URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 25 NOIEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când Primăria Oradea a decis să crească impozitul cu 50% pe clădirile neîngrijite, niciun proprietar nu s-a sinchisit să pună bidineaua pe casa în care locuia. A fost nevoie să se ia o decizie dură, ca impozitul să crească cu 500%, pentru ca pe numeroase clădiri să răsară mândre schele şi superbe plase.
Zic şi eu
Adrian Cris
Prima leafă de reporter la un ziar din Cluj am dat-o, în 1993, pe o pereche de blugi şi un tricou Stars and Stripes. Învăţam Filologie Franceză, dar devenisem filo-american graţie unor romancieri ca Hemingway, Dos Passos şi Faulkner, unor filme precum "Cetăţeanul Kane", "America, America", "Apocalypse Now", plus cărţilor de istorie din care descopeream cât datora Europa Americii, care a salvat-o şi în Primul, şi în al Doilea Mondial, şi în cel Rece, recent (credeam mulţi) încheiat.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Superstiţiosul popor român a scăpat de obsesia lui Vineri 13 cu ajutorul Vinerii Negre, verişoara sa mai tânără, mai frumoasă şi mai deşteaptă. Aceasta nu a venit de una singură, ci cu ajutorul corporaţiilor suficient de puternice pentru a face o sărbătoare naţională din lichidările de stocuri, care îşi petrec weekendul de după Black Friday numărându-şi banii şi râzând malefic.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În septembrie a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 11/2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată într-un recurs în interesul legii iniţiat de Avocatul Poporului, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, că doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În fumul de ţigară au fost identificate peste 4.000 de substanţe, multe dintre ele toxice. Un fumător care fumează un pachet de ţigări pe zi pufăie de circa 70.000 de ori într-un an, toate mucoasele gurii, nasului, faringelui şi arborelui traheo-bronşic fiind expuse repetat fumului.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un nou studiu IRES numit „Percepţii publice asupra viitorului” a fost realizat în perioada 8-12 iunie 2017 pe un eșantion de 1008 persoane de peste 18 ani. Studiul tratează problematica percepției viitorului în ceea ce privește românii și a ridicat o serie de probleme extrem de interesante. Una din întrebări - de exemplu - a fost ”Care este primul lucru care vă vine în minte atunci când auziţi cuvântul „viitor”?”.
15 Octombrie 2015, 07:27

Şeful ADP, Liviu Andrica: "Pieţele vor continua să meargă pentru că, spre deosebire de supermarketuri, au suflet"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la pieţari nemulţumiţi de condiţiile în care îşi vând mărfurile până la pensionari supăraţi că nu mai au liber în Ştrandul Ioşia ori iubitori de câini înfuriaţi de eutanasieri, în ultimii cinci ani cu toţii şi-au îndreptat înjurăturile nu doar spre primarul Ilie Bolojan, ci şi către şeful Administraţiei Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica. Liberalul le-a încasat pe toate, fără să cârtească. "Mi-e drag ce fac", zice el.

Deţinută de municipalitate, ADP este acum o afacere care merge pe profit, iar anul acesta are un buget de investiţii de aproape 8 milioane euro. Grosul merge în amenajarea parcării subterane din strada Independenţei, unde lucrările sunt întârziate cu vreo 3 luni, dar - spune directorul - tot se vor încheia la termen, în iulie 2016.

Apropiat al edilului Oradiei, Andrica ar putea primi şi sarcina de a administra primul aquapark al oraşului, pentru a-l face competitiv cu cele ungureşti, misiune deloc uşoară în condiţiile unei concurenţe acerbe.

Piaţa Rogerius, ultima sută de metri

- ADP răspunde de toate: pieţe, ştranduri, Zoo, adăpostul pentru câini şi Cimitirul Municipal. Se autogospodăresc aceste structuri?

- Administraţia Domeniului Public are în grijă domeniul public, care cuprinde Cimitirul, Ştrandul Ioşia, Grădina Zoologică, adăpostul pentru câini şi WC-urile publice, şi domeniul privat, care cuprinde cele şase pieţe. În domeniul public, ideal ar fi să nu avem nevoie de subvenţii de la municipiu, dar cu excepţia Ştrandului avem nevoie. Domeniul privat, cu mândrie vă spun, funcţionează foarte bine, avem profit în fiecare an. Parte din el îl redirecţionăm către Primărie, dar cea mai mare parte o reinvestim. Toate lucrările de investiţii şi reparaţii sunt din surse proprii, municipiul nu ne-a alocat niciun leu, iar ADP nu a făcut nicio propunere de modificare a taxelor şi a tarifelor pentru anul 2016.

- În ce stadiu sunt lucrările la Piaţa Rogerius, care trebuiau finalizate până pe 30 septembrie? Riscă ADP să piardă banii europeni?

- Centrul de afaceri de la Piaţa Rogerius este finalizat 90%, termenul este sfârşitul lunii octombrie. Nu sunt riscuri, pentru că se va finaliza la termenul asumat.

"Nici la nuntă nu e toată lumea mulţumită"

- Sunteţi mulţumit de felul cum arată acum Piaţa? Comercianţii zic că din cauza uşilor de acces înguste nu-şi pot pune combine frigorifice în spaţiile alocate, sau că mesele sunt mai mici decât înainte.

- Faţă de ce a fost, eu zic că nu se poate compara. Înainte, când era cald afară, era cald şi în piaţă, iar frigul era frig. Această piaţă e cea mai importantă pentru noi ca număr de comercianţi, peste 1.000, oameni care au fost mutaţi de două-trei ori, motiv pentru care le şi mulţumesc pentru înţelegere. Dar nici la o nuntă - unde se mănâncă, se bea şi se joacă - nu toată lumea este mulţumită. Totuşi, sunt aproape sigur că partea de comercianţi nemulţumiţi va fi mică. Cât despre nemulţumirile punctuale, oamenii trebuie să înţeleagă că nu mai pot reveni exact pe vechile amplasamente, iar procedurile de realocare le aplicăm transparent.

- În ce fază sunt lucrările pentru realizarea parcării subterane şi pasajului dinspre aceasta spre Piaţă? Când obiectivul va fi dat în folosinţă, câte locuri vor fi la dispoziţia clienţilor?

- Pasajul e realizat până la limita pieţei, la parcare am dat ordinul de începere a lucrărilor, cu termen de 11 luni, adică până în august 2016. La final, cele 400 locuri vor fi suficiente, mai ales că vom instala un sistem care să permită celor care vin la cumpărături să parcheze gratuit 30-45 de minute.

- De felul în care a fost "pavoazată" Piaţa Decebal sunteţi mulţumit?

- Eu zic că arată bine pentru fondurile pe care le-am alocat acolo.

Ai, n-ai treabă, mergi la Ocska!

- În weekend, Piaţa Obor este unul dintre cele mai aglomerate locuri din oraş, dar are aspectul unui bâlci. Cât timp va rămâne aşa?

- Piaţa Obor, dacă n-ar fi bâlci, n-ar avea atâţia vizitatori. Duminica, acolo sunt până la 10.000 de oameni. Ai, n-ai treabă, duminica eşti în Ocska. Mi se spune că este cea mai modernă piaţă de acest gen din România. Cred că investiţii mai mari nici nu îşi au rostul, dat fiind că funcţionează la capacitate maximă doar duminica. Urmează să inaugurăm aici 23 de module pentru comercianţi, ceea ce va duce la schimbarea aspectului, şi vom avea şi o spălătorie auto.

- Ce măsuri aţi luat pentru a separa producătorii de comercianţi în pieţe, cum impune legea? Îi pot deosebi orădenii pe producători de cei care fac doar negoţ?

- Comercianţii din piaţă sunt de ani de zile şi şi-au format clientelă în funcţie de calitatea produselor, dar şi de locul lor ca pieţari. Aşadar, este dificil să adunăm la un loc toţi producătorii sau agenţii. Deocamdată, am pus autocolante pe tarabe.

- Cât de moderne sunt celelalte pieţe din Oradea? Ce investiţii ar mai trebui făcute?

- Valoarea investiţiilor în pieţe este în acest an de 820.000 de euro şi eu cred că am ajuns la un nivel mulţumitor. Acum avem de lucru la calitatea serviciilor. De exemplu, pentru a le asigura siguranţă cetăţenilor, am instalat sisteme de supraveghere în toate pieţele.

- Veţi mai redeschide vreodată piaţa en-gros care funcţiona în Obor?

- Niciodată în Obor. Poate după ce municipiul va trece peste vârful de investiţii vom face un centru de colectare a legumelor şi fructelor, pentru a veni în întâmpinarea celor care produc în Zona Metropolitană şi împrejurimi, şi pentru a oferi produse cât mai proaspete pieţelor. Cred că este util, deoarece - aşa cum mi-a zis o doamnă - pieţele vor continua să meargă pentru că, spre deosebire de supermarketuri, ele au suflet.  

"Vă invit în Ştrandul Ioşia"

- ADP ar putea prelua administrarea viitorului aquapark Nymphaea. E pregătită societatea pentru o asemenea responsabilitate?

- Suntem un posibil administrator şi eu zic că suntem pregătiţi. Nu avem un plan de management deocamdată, dar am delegat pe şantier un coleg, inginer constructor, ca să fim pregătiţi.

- Va reuşi aquapark-ul nostru să facă faţă concurenţei din Felix sau din Ungaria?

- Nu pot să vă răspund, nefiind un proiect ADP.

- Vara aceasta aţi eliminat gratuitatea accesului pensionarilor în Ştrandul Ioşia. Cum a afectat asta ştrandul? A fost mai curat, aţi avut mai mulţi clienţi?

- Sunt mândru de Ştrandul Ioşia, invit pe oricine acolo, eu în Ioşia merg să înot în fiecare săptămână. În această vară încasările s-au triplat, s-au triat cei care veneau de fapt să facă baie, iar imaginea ştrandului s-a schimbat. De asemenea, am introdus turnicheţi şi am amenajat un bazin cu apă de înot, iar tinerii au venit spre ştrand.

- Împreună cu doi colegi, aţi fost condamnat acum doi ani la închisoare cu suspendare pentru moartea unei fetiţe în Ştrandul Ioşia. Ce măsuri aţi luat pentru ca asemenea incident să nu se repete?

- Aceea a fost sentinţa Judecătoriei, dar Curtea de Apel Oradea ne-a absolvit de vină. De atunci am iniţiat o procedură de verificare a grilajelor căilor de scurgere, am îmbunătăţit sistemul de supraveghere, sporind numărul salvamarilor, iar directorul tehnic care îl are în subordine vizitează aproape zilnic acel ştrand.

Parcări şi... poveşti

- Prin ADP se desfăşoară şi lucrările la parcarea subterană din strada Independenţei. În ce stadiu sunt? De ce acolo abia numărăm câţiva muncitori?

- La ora actuală lucrările sunt într-o întârziere între 2 şi 3 luni. Se lucrează la 12,5 metri adâncime, mult sub nivelul Crişului, şi apare neprevăzutul. La adâncime nu ştii ce găseşti. Au apărut infiltraţii, dar constructorul promite că lucrarea va fi finalizată la termen.

- Se spune că parcarea subterană ar pune în pericol sinagoga din apropiere, care ar fi început să se şi încline. E adevărat sau doar poveste urbană?

- Doar o poveste. Am contractat o firmă care a montat nişte mine de măsurare a înclinaţiei şi a mişcării, şi nu a depistat nimic.

- La Cimitirul Municipal se înlocuieşte gardul. Era necesară şi prioritară lucrarea în condiţiile în care, la câteva sute de metri, nu toţi clienţii Pieţei Obor au locuri de parcare? De ce nu s-au amenajat locuri de parcare de-a lungul gardului, fiindcă locul permitea?

- Banii pentru această investiţie sunt de la Cimitir, era firesc să se întoarcă acolo. Proiectul prevede şi amenajarea de locuri de parcare, dar perpendicular pe gard, nu paralel, cum era până acum. Ca o noutate despre cimitir, pot să vă mai spun că am primit 5,7 hectare pentru extinderea lui, iar un hectar spre strada Ceyrat îl păstrăm pentru o zonă comercială, cu o sală de pomeni, ateliere şi magazine de coroane şi flori.

- Câte locuri din cimitir au fost "expropriate" ca urmare a neplăţii taxei?

- Deocamdată niciunul, această procedură trebuie parcursă în doi ani şi jumate.

- În incinta Adăpostului Grivei angajaţii au amenajat o grădină de legume. Să înţelegem că au dispărut câinii vagabonzi din oraş, că au fost exterminaţi în masă?

- În adăpost avem acum 44 de câini. Pe străzi sunt tot mai puţini, pentru că a existat programul Primăriei de sterilizare a câinilor de pe domeniul privat şi pentru că noi i-am colectat pe cei de pe domeniul public. O parte au fost eutanasiaţi, dar o parte mare au fost daţi spre adopţie. Acum avem şase ţarcuri libere, aşa că angajaţii cred că ar trebui felicitaţi. Eu le-am dat aprobare şi am fost bucuros că s-au gândit să folosească, pe cheltuiala lor, un teren nefolosit. Să ştiţi că legumele de acolo au hrănit animalele de la Zoo.

- Din câte localităţi vecine ridicaţi maidanezii? Ce se întâmplă cu ei după ce îi prind hingherii?

- Avem contracte cu comunele Oşorhei, Sânmartin, Sântandrei şi Paleu. Îi aducem la adăpost, sunt sterilizaţi, deparazitaţi, cipaţi şi daţi spre adopţie. Ne dorim să pornim şi un site pentru "Grivei", unde să punem poze cu căţeii, să fie şi mai mulţi adoptaţi.

La Zoo, ca la ţară

- Este atractivă Grădina Zoologică pentru orădeni? Ce animale intenţionaţi să mai aduceţi?

- Ar trebui să fie mai atractivă. Am o idee, luată de la Nyíregyháza: să amenajăm o gospodărie ţărănească specifică Bihorului, cu grajd, fânar, vaci, porci, iepuri, cal. Copiii de azi nu mai ştiu cum arată o gospodărie la ţară. De asemenea, aş vrea ca orele de biologie ale elevilor să se ţină la Zoo, avem pregătită acolo şi o sală cu pupitre. Ar trebui şi să creştem numărul animalelor, dar nu putem decât prin donaţii. Acum avem un locatar nou, o zebră, şi cred că ne-ar trebui o cămilă şi mai mulţi lei.

- Lucraţi la amenajarea unui nou sediu al ADP în parcarea supraterană din spatele Palatului de Justiţie. De ce aveţi nevoie de el?

- În sediul actual, de lângă Piaţa Cetate, spaţiile sunt mici şi insalubre, iar o societate prosperă nu poate funcţiona fără condiţiile necesare.

- Conduceţi ADP Oradea de cinci ani. Ce reuşite şi ce eşecuri vă asumaţi?

- Tot ce este făcut îmi asum şi, vă spun sincer, cu mândrie. Un eşec pe care mi-l asum, de altfel şi cea mai mare durere a mea, este decesul acelei fetiţe în accidentul din Ştrandul Ioşia.

- Ce planuri aveţi pentru anul viitor?

- Să finalizăm lucrările pe care le avem în derulare.

- Sunteţi perceput ca unul din oamenii de încredere ai primarului Ilie Bolojan. Intenţionaţi să candidaţi la viitoarele alegeri locale?

- Nu intenţionez. Dacă e nevoie de mine, voi candida. Dar prea mi-e dragă ADP...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
comentariu
Domnule Andrica in curand poate veti fi si dvs. pensionar si va veti lovi de propria masura care are luat-o pentru pensionarii din strandul iosia astfel ca nu veti mai putea nici dvs. sa inotati gratuit asa cum spune un alt comentariu. Pensionari exista pe www.petitieonline.com/acces_gratuit_pensionari_la_strand_iosia o petitie online pe care o puteti semna pentru a se reveni la accesul gratuit in strandul iosia. daca nu va descurcati si nu aveti o adresa de mail care trebuie trecuta acolo in formularul de pe adresa petitiei cereti ajutorul nepotilor vostri care sa va ajute.
Postat 16 Octombrie 2015, 09:20 de nelu
GARD DES N-AI...
@andy: Gardul o fi OK din punct de vedere estetic dar nu cred ca reprezenta cea mai mare urgenta! Nu stiu sigur daca acei copaci vor suferi sa nu dar ca li s-atins la greu radacina nu poate contesta nimeni ( am fotografii ). Cat despre doamna Florea nu stiu cesa zic! O fi o capacitate in domeniu! Habar n-am. Eu ma intreb cine ar pleca din sistemul bancar pentru a ajunge la ADP! Nu vad de ce ar face cineva asta! Doar daca...atunci DA! Oh , DA!
Postat 15 Octombrie 2015, 17:42 de TDS
@tds
Nu stiu ce ai tu cu noul gard de la cimitir. Mi chiar mi se pare ca arata fosrte bine, iar daca s-a realizat doar din surse proprii e de laudat. Am vazut si eu respectivele radacini in aer dar nu am vazut nici un copac taiat si in mod sigur nu se vor usca din cauza noului gard. Hai sa nu mai cautam nod in papura la tot ce se face in orasul asta. Referitor la nepotisme, nu te contrazic si sunt de condamnat nu doar aici ci peste tot.
Postat 15 Octombrie 2015, 17:09 de andy
CÂT E DOM'LE BILETU'?
Întrebare: D-l Liviu Andrica își cumpără BILET atunci când se duce să înoate în Ștrandul Ioșia? Mie așa mi s-ar părea normal. Doar dacă salariații au această facilitate, spre deosebire de pensionari!
Postat 15 Octombrie 2015, 10:19 de TDS
LIMBI
@trifa-valeria-ana: Alt “prieten” cu adânci rădăcini peneliste? Sigur, Andrica nu a avut nici o vină pentru tragedia din ștrandul Ioșia! Sigur, pe doamna domnului Florea a luat-o la ADP prin concurs corect ( nu pentru că e soția city manager-ului! ). Sigur, nu contează că li s-a pus pata să dărâme vechiul gard al cimitirului pentru a se construi altul mai trainic și mai frumos , umblându-se adânc la rădăcina copacilor! D-na Valeria, dacă tot ați scris pe pagina de FB că Bolojan și consilierii locali sunt cei mai buni din țară, vă sugerez să scrieți și despre Andrica_că e cel mai tare șef de piețe de pe planetă!
Postat 15 Octombrie 2015, 09:23 de TDS
NOTA 10
Domnul Andrica este un foarte bun gospodar, mereu in mijlocul cetatenilor,curios sa vada ce le mai poate oferi, a condus lucrari mari ca modernizarea pietelor, a strandului, a gradinii zoo, cimitirul este curat, iarba dintre morminte tunsa mereu, pune tot sufletul in munca titanica la care s-a inhamat.Dumnezeu sa-i dea putere in continuare sa duca la bun sfarsit tot ce si-a propus, pentru noi beneficiarii acestor transformari.
Postat 15 Octombrie 2015, 08:40 de trifa-valeria-ana

FOTO BIHOREANUL

 • Primarul Bolojan la dezbaterea taxelor: 'Eu aş propune un impozit pe tupeul politic, care să se aplice în special membrilor PSD!' (FOTO)
 • Forfotă la Bibliotecă. La Ziua Porţilor Deschise, orădenilor li s-au pregătit expoziţii, concerte şi ateliere (FOTO)
 • Anchetă pe 'repede înainte': Procurorii şi poliţiştii l-au dus pe Rogia la locul crimei, pentru reconstituire (FOTO / VIDEO)
 • 'Dascăli din Bihor': O carte care prezintă zeci de profesori bihoreni, aşa cum au fost cunoscuţi de Ion Bradu (FOTO)
 • Un vis împlinit: Îndrăgitul producător de prăjituri Flavours by Patricia şi-a deschis shop în Nufărul (FOTO)
 • Pregătiţi CV-urile, urmează angajări: Celestica şi-a majorat capacitatea de producţie cu 50% (FOTO)
 • Containere cu speranţe: O organizaţie înfiinţată de un englez a transformat mai multe containere în locuinţe pentru sărmani (FOTO)
 • Puţini, dar hotărâţi: 70 de orădeni au mărşăluit împotriva Guvernului PSD (FOTO / VIDEO)
 • Mama gemenelor Jurcan, la comemorarea victimelor accidentelor rutiere din Bihor: 'Viteza ucide, indiferent de marca maşinii' (FOTO)
 • Tractată cu tramvaiul: O şoferiţă şi-a băgat Seat-ul între liniile de tramvai, blocând traficul garniturilor (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON