 ani. Multumesc anticipat!
Postat 08 Martie 2011, 14:09 de un cetatean
dar ce sa muncesca ? FD.Nerambursabile sunt pentru cei BOGATI nu pentru cei saraci:))daca bogatii nu
„Avem doua milioane de romani care au peste 45 de ani si nu lucreaza. Sau cel putin nu cu acte, astfel ca nici nu platesc vreo contributie. In aceeasi categorie intra somerii, care nu mai primesc indemnizatie, si cei care pur si simplu prefera sa stea acasa. Asa se face ca 40% dintre romanii cu varste intre 45 si 65 de ani nu mai lucreaza. Ceea ca inseamna doua milioane de oameni care nu dau niciun leu la bugetul de asigurari sociale. Din aceasta cauza s-a ajuns la situatia in care 4,3 milioane de salariati trebuie sa sustina prin contributiile pe care le dau la stat 5,4 milioane de pensionari. In ultimii 20 de ani Romania "a pierdut" patru milioane de angajati”, a declarat Ioan Botis, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Acesta a vorbit despre sistemul de pensii ca unul piramidal: „Sistemul de pensii din Romania este un sistem de tip piramidal atat timp cat sunt 10 milioane de persoane active din care doar 5,6 milioane contribuie la fondul de pensii de stat. Daca nu se creeaza noi locuri de munca si daca rata de ocupare nu creste la 65%, de la 58%, sistemul public de pensii va intra in colaps”. Botis a mai explicat ca Romania are de 10-15 ani o rata de ocupare de 58 la suta, iar daca aceasta nu va ajunge la 64-65 la suta, vor fi probleme mari, pentru ca statul se afla in imposibilitatea de a plati pensii. Pentru ca bugetul pensiilor nu face fata cheltuielilor, in 2011 deficitul este estimat undeva la 2-3 miliarde de euro.
Postat 08 Martie 2011, 10:27 de un cetatean
trist , ff trist fugim de realitate dam de lucru unor parveniti si uite asa viata trece
si in plus mai este un aspect grav pe care societatatea nu vrea sa l recunoasca care e diferenta intre o prostituata care primeste BANI=tarif si O femeie din buna socieatate care primeste CADOURI si intretine realtii sexuale? CARE , aveti puterea sa recunaosteti ca suntem o societatate BOLNAVA de a supune oamenii , de ai umili, cei care fac legiile vor sa existea categorii preferentiale dar OBLIGATII egale , NU SE POATE asa!
Postat 08 Martie 2011, 09:35 de anca
minore, bravo!
"Activitatea proxeneţilor a fost urmărită de poliţişti până la sfârşitul lunii ianuarie 2011, când au decis să-i prindă în flagrant" legea este facuta de Oamenii si ca atare cei care privesc sunt mult mai vinovati decat cei care fac LUCRURI normale, este ff normal sa intreti un raport sexual dar SOCIETATE o impune sa fie GRATUITA, de ce? nu avem barabtii care sa se casatoresaca si sa asigure fiecare femei o viata STABILA , practic suntem tratati ca niste animale de ce? de ce nu ne respecatm ca si oameni si acordam sanse egale TUTUROR? ce poate face rau PROSTITUTIA daca se legalizeaza ? e oricum in parctica exista ca si vrajitoria, ca si evaziune de ce nu o recunoastem :EXISTA si se practica continuat, care e problema de fapt ? EU personal inteleg din acest articol ca Oamenii ar trebui sa moara de foame, sa ingenuncheze pentru un loc de munca, practic nu au voie sa supravietuiasca din ceea ce le face placere sa muncesca. S a nu credeti ca totii sunt inebuniti dupa sex, nici vorba avem oamenii de cultura care nu dau nimic pe acest aspect, avem oamenii de stiinta care nici nu vor sa cunoasca aceste activitati, deci care e problema noastra de fapt?
Postat 08 Martie 2011, 09:27 de anca
minore, bravo!
deci inseamna ca TIGANI au dreptatate fetele au nevoie de la 11 ani de ce? CALIFICARE profesionala sau functionarea normala a EU-lui FEMININ : EXIST , traiesc sunt femeie , legea trebuie SCHIMBATA , saracutele fete sa o faca pe ascuns pentru ca legea nu permite lucruri naturale si perfect NORMALE:)) TRIST eu cred ca este manipulare impusa de o societate care uramareste prin invatamant noi recruti in vederea contributiei la taxe si taxe, cand ne vom trezi:TRAIM DEMOCRATIE sau SCLAVIE impusa de o civilizatie falsa:)) CINE mai intrazneste sa judece TIGANI, prefacutilor ... suntem inconjurati de ipocriti
Postat 08 Martie 2011, 09:18 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON