URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2014, 07:55

Şeful IŞJ, Nicolae Avram: "Sper să nu mai avem profesori săltaţi"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o săptămână în care elevii bihoreni care au dat Bacalaureatul s-au dovedit sub media pe ţară, iar un director de liceu din Oradea a fost arestat pentru corupţie inclusiv în legătură cu Bacul, inspectorul general adjunct al judeţului, Nicolae Avram, detaşat la conducere în lipsa unui şef, mai are tăria să spună că în Bihor se face şcoală de calitate. Argumentul? Sunt mai mulţi profesorii corecţi decât cei corupţi.

Şeful interimar al Inspectoratului Şcolar Judeţean mai are, însă, un motiv să garanteze pentru învăţământul bihorean: el însuşi este un "produs" al şcolii de aici, absolvind Liceul Agro-Industrial din Salonta (profilul contabilitate) şi apoi Facultate de Ştiinţe Socio-Umane la Oradea. Profesor de istorie şi geografie din anul 2000, titularizat un an mai târziu ("cu nota 7,65, să nu spună cineva că sunt titular cu 5"), Avram are în spate, la cei 39 ani, o carieră susţinută doar la catedră.

Când s-a angajat în învăţământ s-a apucat totuşi şi de politică, aderând la PSD, partidul care de altfel l-a şi promovat în funcţie. Detaliu care, adaugă profesorul, nu înseamnă că ar vrea "epurări" politice în instituţie ori în şcolile din judeţ.

Vonea, "o excepţie"

- Anul acesta, în Bihor s-au înscris la Bacalaureat cei mai puţini candidaţi raportat la numărul de absolvenţi. Cum vă explicaţi că foarte mulţi au renunţat să-şi încerce şansa?

- Cred că au realizat că dacă nu învaţă nu are niciun rost să se înscrie, căci nu vor putea promova. În al doilea rând, sunt şi mulţi absolvenţi corigenţi.

- Chiar şi aşa, cu mai puţini candidaţi, rezultatele au fost mai slabe atât în comparaţie cu cele de anul trecut, cât şi cu media naţională. Care sunt cauzele?

- Cauza e lipsa de interes a elevilor. Nu vreau să spun că anul acesta comisia judeţeană a fost mai strictă, dar ne-am şi făcut treaba, cu controale şi monitorizări.

- La fel ca anii trecuţi, nici Bacul de acum n-a fost scutit de scandaluri. Cazul Răzvan Vonea, directorul Colegiului Şaguna arestat pentru corupţie, e un exemplu ilustrativ sau o excepţie?

- Este o excepţie. E treaba justiţiei să dovedească dacă dl Vonea este vinovat sau nu. Vreau să subliniez însă că, în premieră, în acest an membrii comisiilor de Bacalaureat au fost traşi la sorţi în şedinţe publice la IŞJ, şi dvs. aţi fost acolo, iar preşedinţii la Ministerul Educaţiei. Aşa că nu au existat comisii impuse.

- De ce credeţi că, deşi se ştiu vizaţi, destui profesori şi elevi continuă să încerce fraudarea examenelor?

- Cred că sunt inconştienţi de riscuri, atât profesorii, cât şi elevii. Elevii ştiu că nu au voie să aibă asupra lor telefoane, fiţuici, cărţi, dar în Bihor am avut 39 de eliminaţi, 14% din totalul de 273 de eliminaţi din ţară.

Nu ştiu, nu cunosc

- Aţi ajuns la şefia Inspectoratului venind din şcoală. Cât de multe ştiaţi despre disponibilitatea profesorilor de a "aranja" Bacalaureatul? Dar despre metode?

- Prima dată într-o comisie de Bacalaureat am fost în 2009. Eu n-am practicat niciodată aşa ceva, aşa că nu ştiam cum se face fraudarea.

- Conform recentelor modificări ale Legii Educaţiei, va fi posibilă organizarea celei de-a treia sesiuni de Bac. Când ar urma să aibă loc? Este necesară? Nu se devalorizează, astfel, diploma de Bac?

- A treia sesiune ar urma să aibă loc în februarie-martie. Cred că este oportună, pentru că trebuie să dăm şanse acelor copii care nu încearcă să copieze, dar nici nu promovează, pentru că n-au învăţat. Nu se devalorizează pentru că, şi dacă nu facem sesiunea respectivă, elevul are dreptul să dea examenul în anul următor. Important este ca diploma să fie luată pe bune, după părerea mea.

- Tot noile modificări ale Legii permit organizarea de meditaţii în şcoli şi universităţi pentru candidaţii picaţi. Cât de utile vor fi şi cine le plăteşte?

- Vor fi utile, pentru că vor conştientiza elevii şi părinţii că singura şansă de a promova examenele este învăţatul. Cursurile vor fi gratuite pentru fiecare elev o singură dată. Deocamdată nu se cunoaşte finanţarea, probabil că se vor găsi fonduri europene, poate şi de la bugetul de stat. Cred că este un lucru bun că le mai dăm o şansă şi încercăm să le scoatem din minte că se poate şi altfel, dacă copiază sau dacă aranjează ceva...

"Aş reintroduce admiterea la facultăţi"

- Dacă aţi fi premier sau ministru al Educaţiei, aţi schimba Legea?

- Nu am astfel de aspiraţii. (Râde) Dar în primul rând aş da Educaţiei 6% din PIB, ca profesorii să fie foarte bine plătiţi şi să n-aibă scuze să facă nereguli. De asemenea, ca să se ia presiunea de pe Bacalaureat, aş reintroduce admiterea la facultăţi, iar pentru profesori aş introduce cursuri de perfecţionare, unde să afle noutăţile din educaţie. Aş face şi grupa mare de grădiniţă obligatorie.

- A fost benefică introducerea clasei zero în învăţământul primar?

- Da. Este o clasă în care copiii de 6 ani fac trecerea de la grădiniţă la şcoală, ca să ajungă familiarizaţi în clasa I.

- Ce folos au evaluările naţionale introduse pentru elevii de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a?

- Sunt foarte importante, pentru că se poate urmări evoluţia elevului. Fără note şi fără ierarhizarea elevilor, aceste evaluări arată înclinaţiile copiilor şi nivelul lor de pregătire. În actuala lege, prima evaluare a unui copil este abia în clasa a VIII-a.

- Mai este învăţământul românesc de calitate? Mulţi spun că înainte de 1989 se făcea mai multă şcoală.

- Fiind un produs al învăţământului românesc şi lucrând în domeniu, eu cred că dacă ne facem treaba fiecare, învăţământul este de calitate. Înainte de 1989 nu neapărat că se făcea mai multă şcoală, ci meseria de profesor era mai respectată. Acum, un profesor care şi-a permis să dea o notă mai mică este contestat de părinte ori chiar de elev.

"Mai multă practică"

- Cum credeţi că ar trebui să arate programa şcolară, despre care se susţine că e foarte încărcată, dominată de teorie şi de materii inutile, dar deficitară în cursuri şi discipline care le-ar folosi viitorilor absolvenţi în viaţa de zi cu zi?

- Ar trebui să fie mai flexibilă, mai ales la disciplinele tehnice, unde aş pune mai multe ore de practică.

- De câţiva ani, s-au reînfiinţat şcolile profesionale. Au acestea trecere?

- În Bihor avem 36 de clase şi deja peste 80% din locuri sunt ocupate. De exemplu, la Colegiul Mihai Viteazul au fost 215 înscrişi pentru 112 locuri, aşa că s-a dat un fel de probă eliminatorie. Am văzut lista cu candidaţii şi sunt foarte mulţi care au luat Evaluarea Naţională, deci puteau merge şi la liceu. De asemenea, la Colegiul Tehnic Unirea Ştei am înfiinţat o a doua clasă de mecanică, iar la Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş Beiuş este cerere la specializarea prelucrarea lemnului. În Oradea, parteneriatul dintre Primărie, Inspectoratul Şcolar şi Parcul Industrial Eurobusiness este lăudabil şi dă roade.

- Ce este de făcut cu elevii maghiari din Bihor, care nici măcar nu cunosc limba română, în timp ce ani la rând s-au creat artificial posturi în şcoli pentru profesorii maghiari, prin înfiinţarea claselor cu elevi puţini?

- Din păcate, aici este o problemă adevărată. Eu văd o singură soluţie: orele de limba română din învăţământul primar, predate acum de învăţătorii de limbă maghiară, să fie predate de profesori de limba română. De asemenea, cred că ar trebui conştientizate mai mult şi familiile lor, pentru că ei totuşi studiază în România. Nimeni nu le contestă dreptul de a studia în limba maternă, dar au obligaţia de a învăţa limba română.

"Lăsaţi atenţiile, lăsaţi mesele!"

- Sunteţi părinte? Ce plângeri au copiii dvs. în legătură cu sistemul nostru şcolar?

- Am o fetiţă care a terminat clasa a II-a, din fericire pentru mine deocamdată spune doar că este foarte uşor la şcoală. E devreme să aibă plângeri, dar am încredere în profesorii din România, din Bihor, pentru că aici m-am format şi eu, şi cred că şi copilul meu poate învăţa aici.

- Cât de corupt e învăţământul preuniversitar? Convingerea multora e că majoritatea profesorilor sunt corupţi sau cel puţin coruptibili, măcar prin faptul că acceptă "atenţii" din partea părinţilor şi că nu declară meditaţiile.

- Probabil că este corupt, dar nu este numai vina profesorilor, pentru că nu există corupt fără ca cineva care să-l corupă. Oricum, sunt convins că nu este o regulă. Eu cunosc foarte mulţi profesori care nu sunt corupţi.

- Ce vă propuneţi să faceţi, în calitate de inspector general, ca să nu mai vedem profesori săltaţi de procurori?

- Este o întrebare dificilă. Eu sper să nu mai avem profesori săltaţi. Ceea ce putem face se întâmplă deja. În fiecare an, înainte de Evaluarea Naţională, de Bacalaureat, noi le spunem: lăsaţi atenţiile, lăsaţi mesele! Dar este decizia şi responsabilitatea lor.

- Vor urma schimbări de inspectori şi directori de şcoli? Cât de mult contează carnetul de partid în alegerea lor?

- Încă n-am făcut o analiză a inspectorilor sau a directorilor de şcoli, dar nu am intenţia să schimb. Dovadă că după plecarea dlui Negrean nu am avut nicio problemă să colaborez cu cei care au alt carnet sau sunt apolitici. Este de văzut dacă vor să colaboreze ei cu mine.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Daniel Negrean, fost inspector general al IŞJ Bihor - bun colaborator, organizat

Remus Pricopie, ministrul Educaţiei - profesionist, ambiţios, deschis la nou, mereu cu uşa deschisă

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei - (ezită) deschis la nou, ambiţios

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
avram
DIR Dar directoarea adj. ,educatoarea , de la generala 11, dupa ce a pupat pe NEGREAN ca doar se dadea verisoara lui acum pupa pe AVRAM , crezi ca e mai buna , tot politic e pusa:cand cu PNL cand cu PSD , nu-i asa tovarasa niki......... VAI SI AMAR de copii nostrii.
Postat 30 Iulie 2014, 19:03 de ica
7,65?
Cu 7,65 ati luat titularizarea? Cred ca ati prins in acea vreme lejer post titularizabil pentru ca in ziua de azi cu note peste 9 nu prinzi decat sublinire. Halal mandrie pentru un amarat de 7,65. De ce nu ne conduce si pe noi cineva cu 10 sa ne mandrim de el sa stie ce inseamna titularizarea. A si presupun ca nu ati dat nici proba practica sau inspectie la clasa. Of partidele astea politice, ne conduc niste mediocrii. La cat e de invatat acum pentru titularizare chiar ca acel 7,65 e pe undeva 5 azi. Deci chiar ati luat titularizarea cu un amarat de 5.
Postat 30 Iulie 2014, 16:48 de Popescu Carmen
avram
NU TE VEZI IN OGLINDA CE FATAU DE RETARDAT AI. DU-TE SI TE CULCA...
Postat 19 Iulie 2014, 10:49 de pipoescu
avram-*
MAI *, nu te vezi ce fata de retardat ai. vai de capul tau...
Postat 19 Iulie 2014, 10:47 de cristina
musai să mai zic una...
Unii dintre cetăţenii ajunşi în funcţii de conducere ţin morţiş să depăşească stadiul de ridicol social şi să ajungă în stadiul de pericol social.Măsurile imediate sunt necesare!
Postat 19 Iulie 2014, 10:21 de curiosu
SAGUNA
Fosta directoare de la Saguna se vrea iar director ORIUNDE. Se vrea spalata. Pe cine convinge oare de la ISJ sau PSD? Cine mai vrea sa fie rezolvat ... de ea?
Postat 19 Iulie 2014, 10:00 de prieten
Abisul
Iata povestea de succes al unui neica-nimeni teleportat de la coada vacii in fruntea intelighentiei bihorene. Speranta moare ultima, dar moare si ea.
Postat 19 Iulie 2014, 09:40 de Thot
SPER...
SPER.......sa nu ramai matale inspector general!
Postat 18 Iulie 2014, 20:35 de mosu
mai lasa vrajeala
Adica vrei sa ne spui ca victoras invata in doua saptamani ce n-a invatat intr-o viata???hai ssssssssssiiiiiccccccttttttttttttttttttiiiiiiiiiiirrrrrrrrrrrrrrrr??????
Postat 18 Iulie 2014, 19:26 de io
du-te ma si te culca, de handi
ce fatza de retard are asta :)))))))) ha ba Avrame, nu vezi ca n-ai nimic in creier ? bine, nu ca Negrean avea ceva ! de la Seres incoace n-a mai fost nici un inspector general competent ! ala era chiar bun, iar dup-aia au venit pupatorii in qurul lui Balbajan si restul !
Postat 18 Iulie 2014, 18:45 de Agentul Termic
of,of ,vai, vai!
Vai de noi ! Auziti : clasa 0 ii obisnuieste pe copii cu clasa intai !? De ce nu clasa 0+ care sa-i obisnuiasca cu clasa 0? Nu aceasta a fost ratiunea introducerii clasei pregatitoare , domnule ! In rest , opinii de amator , de politruc .
Postat 18 Iulie 2014, 10:49 de vasile
Nu mai mintiti!
De ce mintiti dle profesor! Anul trecut, la rugamintile unui primar din Bihor, coleg de partid, si la ordinul primit de la ptrefectul Claudiu Pop, ati aranjat sa fiti presedinte de comisie acolo unde odrasla primarului sustunea BAC-ul! Nu stiti ce se intampla la BAC? Stiti foarte bine! Ca cum aranjamanetele nu sunt in masa, este adevarata, doar anumiti eelvi, cu parinti imolicati politic sau cu multi bani, au parte de un asemenea tratament. Ati luat nota 7,65 la titularizare si va laudati cu asta. Aceasta nota dovedeste mediocritatea pregatirii profesionale pe care o aveti. Politicul v-a urcat pe sacunul acesta si tor el o sa va trimita la catedra, dar pana atunci aveti ocazia sa va faceti plinul. Ca asa-i in politica romanaeasca!
Postat 18 Iulie 2014, 10:28 de gabi
Avramica minciunica
"NU AM INTENTIA SA SCHIMB PE NIMENI...", e o chestie personala, nu d-l inspector? Pentru ca se stie ca inca de la ruperea USL semnalul de la CENTRU a fost clar...SCHIMBATI TOTI PNL-istii...iar aici se incadreaza peste 50% din directorii de scoli din judet...ma intreb, oare de cine veti asculta: de constiinta sau de "CENTRU"? avand in vedere ca va doriti sa ramaneti inspector general, raspunsul poate fi dedus cu usurinta: "Este de văzut dacă vor să colaboreze ei cu mine".
Postat 18 Iulie 2014, 10:02 de adevar
pentru Avram
Norocul,viaţa,ţi-au oferit uriaşa şansă să spui adevărul...Ai trecut pe lângă ...
Postat 18 Iulie 2014, 10:00 de curiosu
marius@yahoo.com
ca sunteti multi prin inspectorat care va ocupati cu din astea. acuam doar va aratat cartonasul.
Postat 18 Iulie 2014, 09:44 de marian
mai multe adevăruri=nici un adevăr
hai,bade Avrame,las-o dreacului de treabă!Nu se făcea mai multă şcoală,zici matale.Mai multă nu,da MULT,MULT mai bună da.Păi vine injineru de la U.Oradea în fabrică şi nu ştie ce este c.c. şi curentul alternativ.Zice ingineru că 150 lei le ia asistentu pt.proiectul de trafo.trifazat.Cunoştinţele lor despre electricitate sunt sub nivelul unui meseriaş mediocru. Aşa că,LAS-O MAI MOALE!Iar meseriaşii făcuţi de liceele tehnice,ce să mai vorbim...!Nerecunoaşterea(sau necunoasterea) adevărului,bade Avrame,costă scump.
Postat 18 Iulie 2014, 09:34 de curiosu
HEI, INSPECTORE,
nici măcar nu îţi exprimi coerent ideile!!!!!!!!!! Ai o nebuloasă în cap!!!!!!!!!!!! Trebuia să spui : SPER SĂ ÎI SALTE PE TOŢI SPĂGARII !!!!!!!!! dar ce ai declarat tu sună cam aşa: SPER SĂ AIBĂ GRIJĂ SĂ NU ÎI MAI SALTE şi e cam în stilul BODOG !!!!!!!
Postat 18 Iulie 2014, 09:31 de ADINA
LAS-O MAI MOALE
uite cine vorbeste!
Postat 18 Iulie 2014, 08:26 de prof
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON