URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2011, 08:12

Şefi la apă! Directorii ADP şi angajaţii ştrandului Ioşia, judecaţi pentru ucidere din culpă

Şefi la apă! Directorii ADP şi angajaţii ştrandului Ioşia, judecaţi pentru ucidere din culpă GRATII PENTRU UN GRILAJ. Potrivit procurorilor, moartea micuţei Elisabeth Haidău (foto stânga) a fost provocată de neglijenţele directorului general ADP, Liviu Andrica, ale directorului tehnic Bimbo Szuhai Tibor şi ale administratorului ştrandului, Gheorghe Sime. Primii doi sunt învinuiţi că nu au impus regulamente care să prevină incidentele, al treilea că nu şi-a supravegheat muncitorii, care au golit bazinul fără să verifice dacă gura de evacuare a apei era acoperită cu un grilaj de protecţie
Şefi la apă! Directorii ADP şi angajaţii ştrandului Ioşia, judecaţi pentru ucidere din culpă NEGLIJENŢE CRIMINALE. Procurorii au stabilit că gura de scurgere care a absorbit-o pe micuţa Elisabeth Haidău (foto) nu era acoperită de niciun grilaj, deşi un lăcătuş s-a jurat că acesta exista, dar a dispărut nu se ştie cum. "Dacă s-ar da crezare unor asemenea afirmaţii, s-ar ajunge la concluzia absurdă că un hoţ a intrat sub apa de 1,7 metri şi ar fi desprins grilajul pentru un kilogram de fier vechi", a demontat procuroarea Adela Stamatiu varianta de scăpare a angajaţilor Ştrandului Ioşia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lipsă de responsabilitate, necunoaşterea reglementărilor din domeniul construcţiilor, a sănătăţii şi securităţii în muncă sunt caracteristice întregului personal al Ştrandului Ioşia şi conducerii Administraţiei Domeniului Public.

Aşa consideră procuroarea Adela Stamatiu de la Parchetul Oradea, la capătul anchetei derulate după decesul fetiţei de 7 ani care, în această vară, s-a înecat absorbită, pur şi simplu, în conducta de evacuare din bazinul în care se scălda. În urma cercetărilor, cinci persoane sunt trimise în judecată pentru ucidere din culpă şi vor plăti, alături de ADP, eventualele despăgubiri dispuse la încheierea procesului: directorul general Liviu Andrica, directorul tehnic Bimbo Szuhai Tibor, administratorul ştrandului, Gheorghe Sime, adjunctul său, Florentin Avram, şi lăcătuşul Sorin Floruţ.

Multe întrebări, niciun răspuns

Tragedia de astă-vară a stârnit indignare generală. Elisabeth Haidău a murit înecată pe 4 iunie, aspirată de şuvoiul de apă care se scurgea prin gura de evacuare a bazinului lăsat fără grilaj de angajaţii ştrandului în timpul manevrelor de golire. De ce lipsea grilajul şi de ce se golea bazinul cât timp oamenii erau înăuntru? Mult timp întrebările au rămas fără răspuns, deoarece conducerea ADP (fosta RAPAS), societatea de care aparţine ştrandul, s-a ferit de la bun început să facă declaraţii.

În spatele tăcerii se ascundea, de fapt, lipsa unor explicaţii coerente. Căci, aşa cum avea să descopere imediat după accident Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, din Ştrandul Ioşia nu lipseau doar grilajele gurilor de evacuare a bazinelor, ci şi un regulament de funcţionare clar şi la îndemâna clienţilor, la fel ca afişele de atenţionare cu orarul manevrelor de golire. Ca atare, comisarii au şi dispus închiderea ştrandului pentru 5 zile, amendarea societăţii cu 20.000 lei pentru neregulile constatate şi o nouă modalitate de golire a apei: după ora 18, şi numai dacă în bazine nu se mai află nici un om!

Armă politică

06 Liviu Andrica.jpgMoartea copilei a fost speculată politic de adversarii primarului Ilie Bolojan, pe simplul motiv că acesta îl numise cu câteva luni înainte pe şeful ADP, Liviu Andrica (foto). În premieră, reprezentanţii PDL şi UDMR au propus un moment de reculegere în şedinţa Consiliului Local, iar Traian Bodea, preşedintele PC, a solicitat demiterea întregii conduceri a ADP şi a Ştrandului Ioşia. "Cred că directorul ADP trebuia să-şi dea demisia a doua zi şi să-şi ceară scuze public pentru ce s-a întâmplat", spunea Bodea.

O săptămână mai târziu, a reacţionat şi conducerea Primăriei, suspendându-i temporar din funcţii pe administratorul ştrandului, Gheorghe Sime, pe adjunctul său, inginerul Florentin Avram, şi pe lăcătuşul Daniel Fâşie, cel care dăduse drumul apei din bazin.

Pe de altă parte, însă, deşi ADP se subordonează Consiliului Local, iar ştrandul prestează un serviciu public ce s-a dovedit prost asigurat, aleşii orădenilor nu s-au deranjat să dispună o anchetă administrativă pentru a afla cauzele tragediei, decizând, totodată, să nu ceară daune angajaţilor ce urmau să fie trimişi în judecată. "Din evidenţele contabile ale ADP rezultă că încasările nu s-au diminuat şi nu se poate vorbi de existenţa unui prejudiciu sau unei pagube aduse patrimoniului municipiului", se menţionează în hotărârea consilierilor din 4 august a.c.

Habarnişti şi iresponsabili

Ancheta demarată de procurori a scos însă la suprafaţă faptul că ADP are, încă din vremea fostei RAPAS, probleme grave de organizare, atât la nivel central, cât şi la sectoarele subordonate, cum e şi Ştrandul Ioşia. Şi tocmai aceste probleme au dus la moartea fetiţei.

Procurorii au pus sub învinuire toate cele cinci persoane cercetate: pe directorul general ADP Liviu Andrica, pe directorul tehnic Bimbo Szuhai Tibor, responsabil direct pentru activitatea ştrandurilor, pe administratorul Ştrandului Ioşia, Gheorghe Sime, pe adjunctul său, inginerul Florentin Avram şi pe lăcătuşul Sorin Floruţ.

În cazul şefilor ADP, procuroarea Stamatiu le-a reproşat ignorarea reglementărilor privind calitatea în construcţii şi a celor privind protecţia consumatorilor, care îi obliga să dispună şi să supravegheze lucrările de întreţinere şi reparaţii pentru a asigura servicii care să nu afecteze sănătatea şi viaţa consumatorilor. "Necunoaşterea reglementărilor în domeniul protecţiei consumatorilor a condus, implicit, şi la lipsa unui respect faţă de consumatori", a acuzat procuroarea în rechizitoriul întocmit.

Boierie

Totodată, arată documentul, cei doi directori sunt vinovaţi şi pentru faptul că au realizat un regulament de funcţionare pentru ştrand "extrem de lacunar în privinţa detaliilor tehnice", care, în plus, nici nu a fost adus la cunoştinţa angajaţilor din ştrand până la moartea fetiţei, iar clienţilor nici atât.

Mai mult, directorilor li se impută şi că au amânat întocmirea fişelor de post, care trebuiau să enumere responsabilităţile personalului din subordine, astfel încât angajaţii ştrandului nu şi-au cunoscut atribuţiile concrete. Aşa s-a ajuns ca inginerul Florentin Avram, de pildă, angajat în martie la ştrand, să ocupe o funcţie de şef fără a avea o pregătire profesională corespunzătoare. În fapt, în loc să se preocupe de problemele tehnice ivite prin ştrand, inginerul era trimis de administratorul Sime să verifice înălţimea ierbii, să tundă gardul viu ori să supravegheze femeia de serviciu...

"Lipsa de coordonare şi control a condus la instalarea unei lejerităţi nepermise care a caracterizat activitatea curentă atât a ADP, cât şi a Ştrandului Ioşia", a concluzionat Stamatiu.

Minciuni

06 Gheorghe Sime.JPGPrintre angajaţii ştrandului, procuroarea a găsit trei vinovaţi. Lăcătuşul Sorin Floruţ, cel care umpluse bazinul fără să verifice prezenţa grilajului peste gura de evacuare, şi cei doi şefi ai săi, administratorul Gheorghe Sime (foto) şi adjunctul Florentin Avram. Despre aceştia din urmă, Stamatiu susţine că "datorită pregătirii, trebuiau şi puteau să prevadă că în absenţa unui obstacol în dreptul gurii de evacuare a apei se creează o stare de pericol pentru securitatea oamenilor aflaţi în bazin".

Din anchetă a reieşit, de asemenea, că angajaţii nu aveau cunoştinţe elementare pentru activitatea prestată. Un reprezentant al firmei de pază avea şi atribuţii de salvamar, chit că nu a urmat cursuri de specialitate şi, ca atare, nu avea atestat profesional, iar punctul sanitar nu avea dotările obligatorii, cum sunt măştile de oxigen.

Pe de altă parte, cei însărcinaţi cu umplerea şi golirea bazinelor nu ştiau că grilajele peste gurile de evacuare erau obligatorii, deşi acestea erau prevăzute chiar şi în proiectul bazei de agrement, tocmai pentru a preveni eventualele accidente. "Nu mi s-a adus la cunoştinţă altă utilitate decât aceea de a împiedica pătrunderea în evacuare a PET-urilor şi a altor deşeuri", a declarat în anchetă inginerul Avram.

Grilaj inventat

Procuroarea a descoperit că gura de scurgere nu a avut timp îndelungat grilaj, contrar afirmaţiilor aceluiaşi inginer, care pretindea că a sudat un grilaj decupat dintr-o plasă metalică de 4 mm grosime chiar cu puţin timp înainte de deschiderea oficială a sezonului. "Marginile gurii de evacuare prezentau urme de sudură mai vechi şi acoperite cu o peliculă de rugină, iar în incinta bazinului şi în apropierea acestuia nu a fost găsit vreun grilaj metalic care să fi fost desprins din bazin", susţine Stamatiu.

Cât despre grilajul pe care îl invocă Avram, specialiştii consultaţi de procuroare spun că nu ar fi rezistat la presiunea apei. "Având în vedere caracteristicile bazinului şi compoziţia apei, o astfel de plasă, sudată în 6-7 puncte, nu corespunde scopului de a se evita o tragedie", se specifică în rechizitoriu.

În judecată

Toate problemele identificate "au determinat o culpă comună a învinuiţilor şi au condus la decesul minorei". Ca atare, cei cinci învinuiţi au fost trimişi în judecată, la finele săptămânii trecute, pentru ucidere din culpă, riscând închisoare între 1 şi 5 ani.

ADP a fost introdusă şi ea în cauză, ca parte responsabilă civilmente, în cazul în care instanţa va dispune acordarea unor daune pentru părinţii fetiţei, mai ales că mama acesteia a şi anunţat deja că îşi va preciza pretenţiile la proces. Tatăl copilei, în schimb, nu vrea nimic de la vinovaţii care, prin ignoranţa şi delăsarea lor, i-au răpit copilul.

Pentru că nicio sumă nu-i va răscumpăra fetiţa...


"NU ŞTIU"
Apărare în tăcere

Directorul general al ADP, Liviu Andrica, a aflat de la BIHOREANUL că procurorii au dispus trimiterea lui în judecată. "Eu mă consider nevinovat. Nu cred că mi-aş putea reproşa ceva, doar că nu am intrat în bazinul acela. Însă ce va stabili instanţa asta va fi", a declarat Andrica.

06 Bimbo Szuhai Tibor.jpgDirectorul a ţinut să precizeze că haosul incriminat de procurori datează din perioada anterioară instalării lui în funcţie. "Tot ce s-a găsit e moştenirea pe care mi-au lăsat-o alţii. Eu am venit să fac ordine, şi am şi început", a mai spus Andrica, adăugând că administrarea ştrandurilor intra în sarcina directorului tehnic Bimbo Szuhai Tibor (foto). De ce nu s-a preocupat acesta să remedieze probleme nu mai zice. "Întrebaţi-l pe el. Eu, când am aflat de probleme, am început să le rezolv", a spus Andrica.

Interpelat şi el, directorul tehnic a refuzat orice discuţie. "Nu comentez!", a spus Bimbo. Aceeaşi atitudine a adoptat-o şi administratorul ştrandului, Gheorghe Sime. "Nu ştiu, când o să ştiu mai multe, o să vă spun", a fost singurul lui răspuns.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
romania europeana
cojocul fiecaruia, ba chiar a trantit o serie de directive di prima zi. Pai daca le stia pe toate , cum dracu acum n-are nici o vina ? Da sa nu-l uitam pe purtatorul de cuvant care a mintit pe toata lumea (inclusiv presa) cu explicatiile lui penibile , ordinare.N-are rost sa va mai risipesc timpul..... Felicitari primare joci si tu cartea mare a vanzatorilo de neam : la scara mica si cei care sunt pe tarlaua adp-ului il regreta pe Hirte, cum la scara mare vreti sa ne faceti sa-l regretam pe jigodia de ceausescu.....
Postat 13 Octombrie 2011, 23:10 de cartita
romania europeana
Multe ar fi de spus.......Dupa matrasirea ciocoiului Hirte , multi angajati ai rapas-ului s-au bucurat sperand ca pietele,strandurile vor suferi o schimbare in bine,primind o infatisare si un climat de functionare modern ,european.Aiurea , Bolojan care exact ca primii secretari pe timpuri ,le stie si vrea sa le stie pe toate l-a trimis la treaba pe netrebnicul de Cosma pus pe capatuiala , insotit de un fost securist ordinar,o javra libidinoasa, activ cu turnatoriile si acum -Ciobanu.Astia doi au taiat si au spanzurat, au lichidat si au angajat tot felul de rubedenii (PESTE 76 DE PERSOANE) si au dus la dracu rapas-ul .Dar mai ales cei doi au ,,umflat "cateva sute de milioane, iar angajatii lor au ,,umflat" si ei materiale si bani ,nu mai stie si se pare ca nici nu mai vrea sa stie nimeni cat. Vorbind aiurea cum le este stilul securistul Ciobanu l-a imbarligat si pe Bolojan in tot felul de povesti tampite ,chipurile ca sa se stie ca porcaria lui si alui Cosma are ,,spate'"iNSFARSIT DESCOPERIND CA A AVUT MANA PROASTA ,Bolojan ii alunga pe cei doi hoti de bani publici si-l trimite pe Andrica care din prima zi a incercat sa convinga pe toata lumea ca stie el ce-i,,acolo" si are ac de co
Postat 13 Octombrie 2011, 23:01 de cartita
niste criminali
ar trebui sa imparta toti cinci o celula la puscarie, toti sint vinovati de moartea fetitei. In plus acel faimos grilaj de care se tot vorbeste si care putea salva viata fetitei nu a existat niciodata... pt simplul motiv ca nu l au instalat decit dupa tragedie.
Postat 13 Octombrie 2011, 20:32 de das
Din pacate n-o sa pateasca nimic
Vinovati sunt toti, de la muncitori la administratorul Sime si seful Andrica. Doar ca pedepsele ar trebui sa fie diferite. In strandul Iosia pot intra toti oriunde, de aceea in bazinele mici e plin de adulti iar in bazinele mari, unde apa nu e chiar mare, sunt multi copii. Nu din aceasta cauza s-a produs tristul eveniment ci din cauza indolentei unui lucrator, a administratorului care nu a fost mai aspru cu subalternii etc. Chiar daca, prin absurd Andrica ar fi nevinovat cum se pretinde, tot ar merita o pedeapsa doar asa ca sa-si aminteasca cati oradeni nevinovati care si-au platit intretinerea sunt acuma debransati de la apa calda, si cum, in calitatea pe care a avut-o de consilier al primarului, ii putea cruta de "pedeapsa" doar pretinzand de la functionarii de la compartimentul indrumare si control asociatii proprietari sa-si faca datoria. Dar i-a pasat de necazul nevinovatilor pe care i-a primit in audienta? Nu. Asa ca de ce le-ar pasa acestora de el?! D-zeu nu bate cu bota!
Postat 13 Octombrie 2011, 14:44 de Vinovatul fara vina
adevaratul vinovat
Vinovatul principal e fara indoiala Andrica. Intrebati l pe SIME cate referate pentru mateiale a facut si cite i-au fost aprobate. Din dorinta lui prosteasca de a economisi bani cu orice pret s-a ajuns la aceasta tragica catastrofa.
Postat 13 Octombrie 2011, 09:18 de luca
trebuie sa acceptam realitatea
LOKAL nu avem gospodari -administratori decat SUGACI, vine UNGARIA sa ne faca STRANDUL municipal:))) BOLOJAN este disperat nu este sustinut, in plus strandul IOSIA este doar se vrea pentru pensionari :)) BOLILE, foarte adevarat cum poate un parinte sa si lase copilul in bazin cu cei care stim ca nu mai au IMUNITATE, CUM? DECI degeaba avem maini, picioare, cap daca nu stim sa ne folosim si CREIERASUL.
Postat 13 Octombrie 2011, 09:01 de anka
Si ,,consilierii locali'' ?! Despre ei nimic ?!
CU ,,alesii'' nostri care au refuzat in vara sa se constituie parte civila si care au ,,hotarat'' ca singurul vinovat e Dumnezeu (poate pt. ca i-a facut si pe ei si pe noi, cei care i-am ales, neghiobi !), cu astia cum ramane ?! Au incasat indemnizatia de ,,sedinta'', ca numai sedinta n-a fost aia ?!
Postat 13 Octombrie 2011, 06:38 de aiurel
Gandesti?
Tu gandesti inainte sa scrii?? Se pare ca nu... Sper data viitoare sa fii tu in aceasta pozitie si sa te mai si amendeze dupa moarte ca ai fost in acel bazin....
Postat 12 Octombrie 2011, 14:27 de @cosmin
procuroarea e "pe langa"
O cunosc pe mama fetitei, insa nu inteleg ce vina are Andrica pentru ceea ce s-a intamplat. In plus, ce cauta fetita in acel bazin din moment ce nu era destinat copiilor? Poate ca sunt multe putori in admin locala, insa de aceasta data cred ca vinovati sunt parintii.
Postat 12 Octombrie 2011, 10:54 de cosmin
Dezastrele produse de om
Inteleg ca Andrica nu e vinovat. Normal ar fi ca el sa poata face ordine si curatenie dupa dezastrul numit romulus cozma. Dar dezastrul a mai avut un nume pe care nu-l poate dizloca, pen\'ca aliatii maghiari nu cedeaza nici dupa ce mor oameni din cauza managementului lor incompetent. Andrica e acuzat la gramada cu supermanagerii lasati de PDL si UDMR pentru ca ajuns acolo tot pe linie de partid, or partidele nu isi deranjeaza reciproc oamenii decat cand e mare nevoie de un post pentru omul lor.
Postat 12 Octombrie 2011, 09:03 de Volo
ca vitele suntem tratati
murim pe capete ca altii sar legea, de ce avem un stat, o cetatenie daca nu respectam LEGEA? de ce hranim parazitii sociali daca nu fac nimic pentru noi decat ne distrug in masa, CRIMINALI sa fie arsi pe rug ce puscarie, moartea cere moarte asa vom invata sa nu ne mai ucidem, poporul vrea moartea:ochi pentru ochi, nu puscarie,sarada comunista, exploatarea omului de catre altii, sclavie .
Postat 12 Octombrie 2011, 08:37 de ioana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON